Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur blir du av med pormaskar?

Alla som besväras av pormaskar, finnar och acne är förstås mycket intresserade av hur de kan bli av med detta problem. Det är oftast svårt för andra att med ren, slät baby hy att sätta sig in i deras problem. Men har du någonsin haft ansiktet och kroppen fyllt med finnar och pormaskar vet du hur besvärligt och generande det kan vara – och hur det tar upp hela din vardag.


Det är skillnad på pormaskar och finnar

Pormasken är förstadiet till en egentlig finne. Det är dock långt ifrån alla pormaskar som blir inflammerade finnar med gult var. Det är bara när det har trängt in bakterier i talgkörteln eller i hårsäcken som pormasken utvecklas till en finne.

Det finns alltså inga bakterier i en pormask men tränger det in bakterier i pormaskens talgkörtel uppstår det infektion som leder till en finne. En pormask orsakas alltså inte av smuts som kan tvättas bort. Trots det är det viktigt att använda produkter som avlägsnar bakterier och håller huden ren.

TIP: 10 goda råd för att bekämpa dålig hy i ansiktet


Hur får man bort pormaskar – Många olika produkter på marknaden

Det finns massor av medel och produkter på marknaden som lovar snabb behandling av pormaskar, finnar och akne. Det bästa rådet är att använda ditt sunda förnuft så du inte gör av med en förmögenhet och dessutom bli besviken med resultatet.

I stort sätt finns det tyvärr ingen snabb behandling som gör att problemet försvinner på nolltid. Så i alla fall ska du beväpna dig med tålamod och komma ihåg att det bästa rådet är att tvätta och rengöra huden väl och använda fuktighetskräm.

Använd tvätt- och rengöringsprodukter som är särskilt lämpade för aknehy med finnar och pormaskar. Du kan använda klassiska eller naturliga produkter t.ex. produkter som innehåller tea tree oil (teträolja) som är känd för sin antibakteriella effekt.

LÄS OCKSÅ: Så tar du bort pormaskar med en pormaskmedel


Krämer och salvor

På apoteket kan du hitta olika typer av krämer och salvor för behandling av akne. Har du bara pormaskar ska du använda en produkt som är speciellt utvecklat för det. Oftast innehåller dessa medel A-vitaminsyra. Om du har inflammerade finnar behöver du ett antibakteriellt medel.

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Peeling

Du kan inte tvätta eller skrubba bort pormaskarna med hårda skrubbkrämer och skrubbsvampar. I själva verket ska du vara försiktig med din hy. Det du kan göra är att använda en peeling kräm eller mask som är lämplig för hy med pormaskar.

När du peelar ansiktet avlägsnas döda hudceller, smuts och fett genom att du skrubbar hyn lätt med små slipkorn. Du kan köpa en peeling mask eller kräm från en kosmetolog. Dessutom kan du använda salicylsyra från apoteket som har en avskrubbande effekt.

Du måste peela ansiktet milt och skonsamt och inte mer än en gång i veckan. Efteråt bör du använda en passande fuktighetskräm så hyn inte torkar ut.


Ansiktsmask mot pormaskar

En ansiktsmask är skonsammare mot huden än en peeling mask, men ska dock inte användas varje dag.

Det finns många olika ansiktsmasker som är tillägnande för hudtyper med acne och pormaskar. Du får prova dig fram tills du hittar en som passar din hudtyp.

Du kan också göra din egna ansiktsmask. Det är mycket billigare och är inte så svårt som det låter. Du kan hitta många olika recept på hemmagjorda ansiktsmasker med olika ingredienser som olivolja, honung, bakpulver, äggvitor, papaya, grönt te, havregryn, kanel, gurka, avokado eller yoghurt. Detta handlar om klassiska huskurer. Vissa fungerar och vissa inte. Det är bara att prova sig fram. Men var försiktig med använda produkter som är alldeles för starka. Du ska ju försköna hyn – inte förstöra den.

LÄS OCKSÅ: Så kan du ta bort dina pormaskar


Video: Så använder du ansiktsmask mot pormaskar

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Porstrips

Det finns speciella porstrips som kan användas på näsan, fast även på hakan och pannan. De små remsorna tar bort svarta pormaskar med ett ryck. Du kan köpa dem på bl.a. Online webbshop och de kostar inte en förmögenhet, så de är värda att prova.


Ångning av ansiktet

En gammal huskur som rekommenderas för rengöring av hyn är ångning av ansiktet. Du kan göra detta genom att fylla en kastrull med ångande hett vatten och placera ditt ansikte över kastrullen med en handduk över huvudet. Ångan avlägsnar döda hudceller, smuts och fett som finns på hyn. Dessutom blir det lättare att klämma ut pormaskar, om du vill det. Glöm inte att sätta på fuktighetskräm efteråt.


Laserbehandling

Pormaskar, finnar och akne kan behandlas med laser. En laser eller en IPL-behandling kan minska storleken på talgkörtlarna och därmed minska talgproduktionen. Dessutom kan en laserbehandling ta bort eventuella akneärr.


Ska man klämma på pormaskar?

Det är nästan omöjligt att hålla fingrarna borta från pormaskar på ansiktet och på kroppen. De svarta pormaskarna är oftast mycket lätta att avlägsna om du klämmer på dem lite. Men bör man göra det?

Du kan mycket väl klämma ut de svarta pormaskarna om de är lätta att få ut, men du får vara försiktig så att det inte blir kvar några ärr eller sår. Dessutom ska du se till så att bakterier inte kommer in i poren så att pormasken utvecklar sig till en stor finne. Detta gör du med att använda en ren bit papper/näsduk. Du kan också använda speciella pormaskklämmare. De kallas även för komedonsspjut. Du kan hitta dem på online webbshop eller på apoteket.

De vita pormaskarna ska du däremot inte försöka att klämma ut själv. Du riskerar att skada hyn och få sår och ärr. Vita pormaskar avlägsnas bara hos en kosmetolog.


Hur förebygger man pormaskar?

I allmänhet kan det vara svårt att förebygga pormaskar eftersom det är en hormonrelaterad hudsjukdom. Det finns dock gott om goda råd för både behandling och förebyggande av pormaskar. Det viktigaste medlet för behandling och förebyggning är dock noggrann tvättning och rengöring av ansiktet.

Det är viktigt att du inarbetar en bra daglig rutin där du tvättar och rengör huden två gånger om dan, morgon och kväll. När du rengör ansiktet avlägsnas döda hudceller, överflödigt fett, smuts och eventuellt rester av smink. Detta är ett nödvändigt steg för att bekämpa pormaskar. Vi rekommenderar att ni rengör ansiktet två gånger om dan med vår Face Wash och att ni använder på kroppen vår Body Wash. Båda innehåller den antibakteriella Tea Tree Oil.

Det är väsentligt att tvätta och rengöra huden, men man ska inte överdriva eftersom fuktigheten i huden avlägsnas också. Lika väsentligt är det alltså att använda en fuktighetskräm efteråt. Välj en bra fuktighetskräm som är särskilt anpassad till aknehy med pormaskar. Annars finns risken att huden själv börjar producera mer fett för att kompensera för underskottet av fuktighet. Detta gör problemet med acne och pormaskar ännu värre. Vår Face Cream är lämplig för både pormaskar och akne och hindrar dessutom bakterier att sätta sig på hyn en viss tid efter appliceringen.

Utöver den dagliga rengöringen och vården av huden, kan du en gång i veckan använda en ansiktsmask eller en peeling kräm för att rengöra på djupet. Därtill kan du tillämpa ett förebyggande acnemedel mot pormaskar och finnar.


Vad är pormaskar?

Pormaskar är en typ av akne som också kallas komedoakne. Det är små svarta eller vita prickar som uppkommer framförallt på näsan och i näsvecken, pannan och hakan. Det är oftast där pormaskar uppstår men de kan också bildas på andra ställen på ansiktet och på kroppen som exempelvis på ryggen eller på bröstet.

”Pormaskar” är faktiskt ett väldigt opassande namn för ett hudproblem. Låt oss därför fastställa att pormaskar har ingenting att göra med varken maskar eller andra levande varelser.

En pormask är inget annat än en täppt talgkörtel, och bildas således där vi har störst koncentration av talgkörtlar.

Pormaskar och hormoner

När man har en hormonell obalans i kroppen är det vanligt att man har en överproduktion av hormoner. Den ökade produktionen av hormoner leder också till en ökad talgproduktion som i sin hand leder till täppta talgkörtlar.

Hormonell obalans uppstår vanligtvis under puberteten, vilket leder till att många ungdomar besväras av aknehy med pormaskar och finnar. Trots detta kan hormonella obalanser uppstå senare i livet för både män och kvinnor. Alla kan därför drabbas av pormaskar.

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Hur ser pormaskar ut – och hur upplevs de?

Det är mycket få människor som under sin livstid inte har fått uppleva hur det är att ha en pormask. En enda pormask då och då går att leva med men det är väl inte så kul när det ständigt dyker upp massor av nya pormaskar runt hela ansiktet, och kanske även på kroppen.

Pormaskar kan uppstå överallt där vi har talgkörtlar, vilket vi har överallt på hela kroppen, bortsett från handflatorna och på fotsulorna. Så vi har alltså talgkörtlar överallt, både där vi har hår och där vi inte har hår.

Pormaskar på ansiktet

Pormaskar på ansiktet är relativt synliga och det gör det är ännu mer obehagligt när de dyker upp på detta området. De uppkommer oftast på den så kallade t-zonen som sträcker sig som ett T från pannan ner till näsan och hakan. Det är här vi har den största koncentrationen av talgkörtlar och följaktligen har hyn en tendens att bli fetare här.

Pormaskar kan uppkomma på hela pannans område, medan på näsan tenderar de att uppkomma på nedre delen av näsan och i näsvecken. På hakan är oftast hela området utsatt, men det största antalet pormaskar finns som regel på övre delen av hakan.

Medan pormaskar uppstår oftast runt t-zonen är det inte ovanligt att de dyker upp på andra ställen i ansiktet som på kinderna, tinningarna och i öronen. Det kan vara mycket irriterande, men är absolut inte ovanligt.


Pormaskar på kroppen

Pormaskarna uppkommer som sagt där det finns mest talgkörtlar. Många talgkörtlar har vi på b.la. på ryggen och på bröstet. Trots det kan man få pormaskar överallt på hela kroppen -på överarmarna, på låren, på baken och på många alla ställen.

På kroppen är det kanske lättare att dölja pormaskarna. Utvecklar de sig dock till finnar, som vissa pormaskar gör, kan de vara synliga även där.

Svarta pormaskar

Det finns två olika slags pormaskar – vita och svarta pormaskar. När vi pratar om pormaskar menar vi vanligen svarta eftersom de kallas också för blackheads, eller öppna pormaskar. De uppkommer på ansiktet och på kroppen oftast i små klungor bestående av svarta prickar. De svarta pormaskarna är oftast i samma nivå med huden så man kan inte känna dem utan bara se dem.

Pormaskarna uppstår på grund av täppta talgkörtlar. När en täppt talgkörtel kommer upp till ytan kommer den i kontakt med syre och det är det som ger den svarta färgen. Svarta pormaskar är alltså inget tecken på dålig hygien eller brist på renlighet. Aknehy med pormaskar och finnar orsakas endast av en överproduktion av talg vilket gör huden fet och smutsig. Det beror alltså inte på dålig hygien och brist på renlighet.

I svarta pormaskar finns det inga bakterier. Kommer det däremot in bakterier i den täppta talgkörteln kan pormasken utveckla sig till en varig finne. Det är alltså viktigt att försöka att hålla huden ren och fri från bakterier annars tränger de in i talgkörteln och inflammerar den.

Vita pormaskar

Vita pormaskar kallas också för milier, whiteheads eller slutna pormaskar. Det kan vara lite svårare att se dem på grund av den vita färgen. Vita pormaskar ser ut som små vita, hårda knoppar på huden och de uppkommer under ögonen, på pannan och på kinderna. Drar du ett finger över en vit pormask kommer den att kännas som en liten knuta. Till skillnad från svarta pormaskar kan de vita pormaskarna inte klämmas ut.

Vita pormaskar består av en uppsamling av talg och döda hudceller. När de blir inkapslade under hudens yta och inte kan komma ut, bildas en lite vit och hård knuta.


Varför får man pormaskar?

Pormaskar uppstår på grund av täppta talgkörtlar i ansiktet eller på kroppen. Pormaskar har alltså ingenting att göra med dålig hygien eller brist på renlighet. Trots det är en god hygien och bra hudvård ett viktigt verktyg i kampen mot pormaskar, vilket du kan läsa mer om längre ner.

Pormaskar och acne är en mycket vanlig hudsjukdom som drabbar både pojkar och flickor, kvinnor och män. Det påverkar särskilt ungdomar under puberteten, men det är faktiskt inte bara ett tonårsfenomen. Många människor besväras tyvärr av acne hela livet ut.

Ökad talgproduktion

Talg produceras i talgkörtlarna av fett och döda hudceller. Talg är så att säga kroppens egna fuktighetskräm. Därför är en balanserad produktion av talg nödvändig för att hyn inte ska bli torr och tunn. När en talgkörtel däremot producerar för mycket talg samlas det upp i poren. Talgkörteln täpps till eftersom talgen inte kan komma upp till ytan, och på det viset bildas en pormask eller dylikt.

En ökad talg produktion kan också vara ett bevis på hormonell obalans och en överproduktion av hormoner. Detta händer oftast under puberteten men kan också förekomma under andra perioder i ens liv som för exempel vid ett p-pillerstop, graviditet eller i samband med stress (för båda könen).

Pormaskar är alltså en hormonrelaterad hudsjukdom. Trots detta spelar också andra faktorer roll huruvida vissa drabbas av pormaskar och vissa inte.

En stor roll spelar våra gener. Det är vissa familjer som drabbas mer av dålig hy med acne, pormaskar, finnar och dylikt. Stress påverkar också hormonproduktionen och därmed vår hudhälsa. Kost, krämer och smink spelar däremot en begränsad roll i utvecklingen av pormaskar och akne.


Frågor och svar om pormaskar


Hur avlägsnar man pormaskar?

Det finns många olika preparat för att avlägsna pormaskar på marknaden. Vissa kommer att vara effektfulla för dig och vissa inte alls. Det är bara att prova sig fram. Det bästa rådet är att rengöra ansiktet två gånger om dagen och efteråt applicera en bra fuktighetskräm som är lämplig för aknehy med pormaskar. En sådan ansiktskräm är exempelvis en med Tea Tree Oil.


Hur avlägsnar man pormaskar på näsan?

Pormaskar på näsan avlägsnas på samma sätt som pormaskar på andra ställen på kroppen. Det finns många olika produkter på marknaden men det väsentligaste är att komma ihåg att tvätta och rengöra huden två gånger om dagen och applicera en fuktighetskräm efteråt.


Hur förebygger man pormaskar?

Det kan vara svårt att förebygga pormaskar eftersom de oftast är hormonrelaterade. Det bästa du kan göra för att förhindra pormaskar är att tvätta och rengöra huden noggrant varje dag och efteråt applicera en fuktighetskräm.


Hur avlägsnar man pormaskar i örat?

Pormaskar i örat kan vara svåra att komma till, men i princip tas de bort på samma sätt som pormaskar på andra ställen i ansiktet och på kroppen. Du kan också försöka att klämma ut pormaskarna, men försiktigt så du inte skadar huden.


Hur avlägsnar man pormaskar på hakan?

Pormaskar på hakan tas bort på samma sätt som pormaskar på övriga ansiktet eller kroppen. Det finns många olika produkter på marknaden och massor av goda råd. Det viktigaste rådet är dock att se till att rengöra och tvätta huden varje dag och applicera en lämplig fuktighetskräm efteråt.


Hur avlägsnar man pormaskar permanent?

För att pormaskar ska avlägsnas permanent måste du stoppa överproduktionen av talg som orsakar dem. Det kan man åstadkomma med en laserbehandling eller med olika krämer och salvor. Om du har verkligen dålig akne kan en tablettkur vara en lösning. För detta behöver du dock ha ett recept från din läkare.


Kan barn få pormaskar?

Barn får sällan pormaskar eftersom pormaskar och acne är en hormonell hudsjukdom som orsakas av en överproduktion av hormoner vilket leder till en överproduktion av talg. Den börjar vanligen i tonåren när det finns en förändring i hormonproduktionen.


Var kommer pormaskarna från?

Pormaskar är tilltäppta talgkörtlar som orsakas av en hormonell obalans i kroppen då det finns en överproduktion av hormoner. Den ökade hormonproduktionen leder också till en ökad talgproduktion, vilket kan resultera i täppta talgkörtlar.


Hur ser pormaskar ut?

Pormaskar kan vara vita eller svara. De svarta pormaskarna ser ut som små svarta prickar på huden och kallas också därför pormaskar. De vita pormaskarna, som även kallas milier, är å andra sidan inte så synliga men de utmärks som en knuta på huden.


Produkter Från Australian Bodycare:

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram