Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är aloe vera?

Aloe vera är en planta, som i årtusenden har varit känd för sina många läkande egenskaper. Redan i det gamla Grekland och Egypten kände man till aloe veras många fantastiska egenskaper och använde plantan till en lång rad olika ändamål, bland annat vid förbränningar och sårläkande.

Senare spreds plantan till, och odlades i hela världen, och idag har många plantan stående hemma, både som prydnad och till bruk. På 60-talet började man på allvar att utveckla metoder, så man kunne använda de gynnsamma egenskaperna hos aloe vera många olika ställen i kosmetikaindustrin och i den farmaceutiska industrin, och sedan dess har marknaden varit stadig växande. Idag använder man inte aloe vera endast till utvärtes bruk i hudvårdsprodukter, man kan också få aloe vera till invärtes bruk i form av juice, dryck och som kosttillskott.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Aloe vera – liten planta med stor verkan

Aloe vera har en lång rad läkande egenskaper, och därför kan plantan användas til et väld af olika åkommor och hudproblem; den kan också användas förebyggande til at skapa balans i magen och resten af kroppen. Det har man vetat och använt sig av i årtusenden, och det gör man lyckligtvis fortfarande idag.

Aloe vera är inte medicin, men däremot ett helt naturligt medel med en lång rad fantastiska egenskaper. Det finns nog inte rätt många andra plantor, som kan skryta med att ha så många olikartade egenskaper. Därför använder man också idag aloe vera till många helt olika ändamål, och aloe vera fås i många olika former både till invärtes och utvärtes bruk. Du kan använda produkter med aloe vera i din dagliga hudvård, du kan använda solkräm och andra typer av krämer till hela kroppen som innehåller aloe vera, och du kan inta aloe vera i dryck- och juiceprodukter.


Vad är aloe vera bra för?

Listan med aloe veras positiva egenskaper är mycket lång – der handlar alltså verkligen om en liten planta med en mycket stor verkan. Här nämner vi bara en del av det, som aloe vera kan användas till för att kurera, förebygga eller lindra:

 1. Aloe vera ger en vitaminboost, eftersom den innehåller en lång rad vitaminer, bland annat A, C och E, olika B-vitaminer och folinsyra och mineraler som kalcium, järn, zink och magnesium.
 2. Aloe vera är full av aminosyror, bland annat de åtta, som är de allra viktigaste för din kropp, och en rad fettsyror, som bidrar till att reducera risken för allergi, hjälper mot matsmältningsbesvär och minskar fettet i blodet.
 3. Aloe vera hjälper kroppen med att motstå sjukdomar och stress, eftersom det är en så kallad adaptochen planta. Det betyder, att den anpassar sig och normaliserar kroppens balans; därmed stärker den immunförsvaret och har en lugnande och energifrämjande effekt. Ginseng är en annan välkänd adaptochen.
 4. Aloe vera hjälper mot matsmältningsproblem genom att rensa och lindra matsmältningssystemet.
 5. Aloe vera absorberar giftämnen, när den rör sig genom matsmältningskanalen; därmed verkar den som detoxing, som rensar din kropp för avfallsämnen och giftämnen.
 6. Aloe vera är en basisk planta, som kan hjälpa dig med att balansera kroppens syra-/basbalans.
 7. Aloe vera stärker ditt immunforsvar genom innehållet av antioxidanter.
 8. Aloe vera verkar läkande på huden och är därför effektiv mot brandsår, insektstick och skrubbsår, men verkar också effektivt mot psoriasis, eksem och andra hudåkommor. Aloe vera verkar mjukgörande på huden, och dessutom verkar det lugnande, smärtlindrande och klådstillande.
 9. Aloe vera har en antibakteriell verkan och är dessutom känd för att kunna användas vid svamp.
 10. Aloe vera kan hjälpa med att reducera inflammation i kroppen.
 11. Aloe vera kan stabilisera hårbottnen och minska mjäll och fet hårbotten.

Det är inte alla naturmedel, som doftar och smakar lika bra. Men aloe vera har en fin och mild doft, smaken är god och behaglig – och plantan är fräsch och skön att se på, om du vill ha en stående hemma.


Känner du aloe vera-plantan?

Aloe vera-plantan är en flerårig suckulent med tjocka blad, som är grågröna på över- och undersidan och belagd med en blåaktig duk. Bladen är fyllda med vatten i form av en gel med ett vatteninnehåll på 96 %.

Det finns mera än 300 olika arter av aloe vera-plantan. Det är dock långt ifrån alla arter, som har läkande egenskaper. Aloe vera-plantorna med de speciella egenskaperna kallas också läkar-aloe vera.

Aloe vera-plantan kan växa överallt där jorden är varm. Den tål inte frost. Det är en härdig planta, som kan växa på grusig, mager jord. Den har dyrkats överallt i världen, där klimatet passar: i Sydeuropa, Afrika, Mellanöstern, östern, Australien och USA. Den menas att härstamma från Sydafrika ursprungligen.

LÄS OCKSÅ: Aloe Vera växt – växten med de många egenskaperna

En ’brandplanta’ till hemmet

Många människor har en aloe vera planta stående hemma. Den är vacker och dekorativ – liknar lite en kaktus, dock utan att vara en kaktus. Den är mycket lätt att ha, för den kräver nästen ingen skötsel eller vattning: den ska bare stå ljust, men helst inte i direkt solljus, och så ska den inte vattnas för ofta. En aloe vera-planta kan bliv upp till 10 år gammal.

Många har bara aloe vera-plantan stående, för att den pyntar och påminner om en kaktus, men utan att sticka som en kaktus gör. Andra har alltid en aloe vera i huset, eftersom de vet vad den kan användas till förutom att bara pynta i hemmet. Man kan nämligen snabbt bryta ett blad av plantan och använda den klara gelen inuti bladet mot irritationer vid förbränningar, solskador, skrapsår, sår, insektstick och mycket mera, men många använder den också mot eksem, psoriasis och andra hudåkommor.

För många år sedan var aloe vera-plantan känd som ’brandplantan’. Med den inom räckhåll havde man alltid ett effektivt medel mot brännsår, skrapsår och mycket annat.


Aloe vera-dryck stärker kroppen

Med en aloe vera-dryck kan du lätt få ett dagligt tillskott av aloe vera. Aloe vera-dryck är aloe vera i flytande, koncentrerad form. Du ska bara dricka ett par matskedar om dagen, så har du fått ditt behov täckt. Du kan få aloe vera-dryck med naturlig smak eller till exempel med en lätt äppelsmak, om du föredrar det. Och du kan dricka den ren eller eventuellt blanda den i din smoothie eller juice.

Aloe vera-dryck kan hjälpa med att skapa balans i magen och resten av kroppen. När du dricker aloe vera, kan du bland annat:

 • stärka ditt immunforsvar
 • lindra halsbrand och sura uppstötningar,
 • få ordning på syra-/basbalanen , eftersom aloe vera är basisk, och vi ofta intar för många sura matvaror och drycker
 • normalisera balansen i magen och förebygga såväl förstoppning som lös mage
 • minska uppsvälld mage
 • säkra en stabilare blodsockernivå
 • rensa din kropp från avfallsämnen och giftämnen, som har samlats.

Aloe vera-dryck kan också användas till munsköljning, om du behöver det och föredrar produkter med ett naturligt innehåll. Aloe vera är känd för att ha en gynnsam verkan på bland annat ömma gommar och irriterat tandkött, parodontal sjukdom, blåsor i munnen, dålig andedräkt och ont i halsen.


Aloe vera gel är bra att ha i huset

En ren aloe vera gel är den klara gel, som du kan se i mitten av ett aloe vera-blad, om du bryter det av plantan. Den gul-gröna saften runt om ska du däremot hålla dig borta från, eftersom den verkar lätt avförande och kan irritera huden.

Ofta användas uttrycket aloe vera gel dock också om aloe vera i geléform/krämform på tub. Har du en tub med koncentrerad aloe vera gel stående i huset, har du alltid ett effektivt medel mot irritationer som uppstår vid solbränna, lätta förbränningar, insektstick, skrapsår, små repor och annat, som lätt kan uppstå. Gelen är dessutom bland mycket annat effektiv till lindring av hudirritation och röda knoppar efter rakning och hårborttagning.

Aloe vera gel verkar lindrande, svalkande och klådstillande på huden. Gelen verkar dessutom mjukgörande och hjälper med ett snabbt läkande och återuppbyggnad av huden.

Du kan göra din egen aloe vera gel, men det kräver en del processer och kunskap om, vad du gör – och så kräver det ganska många aloe vera-plantor, om du ska ha bare en liten mängd aloe vera gel som resultat av dina ansträngningar. De flesta föredrar därför att köpa en färdigt framställd aloe vera gel, och du kan lyckligtvis lätt hitta en, som uteslutande består av naturliga och rena ingredienser.

LÄS OCKSÅ: Aloe vera gel har många goda egenskaper

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Aloe vera juice ger en boost till kroppen

Aloe vera har en lång rad läkande egenskaper, som du kan njuta av varje dag genom att låta ett litet glas aloe vera juice ingå i din dagliga kost.

Aloe vera juice kan bland annat:

 • normalisera balansen i magen och förebygga förstoppning
 • reducera inflammation och svullnader i kroppen
 • ge ett högkoncentrerat tillskott av vitaminer och mineraler
 • rensa och avgifta kroppen från samlade avfallsämnen och giftämnen
 • reglera kroppens kolesterolbalans
 • bidra till en stabilare blodsockernivå
 • bidra till en god munhygien, sunda gommar och tandkött och en fräsch andedräkt
 • hålla huden fräsch, stram och stark

Du kan dricka din aloe vera juice i ren form eller blanda den i en smoothie eller annan juice, om du föredrar det. Precis som med allt annat ska aloe vera juice intas med måtta. Det är en ofarlig produkt, men överdrivet bruk kan bland annat ge diarré, så följ alltid anvisningen på flaskan.


Aloe vera kur rensar kroppen

Behöver din kropp bli rensad ordentligt, så är en aloe vera kur kanske just det, den behöver. Aloe vera är bra i en detoxing-kur, eftersom aloe vera verkar utrensande. Din kropp blir därmed rensad från avfallsämnen och giftämnen, och den ger dig mer energi. Aloe vera innehåller dessutom massor av mineraler och vitaminer, och ett dagligt intag av aloe vera främjar också viktminskning.

Aloe vera är en af ingredienserna i den så kallade C9-kuren. Det är en utrensningskur, som sträcker sig över 9 dagar. Under de dagarna ska man primärt leva av aloe vera, fibrer och shakes.


FAQ om aloe vera


Vad är aloe vera bra för?

Aloe vera har en lång rad läkande egenskaper, eftersom aloe vera-plantan innehåller massor av vitaminer, mineraler och aminosyror. Intagande av aloe vera ger därför kroppen en vitaminboost, och det hjälper mot stress, mod matsmältningsproblem och mycket annat. Aloe vera har dessutom en antibakteriell verkan; den verkar mjukgörande på huden och är lugnande, smärtlindrande och klådstillande. Aloe vera lämpar sig därför bra till många former av hudvård.


Vad är aloe vera?

Aloe vera er en planta, som i årtusenden har varit känd för sina helt otroligt många läkande egenskaper. Aloe vera kan både användas till utvärtes bruk i hudvårdsprodukter och till invärtes bruk i form av juice, drycker och kosttillskott.


Vad är aloe vera-dryck bra för?

Aloe vera-dryck stärker kroppen och får magen i balans. När du dricker aloe vera, stärker du bland annat ditt immunförsvar, du får ordning på kroppens syre-/basbalans, du stabiliserar magen och förebygger/lindrar såväl hård mage som lös mage, och du rensar din kropp från avfallsämnen och giftämnen, som har samlats.


Vad kan man använda aloe vera till?

Aloe vera kan användas till en lång rad olika ändamål, som alla handlar om att vårda huden och stärka hela kroppen. Aloe vera fås idag i många olika typer av produkter till såväl utvärtes bruk (hudvård mm.) som invärtes bruk (dryck, juice och kosttillskott).


Varför dricker man aloe vera juice?

Aloe vera juice stärker kroppen på många olika sätt, bland annat genom att ge en vitamin- och mineralboost, skapa balans i magen, rensa och avgifta kroppen, reglera kolesterolbalansen och blodsockernivån och hålla huden stram, stark och fräsch.


Vad är aloe vera gel?

Aloe vera gel är den klara gel, som du kan se i mitten av ett aloe vera blad, om du bryter det rakt av. Du kan få aloe vera gel på tub, så du alltid har aloe vera i huset – redo att behandla solbränna, lätta förbränningar, insektstick, skrapsår, små repor och mycket annat, som kräver ett lindrande, svalkande, klådstillande, läkande och desinficerande medel.


Kan man äta aloe vera?

Den klara gelen i mitten av ett aloe vera-blad kan ätas och användas till hudvård. Den gul-gröna saften runt om ska du däremot hålla dig långt från; den verkar lätt avförande och kan irritera huden. Det kräver många aloe vera-plantor, om du ska göra dina egna aloe vera-produkter. Det lättaste och snabbaste är därför att köpa färdiga produkter redo för bruk: krämer till hudvård och

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram