Få bort oren hy på ryggen

Att ha oren hy på ryggen är något som många människor skäms över. Som tur är finns det många möjligheter att få bukt på oren hy. Här presenterar vi några goda råd om hur man behandlar och förebygger dålig hy på ryggen. Förutom detta kan du bli informerad om varför man får acnehy på ryggen och vilka personer blir speciellt drabbade.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vem får dålig hy på ryggen?

Att ha oren hy på ryggen är verkligen en plåga för många människor. Detta gäller alla – män, kvinnor, ungdomar och vuxna. Det är förstås ungdomar som i stor överlägsenhet lider av acnehy på ryggen; just som det är ungdomar i allmänhet som lider av finnar och fet hy på andra kroppsområden.

Medan de flesta blir av med sin orena hy efter puberteten finns det en del män som fortsätter att ha oren hy på ryggen, även om de har blivit av med den dåliga hy i ansiktet och på resten av kroppen. Orsaken till detta är inte känd.


Varför får man oren hy på ryggen?

Dålig hy drabbar oftast ungdomar under puberteten, men man kan plötsligt få oren hy under andra tidsperioder av sitt liv. Detta kan hända om man upplever stressituationer eller hormonella förändringar (t.ex. vid ett p-piller stopp eller under graviditet).

Orsaken till dålig hy på ryggen är identisk med orsaken till dålig hy och finnar på ansiktet och på resten av kroppen. Det uppstår alltså hormonella förändringar i kroppen och en av konsekvenserna är att kroppen producerar mer talg.

Detta kan leda till att talgkörtlarna blir täppta eftersom talgen inte kan komma upp till hudytan. På detta sätt uppstår fet hy med finnar och pormaskar. Man får fet och aknebenägen hy där man har flest talgkörtlar koncentrerade som kan bli tilltäppta. Det har vi bland annat på ryggen, men också på ansiktet och på ändan.


Hur ser oren hy på ryggen ut?

Även om oren hy på ryggen inte är en allvarlig hudåkomma är det ett omfattande problem för många personer som lider av acnehy. Det är inte speciellt trevligt att ha ryggen, ansiktet eller andra områden fyllda med iögonfallande finnar.

Dålig hy på ryggen kännetecknas av finnar och pormaskar, precis som oren hy på resten av kroppen gör. Du kan alltså ha antingen finnar eller pormaskar, eller både och. Och de kan sitta överallt på ryggen – hela vägen från skuldrorna ner till ändan.

3 produkter för finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan

3 produkter för finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan

399 kr 457 kr

Se produkt

Pormaskar på ryggen

Pormaskar kallas också för komedoner. De kan framträda som svarta prickar på huden, så kallade pormaskar eller blackheads. Oftast förekommer de i samlingar och befinner sig i samma nivå med huden.

Du kan därför se dem, men inte känna dem. Det finns inga bakterier i en de svarta pormaskarna. Men om det kommer in bakterier i en svart pormask kan den utveckla sig till en inflammerad finne.

Du kan också få vita pormaskar på ryggen, så kallade whitheads. På grund av deras färg kan de (lyckligtvis) vara svåra att uppmärksamma. Men du kan känna av dem eftersom de är en aning upphöjda.

Vita pormaskar består av en ansamling av talg som har fängslats under hudytan. På detta vis uppstår små, vita och hårda knottror.

LÄS MER: Finnar på rumpan – så blir du av med dem


Finnar på ryggen

Det är dock sällan pormaskar som är det största problemet när man har oren hy på ryggen. Finnar orsakar större besvär eftersom de syns mer, även om de sitter på ryggen. De börjar vanligtvis med att framträda som små röda, lätt upphöjda prickar på huden som växer sig större och blir ömmare. Efterhand fylls de med gult var.

LÄS MER: Finnar på ryggen – Så blir du av med finnar på ryggen


Hur får man bort oren hy på ryggen?

Om man har dålig hy behöver den omsorgsfull vård. Du kan naturligtvis vänta på att finnarna och pormaskarna förhoppningsvis försvinner av sig själva med åldern. Vill du emellertid bli av med dem innan dess, är det bra om du sätter igång att vårda din hud på ryggen genom att tvätta och rengöra den ordentligt.

Det är nämligen inte bara ansiktet som ska rengöras och förses med fukt. Huden på kroppen kräver också uppmärksamhet om du vill ha vacker och ren hud.


Video: Så får man bort oren hy på ryggen

Huden på ryggen behöver rengöring och vård

Det räcker inte bara med att tvätta huden med vatten för att undvika finnig hud på ryggen. Det gäller att du använder en speciell tvål mot oren hud. Det måste nämligen mer därtill än vatten för att avlägsna allt överflödigt fett och orenheter från huden. Just på ryggen kan man svettas rejält, framförallt om man sportar mycket.

Det är viktigt att du tvättar av allt svett från ryggen regelbundet. Se också till att göra det snabbt så att svetten inte sitter kvar för länge på huden. Dessutom är det viktigt att du byter till en ny tröja direkt och inte tar på dig den fuktiga och svettiga tröjan igen.

Du ska alltså se till att tvätta och rengör huden på ryggen ordentligt, men också använda milda och hudvänliga produkter mot oren hud som inte är påfrestande för din hud.

Om du hänsynslöst bara börjar använda starka produkter, riskerar du att torka ut huden som i sin tur kommer att betala tillbaka genom att producera ännu mer fett, vilket är grogrunden till att acnehy utvecklas.


Använd milda och hudvänliga produkter

Det bästa är att investera i milda och hudvänliga produkter. Du kan för exempel använda body wash från Australian Bodycare. Den rengör effektivt, torkar inte ut huden, och sätter stop på oönskade bakterier eftersom den innehåller tea tree oil.

När huden är färdigtvättad och ren behöver den fukt för att inte torka ut. Du kan fördelaktligen använda en kräm för fet hy eller en lätt lotion som samtidigt bekämpar bakterier och oren hud. Vår Body-serie innehåller både body lotion för oren hy och body cream.


Tabletter och salvor mot acnehy på ryggen

Om du är hårt angripen av acnehy på ryggen kan det vara nödvändigt att du undergår en medicinsk behandling. För detta krävs det att du besöker din läkare, eller en hudläkare, för att han ska skriva ut recept på antingen tabletter eller salvor.

Tabletterna kommer att hjälpa mot acnehyn överallt på hela kroppen, medan salvor och krämer appliceras lokalt och kan vara lite av en utmaning att applicera på ryggen om man inte får hjälp.


Fet hy och kost/livsstil

Åsikterna varierar huruvida vår kost och livsstil påverkar utvecklingen av fet och oren hy. Det finns inga konkreta studier som kan bevisa sambandet mellan fet kost och oren hud.

Stress kan däremot spela en roll eftersom stress är hormonrelaterat, vilket kan påverka huden negativt och aktivera utvecklingen av oren hy. Utöver hormonernas inflytelse på oren hud, kan våra gener också spela en roll.

Om din mamma eller pappa har varit drabbade av finnig hy är det tyvärr högst sannolikt att du också kommer att bli drabbad av det.


4 Goda råd mot fet och dålig hy på ryggen

Det viktigaste vapnet i kampen mot dålig hy på ryggen och på andra kroppsområden är att rengöra och vårda. Det finns tyvärr ingen mirakelkur som på nolltid kan göra din hud ren och vacker.

De bästa råden du kan följa är de här nedan: Det viktigaste vapnet i kampen mot dålig hy på ryggen och på andra kroppsområden är att rengöra och vårda. Det finns tyvärr ingen mirakelkur som på nolltid kan göra din hud ren och vacker. De bästa råden du kan följa är de här nedan:

  1. Ha tålamod – det tar tid att få bukt på acnehy.
  2. Ha en bra vardagsrutin – din hud måste vårdas morgon och kväll. Den ska tvättas, rengöras och förses med fukt.
  3. Använd milda och hudvänliga produkter – det är viktigt att du använder produkter som är speciellt lämpade för fet och oren hy.
  4. Undvik stress – det finns många tecken på att stress har en negativt inflytande på förekomsten av acnehy.

Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter för finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan

3 produkter för finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan

399 kr 457 kr

Se produkt