Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är solkräm?

Solkräm skyddar huden mot solens skadliga strålar. Den innehåller speciella filter som blockerar eller absorberar ultraviolett (UV) ljus från solen för att förhindra solbränna och långvarig hudskada.

Dessa filter kan vara kemiska, som absorberar strålningen, eller fysiska, som reflekterar strålarna bort från huden. I Sverige är cirka 30 olika UV-filter godkända för användning i solkrämer. Det är viktigt att välja en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar för att säkerställa det bästa solskyddet.

Solkräm bör förvaras svalt och undvikas att exponeras för direkt solljus för att förhindra bakterietillväxt, vilket håller skyddet effektivt och produkten säker att använda.

Solcreme tekstur


Hur fungerar solkräm?

Solkräm ger skydd mot solens skadliga strålar med hjälp av antingen fysiska eller kemiska filter. Fysiska filter fungerar genom att reflektera UV-strålar bort från huden, nästan som en spegel, ofta innehållande mineraler som titandioxid eller zinkoxid.

Kemiska filter absorberar däremot UV-strålarna och omvandlar dem till värme, som sedan frigörs från huden. Detta förhindrar UV-strålar från att skada hudcellerna och minskar risken för solbränna och långvarig hudskada.

Användningen av dessa filter i solkräm möjliggör blockering av både UVA- och UVB-strålar. UVA-strålar är kända för att åldra huden, medan UVB-strålar kan orsaka solbränna.

Båda typer av strålning kan öka risken för hudcancer. Regelbunden användning av solkräm med en lämplig solskyddsfaktor (SPF) kan effektivt skydda huden mot dessa faror, särskilt under utomhusaktiviteter där direkt solexponering är oundviklig.

Solcreme Illustration


Välja rätt SPF

Att välja rätt SPF är avgörande för din hud. Din hudtyp och solens styrka spelar en stor roll.

1. Känn din hudtyp: Personer med ljus hud bränner sig snabbare och behöver högre SPF. Om du har mörkare hud kan du ibland använda lägre SPF.

2. Kontrollera UV-indexet: UV-strålningen varierar beroende på årstid och tid på dagen. Använd högre SPF när UV-indexet är högt.

3. Förstå UVA- och UVB-skydd: Välj en solkräm som skyddar mot båda typer av strålar för att förhindra skador.

4. Tänk på dina aktiviteter: Ska du spela sport eller simma? Välj vattenresistent solkräm med hög SPF.

5. Kontrollera utgångsdatumet: Solkräm kan hålla sig i två till tre år om den förvaras korrekt vid rumstemperatur.

6. Skydda barns hud: Använd parfymfri och allergivänlig solkräm med hög SPF för barn för att undvika irritation.

7. Återapplicera varannan timme: Kom ihåg att applicera om ofta, särskilt om du svettas eller simmar.

8. Börja med ett test: Prova solkrämen på ett litet område av din hud först för att se om du får en reaktion.

Genom att följa dessa steg hjälper du dig själv att välja rätt solskydd och skyddar din hud mot skadliga strålar.

Applicera solkräm: Hur och hur ofta?

Solkräm ska appliceras rikligt på alla exponerade områden av huden minst 20 minuter innan du går ut i solen. Applicera om varannan timme, eller omedelbart efter simning, aktiviteter som gör att du svettas, eller när du torkar dig med en handduk. Solkräm bör appliceras igen efter simning även om du använder vattenresistent solkräm.


Förvara solkräm: Hur förvaras produkten korrekt?

Solkräm bör förvaras vid rumstemperatur och borta från direkt solljus för att säkerställa dess hållbarhet. Här är några riktlinjer för korrekt förvaring:

1. Förvara på en sval och torr plats: Håll solkrämen borta från extrema temperaturer.

2. Undvik att lämna i bilen: Värme eller kyla kan påverka produktens konsistens och effektivitet.

3. Stäng locket ordentligt: Förhindra exponering för luft och kontaminering.

4. Kontrollera utgångsdatumet regelbundet: Solkräm förlorar sin effektivitet över tid, särskilt efter öppning.

Korrekt förvaring av solkräm hjälper till att bevara dess skyddande egenskaper mot UV-strålar, vilket är avgörande för effektivt solskydd.


Vattenresistent solkräm: Fördelar och användning

Vattenresistent solkräm ger ett effektivt skydd mot vatten, svett och fukt. Denna typ av solkräm säkerställer att du förblir skyddad längre, även under vattenaktiviteter, och kräver inte frekvent återapplicering.

Detta gör den idealisk för strand- eller poolbesök.

När du använder vattenresistent solkräm, se till att den appliceras jämnt och generöst på huden minst 15 minuter innan exponering för sol och vatten. Kom ihåg att applicera om efter simning eller svettning för att bibehålla optimalt skydd.

Vattenresistent solkräm är idealisk för utomhusaktiviteter i soligt väder och kan vara särskilt fördelaktig under sport, semestrar vid havet eller vandring i varmt klimat.


Solkräm för olika hudtyper

Solkrämer finns anpassade för olika hudtyper, så personer med torr, fet eller känslig hud kan hitta en lämplig produkt. Om du har torr hud, välj en solkräm med extra fuktgivande egenskaper för att motverka torrhet.

För fet hud, välj en oljefri solkräm som inte täpper till porerna och lämnar huden blank. Personer med känslig hud bör välja en solkräm fri från parfymer och färgämnen för att undvika irritation.

Solkräm för torr hud

Solkräm kan orsaka torr hud, särskilt om den innehåller kemiska filter. Därför är det viktigt att välja en solkräm som är fuktgivande och lugnande för att motverka torrhet och irritation.

Vissa solkrämer för torr hud innehåller lugnande ingredienser som aloe vera eller havreextrakt, som hjälper till att hålla huden hydrerad och mjuk hela dagen. Det är också viktigt att vara uppmärksam på solkrämens hållbarhet, eftersom gamla solkrämer kan förlora sin effektivitet och kanske inte ger tillräckligt skydd mot solens skadliga strålar.

UV-strålar kan orsaka torr hud, så det är viktigt att välja en solkräm med hög solskyddsfaktor som ger ett bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar. Dessutom kan det vara bra att smörja in sig med återfuktande krämer eller lotioner efter solning för att återställa hudens naturliga fuktbalans.

Solkräm för fet hud

Fet hud kräver en lätt och oljefri solkräm för att undvika ytterligare oljebildning. Välj solkräm märkt som "icke-komedogen" för att förhindra tilltäppta porer. Solkrämer med salicylsyra eller tea tree-olja kan hjälpa till att kontrollera överskott av olja och minska risken för tilltäppta porer.

Kom ihåg att applicera solkrämen jämnt och undvik att gnida in den i huden för att förhindra att hudytan irriteras.

Solkräm för känslig hud

Solkrämer för känslig hud bör vara parfymfria och skonsamma för miljön. När du har känslig hud är det viktigt att välja en solkräm med minst SPF 30. Se till att hitta en solkräm som är allergivänlig för att undvika obehagliga reaktioner.


UV-strålar: Vad de är och hur de påverkar huden

UV-strålar är en form av elektromagnetisk strålning från solen som kan påverka huden på olika sätt. Dessa strålar består av tre typer: UVA, UVB och UVC. UVA-strålar utgör den största delen av UV-ljuset och tränger djupt in i huden, vilket kan orsaka soleksem, solallergi, klåda och fotoåldring.

UVB-strålar är ansvariga för solbränna och utveckling av solintolerans och pigmentförändringar. Därför är det viktigt att skydda sig mot dessa strålar med solkräm som har dokumenterad SPF-effektivitet.

Solens UV-strålar kan också leda till utveckling av hudcancer senare i livet om huden utsätts för dem under längre perioder utan skydd. Därför är det avgörande att förstå och vidta åtgärder för att undvika skador orsakade av UV-strålar.

När UV-indexet är 3 eller högre rekommenderas det att söka skugga eller använda skyddande kläder och solkräm för att undvika hudskador. Med rätt kunskap och användning av solskydd kan man begränsa riskerna för negativa konsekvenser och njuta av solen på ett säkert sätt.


De tre solråden: Så skyddar du dig bäst mot solen

Solskydd är viktigt för att undvika solskador. Här är de tre viktigaste råden för att skydda dig mot solen:

1. Använd solkräm med hög SPF: Om du vistas utomhus, använd solkräm med minst SPF 15 i norra halvklotet och minst SPF 30 när du reser söderut.

2. Sök skugga under de mest intensiva timmarna: Mellan kl. 12 och 15 är solen som starkast. Det är bäst att söka skugga under dessa timmar för att undvika solbränna.

3. Bär skyddsutrustning: Använd hattar, solglasögon och kläder med UV-skydd för extra skydd mot skadliga solstrålar.


Slutsats

Genom att välja rätt solkräm med lämplig SPF och noggrant överväga dess användning, kan du skydda din hud mot skadliga UV-strålar. Barn bör skyddas med parfymfri och allergivänlig solkräm, medan vuxna bör välja produkter med UV-filter.

Solkräm ska förvaras korrekt för att undvika bakterietillväxt, och det är viktigt att komma ihåg att applicera om efter vattenaktiviteter eller svettning. Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av solen på ett säkert och hälsosamt sätt.

FAQ – Vanliga frågor om solkräm


När ska man använda solkräm?

Man ska använda solkräm varje gång man är utomhus för att skydda huden mot solens skadliga strålar, särskilt när ozonlagret är tunt och under skidsäsongen.


Kan man bli brun med solkräm?

Ja, man kan fortfarande bli brun även om man använder solkräm. Solkräm filtrerar UV-strålarna och minskar risken för solskador, men tillåter fortfarande en viss mängd UV-strålning att nå huden, vilket kan leda till en gradvis och säkrare solbränna.


Hur högt ska UV-indexet vara innan man blir brun?

Man kan börja bli brun även vid låga UV-indexvärden, men risken för skadliga effekter ökar med indexet. Ett UV-index på 3 eller högre kan öka risken för hudskador och främja solbränna. Det är viktigt att alltid skydda huden, oavsett UV-indexnivå.


Vad betyder SPF i solkräm?

SPF, eller solskyddsfaktor, anger nivån av skydd mot solens UV-strålar. Ju högre SPF, desto bättre skydd.


Vilken SPF solkräm ska jag använda?

Valet av SPF beror på din hudtyp och solens styrka. Generellt rekommenderas en högre SPF för att ge bästa skydd mot solskador och hudcancer.


Hur länge håller solkräm?

Solkräm förblir effektiv i cirka 2-3 timmar efter applicering. Det rekommenderas att applicera om solkräm regelbundet, särskilt om du simmar eller svettas.


Kan solkräm bli gammal?

Ja, solkräm kan bli gammal. De flesta solkrämer har en hållbarhet på 2-3 år, men detta kan variera beroende på produkt. Effektiviteten kan minska över tid, särskilt om flaskan har utsatts för höga temperaturer. Kontrollera alltid utgångsdatum och förvaringsinstruktioner för att säkerställa maximalt skydd.


Var kan jag köpa bra solkräm?

Bra solkräm kan köpas på apoteket, där farmaceuter kan rådgöra om det bästa valet för din hudtyp och behov. Det är också möjligt att hitta kvalitetsprodukter i butiker som säljer medicinska läkemedel eller specialiserade märken inom solskydd.


Kan bebisar använda solkräm?

Ja, men det är viktigt att välja en solkräm som är speciellt designad för bebisar, eftersom deras hud är mer känslig. Bebis-solkräm bör användas från några månaders ålder, särskilt om de utsätts för direkt solljus.


Källor:

PubMed.gov (1)

PubMed.gov (2)

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram