Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Milier - bra att veta

Det handlar oftast om milier, små vita knottror som människor kan ha på nästan hela kroppen. Hur avlägsnar man dem? Hur behandlas de – eller kan de överhuvudtaget behandlas? Dessa och liknande frågor ska vi fokusera oss på att svara på i den här guiden om milier, i vilken du kan få reda på allt som du behöver veta om dessa små ovälkomna gäster.

På mindre barn kan man ibland upptäcka små röda knoppar. Dessa är dock inte milier och bör behandlas på ett annat vis.

Klicka här > Hur avlägsnar man milier?


Vad är milier?

Milier är små inkapslade talgknutor som är utspridda på kroppen. De uppstår huvudsakligen på områden på kroppen där vi har en tätare hårväxt. Milier uppkommer dock inte på handflator respektive fotsulor.

Milier är små vita cystor som uppkommer i det yttersta hudlagret eftersom hudcellerna där är inkapslade i bindväven, d.v.s. deras poröppning är täckt av tunn hud. Dessa talgknottror är tämligen ofarliga och t.o.m. nödvändiga för diverse kroppsfunktioner. Talg spelar exempelvis en avgörande roll på hur vår hud bevarar sig ren och avstöter vatten och vätskor.

Milier ses ofta i form av små knoppar eller knottror som kan lätt förväxlas med små finnar eller hårsäckar. I verkligheten handlar det om små talgkörtlar som utsöndrar en så fet olja att den omvandlas till talg.

Talg är vattenavvisande och skyddar huden från att förlora fukt, samt beskyddar håret och huden från uttorkning. Dessutom hjälper talg med att t.ex. leda iväg tårar från kanten av ögat.

Sist men inte minst spelar talg en positiv roll i att minska och förebygga tillväxten av vissa mikroorganismer, inklusive bakterier. Detta är en av anledningarna varför talg spelar en ledande roll i att hålla vår hud frisk.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Vad orsakar milier och varför får man dem?

Milier uppkommer automatiskt eftersom kroppen självmant producerar dem för att beskydda hår och hud. Du bör alltså vara uppmärksam och inte förväxla dem med akne, finnar och pormaskar.

Trots det är det många personer gärna skulle vilja ha färre mängder av milier p.g.a. estetiska skäl. Framförallt yngre personer tycker det är oattraktivt att ha milier på ögonlock, ben, bröst eller könsorgan.

Problemet förefaller vara mer intensivt hos yngre personer under puberteten, eftersom produktionen av hormoner ökar oerhört under denna perioden. I och med milier är direkt förknippade med hormonproduktionen är det vanligt att uppkomsten av dem är mer frekvent förkommande under puberteten.  Milier uppkommer oftast i de hudområden där det förekommer hårväxt helt spontant, och inte p.g.a. något speciellt levnadsätt.


Milier i ansiktet

Det är inte ovanligt att man får milier i ansiktet då det är ett ställe man har som flest talgkörtlar. Milierna upptäcks oftast på ögonlocken, under ögonen och på T- zonen som är områden som har en tendens att bli oljiga.

Det är ett faktum att vi har ett stort antal talgkörtlar på ögonlocken. Dessa talgkörtlar utsöndrar ett sekret av talg som hjälper till att leda vätskan från våra tårar iväg från ögonlockskanterna. Detta är en nödvändig automatisk kroppsfunktion som inte bara sker när vi gråter, utan vi producerar konstant tårvätska för att inte våra ögon inte ska torka ut.

Du måste vara speciellt försiktig när du behandlar milier på ögonlocken. Huden här är mycket tunn och känslig, och det är lätt att förorsaka en bakterieinfektion när du genomför behandlingen. Milier kan vid vissa tillfällen även förekomma på båda sidorna av näsan och på kindbenen.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Milier under ögonen och i ögonvrårna

Milier under ögonen och i ögonvrårna är vanliga hos personer som i allmänhet har en tendens till att bli utsätta för milier mer än normalt.

Dessa ska behandlas på samma sätt som de på ögonlocken, det vill säga försiktigt och varsamt. Du bör dessutom vara försiktig så du inte förväxlar milierna med finnar eller pormaskar som också kan uppkomma kring ögonen.

Milier under ögonen är vanligt förekommande i kombination med påsar under ögonen. Kombinationen av dessa två problem kan vara estetiskt frånstötande och t.o.m. vara en orsak till lågt självförtroende, framförallt under tonåren.


Milier på kinderna

Precis som med milier under ögonen är det många som även har milier på kinderna. Här uppstår de av samma orsak som under ögonen: Porer på huden som täpps till av överflödig talg strax under det yttersta hudlagret.

Om du har milier på kinderna, och vill bli av med dem, kan du försöka skrubba bort dem med en mild skrubbkräm.


Milier i pannan

Milier i pannan är inte ett lika utbrett problem som det är på andra områden på kroppen, där hårväxten är tätare.

Oftast orsakar inte milier i pannan några större besvär eftersom hårväxten här är tämligen gles. Vissa personer kan dock få stora milier på pannan, vilka kan upplevas som nödvändiga att avlägsna. Detta gör du på samma vis som när du avlägsnar de andra milierna, genom att skrubba bort dem försiktigt med en mild skrubbkräm.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Milier i hårbotten

Att ha milier i hårbottnen är ganska vanligt och naturligt, då hårbotten är ett av de områden som milier är absolut nödvändiga. Det är väsentligt att du inte börjar avlägsna milierna från hårbotten eftersom deras roll där är viktig.

Hårbotten behöver den talg som utsöndras för att kunna hålla huden frisk och smidig. Du bör därför inte sätta igång med skrubbkrämer eller andra behandlingsmetoder för att avlägsna dina milier i hårbotten.


Knottror i hårbotten

Det finns många olika former av små knutor man kan få i hårbotten. Handlar det om små milier ska du försöka att inte överdriva med behandlingar, utan låta dem vara, eftersom de spelar en viktig roll för håret och dess välmående.

Om du känner att du har kliande knottror i hårbotten kan det bero på andra skäl, såsom mjälleksem, löss eller en kombination av dessa och talgcystor. I sådant fall är de bäst om du söker hjälp av en läkare som får bedöma om du är i behov av en behandling eller inte.

Talgcystor i hårbotten är oftast ofarliga och smittar inte. Du bör därför noga överväga, innan du ger dig in i en behandling, om den verkligen är nödvändig.

Om du känner att du har små talgcystor i hårbotten, vilket egentligen är små milier, ska du veta att de finns där bara för att hålla hårrötterna och därmed hela håret i gott skick. De skyddar dessutom håret och huden mot bakterier, så de bör bara avlägsnas från hårbotten om det är en absolut nödvändighet.

LÄS MER: EFFEKTIVA HÅRVÅRDSPRODUKTER


Milier på kroppen

Det är fullständigt normalt att det uppkommer milier överallt på hela kroppen förutom för på handflatorna och fotsulorna där det inte finns någon hårväxt. Milier kan även finnas i hög koncentration på könsorganen – vilket är helt normalt och nödvändigt för att huden här ska bevara sin fuktighet och vara mjuk och smidig.

Du behöver således inte oroa dig om du upptäcker små knottror på dessa områden eftersom alla människor har dem, och de ingår i våra grundläggande kroppsfunktioner. Om du tycker att milierna på kroppen är pinsamma kan du försöka avlägsna dem eller reducera dem, men milierna i hårbotten och på könsdelarna bör ej avlägsnas, eftersom talg spelar en viktig roll för att hålla huden vid hälsa här.

Vi har alltså milier på kroppen av naturliga skäl. Körtlarna producerar talg som är nödvändig för att skydda huden mot oönskade bakterier och främmande mikroorganismer.

Man bör i första hand ignorera milier på kroppen, men om du vill bli av med dem av estetiska skäl, eller om de påverkar dig psykiskt (t.ex. ditt självförtroende), så kan du försöka att exfoliera, skrubba och smörja in huden ordentligt med en body lotion för att minska antalet synliga milier.


Milier på ryggen

Förutom ansiktet, bröstet och könsdelarna är ryggen ett annat område där millier kan framkalla ett estetiskt obehag.  Eftersom vi har många talgkörtlar på ryggen är det vanligt att milier uppkommer här, precis som finnar. På ryggen är det lätt att milierna utvecklas till stora talgcystor som kan orsaka kosmetiskt besvär för dem som blir drabbade. Därför rekommenderas det att du tar råd av en  läkare, så att du kan få en bedömning om de bör behandlas eller inte.

I allmänhet är milier på ryggen varken farliga eller smittsamma, så du bör överväga om det är värt besväret att genomgå en behandling.


Milier på armarna

Milier på armarna är också vanligt förekommande, och så länge de är små kan du lätt hålla uppkomsten av dem under kontroll. Om du vill kan du skrubba med en mild skrubbkräm, och därefter applicera en fuktighetskräm. Det är viktigt att du tillför fukt till huden annars börjar den själv att producera mer talg för att kunna bevara sin fuktighet. Om huden inser att den behöver mer fukt kommer den automatiskt att sätta igång talgproduktionen, vilket kommer att leda till att milierna på armarna förökar sig. Vår bodylotion med den antibakteriella Tea Tree Oil vårdar huden och håller bakterierna borta.

Om du tycker att milierna på armarna, eller på andra områden på kroppen, är irriterande kan du själv gör en kur och avlägsna lager av döda hudceller med en mild exfolieringskräm.


Knottror på benen

Om du har knottror på benen kan det antingen vara milier eller små röda knottror som kallas Keratosis Pilaros. De sistnämnda är inte milier, men de uppstår ungefär på samma vis, d.v.s. hårsäckarnas öppningar blir igentäppta eftersom kroppen producerar ett överskott av keratin.

Om dina knottror på benen är identifierade som milier kan de behandlas med en mild skrubbkräm eller en kemisk peeling så att porerna på benen rengörs. På detta viset avlägsnas alla de döda hudcellerna och huden har rum att andas, vilket leder till att milierna försvinner eller reduceras märkbart.

Knottror på benen av denna typen är inte farliga. Det är dock många människor, särskilt kvinnor, som upplever kosmetiska besvär p.g.a. dessa knottror. Det är framförallt på sommaren, när man visar benen, som det naturligtvis kan vara irriterande att ha små knottror på benen.

LÄS MER: EFFEKTIVA HUDVÅRDSPRODUKTER


Hur avlägsnar man milier?

Du kanske har undrat länge över svaret på frågan ”Hur avlägsnar man milier?”Det är relativt enkelt att besvara denna frågan eftersom det finns flera saker man kan göra för att avlägsna milier.

OBS: Kom ihåg att milier i hårbotten och på könsorganen inte ska avlägsnas eftersom de är essentiella för att hudens hälsa ska bibehållas på dessa områden.

Steg 1 – Avlägsna döda hudceller

Utför en exfoliering 1-2 gånger i veckan för att avlägsna döda hudceller på de ställen som du vill att dina milier ska försvinna.

Exfoliering av huden kan göras på flera olika vis. För exempel kan man torrborsta, använda en skrubbkräm för mekanisk peeling, eller göra en kemisk peeling.

En mild exfoliering är för exempel att skrubba med en duschsvamp, med eller utan duschtvål. Det är viktigt att svampen rengörs ordentligt efter varje användning, så inte en massa bakterier tränger in i huden och förorenar den. Om du föredrar denna metoden, rekommenderar vi att du använder vår Body Wash för att exfoliera din kropp. Den bekämpar bakterier och avlägsnar överflödigt hudfett.

Föredrar du en kroppspeeling så börjar du med att blöta huden under en varm dusch. Massera därefter in peelingen i huden grundligt med cirkulära rörelser. Börja från fötterna och arbeta hela vägen upp till skuldrorna. Skölj av med varmt vatten och rengör med body wash.

En kemisk peeling är en mycket mild form av exfoliering där döda hudceller avlägsnas med hjälp av syror. Det är en effektiv och skonsam metod som kan användas upp till 1-2 gånger om dagen, i motsats till andra mekaniska metoder som är för hårda för att använda varje dag.

En annorlunda, gammal skönhetsmetod för att avlägsna döda hudceller och sätta i gång blodcirkulationen är torrborstning. Torrborstning genomförs, som namnet antyder, på torr hud i motsats till de andra metoderna. Det företas precis innan badet, och ingår i den dagliga hudvårdsrutinen. Dra långa svepande borstdrag mot hjärtat – börja med fötterna och borsta inåt från kroppens yttre delar. Borsta på hela kroppen med undantag från den känsliga huden på ansiktet, brösten och på urringningen.

Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att avsluta behandlingen med en bra fuktighetskräm med många fuktighetssubstanser som vår Body Lotion.

Kom ihåg att hålla ögonen öppna på tecken som tyder på att huden har överexfolierats: Rodnad, röda utslag, irritation och torrhet.


Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Behandling av milier

Om du vill avlägsna eller behandla de generande milierna som finns på olika ställen på din kropp är det bäst att du först läser avsnittet ovan.

När du har genomfört din exfoliering, skrubbning eller peeling – kärt barn har många namn -, så är det dags att gå vidare till nästa steg i behandlingen.

Steg 2 – Smörj in din hud

Huden måste alltid hållas fuktig – gärna med en fuktighetskräm som bekämpar bakterier som vår Body Lotion.

Efter exfoliering ska du alltid smörja in din hud med en fuktighetskräm.

Fukt drar åt sig till fukt – därför kan du applicera en body lotion, t.ex. Australian Bodycare Body Lotion, medan din hud fortfarande är lite fuktig efter duschen eller bastubadet.

Att behandla milierna själv är enkelt och relativt billigt. I vissa fall, när milierna är stora eller de sitter runt ögonen, kan det vara nödvändigt att besöka en läkare eller en hudterapeut för att avlägsna dem. De kan t.o.m. vara i behov av ett kirurgiskt ingrepp, så därför bör du aldrig själv vidta åtgärder och försöka avlägsna större milier eller milier på känsliga områden. Dessa måste tas bort på ett speciellt sätt annars kan de orsaka ärr, hudirritation eller förvärring av problemet.


Ofta förekommande frågor om milier

Milier – hur länge?

Hur länge har man milier? Det är svårt att ge ett definitivt svar på denna fråga, eftersom det varierar från person till person.

Vi har kan alltså ha milier under hela livet eftersom de är ett resultat av täppta talgkörtlar. Talgkörtlar finns i stort sett på hela kroppen, och därför kommer det alltid finnas en chans att millier uppstår.

Om du är i puberteten och undrar hur länge du kommer att ha milier, kan vi försäkra dig att uppkomsten av milier är mest frekvent förekommande bara under den här perioden. Närmare bestämt ökar under puberteten antalet könshormoner i blodet, som för exempel den manliga könshormonen testosteron, både hos pojkar och flickor. Denna hormonen transformeras av enzymer i talgkörtlarna till en mer aktiv hormon som förorsakar förstoring av talgkörteln och en ökad talgproduktion. Hormonrubbningen gör att det samtidigt sker förändringar i talgkörtelns öppning, vilket gör risken att den täpps till ännu större.

Alla dessa faktorer leder till milier, pormaskar och akne under puberteten.


Vad är en hårsäck?

Hårsäckar är små fördjupningar i läderhuden(dermis) som befinner sig mellan överhuden och underhuden. En hårsäck kallas även för hårfollikel, och det är här våra hårstrån bildas med hjälp av särskilda hudceller.

Hårsäcken är hårstråets rot, och det är hårsäckens form som avgör hur vårt hår kommer att se ut. En hårsäck kan för exempel vara spiralformad, viket kommer att leda till att produktionen av hår från denna hårsäck kommer att vara krulligt.

Talgkörtlarna sitter runtom hårsäckarna i underhuden och utsöndrar talg som smörjer både hårstrå och hud. Talg är kroppens egna smörningsolja för hud, hår och hårstrå. Om du alltså har problem med fett hår beror detta på en överproduktion av talg.

Om en hårsäck blir tilltäppt av talg och inte kan andas, kommer det att uppstå en inflammation i hårsäcken. Vid en hårsäcksinflammation kan hårstrået börja växa inåt. Detta tillstånd kallas inåtväxande hårstrån.


Vad är talgkörtlar?

Talgkörtlar är små körtlar som finns överallt på kroppen. De uppkommer dock inte på handflatorna och fotsulorna, men annars finns de överallt. De är mer koncentrerade i områden på kroppen som är mycket hårbeväxta.

Talgkörtlarna är med andra ord förknippade med hårsäckarna eftersom de förstnämnda producerar talg som hjälper till att skydda håret, och hålla det friskt och smidigt. Vi har dock talgkörtlar även på andra ställen på kroppen, som inte är så hårbeväxta, som ögonlock, penis, blygdläppar och bröstvårtor.

LÄS OCKSÅ: Finnar på blygdläpparna – orsaker och behandling

Kom ihåg att du aldrig ska föröka avlägsna talgkörtlar på penis, blygdläppar och hårbotten. Om du tillhör det manliga könet och du har små vita prickar på pungen som ser ut som milier, då är de i verkligheten inget annat än talgkörtlar, och de bör inte avlägsnas.

Orsaken till att de är mer synliga här är att det inte finns samma mängd av fettlager och hud här som på resten av kroppen, och därmed är talgkörtlarna och hårsäckarna mer framträdande.


Tilltäppt talgkörtel

En tilltäppt talgkörtel är inte farlig, men den kan vara obehaglig och sitta på ett utmärkande ställe på kroppen, viket kan göra den oönskad av estetiska skäl. En tilltäppt talgkörtel är en liten grop i underhuden där serum och talg har samlat ihop sig och täppt utförselgången från talgkörteln. När talgkörteln är tilltäppt kan de avstötta döda hudcellerna och talg inte komma upp till ytan, vilket leder till att de samlas i poren.

En tilltäppt talgkörtel kallas också för talgcysta eller atherom. Den framkommer oftast som en rund knuta djupt i huden. Om den är infekterad kan man även se en svart prick på den i mitten.

Tilltäppta talgkörtlar är ett problem som kan uppkomma i ansiktet, hårbotten, nacken och övre delen av ryggen. Dessutom är det inte ovanligt att de även utvecklas på manens pung eller på ljumsken. Om du har en tilltäppt talgkörtel som du tycker är besvärande kan den avlägsnas hos en läkare. Det innefattar ett mindre ingrepp med lokalbedövning.


Vad är en talgknuta?

En talgknuta är samma sak som en tilltäppt talgkörtel som vi nämnde ovan. Det egentliga namnet på en talgknuta är atherom (atheroma), och den framkommer i form av en rund knuta på huden. Talgknutor uppstår eftersom talgen, som fungerar som ett smörjmedel för hårstrået som växer ut från hårsäcken, blockeras och fängslas inne i hårsäcken. Därefter börjar en långsam ansamling av talg som resulterar i en hård knuta strax under hudens översta lager. I regel är en talgknuta ganska harmlös och behöver inte behandlas, förutom om du tycker att den besvärar dig estetiskt.

Problemet med talgknutor är att de kan bli infekterade om bakterier kommer in. Om detta sker kommer talgknutan att utveckla sig till en böld. Se därför till att uppsöka en läkare eller en dermatolog (hudläkare) om talgknutan infekteras.


Vad är en fettknöl?

En talgknuta och en fettknöl kan lätt bli förväxlade. I regel är en fettknöl större än en talgknuta, och dessutom ligger den djupare in i huden och har en mjukare konsistens. En fettknöl i huden kallas även för lipom, och är en godartad tumör under huden. Fettknölar lokaliseras i underhuden och består av en ofarlig ansamling av fettvävnad som har vuxit ihop till en knuta. En godartad fettknöl ger ofta inga symptom, och kräver nästan aldrig behandling. Den gör varken ont eller orsakar andra besvär, förutom om den trycker på någon nerv. Oftast behandlas fettknutor bara av estetiska skäl.

En fettknöl har en mjuk till fast, gummiaktig konsistens och går nästan att flytta runt under huden. Det är ingen bra idé att behandla fettknölar, förutom om du upplever kosmetiska besvär. I detta fall krävs det ett kirurgiskt ingrepp som bara en läkare kan åstadkomma.

Man vet inte riktigt varför fettknölar uppstår, men vissa personer är mer mottagliga än andra. Fettknölar är ärftliga och kan i regel inte förebyggas. De kan komma upp var som helst eftersom vi har fettceller överallt på hela kroppen. De är dock mest förekommande på överkroppen.


Vad är pormaskbortagare?

En pormaskbortagare används till att avlägsna pormaskar och finnar som finns på huden. Oftast används en pormaskbortagare på ansiktet eftersom det är där pormaskarna oftast orsakar kosmetiska besvär.

I huvudsak finns det två olika typer av pormaskbortagare. Den första är ett litet verktyg, som förutom pormaskklämmare, kallas också för komedonspjut. Detta är ett 2 – i – 1 verktyg som har en dubbelsidig funktion. Dess två olikartade ändor är lämpliga för att avlägsna pormaskar respektive milier.

En pormaskklämmare är ett långsmalt spjutliknande verktyg som har en flat respektive en rund ände. Den flata sidan används för att avlägsna pormaskar genom att pressa direkt på dem, och den runda sidan används för att klämma ut finnar.

Fördelen med att använda pormaskklämmare, istället för att klämma med fingrarna, är att du framför allt undviker smärta och hudirritation. Dessutom är det en effektiv metod eftersom du mycket enklare och snabbare kan tömma pormaskarna, än när du pressar med fingrarna.

Den andra typen av pormaskbortagare är en ansiktsmask eller en s.k. black mask. En flytande hudvårdsprodukt i burk- eller tubförpackning som appliceras överallt på ansiktet, därav namnet mask.

Detta är en form av peeling-behandling där du låter ansiktsmasken sitta på under den tid som angivs på produkten. Därefter drar du av den och sköljer noga. En black mask avlägsnar döda hudceller och toxiner som har täppt till talgkörtlarnas mynning. Denna effektiva behandling återöppnar porerna så  att talg kan komma upp till ytan och försvinna, och samtidigt avlägsnar alla pormaskar.


Produkter Från Australian Bodycare:

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram