Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Så fungerar solkräm

När vi går in i de varmare vår- och sommarmånaderna, blir solens strålar skarpare – och det ger ett så kallat högre UV-index. Indexet anger, hur intensiva solens ultravioletta hudskadliga strålar är och är därför en måttstock, som ska hjälpa med att skydda huden.

En tumregel är, att du ska skydda dig med solkräm, när UV-indexet är 3 eller mera. Solkräm har nämligen ämnen, som sätter upp ett filter som skydd mot solen. I en del solkrämer sätter ämnena upp ett kemiskt filter, som bromsar största delen av solens strålar, eftersom de suger upp strålningen. I andra solkrämer träder ett fysiskt filter in genom att lägga sig som en barriär ovanpå huden, så de strålar, som träffar din hud, reflekteras bort.


Solkräm och hållbarhet

En solkräm kan typiskt hålla i 12 månader efter öppning. Men hållbarheten försämras, om du förvarar din solkräm vid hög varme.

Tar du med din solkräm till stranden eller poolen i längre tid, kan du alltså inte räkna med, att du kan använda samma tub solkräm nästa sommar.

Luktar din solkräm härsket, eller har den ändrat färg eller konsistens, bör du kasta bort den och köpa en ny, så du är säker på, att solkrämen faktiskt verkar.


Hitta den bästa solkrämen till din hud

Solens strålar är en källa med ljus, värme och D-vitamin. Men även om den är härlig, ska du samtidigt vara mycket försiktig, när du vistas i solen. Och så snart vinter blir till vår, är det en god idé att vara klar med solkrämen. Du hittar solkräm överallt – också här hos Australian Bodycare. Därför finns det ingen ursäkt att inte skydda sig. Men vilken solkräm ska du välja?

När du går på jakt efter en solkräm till att skydda din hud, är det först och främst viktigt, att du säkrar dig, att den skyddar mot både UV-A- och UV-B-strålar. Saknar den en av delarna, får du inte ett tillräcklig bredspektrat skydd för din hud. Solen skickar ut olika typer av strålar, som, som sagt, kan tränga ner genom de djupare hudlagren, där den kan göra stor skada.

Det finns ett hav av olika solkrämer på marknaden. En del är rika på Aloe Vera, medan andra har ett högt innehåll av Tea Tree Oil. Bägge ingredienser ger huden fukt och vård. Och du kan få solskydd som kräm, lotion eller spray. Du kan med fördel använda en slags solkräm till kroppen och en annan variant till ansiktet.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

UV-A, UV-B och solskyddsfaktor

Solens strålar är osynliga och är kända som ultravioletta strålar (UV-strålar). Det finns både UVA- och UVB-strålar, och bägge typer av strålar kan vara farliga i för stora mängder. Därför är det viktigt, att din solkräm skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Solskyddsfaktorn SPF (Sun Protection Factor) säger bara något om, hur bra solkrämen skyddar mot UVB-strålarna, som kan vara orsak till solskador. Men bägge typer av strålar ökar risken för hudcancer.

UV-indexet säger något om intensiteten hos den skadliga UV-strålningen. Är UV-indexet lågt och under 3, behöver du ikke bruge solkräm. Men når UV-indekset kravler over de 3, bör du minnas solråden, som handlar om solkräm, lätta kläder och skugga.

På en god sommardag i Sverige kan UV-indexet komma upp på 7. Vid ekvatorn kan UV-indexet däremot komme helt upp på 15.

I Sverige är det endast i sommerhalvåret, att UV-indexet är så högt, att vi ska komma ihåg solkrämen. Men reser du söderut, kan det lätt se helt annorlunda ut.

Så kom ihåg solkrämen, när du åker på solsemestern om vintern – och kom också ihåg att packa solkrämen, när du ska på skidsemester.

I Sverige kommer det oftast vara nog att använda en solkräm med faktor 15, om du inte har en mycket ljus eller känslig hud.

Reser du söderut, har behöver du däremot en solkräm med en högre faktor. Ett högre faktortal ger dock inte något betydande högre skydd, så det viktigaste är fortsatt att endast vistas i solen i kortare perioder.

Faktor 15 blockerar för 93 % av solens UV-strålar, faktor 30 blockerar för 96 % av strålarna, och faktor 50 blockerar för 98 % av UV-strålningen.


Solkräm till ansiktet

Även om skyddet i solkrämer till ansikt och kropp är exakt det samma, gör flera producenter en speciell utgåva till skydd mot solen i ansiktet. Det beror på, att din ansiktshud är mer sensitiv än huden på din kropp. Och därför kräver ansiktet en annan typ av kräm, som skonsamt skyddar huden, och den ska vara extra mild.

Lider du exempelvis av fet hud och akne, bör du undvika solkrämer proppade med oljor. Det kommer bara att öka bildanet av fett i huden och ge dig en skinande, blank hud. Har du däremot torr hud i ansiktet, är det en god idé att gå efter en solkräm, som ger bra med fukt.

De flesta solkrämer till ansiktet är så lätta, läckra och vårdande, att de kan ersätta din dagkräm i sommarmånaderna. Du kan därför både använda dem, när du ska en tur på stranden, eller när du ska till sommarfest och önskar att lägga en lätt makeup över solkrämen.


Förebygg solskador med solkräm

När solen steker, vallfärdar soltörstiga svenskar till stranden för att få en solkysst hud. Om du gärna vill njuta av solen, är det viktigt att du gör det med måtta. Medan du vistas i solen, ska du använda rikligt med solkräm, så du undgår att få solskador.

De flesta smörjer solkräm på de ställen, som inte täcks av kläder, när de går ut i solen. Problemet är bara, att de inte smörjer tillräckligt på. För hur mycket solkräm är egentligen tillräckligt? Som tumregel ska du använda en hel handfull till en hel kropp. Smörjer du bara ett tunt lager på, är du nämligen inte alls skyddad av den faktor, som står på krämen, och så är du extra utsatt för att få solskador.

Undgå så långt som möjligt att vistas i solen från kl. 12-15. Det är nämligen här solens strålar är allra starkast. Sök därför skugga i de ’hårda’ solskenstimmarna, och bada istället i poolen eller havet om förmiddagen och sen eftermiddag.

Använd också gärna en hatt och solglasögon till att skärma för solens skarpa strålar. Och kom i övrigt ihåg att smörja in dig om du har svettats mycket eller varit en tur i vattnet. Också även om solkrämen är vattenavvisande.


Aloe Vera solkräm

Solen är hård kost för huden. Pröva exempelvis en solkräm med Aloe Vera, som med en faktor 30 effektivt skyddar huden mot UV-A- och UV-B-strålar. En solkräm gjord på Aloe Vera ger huden ett intensivt fuktighetsboost – och det kan behövas, när sol, saltvatten och andra sommaringredienser torkar ut huden.

Solkräm med aloe vera tillför alltså fukt och mjukgör huden, samtidigt med att den ger skydd mot solen. Den verkar dessutom svalkande, läkande och lindrande på huden.

Sol är rynkig huds värsta fiende. Otillräckligt skydd mot solen får nämligen huden att åldras. De ultravioletta strålarna påskyndar den naturliga åldringsprocessen, och det ger tunnare och svagere hud. Med en Aloe Vera solkräm kan du hålla på fukt och styrka, eftersom Aloe Vera är känd för sina läkande och anti aging egenskaper, där den effektivt skyddar hudcellerna och bevarar elasticiteten i huden.


Solkräm med Tea Tree Oil

Lider du av fet och oren hud, kan solkrämer ofta göra ont värre. Den feta konsistensen stoppar till porer med talg och bakterier. Till det kan lösningen vara en solkräm med

faktor 15 från Australian Bodycare baserad på Tea Tree Oil. Den australiensiska oljan har i årtionden varit älskad för sina effektiva antiseptiska och antibakteriella egenskaper – och därför är den bra till fet hud med tendens till finnar.

Samtidigt lugnar Tea Tree Oil huden, som efter en dag med värme och sol behöver avslappning. Det ger din hud en skön känsla. Oljan hjälper med att hålla din utsatta hud hydrerad, väl närd och i sin naturliga fuktbalans – utan att göra huden fetare.


Hitta den bästa solkrämen till dina barn

Solskydd är alltid mycket viktigt. Men speciellt när det kommer till barn, är det alfa och omega. Du ökar nämligen risken för att utveckla cancer i huden, ju flera gånger du har varit drabbad av solskador i din barndom. Därför är det extra viktigt att sköta extra bra om barns känsliga hud.

Det finns speciella solkrämer till barn. De ger samma skydd som ’solkrämer till vuxna’. Skillnaden är dock, att krämerna inte i samma utsträckning innehåller allergiframkallande ingredienser, eftersom barns hud är mer sensitiv och extra utsatt. När du väljer solkräm till dit barn, är den bästa varianten en utan parfym. Solkrämen ska nämligen sitta länge på huden, och därför kommer en med parfym kunna sitta och irritera den känsliga barnhuden.

Se alltid till att välja en solkräm med en hög faktor, så ditt barn är bäst möjligt skyddat – speciellt om det har en ljus hudtyp. Barn – och vuxna för den delen – med ljus hud är nämligen extra utsatta för solskador.

För barn,som leker i trädgården och på stranden eller badar i bassäng och hav, är en UV-dräkt dessutom en god idé. Dräkten säkrar, att barnen hela tiden är skyddade. Men kom ihåg att smörja ansikte, händer, ben och fötter, som inte täcks av dräkten, men en solkräm med hög faktor.


Använd aftersun vid solskador

Syftet med att använda solkräm är att undgå solskador. Men även om vi vet, att vi ska akta oss på i solen, sker det ju i alla fall en gång emellanåt, att vi har njutit av solen lite för länge, och så kvitterar huden med en solskada.

En solskadad hud svider, kliar och gör ont. Det är verkligen obehagligt, och vid en allvarligare solskada kan man också få det direkt dåligt med illamående och obehag.

En solskada är en förbränning på huden. Och vid förbränningar gäller det att kyla och lindra huden. Det kan du i första omgång göra med ett kallt bad. Därefter handlar det om att vårda, fukta och återuppbygga huden.

Du kan vårda huden med en bra aftersun som innehåller aloe vera eller tea tree oil. Båda är kända för deras hudvänliga, vårdande och fuktgivande verkan.

Aloe vera verkar dessutom också svalkande på huden.

En solskadad hud ska tillföras massor av fukt, så den inte torkar ut. Det får den med en bra aftersun. Senare kan du byta till en bra, vårdande och fuktgivande bodylotion.

Vi rekommenderar after sun-paketet med kylande och lugnande showergel, Aloe Vera-gel och klådstillande spray ger fukt och har en lindrande effekt på irriterad och solskadad hud och kan användas för att vårda huden vid soleksem, sveda och rodnad.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem


FAQ – oftast ställda frågor om solkräm

Hur fungerar solkräm?

Solkräm fungerar genom att sätta upp filter, som förhindrar solens strålar i att tränga genom huden och göra skada. Solen utsänder både UV-A- och UV-B-strålar, och filtren i solkräm förhindrar största delen av de hudfarliga strålarna i att tränga genom den översta och djupare liggande hudbarriärer.


Kan solkräm bli för gammal?

Ja, solkräm kan faktiskt bli för gammal. Om den ligger länge eller i höga temperaturer, exempelvis på stranden, kan den bli härsken. Och så har den blivit dålig. Du kan kolla lukt, färg och konsistens, innan du smörjer in dig i solkrämen från ifjol. Den kan typiskt hålla sig 12 månader vid rumstemperatur.


Vilken faktor solkräm ska jag använda?

I Sverige er det som utgångspunkt tillräckligt att använda en solkräm med faktor 15. Men så snart du rör dig längre mot ekvatorn, stiger UV-indexet, och så är det nödvändigt med en hög faktor. Gärna faktor 30 eller faktor 50, om du har mycket ljus och känslig hud.


Hur länge håller solkräm?

Solkräm håller typiskt ett par timmar, om du smörjer in dig, före du lägger dig i solen. Därmed lägger den sig nämligen bättre på huden. Om du torkar av dig, svettas mycket eller har varit i vattnet, ska du lägga på ett nytt lager.


Kan jeg bli brun med solkräm?

Du kan bra bli brun med solkräm. Det är en utbredd skröna, att solkräm förhindrar dig i att bli brun. Det tar bara lite längre tid, eftersom de flesta av de solstrålar, som gör huden brun, sorteras bort. I gengäld får du en vackrare glöd, som håller längre.


Vilken solkräm ska jeg välja?

Du ska alltid välja en solfaktor, som erbjuder skydd mot UV-A- och UV-B-strålar. Det är ikke nog att endast bli skyddad mot en av dem. Gå efter utgåvor, som är baserade på naturliga ingredienser och utan allergiframkallande ämnen. Och kom ihåg att välja en variant speciellt utvecklad till den känsliga ansiktshuden.


Vad betyder faktor i solkräm?

Solskyddsfaktorn (SPF = Sun Protection Factor) berättar, hur bra solkrämen skyddar mot UVB-strålar. Men välj alltid en solkräm, som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, eftersom bägge typer är farliga i för stora mängder. En solkräm med ett högt faktortal ger inte ett betydligt högre skydd än en solkräm med ett lägre faktortal. Faktor 15 blockerar exempelvis för 93 % av solens UV-strålar, faktor 30 blockerar för 96 % av strålarna, och faktor 50 blockerar för 98 % av UV-strålningen.


Hur mycket solkräm ska jag använda?

Du ska som huvudregel använda en hel handfull per kropp. Det är viktigt att smörja rikligt med solkräm på huden, för annars motsvarar skyddet inte den faktor, som står på krämen. Och så riskerar du att få solskador.


När ska jag använda solkräm?

Som utgångspunkt ska du använda solkräm, när UV-indexet, som berättar något om solstrålarnas intensitet, är på 3 eller mera. Du smörjer dig in i solkrämen ca. 20 min innan du ska vistas dig i solen, och för övrigt ska du smörja in dig var 2.-3. timme, eller om du badar eller svettas mycket.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram