Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Risker med solning

Att sola kan innebära allvarliga risker för din hud. UV-strålar från solen kan öka risken för hudcancer, solbränna och påskynda hudens åldrande. Det är viktigt att förstå dessa risker för att kunna vidta nödvändiga åtgärder och skydda huden från solens skadliga effekter.

Solbadning på stranden

UV-strålar och hudcancer

UV-strålar från solen kan skada huden på djupet. De får hudcellerna att förändras, vilket kan leda till hudcancer.

Använd solkräm med en SPF på 15 eller högre för att blockera de skadliga strålarna och förebygga denna sjukdom.

Skydd av huden mot solen är särskilt viktigt för barn, eftersom deras hud är mer känslig. Att klä sig i solhattar, T-shirts och solglasögon ger extra skydd. Varje gång du väljer att sola, minskar dessa åtgärder risken för att utveckla hudcancer senare i livet.

Skydd mot UV-strålar är inte bara en sommaruppgift; det är ett livslångt ansvar.

Solbränna och brännskador

Solbränna uppstår när huden utsätts för för mycket sol. Det kan göra huden röd, öm och ibland svullen. För att undvika solbränna är det viktigt att använda solskydd med en SPF på 15 eller högre.

Detta skyddar mot de skadliga ultravioletta strålarna som kan orsaka inte bara solbränna utan också melanom.

Brännskador från solen kan också öka risken för för tidigt åldrande av huden. Välj därför kläder som täcker väl och bär en bredbrättad hatt för att skydda ansiktet ytterligare. Användning av solhatt och bomullskläder rekommenderas starkt för barn som leker utomhus.

Även på mulna dagar, då upp till 80 % av UV-strålarna kan tränga igenom, är det viktigt att vara försiktig. Detta visar varför solskydd är nödvändigt året runt, inte bara på sommaren.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Hudens åldrande

UV-strålning från solen påskyndar hudens åldrande. Denna process kallas fotoåldrande. Huden förlorar sin elasticitet och fina linjer och rynkor blir mer synliga. Med tiden kan huden också utveckla en läderartad textur och förlora sin släthet. Detta påverkar särskilt ansiktet, halsen och händerna som är mest utsatta för solen. Använd solskydd med en SPF på 15 eller högre för att skydda huden från dessa skador. Det är också viktigt att täcka sig med solskyddskläder och söka skugga, särskilt när UV-indexet är högt. Detta kan hjälpa till att bevara hudens ungdomlighet och förhindra fotoåldrande.


Skydd mot solens farliga strålar

Använd solskydd med hög faktor för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Solskyddskläder och en hatt kan också vara effektiva verktyg för att undvika solskador.

Användning av solskydd med hög faktor

För att skydda huden mot skadliga UV-strålar och förebygga solbränna är det viktigt att använda solskydd med hög faktor. Här är några riktlinjer för att applicera solskydd på rätt sätt:

1. Applicera rikligt med solskydd minst 15 minuter innan du går ut i solen.

2. Se till att återapplicera solskydd varannan timme, särskilt om du svettas eller badar.

3. Använd ett ekologiskt eller dermatologiskt testat solskydd som skyddar mot både UVA och UVB-strålar.

4. Välj ett solskydd med bredspektrum och en SPF på 30 eller högre för optimal skydd, även på mulna dagar.

Kom ihåg dessa riktlinjer för att uppnå bästa möjliga skydd mot solens skadliga effekter.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Solskyddskläder och hatt

Solskyddskläder och hatt är väsentliga för att skydda huden mot solens farliga strålar. Dessa kan inkludera:

1. Långärmade skjortor eller tunikor av lätt och andningsbart material för att skydda överkroppen och armarna från skadliga UV-strålar.

2. Bredbrättade hattar som täcker ansikte, hals och öron för extra skydd mot solen.

3. Solglasögon med 100 % UV-skydd för att skydda ögonen från skadliga strålar.

4. Kläder gjorda av tätt vävt tyg eller med UV-skyddande egenskaper kan också vara fördelaktiga för att minska exponeringen för solens strålar.

5. Att välja ljusa färger som vitt eller ljusa nyanser kan hjälpa till att reflektera solens strålar istället för att absorbera dem, vilket hjälper till att hålla kroppen svalare i varmt väder.

6. Applicera ett bredspektrum solkräm på delar av huden som inte täcks av kläder för att säkerställa ytterligare skydd mot skadliga UV-strålar.

Att följa dessa åtgärder är avgörande för att förebygga hudcancer och andra konsekvenser av överdriven solexponering.


Sola ansvarsfullt

Sola ansvarsfullt genom att använda solskydd med hög SPF för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder och känna igen tecken på hudcancer, såsom förändringar i födelsemärken eller ihållande sår, och söka medicinsk hjälp om du misstänker hudcancer.

Försiktighetsåtgärder

När du solar är det viktigt att vidta rätt försiktighetsåtgärder för att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar. Här är några viktiga punkter att komma ihåg:

1. Använd solskydd med hög SPF för att skydda huden mot UV-strålar.

2. Se till att bära solskyddskläder och en bredbrättad hatt för att skydda huden.

3. Undvik direkt solljus under dagens mest intensiva timmar.

4. Drick mycket vatten för att undvika uttorkning när du solar.

5. Övervaka din hud regelbundet och notera eventuella förändringar eller ovanliga fläckar.

6. Konsultera en läkare omedelbart om du observerar misstänkta hudförändringar.

Dessa enkla steg kan hjälpa till att skydda din hud samtidigt som du njuter av solens värme och ljus.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Känna igen tecken på hudcancer

Att ta väl hand om din hud är avgörande för att upptäcka tidiga tecken på hudcancer. Regelbunden inspektion av din hud för förändringar som oregelbundna kanter, varierande färger och en ökning i storlek eller deformation av födelsemärken är viktigt.

Var också uppmärksam på områden där huden inte läker ordentligt eller har sår. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever liknande symptom, eftersom särskilt kvinnor är benägna att utveckla melanom.

Konsultera en läkare om du misstänker hudcancer

Om du misstänker hudcancer bör du omedelbart konsultera en läkare. Det är viktigt att vara medveten om förändringar i födelsemärken eller fläckar på huden och söka professionell medicinsk hjälp för en noggrann bedömning.

Risken för hudcancer är verklig, särskilt för personer med många födelsemärken eller en historia av solbränna, så det är viktigt att få eventuella oroande symptom kontrollerade av en läkare så snart som möjligt.

Under konsultationen kommer läkaren att utföra en noggrann undersökning av huden och kan rekommendera ytterligare tester eller en biopsi om hudcancer misstänks. Tidig upptäckt och behandling kan vara avgörande för prognosen, så det är viktigt att agera snabbt om sjukdomen misstänks.


FAQ


Vad är viktigt att komma ihåg när man solar för att förebygga hudcancer?

Det är viktigt att använda solskydd som skyddar mot både UVA och UVB-strålar, undvika att sola mitt på dagen när solen är som starkast och bära kläder som täcker huden. Kom också ihåg att regelbundet kontrollera din hud för förändringar.


Kan man sola säkert när man är gravid?

Ja, gravida kvinnor kan säkert njuta av solen genom att följa allmänna råd om solskydd, såsom att använda solskydd, söka skugga och bära skyddande kläder. Det är dock viktigt att undvika överhettning och direkt solljus på magen.


Varför får vissa människor vita fläckar efter solning?

Vita fläckar efter solning kan bero på ett tillstånd som kallas idiopatisk guttat hypomelanosis, vilket är små områden på huden med reducerad melanin. Det kan också vara ett tecken på svamp eller ett annat hudtillstånd, så det är en bra idé att rådfråga en läkare.


Är det säkert att använda solarium?

Att använda solarium ökar risken för hudcancer, inklusive melanom, särskilt om man börjar i ung ålder. Det rekommenderas att undvika solarium och istället uppnå en hälsosam glöd genom säkra metoder som brun-utan-sol-produkter.


Hur påverkar mat och dryck din hud under solning?

En kost rik på livsmedel med vitaminer och antioxidanter kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av UV-strålar. Livsmedel som innehåller vitamin C och E samt livsmedel med naturlig melanin kan stärka hudens försvar.


Hur kan man odla hälsosamma solvanor i vardagen?

Hälsosamma solvanor inkluderar daglig användning av solskydd på exponerade områden, bära hattar och solglasögon för extra skydd samt välja kläder gjorda av tyger med UV-skydd. Se också till att dricka mycket vatten för att hålla huden hydrerad.


Källor:

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram