Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Finnar på ryggen

Vi har alla haft våra egna erfarenheter av dessa små, gula bakteriebomberna i mindre eller större grad. Finnar är aldrig välkomna och man vill ju gärna undvika dem helt och hållet, eller bli av med dem så snabbt som möjligt.
Finnar på ryggen kan orsaka många problem, speciellt hos ungdomar, och andra som drabbas. Det kan göra ont, irritera och i allmänhet vara plågsamt både psykologiskt och fysiskt.

Men varför får man egentligen finnar på ryggen? Varför får man dem ibland i högre grad på ryggen än någon annanstans på kroppen?

Och framförallt – hur blir man av med dem?

Svaren på dessa brännande frågor ger vi i den här guiden, så att du utan ansträngning kan få bukt med dina finnar och få en mjuk och slät hud på ryggen igen.

Vi börjar från början, och startar med att inrikta oss på vad finnar egentligen är för något.

Klicka här > Hur behandlar man finnar på ryggen?


Vad är finnar på ryggen?

De finnar som kommer upp på ryggen avviker i princip inte från dem som finns på andra ställen på kroppen. I själva verket är det samma process som äger rum när de utvecklas på ryggen som när de utvecklas i ansiktet, på skuldrorna eller på andra områden.

Finnar på ryggen uppkommer när porerna blir tilltäppta. Porerna blir tilltäppta när kroppen producerar för mycket hudfett som inte kan tränga ut från porerna.

Om det överflödiga hudfettet inte kan tränga ut från poren uppstår en inflammation vid detta område. Det är alltså detta inflammationstillstånd som orsakar dina finnar på ryggen.

Kort sagt krävs det att man försöker undvika att porerna på ryggen blir tilltäppta av fett och döda hudceller. Huden måste därför hållas ren och fräsch, och porerna öppna för att inte det extra hudfettet samlas ihop och täpper till dem.


Varför får man finnar på ryggen?

Det är många människor som under loppet av sitt liv har haft erfarenheten av finnar på ryggen. Finnar uppkommer oftast på ryggen i högre grad än på andra områden på kroppen.

Men varför egentligen?

Det är svårt att ge ett bestämt svar på detta, men man kan i alla fall konstanterna att porerna på ryggen är större än på de flesta ställen på kroppen.

Dessutom är även talgkörtlarna på ryggen större, och detta ökar risken för att en överproduktion av hudfett ska inträffa.

I slutändan betyder det att risken för att få finnar på ryggen är betydligt större än på andra områden.

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Hur behandlar man finnar på ryggen?

Det är oftast obehagligt och generande att behöva gå runt med finnar, framförallt på ryggen.

Dessutom kan detta ge direkta fysiska besvär eftersom finnar kan göra förhållandevis ont, samtidigt som det är svårt att undgå ryggkontakt t.ex. när man ska ligga ner eller vid påklädning.

Förutom detta kan finnar på ryggen orsaka en hel del vedermöda och psykisk påfrestning eftersom man oftast har en tendens att kura ihop sig lite, stänga in sig i sig själv och försöka gömma sig när man har finnar.

Man vill ju inte att någon ska se de fula finnarna, så man kommer på olika sätt för att undvika att finnarna exponeras mer än nödvändigt.

I värsta fall kan det leda till riktigt dåligt självförtroende och depression. Det är alltså viktigt att försöka behandla problemet med finnar på ryggen så snabbt som möjligt.

Så behandlas finnar på ryggen:

Daglig hudvård – det första steget är att vara noga med den dagliga hudvårdsrutinen. Olika former av akne, varav finnar på ryggen kan lindras med daglig vård. Tvätta och rengör det problematiska området två gånger dagligen för att få bort allt det överflödiga hudfettet, döda hudceller och bakterier. På detta viset minskar du risken att talgkörtlarna blir tilltäppta, och följaktligen att finnar bildas.

Receptfria läkemedel – Ett annat sätt att bekämpa finnarna på ryggen är att använda receptfria läkemedel s.k. finnmedel. Det gäller förstås att vara noga med vilka finnmedel du använder, eftersom många medel kan ha olika biverkningar och torka ut huden. Alternativt kan du använda finnmedel bara på angripna finnzoner, eller punktbehandla om huden är känslig.

Läkare – Om finnmedlet inte gör någon nytta, och du fortfarande har finnar efter att du har fullföljt anvisningarna på förpackningen och genomfört behandlingen, är det bäst att du kontaktar en läkare. Antingen kommer läkaren att förskriva ett läkemedel direkt, eller hänvisa dig till en dermatolog s.k. hudläkare.

Laserbehandling – Laserbehandling mot finnar har börjat bli mer och mer utbrett. Det är dock en någorlunda dyr process att sätta igång med direkt, så du bör prova andra metoder först. Vid svåra akneangrepp eller andra hudåkommor kan en laserbehandling vara den enda effektiva lösningen, och i gengäld är det en behandling som kan utrota finnarna på ryggen helt eller delvis.

LÄS MER: Acne på ryggen – så får du ren hud på ryggen igen

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Vad kan jag göra själv?

Om du vill få bukt med dina finnar och du anser att ett det är bättre att försöka själv innan du vidtar dig åtgärder som laserbehandling och läkarbesök, läs då följande. Det finns nämligen en rad olika metoder som du själv kan utföra för att förebygga och behandla dina finnar på ryggen:

  • Exfoliering på ryggen
  • Grundlig rengöring
  • Rena kläder
  • Mindre styrketräning och proteinpulver
  • Mjölk och laktos
  • Undvik kläder som sitter för tajt

I det följande avsnittet kan du läsa mer ingående om dessa råd. Några av dem bör du följa med detsamma, och några bör du enbart observera eller inte tillämpa alls. Det beror på omständigheten och hur omfattande du tycker att problemet med dina finnar på ryggen är.


Exfoliering på ryggen

Exfoliering på ryggen innebär att du använder en peeling kräm eller en borste för att rengöra och skrubba din hud på ryggen.

Du kan använda grova hjälpmedel såsom tvål med slipkorn, borste, grov tvättsvamp eller en lämplig tvätthandske.

Syftet med exfoliering på ryggen är att avlägsna smuts, fett och döda hudceller. De döda hudcellerna gynnar nämligen uppkomsten av finnar och eftersom det finns stora mängder talg på ryggen, förekommer det många döda hudceller där.

Du får inte exfoliera samma område på kroppen, i detta fallet ryggen, för ofta. Du bör göra det 1-2 gånger i veckan efter behov.

Om huden blir röd, irriterad eller öm så prova att exfoliera med andra produkter eller färre gånger i veckan.

Se hur produkterna används

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja


Tvätta huden på ryggen ordentligt

Finnar på ryggen är som sagt ett resultat av för mycket hudfett som täpper till porerna. När vi svettas kommer även svetten ut från porerna, och lägger sig sedan på huden.

Se därför till att alltid rengöra huden ordentligt, speciellt på ryggen, där man svettas mycket. Använd gärna en body wash som avlägsnar överflödigt hudfett och oönskade bakterier.

Om du har varit på gymmet, på fotbollsträningen eller ägnat dig åt någon annan fysisk aktivitet är det viktigt att du rengör ryggen ordentligt så allt svett försvinner.

OBS: Du får inte övertvätta dig på ryggen, för exempel om du tvättar och rengör ryggen mer än 1-2 gånger om dagen finns det risk att du förvärrar problemet, och dessutom får en uttorkad hud.


Håll dina kläder rena

I allmänhet bör du hålla dina kläder så rena som möjligt. Speciellt om du lider av finnar på ryggen måste du vara extra uppmärksam på att tvätta dina kläder ofta, och låta bara rena kläder komma i kontakt med din hud.

När du tränar eller när du bara har på dig dina kläder varje dag, efterlämnas det svett och bakterier på t.ex. träningströjor, t-shirts, behåar och jumprar.

Även sängkläder och andra textiler som din hud kommer i kontakt med kan vara riktiga bakteriebomber om du inte håller dem rena.

Bakterierna och svetten kan i första hand framkalla finnar på ryggen och i fortsättningen förvärra situationen om du inte tar itu med problemet i förväg.


Styrketräning och proteinpulver skadarr

Styrketräning kan direkt eller indirekt orsaka finnar på ryggen. Träningen i sig själv framkallar inte några problem, men den kan medföra biverkningar eller andra indirekta faktorer som kan ge uppkomst till finnar.

Först och främst svettas du mer när du tränar. Om du inte är mån om att tvätta av dig ordentligt efteråt, eller om du inte tvättar träningskläderna ofta nog, kommer svett och bakterier att sätta sig på huden och orsaka finnar.

Därutöver kan kosten, som proteinpulver och andra kosttillskott, störa balansen och resultera i utvecklingen av finnar på bl.a. ryggen.

Om du har behov av att inta stora mängder av protein när du tränar, men har samtidigt problem med finnar, så försök att ersätta hela intaget proteinpulver, eller delar av det, med andra proteinrika produkter.

Sist men inte minst kan styrketräning påverka din kropp på så sätt att koncentrationen av den manliga könshormonen testosteron ökar. Denna ökade koncentrationen är en hormonell obalans som kan leda till uppkomsten av flera finnar.


Mjölk och andra mejeriprodukter orsakar finnar

I 2005 utfördes det en studie i USA på Harvard University som uppvisade ett visst samband mellan intaget av laktos och uppkomsten av finnar.

Med andra ord finns det skäl att minska intaget av speciellt mjölk och andra laktosrika produkter, eftersom annars kan det finnas en eventuell risk för att få fler finnar eller förvärra den nuvarande situationen.

Det mest utbredda proteinpulvret, vassleprotein (whey protein), är en ingrediens som finns i mjölk, vilket kan innebära att pulvret innehåller laktos. Detta är ännu ett skäl till att vara måttfull med intaget av proteinpulver, om man styrketränar och har problem med finnar.


Ha på dig lössittande kläder

Sist men inte minst ska du se till att du inte har på dig för tajta kläder. Om kläderna stramar åtsittande på kroppen och huden har svårt att andas, kan det vara ett skäl att finnar uppstår.

Om du har en tendens till att få finnar på ryggen, och på samma gång har ofta på dig för åtsittande kläder som exempelvis toppar, skjortor, t-shirts och träningströjor, är det bra om du försöker ersätta dessa kläder med mer lössittande under en period.

Börja med att träna i mer lössittande träningskläder och byta ut eventuella toppar och t-shirts med pösigare tröjor under en period.

På detta viset erbjuder du din rygg ett nödvändigt uppehåll från de tajta kläderna, och du får en chans att se om problemet med finnarna förbättras.

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram