Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris är ett vanligt och ofarligt hudtillstånd som främst påverkar hudens yta. Detta tillstånd är känt för att orsaka små, torra knölar eller finnar på huden, särskilt på överarmarna, låren, stjärten och i vissa fall ansiktet. Även om det vanligtvis inte är smärtsamt eller farligt, kan keratosis pilaris vara en källa till kosmetisk oro för vissa individer.

Karakteristiska drag hos Keratosis Pilaris:

knottrig hud: Det mest karakteristiska draget hos keratosis pilaris är förekomsten av små, upphöjda knölar på hudens yta. Dessa knölar är ofta runda eller ovala och kan variera i färg från hudfärgad till rödaktig eller mörkare, beroende på din hudtyp.

Grov textur: Det drabbade området kan kännas grovt eller som sandpapper vid beröring. Detta beror på ansamling av keratin, ett naturligt protein i huden, som kan täppa till hårfolliklarna.

Utbrottens placering: Keratosis pilaris uppstår typiskt i områden med tätare hårväxt, såsom överarmarna, låren, stjärten och ansiktet. Det kan även förekomma på ryggen, bröstet eller andra områden.

Säsongsvariation: Symtomen på keratosis pilaris kan variera med årstiderna. De kan bli mer framträdande på vintern när huden är mer benägen att bli torr.

Klåda eller irritation: För vissa personer kan keratosis pilaris orsaka klåda eller mild irritation. Detta kan leda till en önskan att klia, vilket kan förvärra tillståndet.

Även om keratosis pilaris är ofarligt, är det viktigt att förstå och identifiera dess karakteristiska tecken och symtom, särskilt om du söker behandling eller vill minska synligheten av de små knölarna på din hud.


Symptom på keratosis pilaris:

Keratosis pilaris uppvisar vanligtvis en rad karaktäristiska symtom som gör det relativt lätt att känna igen tillståndet. Här är några av de vanligaste symtomen som förknippas med keratosis pilaris:

Knölar: Det mest synliga symtomet är uppkomsten av små, torra knölar, ofta runda eller ovala. Dessa knölar är vanligtvis hårda och kan variera i färg, ofta från hudtonade till rödaktiga eller mörkare, beroende på din hudtyp.

Likhet med talgkörtelcysta: Visuellt kan keratosis pilaris se liknande ut som talgkörtelcysta, eftersom båda tillstånden involverar små hudknölar. Det är dock viktigt att notera att keratosis pilaris orsakas av en uppbyggnad av keratin och döda hudceller runt hårfolliklarna, medan talgkörtelcysta är resultatet av en uppbyggnad av talg (olja) i talgkörtlarna.

Liknar Finnar: Visuellt kan keratosis pilaris likna finnar, eftersom båda tillstånden involverar små hudknölar. En viktig skillnad är dock att keratosis pilaris inte orsakar hudinflammation som finnar kan göra.

Typiska platser: Symtom ses vanligtvis i områden med tätare hårväxt, såsom övre armarna, låren, skinkorna och ansiktet. De kan dock även förekomma på ryggen, bröstet eller andra delar av kroppen.

Klåda eller irritation: Vissa personer med keratosis pilaris upplever mild klåda eller irritation i de drabbade områdena. Detta kan orsakas av den grova ytan och kan leda till en önskan att klia, vilket kan förvärra tillståndet.

Kosmetiskt bekymmer: Även om keratosis pilaris vanligtvis inte är smärtsamt eller hälsoskadligt, kan det vara en källa till kosmetisk oro för vissa personer. Synliga knölar, ojämn hud och finnar kan påverka en persons självuppfattning och självförtroende.

Det är viktigt att komma ihåg att keratosis pilaris är en vanlig hudåkomma, och symtomen förbättras vanligtvis med åldern.

3–pack för keratosis pilaris
minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
3–pack för keratosis pilaris - minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris

Vem kan få Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris är en vanlig hudsjukdom som kan drabba människor i alla åldrar, men vissa grupper kan ha en ökad risk:

Barn och tonåringar: Keratosis pilaris förekommer ofta hos barn och ungdomar och kan börja så tidigt som i barndomen.

Genetik: Om någon i din familj har eller har haft keratosis pilaris är det mer sannolikt att du utvecklar tillståndet.

Personer med torr hud: Individer med naturligt torr hud eller en tendens till torr hud kan ha en högre risk att utveckla keratosis pilaris, eftersom torr hud kan bidra till uppbyggnaden av keratin och fjäll i hårsäckarna.

Personer med underliggande hudsjukdomar: Vissa individer som lider av andra hudsjukdomar som eksem kan vara mer mottagliga för keratosis pilaris.

Klimat- och säsongsinfluenser: Keratosis pilaris kan vara mer utbrett i kalla och torra klimat, och symtomen kan variera under året.

Det är viktigt att förstå att även om dessa faktorer kan öka risken för att utveckla keratosis pilaris, kan det påverka vem som helst, oavsett bakgrund och ålder.


Orsaker till Keratosis Pilaris

Orsakerna till keratosis pilaris är fortfarande inte fullständigt förstådda, men forskare har identifierat flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av detta tillstånd.

Genetiska faktorer

Genetik kan spela en roll i utvecklingen av keratosis pilaris. Om det finns fall av keratosis pilaris eller atopiskt eksem i din familj ökar risken för att du utvecklar det.

Överproduktion av Keratin

Keratosis pilaris uppstår när det är en överproduktion av keratin, ett protein ansvarigt för uppbyggnaden av hud, hår och naglar. Denna överproduktion leder till en uppbyggnad av keratin i hårsäckarna, vilket resulterar i bildandet av de karakteristiska små knölarna eller finnarna.

Mag- och tarmproblem

Vissa forskare tror att matsmältningsproblem, såsom otillräcklig nedbrytning av fetter, kan spela en roll i utvecklingen av keratosis pilaris. En obalans i matsmältningssystemet kan påverka hur kroppen absorberar och använder näringsämnen som är nödvändiga för frisk hud.


Diagnos

Diagnosen av keratosis pilaris baseras vanligtvis på en fysisk undersökning av huden och en bedömning av de karakteristiska symtomen. Det är ofta lätt för en läkare eller hudläkare att identifiera tillståndet genom att enbart inspektera det drabbade området.

Läkaren kommer att inspektera de drabbade hudområdena, vanligtvis på överarmarna, låren och skinkorna. Diagnosen kan vanligtvis göras genom att observera de karakteristiska små, grova knölarna och de eventuella inåtväxta håren.

I sällsynta fall där det råder osäkerhet om diagnosen, kan ett hudbiopsi utföras. Detta innebär att ett litet hudprov tas från det drabbade området och analyseras under ett mikroskop. Detta kan hjälpa till att utesluta andra hudtillstånd.

Eftersom keratosis pilaris vanligtvis är ett lättigenkännligt tillstånd kräver diagnosen ofta inte komplexa tester eller procedurer. Det viktigaste är att korrekt identifiera tillståndet för att välja den mest lämpliga behandlingsmetoden.


Hur behandlar man keratosis pilaris?

Även om keratosis pilaris vanligtvis är ett ofarligt tillstånd som inte kräver behandling av medicinska skäl, söker vissa människor efter metoder för att minska synligheten av de grova knölar och förbättra hudens utseende. Det finns olika behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minimera symtomen på keratosis pilaris. Behandlingen kan variera från enkla förändringar i hudvårdsrutinen till medicinska ingrepp. Här är några av de vanligaste behandlingsmetoderna:

Förändringar i hudvårdsrutinen:

Grundläggande principer för hudvård kan hjälpa till att minska symtomen på keratosis pilaris. Detta inkluderar:

Användning av återfuktande krämer: Regelbunden användning av återfuktande krämer eller lotioner kan hjälpa till att rengöra och mjuka upp huden samt minska torrhet, vilket kan minska synligheten av de grova knölarna.

Mild exfoliering: Använd en mild exfolierande Body Scrub eller borste för att försiktigt ta bort döda hudceller från det drabbade området. Var försiktig så att du inte överexfolierar, eftersom detta kan förvärra tillståndet.

Laserbehandling:

Laserbehandling kan vara ett effektivt alternativ för att minska synligheten av keratosis pilaris. Lasern använder intensivt ljus för att målinrikta och förbättra hudens textur. Detta kan minska grovheten och förbättra hudens utseende.

Krämbehandling:

Det finns krämer och salvor som innehåller aktiva ingredienser som salicylsyra, mjölksyra, urea eller tea tree oil som kan hjälpa till att rengöra och mjuka upp huden genom att ta itu med keratinbildningen. Dessa produkter kan förbättra utseendet på keratosis pilaris över tid när de används regelbundet.

3–pack för keratosis pilaris
minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
3–pack för keratosis pilaris - minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris

Kortikosteroidkräm:

I vissa fall kan en receptbelagd kortikosteroidkräm användas för att minska inflammation och klåda i samband med keratosis pilaris. Detta används vanligtvis som en tillfällig behandling.

Kemiska peelingar:

Kemiska peelingar utförda av en professionell dermatolog kan hjälpa till att avlägsna de översta lagren av döda hudceller och förbättra hudens textur.

Det är viktigt att notera att behandling av keratosis pilaris vanligtvis är en långsiktig process, och symtomen kan återkomma om behandlingen avbryts. De bästa behandlingsmetoderna kan variera från person till person, så det är en bra idé att konsultera en dermatolog eller hudvårdsexpert för att utveckla en anpassad plan.


Självvård och förebyggande:

Även om keratosis pilaris inte helt kan förebyggas finns det steg du kan ta för att minska risken för utbrott och förbättra hudens skick. Självvård spelar en avgörande roll i hanteringen av keratosis pilaris och kan hjälpa till att bibehålla en hälsosam hud. Här är några självvårdstips och förebyggande metoder:

Regelbunden exfoliering: Använd en mild exfolierande skrubb eller borste för att försiktigt avlägsna döda hudceller från de drabbade områdena. Undvik överexfoliering, eftersom detta kan förvärra tillståndet.

Återfuktning: Använd regelbundet en bra återfuktande kräm för att hålla huden återfuktad och minska torrhet, vilket kan minska synligheten av de grova knölarna. Det kan vara en bra idé att börja med förebyggande hudvårdsprodukter tidigt på hösten, eftersom tillståndet ofta förvärras på vintern när huden blir torrare.

Undvik att klia: Undvik att klia eller pilla på de drabbade områdena, eftersom detta kan förvärra inflammation och irritation.

Mild rengöring: Använd milda tvålar och rengöringsmedel för att undvika att torka ut huden. Undvik också mycket varmt vatten, eftersom det kan förvärra torrheten.

Sol skydd: Skydda de drabbade områdena från överdriven solljus genom att använda solkräm eller täcka dem med kläder. Solljuset kan förvärra tillståndet.

Hydrering: Drick tillräckligt med vatten för att upprätthålla övergripande hydrering, vilket också är viktigt för en frisk hud.

Undvik tajta kläder: Bär lösa och andningsbara kläder för att minska friktionen mot huden, särskilt i de drabbade områdena.

Hälsosam kost: En balanserad kost rik på vitaminer och antioxidanter kan stödja hudhälsan. Överväg att inkludera livsmedel som frukt, grönsaker och fisk i din kost.

Hantera stress: Stress kan förvärra vissa hudtillstånd. Försök att hitta sätt att hantera stress, såsom meditation, yoga eller djupandning.

Även om keratosis pilaris ofta kan vara ett kroniskt tillstånd, är det möjligt att förbättra hudens utseende och minimera symtomen med rätt vårdmetoder. Var tålmodig och konsekvent med din hudvårdsrutin och sök professionell vägledning om du har frågor eller funderingar. Det är alltid en bra idé att konsultera en hudläkare eller hudvårdsexpert om du behöver ytterligare råd om hur du ska ta hand om och förebygga keratosis pilaris.

3–pack för keratosis pilaris
minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
3–pack för keratosis pilaris - minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris

FAQ om keratosis pilaris


Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en vanlig hudåkomma som resulterar i små, grova knölar på huden, ofta på överarmar, lår, kinder eller skinkor.


Varför får människor keratosis pilaris?

Keratosis pilaris orsakas av en uppbyggnad av döda hudceller i hårsäckarna. Om det finns fall av keratosis pilaris eller atopisk dermatit i din familj, kan du ha en ökad risk att utveckla det själv.


Är keratosis pilaris smittsamt?

Nej, keratosis pilaris är inte smittsamt och kan inte överföras från person till person.


Hur kan jag behandla keratosis pilaris?

Behandlingsalternativ inkluderar fuktighetskrämer, mild exfoliering, användning av produkter med salicylsyra eller glykolsyra, samt professionella behandlingar som laserterapi.


Hjälper solljus mot keratosis pilaris?

Solljus kan ibland minska synligheten av keratosis pilaris, men det är viktigt att använda solskydd eftersom solen kan förvärra tillståndet.


Bör jag konsultera en läkare för keratosis pilaris?

Om keratosis pilaris påverkar din livskvalitet eller om du är osäker på hur du ska behandla det, bör du konsultera en dermatolog.


Kan keratosis pilaris tas bort?

Det finns ingen känd botemedel för keratosis pilaris, men det kan hanteras och förbättras med lämplig vård.


Hur kan jag förebygga keratosis pilaris?

Regelbunden användning av fuktighetskräm, mild hudvård och att undvika överdriven exfoliering kan hjälpa till att förebygga keratosis pilaris.


Är keratosis pilaris detsamma som akne?

Nej, även om keratosis pilaris och akne kan se liknande ut, är de olika hudtillstånd. Keratosis pilaris involverar inte hudinflammation som akne gör.


Kan keratosis pilaris förekomma i ansiktet?

Ja, keratosis pilaris kan förekomma i ansiktet, även om det är vanligare på kroppen.


Kan barn få keratosis pilaris?

Ja, keratosis pilaris kan förekomma hos barn och vuxna i alla åldrar.


Är det nödvändigt att behandla keratosis pilaris av hälsoskäl?

Även om keratosis pilaris vanligtvis anses vara en kosmetisk oro, kan det i vissa fall vara så utbrett eller orsaka så mycket obehag att det kan vara lämpligt att söka behandling.


Hur lång tid tar det att se förbättringar med behandlingen av keratosis pilaris?

Resultaten beror på behandlingsmetoden och kan variera från person till person, men det kan ta flera veckor till månader att se betydande förbättringar.

3–pack för keratosis pilaris
minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
3–pack för keratosis pilaris - minimerar knottrig hud på kroppen som beror på keratosis pilaris

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram