Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Talgkörtelcystor - Vad du behöver veta

Dessa små vita prickar är ofta talgkörtlarcystor, som är små prickar vi människor har på nästan alla delar av kroppen.

Så hur tar vi bort dem? Hur behandlar vi dem och är behandling ens nödvändig? Vi zoomar in på dessa och liknande frågor i denna guide till talgkörtelcysta, där du lär dig allt du behöver veta om dessa irriterande små utväxter.

Läs mer om: Talgknölar i ansiktet

Hos yngre barn kan man ibland se röda prickar - dessa är inte talg och ska inte behandlas på samma sätt som talgcystor.

TalgknopperBody Scrub


Varför får man talgkörtelcystor?

Du får talgkörtelcystor automatiskt, eftersom din kropp producerar dem som en del av skyddet av din hud och ditt hår. Du bör därför också vara mycket noga med att inte förväxla talgkörtelcystor med finnar, oren hud eller akne.

Det finns dock många människor som vill minska mängden av sina talgkörtelcystor av kosmetiska skäl.

Särskilt bland unga människor tycker många att det är obehagligt att ha talgkörtelcystor på ögonlocken, benen, brösten eller könsorganen.

Och för unga människor i synnerhet blir problemet större eftersom hormonproduktionen ökar dramatiskt under puberteten. Och eftersom talgkörtelcystor är en effekt av hormonproduktionen kommer de att vara vanligare och mycket mer utbredda hos unga människor under puberteten.

Talgknölar uppstår ofta i områden av huden där hår växer. De uppstår naturligt och på egen hand, så det är inte på grund av en viss livsstil som du kan uppleva dem över hela kroppen.


Hur tar man bort talgknoppar på kroppen?

Titta på videon för att se hur du använder en body scrub mot talgkörtelcystor

3–pack för talgkörtlar
Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
3–pack för talgkörtlar - Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen

Du har kanske undrat ett tag hur du kan bli av med dina talgkörtelcystor. Och svaret är faktiskt enkelt. Generellt sett behöver du göra två olika saker för att bli av med dina talgknoppar.

OBS: Kom alltid ihåg att du inte ska bekämpa talg i hårbotten eller på könsorganen, eftersom dessa är viktiga för hudens hälsa i dessa områden.

Steg 1 - Ta bort gamla hudceller:

 • Exfoliera 1-2 gånger i veckan för att ta bort de gamla hudcellerna på de delar av kroppen där du vill ta bort dina talgknoppar.
 • Exfoliering av huden kan göras på flera olika sätt, inklusive torrborstning, med en skrubb, som är en mekanisk peeling, eller med en kemisk peeling.
 • En mycket mild exfoliering kan göras med en tvättlapp, med eller utan tvål. Det är viktigt att använda en ren trasa varje gång så att du inte för in en massa bakterier i huden och orsakar orenheter.

Om du väljer denna metod rekommenderar vi att du använder vår Body scrub för att exfoliera kroppen. Denna kroppsskrubb motverkar bakterier och avlägsnar överflödig hudolja.

  Välj en djupgående kroppsskrubb

  • Om du väljer att använda en skrubb, återfukta först huden under en varm dusch. Massera sedan huden grundligt i cirkulära rörelser med din skrubb eller exfoliator. Börja med fötterna och arbeta dig upp till axlarna. Skölj sedan med varmt vatten och tvätta kroppen med body wash.
  • En kemisk peeling är en mycket mild form av exfoliering. De döda hudcellerna avlägsnas med denna metod med hjälp av en syra. Det är en mycket effektiv och skonsam metod som kan användas upp till 1-2 gånger per dag, till skillnad från andra mekaniska metoder som är för hårda mot huden för att användas varje dag.

  Alternativ metod

  • En helt annan metod för att avlägsna gamla hudceller är torrborstning, en gammal skönhetsritual som stimulerar blodcirkulationen. Torrborstning, som namnet antyder, görs på torr hud, till skillnad från de andra nämnda metoderna. Torrborstning görs innan du badar som en del av din hudvårdsrutin.
  • Borsta med långa raka drag mot hjärtat - börja med fötterna och borsta inåt från kroppens extremiteter. Borsta hela kroppen med undantag för den känsliga huden i ansiktet, på brösten och urringningen.

  Avslutande behandling

  • Oavsett vilken metod du har använt är det viktigt att avsluta behandlingen med en bra fuktkräm med hög fukthalt, t.ex. denna Body Lotion.

  Kom alltid ihåg att hålla utkik efter tecken på att huden har blivit överexfolierad: rodnad, röda fläckar, irritation och torrhet.

   3–pack för talgkörtlar
   Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen
   +15.000 omdömen
   Ordinarie pris 399 kr
   Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
   3–pack för talgkörtlar - Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen

   Steg 2 - Smörj in huden

   När du är klar med din exfoliering, skrubbning eller peeling - det finns många namn för det - är det dags att gå vidare till nästa del av din behandling av talgkörtelcystor: smörj in huden för att hålla den återfuktad.

   • Håll alltid huden återfuktad - gärna med en återfuktande kräm som motverkar bakterier, t.ex. Australian Bodycares Body Lotion.
   • Efter exfoliering ska du alltid smörja in huden med en återfuktande kräm.
   • Fukt binder till fukt, så du kan använda bodylotion, som Australian Bodycare Body Lotion, medan huden fortfarande är lite fuktig efter duschen - eller efter bastun.

   Att behandla talgkörtelcystor är lätt och enkelt att komma igång med, och du kan göra det på egen hand relativt billigt. Vid svårare behandlingar eller om talgkörtlarna är tilltäppta kan ett läkarbesök vara nödvändigt, eftersom förstorade talgkörtlar t.ex. kan avlägsnas kirurgiskt.

    Detta bör inte göras på egen hand, eftersom det måste göras korrekt för att undvika att irritera huden och förvärra problemet.

    3–pack för talgkörtlar
    Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen
    +15.000 omdömen
    Ordinarie pris 399 kr
    Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
    3–pack för talgkörtlar - Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen

    Vad är talgkörtelcystor?

    Talgkörtelcystor är små vita knölar som förekommer över hela kroppen. De syns främst på de delar av kroppen där vi har mycket hårväxt. Vi har dock inga talgkörtlar i handflatorna eller under fötterna.

    De små prickarna eller knölarna kan se ut som små finnar eller hårsäckar. Knölarna är i själva verket små talgkörtlar som utsöndrar en olja som är så tjock att den förvandlas till talg.

    Talgknoppar uppstår vid hårfästet på hudytan eftersom hudceller fastnar i små fickor i detta område. Knopparna är ofarliga och talg är faktiskt nödvändigt för olika kroppsfunktioner.

    Bland annat spelar talg en avgörande roll för att hålla huden ren och för att hålla vatten och vätskor borta. Eftersom talg är vattenavvisande hjälper det till exempel till att leda bort tårar från ögonens kanter. Dessutom hjälper talg till att skydda hår och hud från att torka ut eller spricka.

    Sist men inte minst bidrar talg positivt till att minska och förhindra tillväxten av vissa mikroorganismer, inklusive bakterier. Detta är en av anledningarna till att talg spelar en aktiv roll för att hålla vår hud frisk.


    Talgkörtelcystor på kroppen

    Talgknoppar finns naturligt överallt på kroppen, med undantag för handflatorna och under fötterna, där vi inte har något hår. Detsamma gäller könsorganen - återigen är talgkörtlar naturliga och viktiga för att hålla huden frisk, slät och smidig.

    Därför ska du inte heller oroa dig för att det finns knölar i dessa områden, eftersom alla har dem och de är en naturlig del av vår kroppsfunktion. Om talgknölarna på din kropp är besvärande kan du försöka ta bort eller minimera dem. Du bör dock aldrig försöka ta bort dem i hårbotten eller på könsorganen, där talg spelar en mycket viktig roll för att hålla huden frisk.

    Vi har talgkörtlar på kroppen av naturliga skäl, eftersom körtlarna producerar talg som hjälper till att skydda huden mot bakterier och andra mikroorganismer.

    Därför bör talgkörtlar på kroppen i allmänhet ignoreras, men om du upplever kosmetiska problem och om det påverkar din självkänsla eller liknande, överväga att exfoliera, skrubba och applicera kroppslotion för att minimera mängden synliga talgkörtlar.

    3–pack för talgkörtlar
    Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen
    +15.000 omdömen
    Ordinarie pris 399 kr
    Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
    3–pack för talgkörtlar - Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen

    Talgkörtlar på ryggen

    Förutom i ansiktet, på bröstet och i ljumskarna är talgkörtlar på ryggen ett av de vanligaste områdena med synligt kosmetiskt obehag. Men precis som finnar på ryggen är talgkörtlar på ryggen mycket vanliga, eftersom det är en av de platser på kroppen där vi har flest talgkörtlar. Som sådan är det också ett av de områden där du är mer benägna att uppleva förstorade talgkörtlar. Förstorade talgkörtlar på ryggen kan vara en olägenhet för de drabbade, så det är en bra idé att träffa din läkare för behandling.

    Talgkörtlar på ryggen är dock varken farliga eller smittsamma, så du bör överväga om det är värt att genomgå behandling.

    Talgknölar på armarna

    Talgknölar på armarna är också mycket naturliga, och så länge de bara är knölar kan du använda en mild skrubb för att hålla dem under kontroll om du känner för det. Dessutom är det alltid viktigt att återfukta huden väl så att kroppen inte producerar extra talg för att hålla huden återfuktad. Om huden inte återfuktas kommer du att upptäcka att kroppen automatiskt ökar talgproduktionen, vilket kan förvärra problemet med talgknölar på armarna. Vår bodylotion med antiseptisk Tea Tree Oil vårdar huden och håller den fri från bakterier.

    Om du känner att du har problem med talgknoppar på armarna eller någon annanstans på kroppen kan du börja med en mild exfolieringsbehandling som tar bort gamla lager av döda hudceller.

    Finnar på benen

    Om du får finnar på benen kan det antingen vara talgknölar eller andra små, röda finnar som kallas Keratosis Pilaris. De senare är inte talgknölar, men de uppstår på ett liknande sätt eftersom hårsäckarnas utgångar på benen har täppts till på grund av för mycket kreatin i huden.

    När det gäller talgknoppar på benen kan du behandla dem med en mild skrubb eller kemisk peeling för att rensa ut porerna i huden på benen. På så sätt kan döda hudceller avlägsnas, huden kan andas och dina talgknölar kommer att försvinna eller reduceras.

    Knölar på benen av denna typ är inte farliga. Men många människor, särskilt kvinnor, upplever ofta kosmetiskt obehag på grund av knölarna. Det är särskilt irriterande på sommaren, när många människor gillar att gå barfota, och det kan naturligtvis kännas irriterande att ha små knölar på benen.

    3–pack för talgkörtlar
    Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen
    +15.000 omdömen
    Ordinarie pris 399 kr
    Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
    3–pack för talgkörtlar - Rengör, exfolierar och fuktar huden på kroppen

    Talgknölar i ansiktet

    Talgknottror i ansiktet är inte ovanliga, eftersom det är ett av de områden som har flest talgkörtlar. De kan särskilt förekomma på ögonlocken, runt ögonen och i T-zonen, som är det område som är mest benäget att bli oljigt.

    Vi har alla ett antal stora talgkörtlar på själva ögonlocken. Dessa talgkörtlar, eller talgknoppar, utsöndrar talgsekret som hjälper till att leda bort vätskan från våra tårar från ögonlockskanten. Det är inte bara nödvändigt och en aktiv del av vår kroppsfunktion när vi gråter, vi producerar också ständigt tårvätska för att förhindra att våra ögon torkar ut.

    Du måste vara särskilt försiktig när du behandlar talgknoppar i ansiktet. Huden här är mycket känslig och du kan lätt orsaka att bakterier bildas under behandlingen. I vissa fall kan du också uppleva talgknoppar på sidan av näsan och på kindbenen.

    Ansiktsvård med Tea Tree Oil
    4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
    +15.000 omdömen
    Ordinarie pris 499 kr
    Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
    4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

    Talgknoppar under ögonen och talgknoppar vid ögat

    Talgknoppar under ögonen och vid ögonen är också typiska för personer som upplever en större tillväxt av talgknoppar än normalt.

    Dessa bör behandlas på samma sätt som de på ögonlocken - försiktigt och omsorgsfullt. Tänk också på att det finns en skillnad mellan talgknoppar och pormaskar eller finnar, som också uppträder på samma ställen.

    Talgknölar under ögonen är särskilt märkbara om du också har påsar under ögonen. Kombinationen av dessa två kan vara kosmetiskt irriterande och kan minska din självkänsla, särskilt under puberteten.

    Talgknölar på kinderna

    Precis som många människor upplever talgknoppar under ögonen, har många människor också problem med talgknoppar på kinderna. Dessa uppstår av samma anledning som de andra: Tilltäppta porer i huden där talg byggs upp strax under hudytan.

    Om du har talgknoppar på kinderna och vill bli av med dem kan du använda en mild skrubb.

    Talgknölar i pannan

    Talgknölar i pannan är inte lika vanliga som på andra delar av kroppen där vi har mer hårväxt.

    Ofta är det inte något större problem med talgknölar i pannan, eftersom hårväxten där är liten. Hos vissa personer kan dock större talgknölar utvecklas i pannan, och det kan kännas nödvändigt att behandla dem. Du kan göra detta på samma sätt som med de andra: använd en lämplig skrubb som inte är för stark, och se sedan till att vara extra försiktig.

    Talgknölar i hårbotten

    Talgknölar i hårbotten är ganska vanliga och naturliga, och det är ett av de vanligaste områdena på kroppen. Det är mycket viktigt att du inte börjar ta bort dina talgknoppar i hårbotten, eftersom det är en av de viktigaste platserna där de finns.

    Hårbotten behöver det talg som utsöndras för att hålla huden frisk och smidig. Det är därför du inte ska börja använda skrubb eller andra behandlingar för att ta bort dina sebaceous nodules i hårbotten.

    Knölar i hårbotten

    Det finns många olika typer av knölar i hårbotten. Om det är en talgknöl måste du vara extra försiktig när du behandlar eller tar bort dem, eftersom knölar i hårbotten i form av talgknölar är viktiga för hår- och hudhälsan.

    Om du upplever kliande prickar i hårbotten kan det bero på andra orsaker som mjälleksem, löss eller en kombination av dessa och talgkörtelcystor. I så fall kan du överväga att söka råd hos din läkare, som kan hjälpa till med behandling om det behövs.

    Fläckar i hårbotten är vanligtvis ofarliga och inte smittsamma, så du bör överväga om du behöver behandla dem.

    Om du upplever hårbottenknölar, som är talgknölar, hjälper de till att hålla hårstrået och därmed hela håret friskt. De hjälper också till att skydda både hår och hud från bakterier, så det är viktigt att inte försöka ta bort dem av någon annan anledning än att de finns där.

    LÄS OCKSÅ: Undvik finnar i hårbotten - Hur man behandlar finnar


    Vanliga frågor om talgcystor


    Hur länge har man talgcystor?

    Hur länge har man talgcystor? Det är svårt att ge ett definitivt svar på denna fråga eftersom det kommer att vara individuellt.

    Anledningen till att vi har talgkörtlar hela livet är att de är resultatet av tilltäppta talgkörtlar. Och eftersom vi har talgkörtlar i stort sett överallt på kroppen, kommer det alltid att finnas en chans att utveckla talgkörtelcystor.

    Om du går igenom puberteten nu och undrar hur länge du kommer att ha talgkörtlar, kan vi lugna dig med att överväxt av talgkörtlar är vanligast under dessa år. Under puberteten får både flickor och pojkar en ökad nivå av könshormoner i blodet, t.ex. det manliga könshormonet testosteron. Detta hormon omvandlas av enzymer i talgkörtlarna till ett mer aktivt hormon, vilket gör att talgkörtlarna förstoras och talgproduktionen ökar. Hormoneffekten orsakar också förändringar i talgkörtelns utlopp och ökar risken för att utloppet täpps till.

    Som en följd av detta finns det en större tendens att utveckla talgknoppar, pormaskar och oren hud under puberteten.


    Vad är hårsäckar?

    Hårsäckar är små fördjupningar i den subkutana vävnaden, även känd som läderhuden. En hårsäck kallas också hårfollikel och det är där vårt hår bildas av specialiserade hudceller.

    Hårsäckarna är hårets rot och det är follikelns form som avgör hur vårt hår ser ut. En hårsäck kan t.ex. vara spiralformad, vilket innebär att hårproduktion från denna typ av hårsäck resulterar i lockigt hår.

    Talgkörtlar finns på sidan av follikeln i den subkutana vävnaden, och det är från dessa som vår kropp producerar talg. Talg fungerar som ett hälsosamt och naturligt smörjmedel för hår, hårstrån och hud. Om du har problem med fett hår beror det på en överproduktion av talg.

    Om en hårsäck blir blockerad och inte kan andas uppstår en inflammation i hårsäcken. När hårsäckarna blir inflammerade kan hårstrån växa inåt - även känt som inåtväxande hårstrån.


    Vad är talgkörtlar?

    Talgkörtlar är små körtlar som finns över hela kroppen. De finns dock inte i handflatorna och under fötterna, men annars finns de överallt på kroppen. De är vanligast på de delar av kroppen som är mest täckta av hår.

    Det beror på att talgkörtlarna är kopplade till hårsäckarna eftersom de producerar talg, som hjälper till att skydda håret och hålla det friskt och smidigt. Men vi har också talgkörtlar i andra delar av kroppen som inte är helt täckta av hår. Till exempel har vi talgkörtlar på ögonlocken, penis, blygdläpparna och bröstvårtorna.

    LÄS ÄVEN: Finnar på blygdläpparna – läs om orsaker och behandling här

    Kom alltid ihåg att du inte ska ta bort talgknoppar från talgkörtlar på penis, blygdläppar eller hårbotten. Om du är en man och du märker små vita prickar på din pung som ser ut som talgkörtelcystor, är dessa faktiskt hårsäckar och bör inte tas bort.


    Anledningen till att de är särskilt synliga där är att det inte finns samma lager av fett och hud som på resten av kroppen, vilket gör talgkörtlarna och hårsäckarna mer framträdande.


    Tilltäppt talgkörtel - är det farligt?

    En tilltäppt talgkörtel är inte farlig, men den är en olägenhet och finns på en plats på kroppen där den inte är önskvärd av kosmetiska skäl. En tilltäppt talgkörtel är ett hålrum i underhudsvävnaden där sebum och talg har samlats eftersom talgkörtelns por är blockerad. Om talgkörteln blir tilltäppt kan de döda hudcellerna och talget inte komma ut och bort, vilket gör att de ansamlas.

    En blockerad talgkörtel är också känd som en talgcysta eller ett atherom. Den ser vanligtvis ut som en rund klump djupt inne i huden. Det kan finnas en liten svart prick i mitten om den är infekterad.

    Du kommer oftast att uppleva problem med en tilltäppt talgkörtel i ansiktet, hårbotten, nacken och övre delen av ryggen. Tilltäppta talgkörtlar eller talgcystor kan dock också förekomma relativt ofta i pungen eller ljumskarna hos män. Om du har en tilltäppt talgkörtel som besvärar dig kan den tas bort av en läkare. Detta görs som ett mindre ingrepp under lokalbedövning.


    Vad är en talgknöl?

    En talgknöl är samma sak som den typ av blockering av talgkörteln som vi nämnde ovan. En talgknöl kallas också atherom och uppträder som en rund klump på huden. Talgknölar uppstår eftersom talg, som normalt fungerar som ett smörjmedel för hårstråna på deras väg ut genom follikeln, blockeras och fastnar. Talg byggs sedan långsamt upp, vilket resulterar i en hård klump strax under det översta hudlagret. En talgknöl är i princip ofarlig och bör inte behandlas om du inte upplever rent kosmetiskt obehag.

    Problemet med talgknölar är att de kan bli infekterade om bakterier från utsidan tränger in. Om detta händer kan talgkörteln utvecklas till en abscess. Se därför till att uppsöka din husläkare eller en hudläkare (dermatolog) om en talgkörtel blir infekterad.


    Vad är en fettknöl?

    En talgknöl och en fettknöl är lätta att förväxla. Men som en tumregel tenderar fettknölar att vara större än talgknölar. Fettknölar är också mjukare och sitter djupare i huden.
    En fettklump i huden kallas lipom och är en godartad klump i huden. Fettknutor uppstår i den subkutana vävnaden som ett resultat av att fettceller i huden växer ihop och bildar en knuta. En godartad fettknöl har vanligtvis ingen kosmetisk betydelse och kräver därför sällan behandling. Den gör inte ont eller orsakar obehag på annat sätt, såvida den inte t.ex. trycker mot en nerv.

    En fettkudde har en mjuk, gummiaktig konsistens och kan fritt skjutas runt under huden. Du bör inte tänka på att behandla din fettkudde om du inte verkligen upplever kosmetiska problem med den. I så fall kan din läkare hjälpa dig att ta bort den.

    Det är inte känt varför fettknölar uppstår, men vissa människor är mer predisponerade för dem än andra. Feta tumörer är ärftliga och kan i allmänhet inte förebyggas. Du kan få en fettknöl var som helst på kroppen, eftersom fettceller finns överallt. De uppträder dock oftast på överkroppen.


    Vad är en blackhead remover?

    En pormaskborttagare används för att ta bort pormaskar och finnar från kroppen. En pormaskborttagare används vanligtvis i ansiktet, eftersom det är där de flesta människor upplever kosmetiskt obehag från pormaskar.

    Det finns två huvudtyper av pormaskborttagare. Den första är ett litet verktyg som helt enkelt kallas blackhead remover, men det är också kallat för komedone spjut. Denna pormaskborttagare tillverkas vanligtvis som ett 2-i-1-verktyg, som med sina två olika ändar kan användas för att ta bort finnar respektive pormaskar.

    En blackhead remover är formad som ett litet, långt, tunt spjutliknande verktyg som har en platt ände och en rund ände. Den platta änden används för att ta bort pormaskar genom att trycka direkt på pormasken, medan den runda änden används för att klämma ut finnar.

    Den största fördelen med att använda en pormaskborttagare istället för att trycka med fingrarna är att du sparar din hud från irritation och mer smärta. Det är också en mer effektiv metod, eftersom du blir av med pormaskar snabbare och enklare än om du använder fingrarna.

    Den andra huvudtypen av pormaskborttagare kallas svart mask eller rengöringsmask. En svart mask är en tub med en flytande hudvårdsprodukt inuti som du applicerar i ansiktet - därav namnet mask.

    Detta är en typ av exfolieringsbehandling där du låter masken sitta på under den tid som anges på produkten, sedan tar du av den och sköljer väl. En svart mask används för att avlägsna gamla döda hudceller och toxiner som har blockerat talgkörtelns utlopp. Denna behandling öppnar upp poren i huden igen, så att talg kan komma ut och bort, och pormasken kommer också att försvinna.

    LÄS ÄVEN: Så kan du ta bort dina pormaskar

    Ansiktsmask med Tea Tree Oil
    Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
    +15.000 omdömen
    Ordinarie pris 189 kr
    Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
    Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

    Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram