Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vilka får finnar på rumpan?

Att ha finnar på rumpan är precis lika irriterande och generande som att ha finnar i ansiktet eller på andra kroppsområden. Och det är precis lika vanligt att man får finnar på stjärten som i ansiktet eller andra områden på kroppen.

Alla kan bli drabbade av finnar på rumpan, både män och kvinnor, men framförallt drabbar det ungdomar i pubertet som i allmänhet har problem med finnar.


Hur ser finnar på rumpan ut?

Finnar är en generande hudåkomma som lyckligtvis är helt ofarlig. Men trots detta är det extremt frustrerande att ha finnar, framförallt när de sitter på skinkorna.

Finnar på rumpan kan man förstås dölja med kläder vid de flesta tidpunkter, men inte för exempel i omklädningsrummet. Dessutom är finnar på rumpan inte bara en enkel hudåkomma utan en psykisk belastning. De kan vara stora och ömma, och det kan göra ont när man för exempel sitter eller cyklar.

Finnar på rumpan ser ut som vilka finnar som helst. I början visar de sig som små röda prickar som gradvis blir större och utvecklas till ömma finnar med var i.

Om du inte kan motstå frestelsen att klämma ut en finne, bör du se till att du gör det försiktigt så du inte skadar huden och eventuellt orsakar ärr.

Se också: Få bort oren hy på ryggen


Hur blir man av med finnar på rumpan?

De som har finnar på rumpan är oftast beredda att göra vad som helst för att bli av med dem. Tyvärr finns det inga mirakellösningar eller snabba kurer. Det bästa du kan göra är att beväpna dig med en stor portion tålamod och se till att du tar hand om din hud och rengör den med bra produkter som bekämpar finnar på rumpan. Varje dag – morgon och kväll.

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Huden måste tvättas, rengöras och vårdas

De flesta är medvetna om att det är viktigt att rengöra och vårda huden i ansiktet om man har finnar. Faktum är att det är precis lika viktigt att göra detsamma om problemet befinner sig på rumpan.

Att enbart ta en dusch hjälper inte att avlägsna överflödigt fett och smuts från huden. Du måste använda speciella hudvårdsprodukter. Det bästa är om du kan hitta milda och hudvänliga produkter som bekämpar bakterier.

En bra produkt är body wash från Australian Bodycare. Den rengör effektivt utan att torka ut huden. Utöver den dagliga rengöringen är det fördelaktigt om du använder en exfolieringskräm som rengör på djupet en gång i veckan.

Det är absolut ingen lösning att försöka skrubba bort finnarna. Detta leder bara till att du misshandlar huden utan att finnarna försvinner. För att undvika att huden torkar ut när du har tvättat och rengjort den är det viktigt att du använder en fuktighetskräm.

Det är väsentligt att du använder en fuktighetskräm som är speciellt lämpad för fet och oren hy. Vårt Body set innehåller body lotion och body cream som vårdar och är fuktgivande samt bekämpar bakterietillväxt – för där det finns finnar, finns det även bakterier.

>Tea tree oil mot finnar – Hitta produkter mot finnar här


Video: Så blir man av med finnar på rumpan?


Undvik syntetiska material och åtsittande kläder

Om du har problem med finnar på rumpan kan det bero på klädesplaggen som kommer i kontakt med huden på detta område. Använder du för exempel underkläder av syntetiska material? Eller sitter dina kläder kanske för tight?

Syntetiska material låter inte huden andas och tajta kläder kan orsaka friktion. Detta irriterar huden och kan leda till att finnar uppkommer. Bomullsmaterial och lite mer lössittande kläder är därför en bra lösning.


Tablettbehandling och medicinsk salva för finnar på rumpan

Om du är hårt angripen av finnar på skinkorna – och även på andra områden på kroppen – kan det vara nödvändigt att behandla dem med medicinsk behandling. Vid detta fall kommer det att behövas att du uppsöker din läkare, eller en hudläkare, som kan skriva ut ett recept för tabletter eller salva/kräm till dig.

Fördelen med en tablettkur är att den verkar på hela kroppen samtidigt. Salva/ kräm appliceras lokalt överallt på kroppen där det finns finnar, och därmed även på rumpan. Även om du är under behandling är det fortfarande viktigt att du rengör och förser din hud med fukt.


Påverkan av kost och livsstil

Många påstår att finnar och fet mat är relaterade. Det finns dock inga konkreta studier som kan bevisa ett direkt samband mellan finnar och osund kost. Däremot finns det belägg för att konsumtionen av mejeriprodukter har ett litet samband med utvecklingen av finnar.

Du kan naturligtvis försöka undvika mjölk och andra mejeriprodukter för att se om det gör någon skillnad. Stress kan också gynna förekomsten av finnar eftersom stressituationer påverkar hormonbalansen. Det råder inga tvivel om att hormoner är boven i dramat när det gäller finnar.

Därutöver kan man ha genetiska anlag för att få finnar. Om din mamma eller pappa har haft problem med finnar kommer du sannolikt också att ha det.


Varför får man finnar på rumpan?

Finnar är en hormonrelaterad hudåkomma, och därför är det oftast personer i puberteten som i första hand har problem med finnar. På grund av hormonella förändringar producerar talgkörtlarna mer talg, som i sin tur täpps till för att den överflödiga talgen inte kan komma upp till hudytan.

Om det kommer ner bakterier i talgkörtlarna – vilket är svårt att undvika – kommer en inflammation att bildas – och en finne uppstå. Finnar förekommer mer där vi har många talgkörtlar koncentrerade. Det har vi bland annat på skinkorna, i ansiktet, på ryggen och på bröstet.

De flesta blir lyckligtvis av med sina finnar de har fått tonåren överstökade. Men vissa personer, framförallt män, kan uppleva att de i stort sett har blivit av med sina finnar i ansiktet men fortsätter tyvärr att ha finnar på rumpan eller kanske på ryggen. Detta kan vara irriterande, men kom ihåg att det bästa vapnet mot finnar är att tvätta, rengöra och vårda huden dagligen.

Se också: Så blir du av med finnar på ryggen


Produkter Från Australian Bodycare:

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram