Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur ser soleksem ut?

De typiska symptomen på soleksem är röda och kraftigt kliande utslag som består av små knoppar och eventuellt små bleka blåsor. Utslagen kommer som regel ett par timmar efter exponeringen för solen, men det kan också dröja 1-2 dagar.

Symptomen avtar normalt efter några dagar, förutsatt att man inte utsätter huden för ytterligare sol.

Soleksem uppkommer oftast på våren eller försommaren då huden inte är van vid solens strålar.

Hos personer med lindriga soleksem blir det ofta bättre under sommaren då huden anpassar sig successivt. Allt som oftast återkommer dock besvären nästföljande vår. Med åren försvinner besvär med soleksem för de flesta eftersom huden gradvis blir mer härdad.


Polymorft ljusutslag

Soleksem kallas också polymorft ljusutslag eller polymorf ljusdermatos. Det finns också mer vardagliga benämningar som solallergi och sommarakne.

Symptomen på soleksem kan påminna om symptom på värmeutslag, men medan soleksem inte försvinner när huden kyls av, kommer värmeutslag typiskt sett gå bort när huden svalkas.


Behandling av soleksem

Det första du ska göra är att komma bort från solens strålar.

Därefter gäller det att vårda och återfukta huden.

Eksem är en allergisk reaktion i huden. Det innebär att huden blir röd och varm. Det kan också bildas upphöjningar och det börjar klia ganska rejält. För att lindra besvären kan du använda något som verkar kylande, lindrande och klådstillande på huden.

Du kan använda en after sun-produkt eller en vanlig bodylotion. Det viktigaste är att du tillför mängder av fukt, så att huden inte torkar ut.

Väljer du en creme med innehåll av aloe vera och tea tree oil får du inte bara en fuktgivande creme. Du får också ett medel som kan verka effektivt mot klåda och som kan hjälpa till att lindra, kyla och hålla huden frisk.

I allvarliga fall av soleksem kan du behöva använda en creme med antihistaminer eller en mild kortisoncreme. Båda typer av produkter finns på apotek.

Du kan också rådfråga en läkare om du vill vara helt säker på att det handlar om soleksem. Läkaren kan också ge råd om behandling.

Det är visserligen inte bra för kroppen att bli solskadad, men du kan kanske trösta dig med att soleksem inte är farligt. Personer som lätt får soleksem löper inte större risk att få melanom eller hudcancer. Att det är obehagligt och besvärande att få soleksem – det råder det emellertid inget tvivel om.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Hur undviker man att få soleksem?

Det finns inte något egentligt botemedel mot soleksem – man kan bara behandla och lindra symptomen. Men, det finns saker du kan göra för att undvika soleksem.

  1. Undvik långvarig exponering mot solen. Du förebygger symptomen genom att undvika långa vistelser i solen. Det är bättre med kort och regelbunden exponering.
  2. Vistas inte i solen mitt på dagen. Solens strålar är som starkast mellan kl. 10-16.
  3. nj huden sakta vid solen. Om du inte har varit i solen på länge, är det viktigt att du låter huden sakta vänja sig. Det gäller bland annat när den första vårsolen tittar fram, för redan då är strålningen stark. Det gäller också om du exempelvis ska på skidsemester på vintern då din hud inte har exponerats för starkt solljus på länge.
  4. Skydda huden med kläder. Lyckligtvis får man soleksem endast på den del av huden som har varit utsatt för sol. Bär du kläder på större delen av kroppen, kommer du därför sällan få soleksem. Att skydda sig med kläder är dock ingen garanti för att inte få soleksem. Kläderna ger bara ett visst skydd mot solens strålar. Vissa av de ultravioletta strålarna kommer fortfarande att kunna nå huden.
  5. Använd solskyddsmedel med hög faktor. Alla som ska vistas i solen bör komma ihåg solkräm. För dig som lider av soleksem är det ännu viktigare att alltid använda solkräm.

Använd solkräm med hög faktor

Varje gång du ger dig ut i solen bör du använda en solkräm med hög solskyddsfaktor. Det gäller oavsett hur kort tid du ska vara i solen.

Många glömmer hur stark solen är under tidig vår, när det fortfarande är kallt ute. Just vid den perioden är solöverkänsliga personer särskilt utsatta eftersom huden inte har vant sig vid solen – och eftersom många glömmer solskyddskräm de första gångerna de går ut i solen.

Om du väljer en solkräm med en hög faktor (SPF = Sun Protection Factor) och med filter för både UVA- och UVB-strålar, får du ett bra skydd. Kom ihåg att du ska applicera ett tjockt lager solkräm, att du ska smörja in dig med jämna mellanrum under dagen samt att du ska smörja in dig en halvtimme innan du ska ut i solen så att solkrämen kan börja verka innan solstrålarna når huden.

Ljusbehandling

Om du lider av svåra problem med soleksem, kan lösningen vara veckovisa ljusbehandlingar hos hudläkare under de tidiga vårmånaderna.

Vid en ljusbehandling blir huden exponerad för ultraviolett ljus.

På så sätt blir huden långsamt mer motståndskraftig, så du bättre kan tåla solstrålarna. I vissa fall kommer hudläkaren kanske också rekommendera tabletter för att stärka huden.


Varför får man soleksem?

Man vet inte riktigt varför soleksem uppstår – förutom att det beror på överkänslighet mot solens UVA- och UVB-strålar. Vad som är klart, är att solljuset kan orsaka reaktioner i huden som innebär att det bildas en kemisk förening som kroppen uppfattar som främmande.

Kroppens reaktion blir då att utveckla en allergisk reaktion med rodnad, värme, upphöjningar och klåda.

Det är mycket olika hur väl vi tål solen. Vissa personer verkar helt enkelt tåla sol bättre än andra. Generellt är dock ljushyade personer med ljust eller rött hår särskilt utsatta för soleksem.

Den ljusa huden innehåller inte så mycket pigment, och det är just pigmentet i huden som ska skydda mot solens strålar och de skadliga verkningarna på huden från UV-strålar.

Även om du kanske successivt tål mer sol på våra breddgrader ska du, om du tenderar att få soleksem, vara extra noga med att använda solkräm med en hög faktor – och även i övrigt se till att skydda dig mot solen – om du har planer på att njuta av sol och värme i varmare länder.

LÄS OCKSÅ: Solbränna – Guide om varaktighet, behandling och förebyggande

Vem får soleksem?

Soleksem drabbar särskilt barn och unga kvinnor i åldern 10-30 år, och speciellt utsatta är personer med ljus hy.

Det är däremot sällsynt att soleksem uppträder för första gången hos äldre.

Det uppskattas att cirka 15% av den skandinaviska befolkningen lider av soleksem – just för att soleksem främst drabbar ljushåriga och rödhåriga personer med ljusa hudtyper som inte har så mycket pigment.

I vissa familjer kan soleksem vara mer vanligt förekommande än i andra, vilket kan tyda på att soleksem kan vara ärftligt.

Bebisar kan få soleksem, men det sker lyckligtvis inte ofta. Anledningen är att bebisar sällan vistas i direkt sol, vilket de heller inte bör göra.


Soleksem i ansiktet

Det är sällsynt att man drabbas av soleksem i ansiktet. Det beror troligtvis på att ansiktet i högre grad är exponerat för sol och ljus året runt. Det betyder att huden i ansiktet är mer härdad än huden på övriga kroppen.

Skulle du ändå få soleksem i ansiktet, är det bästa rådet att tillföra mängder av fukt. Smörj huden regelbundet med en bra aftersun-produkt eller en ansiktskräm. Produkter med innehåll av aloe vera och tea tree oil kan vara särskilt effektiva eftersom de inte bara återfuktar utan också kyler, lindrar och hjälper till att återuppbygga huden.


Soleksem på armarna

Om du tenderar att få soleksem, och har fått soleksem på armarna, ska du se till att komma bort från solen, eller i varje fall täcka armarna.

Sedan handlar det om att återfukta och vårda huden så den inte blir torr. Det kan du göra med en aftersun eller en mild och vårdande lotion.

Välj gärna produkter med aloe vera eller tea tree oil, som kan verka kylande, lindrande och klådstillande på huden. Det är precis det man behöver när huden kliar och är varm och irriterad.


Soleksem på benen

När det är varmt går vi gärna med bara ben och fötter. Det betyder att benen och fötterna är särskilt utsatta för solen. Om de har varit täckta hela vintern, blir den plötsliga och starka vår- och sommarsolen tuff för huden.

Om du tenderar att få soleksem, handlar det därför speciellt om att komma ihåg solkrämen, när benen och fötterna ska luftas i solen.

Skulle du ändå få soleksem gör du bäst i att smörja huden med aftersun eller en mild och vårdande bodylotion.


Soleksem och solarium

En behandling i solariet motsvarar en varm sommardag söderut, och det är tufft mot huden, särskilt om du har ljus och känslig hy som lätt blir påverkad av solen och kanske också löper ökad risk att få soleksem. Man kan nämligen drabbas av soleksem genom att sola solarium.

Om du har ökad risk för att få soleksem, är det viktigt att huden gradvis vänjs vid solen, och det gör den inte vid solariesolning. Dessutom ökar en behandling i solarium risken att få cancer, så det är alltså en dålig idé att härda huden med solariesolning inför sommarsemestern.

Lider du av stora besvär med soleksem, bör du i stället överväga ljusbehandling hos hudläkare. Du ska också komma ihåg att njuta av solen med försiktighet, att använda rikligt med solkräm och att täcka huden.

Det är en vanlig missuppfattning att solbrun/solariebrun hud ger skydd när man är i solen. Solbränd hud är faktiskt redan skadad hud, och i solariet exponeras du bara för UVA-strålar, inte UVB-strålar, så dessa blir huden inte van vid.


Soleksem på händerna

Händerna är svåra att hålla täckta när du är ute i solen. Därför blir också de utsatta om du har en ökad risk att få soleksem. Kanske har vi också en tendens att glömma händerna när vi smörjer in oss med solkräm? Det är en dålig idé, så kom ihåg att applicera en generös mängd solskyddskräm innan du går ut och efter varje handtvätt.

Skulle du få soleksem på händerna ska du se till att återfukta och vårda dem med en bra aftersun eller bodylotion, eller en fet och näringsrik handkräm.


FAQ om soleksem


Hur ser soleksem ut?

Typiska symptom på soleksem är röda utslag som kliar kraftigt. Utslagen består av små knottror och eventuellt små blåsor, och de uppkommer normalt ett par timmar efter vistelse i solen. De kan dock ibland uppkomma först efter en eller ett par dagar. Symptomen försvinner normalt efter några dagar om man inte utsätter huden för ytterligare solstrålning.


Vad är soleksem?

Soleksem är en mycket obehaglig hudskada, som beror på överkänslighet mot solstrålning. Personer med soleksem tål solen dåligt, och besvären kan uppkomma efter bara en kort stunds exponering. När man får soleksem uppstår en allergisk reaktion i huden med rodnad, klåda och irritation. Soleksem drabbar särskilt ljushyade personer med rött hår och ljus hy som inte innehåller så mycket pigment.


Hur undviker man soleksem?

Tenderar du att drabbas av soleksem bör du vara så lite som möjligt i solen – och aldrig längre än korta perioder åt gången. När du är i solen ska du använda solskyddskräm med en hög faktor. Dessutom är det en god idé att täcka huden, exempelvis med en hatt/keps och lösa bomullskläder.


Vad kan man göra mot soleksem?

Det bästa sättet att undvika soleksem är att nöja sig med korta stunder i solen och alltid använda rikligt med solkräm med hög solskyddsfaktor när man ändå är i solen. Utöver det kan man täcka huden, till exempel med solhatt eller keps och tunna bomullsbyxor och -tröjor när man är i solen.


Varför får man soleksem?

Man vet inte riktigt varför vissa personer får soleksem – man vet bara att det beror på en överkänslighet mot solens UVA- och UVB-strålar. Solljuset kan orsaka reaktioner i huden som medför att en kemisk förening skapas. Denna förändring uppfattar kroppen som främmande och reaktionen blir därför att utveckla ett inflammatoriskt tillstånd med rodnad, värme, utslag och klåda.


Vad är sommarakne?

Sommarakne är ett annat namn för soleksem. Benämningen har uppstått eftersom utslagen i samband med soleksem kan påminna lite om finnar: rodnad i huden, små knoppar och eventuellt små bleka blåsor. Det är också primärt på sommaren (och våren) som man drabbas av soleksem.


Vad är polymorfa ljusutslag?

Polymorfa ljusutslag och polymorf ljusdermatos är de medicinska benämningarna på soleksem, solallergi och sommarakne.


Vad är solallergi?

Solallergi är ett annat ord för soleksem – en obehaglig och besvärande hudåkomma. Andra ord för samma symptom är polymorfa ljusutslag, polymorf ljusdermatos och sommarakne.


Produkter Från Australian Bodycare

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram