Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är milier?

Milier, även kända som miliumcyster i plural, är små, vita knölar som ofta utvecklas på huden hos människor i alla åldrar. De uppträder vanligtvis på kroppsområden där vi har tätare hårväxt men syns inte på handflator eller fotsulor.

Varje milium är en liten cysta fylld med ett protein som kallas keratin, vilket naturligt finns i huden, håret och naglarna. Dessa cystor är vanligtvis cirka 1-2 millimeter i diameter och kan framträda som enskilda knölar eller i kluster. På grund av detta kan milier lätt misstas för små finnar eller hårsäckar. Men till skillnad från finnar är milier inte orsakade av tilltäppta porer och orsakar vanligtvis inte inflammation eller smärta. I verkligheten är de små talgkörtlar som utsöndrar en olja så rik att den blir till talg.

Talg är vattenavvisande och skyddar huden från att förlora fukt, samt skyddar hår och hud från att torka ut.

Milier är vanligast på ansiktet, särskilt runt ögonen, kinderna och näsan, men de kan också dyka upp på andra delar av kroppen.

Typer av milier:

1. Primära Milier: Dessa uppkommer spontant, vanligtvis på ansikten hos spädbarn och vuxna, och bildas direkt från avstött hud som fastnar i små fickor på hudytan.

2. Sekundära Milier: Dessa utvecklas som ett resultat av hudskador—vare sig det är från brännskador, blåsor eller överdriven solexponering—vilket stör hudens naturliga exfolieringsprocess.

Även om milier kan likna vita pormaskar, är de helt annorlunda till sin natur och kräver olika behandlingsmetoder. Att förstå dessa nyanser är avgörande för effektiv hantering och betonar vikten av skräddarsydda hudvårdsrutiner.

Gå direkt till: Behandling av milier


Vad orsakar milier?

Milier bildas vanligtvis när keratin, ett naturligt protein i huden, fastnar under hudens yttersta lager och bildar en liten cysta. Flera faktorer kan bidra till bildandet av milier, och att förstå dessa kan hjälpa både i förebyggande och behandling.

Vanliga orsaker till milier inkluderar:

1. Ansamlad hudrester: I många fall bildas milier när döda hudceller inte avlägsnas ordentligt och täpper till porerna, vilket leder till små cystor. Detta är särskilt vanligt på hud som saknar exfoliering eller på hudtyper som naturligt är mer benägna att behålla döda hudceller.

2. Sol-skada: Långvarig solexponering kan skada huden, förtjocka det yttre lagret och göra det svårare för döda hudceller att avfalla normalt. Detta kan fälla keratin under hudytan.

3. Tung användning av hudvård eller kosmetiska produkter: Tjocka krämer och oljor som inte passar ens hudtyp kan täppa till hudytan, fälla keratin och döda hudceller.

4. Skadad hud: Varje form av hudskada, som brännskador, blåsor eller skrapsår, kan leda till bildandet av milier när huden läker. Störningen som skadan orsakar kan fälla keratin under huden.

5. Genetiska faktorer: Vissa människor är genetiskt benägna att få milier, vilket indikerar att familjehistoria kan spela en roll i deras utveckling.

6. Omogen hud hos nyfödda: Hos nyfödda är milier extremt vanliga på grund av deras utvecklande hud, som naturligt rensar upp på egen hand.

Att förstå dessa orsaker hjälper till att identifiera de bästa förebyggande och behandlingsstrategierna, som att välja rätt hudvårdsprodukter, skydda huden från överdriven solexponering och upprätthålla korrekta exfolieringsrutiner.


Var kan milier uppträda?

Milier kan förekomma på olika delar av kroppen, varje med specifika bekymmer på grund av områdets känslighet eller exponering. Här är en detaljerad uppdelning av vanliga platser för milier och överväganden för varje:

Milier i ansiktet

Ansiktsmilier är mycket synliga och ofta ett primärt kosmetiskt bekymmer för många människor.

 • Milier under ögonen: Milier under ögonen kan ses i kombination med påsar under ögonen. Kombinationen av dessa två problem kan vara estetiskt oattraktiv och till och med orsaka lågt självförtroende, särskilt under tonåren.
 • Milier på hakan: Precis som med milier under ögonen, har många också milier på sina kinder. Här uppstår de av samma anledning som under ögonen: porer på huden som är täppta av överskott av talg precis under det yttersta hudlagret.
 • Milier på pannan: Milier är inte lika vanliga på pannan som de är på andra kroppsdelar där håret växer tjockare. Vanligtvis orsakar milier på pannan inte mycket problem eftersom håret där är ganska glest. De kan dyka upp som ett resultat av överdriven svettning eller användning av por-täppande hårprodukter.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Milier på kroppen

Milier på kroppen är mindre vanliga men kan uppstå på grund av olika faktorer som klädfriktion eller hudvårdsprodukter.

 • Milier på armarna: Dessa kan dyka upp på grund av tajta kläder eller dåliga exfolieringsrutiner, vilket fångar in keratin under huden.
 • Milier på benen: Om du har knölar på benen kan det antingen vara milier eller små röda knölar som kallas keratosis pilaris. Det sistnämnda är inte milier, men de uppstår ungefär på samma sätt, det vill säga hårfolliklarnas öppningar blir igentäppta eftersom kroppen producerar ett överskott av keratin.
 • Milier på halsen: Huden på halsen är känslig och kan utveckla milier på grund av parfymerade lotioner eller solskyddsmedel som täpper till huden.

Paket för att exfoliera huden
Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för att exfoliera huden - Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen

Milier på hårbotten

Det finns många olika typer av små knölar som man kan ha på hårbotten. Om det är små milier, försök att inte överdriva med behandlingar; låt dem vara, eftersom de spelar en viktig roll för hårets hälsa och välmående. Om du finner dig själv med kliande knölar kan det bero på andra orsaker, som mjäll, eksem, löss eller en kombination av dessa med talgcyster. I sådana fall är det bäst att rådgöra med en läkare som kan avgöra om du behöver behandling eller inte.

Talgcyster i hårbotten är vanligtvis ofarliga och smittar inte. Du bör noggrant överväga om behandling är nödvändig innan du börjar. Om du hittar små talgcyster, som egentligen bara är små milier, bör du veta att de finns där för att hålla hårrötterna, och därigenom hela håret, i gott skick. De skyddar också håret och huden från bakterier, så de bör endast tas bort från hårbotten om det är absolut nödvändigt.


Behandling av milier

Att hantera och ta bort milier innebär en kombination av korrekta hudvårdsrutiner och i vissa fall professionella behandlingar. Här är en detaljerad guide om hur man säkert kan adressera milier på olika delar av kroppen, med både hemvård och professionella alternativ.

Hur man blir av med milier i ansiktet

Ansiktsmilier kräver försiktiga men effektiva metoder på grund av ansiktshudens känslighet:

 • Regelbunden rengöring och exfoliering: Använd en mild ansiktstvätt, morgon och kväll, för att hjälpa till att ta bort döda hudceller och förhindra att keratin blir instängt. Australian Bodycare’s Face Wash är utmärkt för rengöring utan att torka ut hudens naturliga oljor. Den tar effektivt bort bakterier, smuts och eventuella makeuprester som kan bidra till miliebildning.
 • Djuprengör porerna: Efter ansiktsrengöring, applicera Face Tonic med en bomullspad och stryk försiktigt över det rena ansiktet och halsen. Toniken tränger in i porerna och förhindrar att bakterier bosätter sig i porerna och blir till fläckar och milier.
 • Återfuktning är nyckeln: Efter rengöring, applicera en lätt fuktighetskräm för att hålla huden hydratiserad. Även om du har fet hud är det viktigt att du inte hoppar över fuktighetskrämen. Om du berövar din hud fukt, kommer den att kompensera genom att producera mer talg, vilket kan täppa till dina porer och orsaka fler milier.
 • Användning av ansiktsmasker: En eller två gånger i veckan kan du använda en ansiktsmask före rengöring. Ansiktsmasken djuprengör och exfolierar din hud för att ta bort döda hudceller och toxiner som har täppt till öppningarna på talgkörtlarna. Denna effektiva behandling öppnar åter porerna så att talg kan stiga till ytan och försvinna, samtidigt som du tar bort pormaskar.
 • BHA-peeling: BHA, som salicylsyra, är oljelöslig, vilket gör att den kan tränga djupare in i porerna för att avlägsna döda hudceller och överflödigt talg. Detta gör BHA perfekt för fet hud och områden benägna för milier som T-zonen. Vår T-zonspeeling med 2% BHA salicylsyra är särskilt effektiv för att förebygga bildandet av milier eftersom den exfolierar både inuti porerna och på hudytan, vilket lämnar huden slät och ren.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Hur man blir av med milier på kroppen

Det är helt normalt att få milier på kroppen, förutom på handflatorna och fotsulorna där det inte finns någon hårväxt. Milier kan också hittas i höga koncentrationer på könsdelarna – vilket är helt normalt och nödvändigt för att huden där ska behålla fuktighet och förbli mjuk och smidig.

Så du behöver inte oroa dig om du märker små knölar i dessa områden eftersom alla människor har dem, och de är en del av våra grundläggande kroppsfunktioner. Om du tycker att milier på din kropp är pinsamma, kan du försöka ta bort eller minska dem, men milier i hårbotten och på könsdelarna bör inte avlägsnas, eftersom talg spelar en avgörande roll för att hålla huden hälsosam här. Körtlarna producerar talg, vilket är nödvändigt för att skydda huden mot oönskade bakterier och främmande mikroorganismer.

Om du vill bli av med dem av estetiska skäl eller om de påverkar dig psykologiskt (som att påverka ditt självförtroende), finns det några metoder du kan prova:

 • Riktig kroppshygien: Duscha regelbundet, särskilt efter att ha svettats, för att hålla porerna rena. Här kan du använda vår effektiva och milda shower gel som tvättar bort smuts och överskott av talg från huden.
 • Exfolierande kroppstvättar: Använd en kroppsskrubb eller en exfolierande tvätt en eller två gånger i veckan för att hjälpa till att förebygga uppbyggnad av död hud. De milda skrubbgrynorna tar effektivt bort döda hudceller, vilket lämnar huden mjuk och slät.
 • Lätta fuktighetskrämer: Välj body lotions som absorberas snabbt och inte lämnar några rester som kan täppa till porerna. Det är viktigt att återfukta huden varje dag – även om du lider av tilltäppta porer eller hudblemmer.

Paket för att exfoliera huden
Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Paket för att exfoliera huden - Tre produkter för djuprengöring av talgknottror och oren hud på kroppen

Professionell behandling av milier

För envisa milier eller sådana som finns i känsliga eller svårbehandlade områden kan professionell behandling vara nödvändig:

 • De-roofing: Detta är den vanligaste och mest effektiva behandlingen. En hudläkare använder en steril nål för att försiktigt ta bort innehållet i cystan. Denna procedur bör endast utföras av en professionell för att förhindra ärrbildning.
 • Kryoterapi: Att frysa bort milier med flytande kväve kan hjälpa till att ta bort dem, även om denna metod används mindre ofta på grund av risken för hudfärgsförändringar.
 • Kemiska peelingar: Professionella kemiska peelingar kan hjälpa till att förnya huden och minska synligheten av milier genom att avlägsna de övre hudlagren där milierna finns.

Det är avgörande att inte försöka ta bort milier genom att klämma eller pilla på dem, eftersom detta kan leda till ärrbildning och infektion. Om huskurer inte rensar upp milier eller om de är besvärande, är det bäst att söka råd från en hudvårdsspecialist eller en hudläkare.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Vanliga frågor


försvinner milier av sig självt?

Ja, milier kan lösa upp sig själva utan ingripande, särskilt hos nyfödda och små barn. Hos vuxna kan dock vissa milier försvinna med tiden, medan andra kan kvarstå och kräva behandling för att tas bort effektivt.


Orsakas milier av dålig hygien?

Nej, milier orsakas inte av dålig hygien. De är cystor som bildas när keratin fastnar under hudens yta och är inte ett resultat av smuts eller oren hud.


Kan man klämma milier?

Det rekommenderas inte att klämma milier. Till skillnad från akne är milier hårda cystor under huden utan en öppning till ytan, vilket gör dem svåra att klämma. Att försöka göra detta kan leda till infektion, ärrbildning eller ytterligare hudirritation. Det är bäst att söka råd från en hudvårdsspecialist eller hudläkare om du vill ta bort dina milier.


Vilka hudvårdsprodukter bör jag undvika om jag har milier?

Om du är benägen för milier bör du undvika tunga, komedogena krämer och smink som kan täppa till dina porer. Välj lätta, icke-komedogena produkter och överväg att införliva en mild exfoliator i din rutin för att hjälpa till att förhindra uppbyggnad av hudceller.


Hur kan jag förhindra att milier bildas?

För att förhindra milier, upprätthåll en regelbunden hudvårdsrutin som inkluderar skonsam rengöring och exfoliering. Skydda din hud från överdriven solexponering genom att använda solkräm och undvik att använda tunga hudvårdsprodukter som kan täppa till porerna.


När ska jag se en hudläkare för milier?

Du bör konsultera en hudläkare om milierna är envisa, om du har bekymmer över ditt hudutseende eller om milierna blir irriterade eller börjar orsaka obehag. En hudläkare kan erbjuda professionella behandlingar och skräddarsydd rådgivning för att hantera milier.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram