Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är solbränna?

Solbränna är en brännskada. En kraftig solbränna med hudrodnad klassas som en första gradens brännskada.

Om du fortsätter att vistas i solen efter att du har bränt dig kommer solbrännan att förvärras – och då kan du drabbas av mer allvarliga skador som klassas som andra gradens brännskador. I värsta fall kan det leda till en tredje gradens brännskada.

Pigmenten i vår hud fungerar så att säga som en sköld mot solens strålar och de skadliga verkningarna på huden från UV-strålar. Pigmenten kan dock bara skydda mot en viss mängd UV-strålar. Om den mängden överskrids bränner man sig.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Solskada är detsamma som solinflammation

Om du bränner dig i solen drabbas du av en solinflammation. När huden blir bränd av solen uppstår ett inflammationsliknande tillstånd i huden. Liksom för andra typer av inflammationer är symptomen klåda, sveda, värme, rodnad och irritation.

De flesta av oss har upplevt de obehagliga symptomen med röd, kliande, varm och öm hud efter en dag med för många timmar i solen. Det lömska med att bränna sig är att man inte ser eller märker något förrän skadan är skedd.

Efter en mer allvarlig solskada är det inte ovanligt att uppleva symptom som lätt feber, frossa och illamående, och i vissa fall kan blåsor bildas på huden.

Oavsett grad av solbränna kan du efter några dagar uppleva att huden flagnar.

För att undvika solskador bör du undvika att vistas längre tider åt gången i solen. Du bör också, så långt det är möjligt, undvika att vistas i solen när den står som högst på himlen.

Det är självklart svårt att helt undvika solen. När du ändå vågar dig ut under solens strålar är det mycket viktigt att du alltid smörjer in dig med solskyddskräm i rikliga mängder.


Hur behandlar man bäst en solskada?

Det allra bästa är naturligtvis att undvika att bränna sig. När huden rodnar och stramar har skadan nämligen redan uppstått.

Om du ändå blir kraftigt solbränd är det bra att känna till vad du kan göra för att behandla solbrännan och därmed lindra obehaget.

Det finns tyvärr ingen blixtbehandling för solbränna, men här är några tips på hur du kan vårda huden och minska obehaget:

Först och främst ska du självklart undvika ytterligare tid i solen.

Sedan kan du ta ett långt och kallt bad. Undvik dock att använda produkter på huden eftersom de kan irritera huden ytterligare. Klappa huden torr efter badet utan att skrubba eller gnugga.

Därefter kan du eventuellt fortsätta att svalka huden genom att lägga blöta lakan eller handdukar på de röda områdena.

Slutligen kan du upptäcka att det lindrar om du smörjer huden med rikligt med aftersun. Produkter med aloe vera eller tea tree oil är kända för att ha en lindrande, svalkande och klådstillande effekt – det vill säga precis det man behöver efter för mycket sol – så välj med fördel en aftersun med aloe vera eller tea tree oil. Dessutom kan krämer med innehåll av aloe vera och tea tree oil ha en fuktgivande och vårdande verkan på huden. När huden är solskadad, är det viktigt att just tillföra mängder av fukt, så att huden inte torkar ut.

Dagarna efter att du har bränt dig kan du fortsätta att använda aftersun. Du kan också använda en fuktgivande bodylotion och ansiktscreme för att fortsätta återfukta huden. Du kan med fördel använda krämer och lotioner med innehåll av aloe vera gel och tea tree oil eftersom de förutom att tillföra fukt också verkar svalkande och lindrande.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Hur undviker man att bränna sig?

Risken att bränna sig i solen varierar mycket från person till person. Generellt gäller dock att personer med ljus hud inte tål längre perioder i solen innan huden blir bränd. Bebisar och små barn blir också lättare brända än vad vuxna blir.

Årstiden, tidpunkten på dagen och geografin spelar också in. De skadliga UV-strålarna är mer intensiva på sommaren och ju närmare man kommer ekvatorn. Generellt är också solens strålar starkast mitt på dagen, mellan kl. 10-16.

Det är därför en god idé att undvika att solbada mitt på dagen. Ska du resa söderut ska du komma ihåg att solen är starkare vilket gör att du bränner dig snabbare än vad du kan göra här hemma.

Huden mår bäst av en sakta tillvänjning till solen, så du gör dig själv en stor tjänst genom att ta det lugnt på semestern och inte sola för mycket de första dagarna.

Korta och regelbundna vistelser i solen är alltså mycket bättre än långa vistelser.


Kom alltid ihåg solkrämen

Oavsett hur, hur länge och när du vistas i solen, bör du alltid använda solkräm för att skydda din hud mot solens strålar, och speciellt de skadliga UV-strålarna.

Välj därför solskyddsfaktor som ger ett gott skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Välj en solkräm med en hög faktor (SPF = Sun Protection Factor) – särskilt om du är ljus i hyn och ska resa på semester söderut.

Bebisar och barn ska alltid smörjas in med solkräm med hög solskyddsfaktor. Generellt ska bebisar över huvud taget inte vara i solen, och både mindre och större barn bör vara i solen endast kortare perioder.

Komplettera också med löst sittande kläder, som är bekväma att bära, men var uppmärksam på att kläderna endast ger ett visst skydd. UV-strålarna kan nämligen enkelt tränga igenom tyget.

Det är viktigt att du kommer ihåg solkrämen, redan när vårens första solstrålar visar sig. Många blir brända i solen under våren eftersom de ”glömmer” hur stark solen egentligen är. Se också till att använda rikliga mängder av solkrämen.

Det är många som kommer ihåg solskyddsfaktor, men använder alldeles för lite, och då verkar den inte optimalt. Du ska använda rikliga mängder och smörja in dig igen minst var tredje timme. Om du badar bör du smörja in dig ännu oftare.

Kort sagt – om du vill njuta av solen, så kom ihåg följande: Använd solglasögon för att skydda ögonen, använd solhatt eller keps för att skydda huvudet och använd solkräm i rikliga mängder och eventuellt tunna kläder för att skydda huden.

Kom också ihåg att dricka mycket vatten när du är i solen. Man förlorar mycket vätska i värmen.

När läker huden efter att man har bränt sig?

En akut solskada kommer normalt ge betydande besvär i ett par dagar. Det första dygnet är det värsta och mest smärtfyllda. Sedan blir det bättre, och symptomen försvinner successivt. Omkring 3-8 dagar efter att du har bränt dig kommer huden att börja flagna.

Vid lindrigare fall av solskada finns normalt ingen anledning att uppsöka läkare. I regel är det tillräckligt att ta ett kallt bad och smörja in huden med en svalkande och fuktgivande kräm eller aftersun-produkt.

Om du däremot upplever symptom som yrsel, illamående, feber, frossa, kallsvettning, högre puls, ögonsmärtor och/eller svåra smärtor bör du rådfråga en läkare.

LÄS OCKSÅ: Soleksem – behandling och förebyggande


Om klåda i samband med solbränna

När man bränner sig i solen, kommer de flesta uppleva att det kliar, svider och känns obehagligt. Klåda är ett mycket vanligt symptom vid inflammation – och när du bränner dig i solen uppstår just ett inflammationsliknande tillstånd i huden.

Det mest effektiva sättet att lindra klåda är att smörja in huden med rikliga mängder creme, så att huden inte blir torr och ännu mer irriterad. Använder du en kräm som innehåller tea tree oil eller aloe vera blir huden inte bara återfuktad. De två naturliga ämnena är också kända för sina klådstillande, lindrande och svalkande effekter.

Solbränna i ansiktet

Huden i ansiktet är tunnare än huden på kroppen. Därför är det lättare att bränna ansiktet än huden på kroppen. Det finns också andra ställen på kroppen där huden är extra tunn. Det gäller exempelvis nyckelbenet, axlarna och på ovansidan av fötterna. Huden på dessa områden bör därför behandlas som huden i ansiktet.

Det är en god idé att använda en solkräm med extra hög solfaktor för ansiktet. Du kan också använda solkrämer speciellt anpassade till ansiktet.

Om skadan är gjord, och du har bränt dig i ansiktet, ska du behandla genom att kyla huden och tillföra mängder av fukt med en bra och vårdande efter sol-produkt eller kräm.

Skadade läppar

Huden på läpparna är tunn och känslig. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att skydda läpparna ordentligt när du är i solen. En vanlig solskyddskräm är inte det bästa för läpparna. Använd i stället ett läppbalsam med hög solskyddsfaktor och applicera ett nytt lager med jämna mellanrum för att skydda läpparna mot solens strålar.

Ett läppbalsam med aloe vera eller tea tree oil har utöver den solskyddande effekten också en vårdande och kylande verkan.

Vissa har tendens att få herpesutbrott (munsår) på läpparna när de exponeras för mycket sol. För dessa är det extra viktigt att förebygga solskador.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Bränt dig i hårbotten?

Hårbotten är extra utsatt för solskador. Det gäller naturligtvis särskilt om du är skallig/rakad eller tunnhårig. Det är viktigt att du kommer ihåg att smörja in hårbotten med solkräm och i övrigt skyddar huvudet med en solhatt eller keps.

Men, även om du har mycket hår på huvudet, är din hårbotten extra utsatt. Och, eftersom det är svårt att smörja in solskyddsfaktor i hårbotten, är det därför viktigt att använda en solhatt eller keps när du är i solen.

Har skadan skett, och du har bränt dig i hårbotten, gäller samma behandlingsmetod som för övriga kroppen: Huden ska svalkas och därefter smörjas in med en vårdande, lindrande och kylande produkt – och då får du stå ut med att håret kan bli fett!


Solskadad hud och cancer

När det handlar om att undvika att bränna sig, är det givetvis inte bara för att symptomen är klart obehagliga. Det värsta är att huden skadas varje gång du bränner dig. Medan du kan lindra smärtorna och obehaget med krämer och annat, kan du inte ta bort de skador som redan har inträffat. Det kan inte sägas ofta nog hur viktigt det är att undvika att bränna sig.

Skadorna på huden kan i värsta fall leda till melanom eller hudcancer. Har man bränt sig som barn har man dessutom en ökad risk att få cancer.

Generellt brukar man säga att det är viktigast att undvika solskador under de första 20 åren. Det är därför extra viktigt att skydda barnen från solen, så att de inte bränner sig.

Även vid en vanlig solbränna har du faktiskt redan skadat huden. Det är alltså inte bara när du bränner dig och blir röd som huden skadas.


Hjälp för solskadad hud

Att bränna sig är varken särskilt sunt eller speciellt behagligt. Om det ändå skulle ske, är det bra att veta att det finns medel mot bränd hud som kan lindra smärtorna och obehaget.

När huden har skadats i solen, kan det hjälpa att svalka den. En solskada är nämligen som vilken annan brännskada som helst. Sedan är det viktigt att tillföra fukt, så att huden inte torkar ut.

Vi rekommenderar after sun-paketet med kylande och lugnande showergel, Aloe Vera-gel och klådstillande spray ger fukt och har en lindrande effekt på irriterad och solskadad hud och kan användas för att vårda huden vid soleksem, sveda och rodnad. 

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

FAQ om solbränna


Vad hjälper om jag har bränt mig?

Det viktigaste rådet är att njuta av solen med måtta. Receptet är korta vistelser i solen, mängder av solskyddsfaktor, tunna kläder för kroppen, solhatt eller keps för huvudet och solglasögon för ögonen. Är skadan redan skedd, är det bästa du kan göra att svalka huden och sedan tillföra mängder av fukt, så att huden inte torkar ut. Välj gärna en aftersun som kyler, lindrar och verkar mot klåda. Det får du till exempel i produkter som innehåller aloe vera och tea tree oil.


Hur blir man av med solskador?

Du kan inte få bukt med solskadad hud med detsamma. Det tar tid för huden att återgå till det normala. Fram tills dess kan du lindra smärtorna och obehaget med svalkande bad och återfuktning med en vårdande aftersun som också svalkar, lindrar och är effektiv mot klåda.


Hur länge är huden röd och irriterad?

När du har bränt dig i solen är det första dygnet alltid det värsta och mest besvärande. Sedan blir det långsamt bättre och det tar typiskt sett några dagar innan du är fri från smärta och obehag. Omkring 3-8 dagar efter skadan kommer huden börja flagna.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram