Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur man får bort blåsor i munnen? Behandling av blåsor i munnen

Det bästa är förstås att förebygga blåsor i munnen, om du kan. Det kräver att du vet vad som utlöser nya utbrott. Och det är inte alltid helt så lätt. Men har du (ändå) fått blåsor i munnen, är det också skönt att veta, hur du kan behandla dem, så du kan bli av med dem så snabbt som möjligt.

Så frågan är: Hur får man bort blåsor i munnen? När man har fått blåsor i munnen, handlar det om att få bort dem så fort som möjligt – och att ta bort eller reducera smärtan och obehaget så bra som möjligt, tills de är helt borta. Det handlar alltså både om läkande och om smärtlindring.

Det finns flera olika sätt att ta bort blåsor i munnen på:

 1. Du kan använda ett munsköljmedel. Munsköljmedel som innehåller Klorhexidin har dock den betydeliga nackdelen, att de missfärgar tänderna efter längre tids användande.
 2. Du kan använda en lokalbedövande salva på stället. Det lindrar smärtorna, men främjar inte läkandet av blåsorna.
 3. Du kan använda en salva med binjurbarkhormon. Det främjar läkandet, men ger dessvärre en grynig känsla i munnen.
 4. Du kan använda antibiotika i tablettform, upplöst i vand som munvatten. Antibiotika kräver dock ett recept av din läkare eller tandläkare.
 5. Du kan dricka kalla drycker och lägga is på stället, men det lindrar endast kortvarigt och läker inte blåsorna.
 6. Du kan använda Tea Tree Oil (teträolja), som är ett naturmedel, som är känt för sin gynnsamma verkan mot irritation, sveda och många andra problem, bland annat utlösta av bakterier, svampinfektioner och annat.

Det är alltså i hög grad en temperamentssak, om du föredrar att vänta på att dina blåsor försvinner av sig själv, om du föredrar behandling med medel som innehåller kemi og läkemedel, eller om du vill använda naturliga medel i behandlingen av dina munblåsor.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Förebyggande och vård av irritationer vid blåsor

Föredrar du att förebygga och vårda med ett naturligt aktiv, kan du pröva produkter med Tea Tree Oil, som är känd för att have en gynnsam verkan just mot klådan och svedan som uppstår vid blåsor.

Australian Bodycare har gjort en Tea Tree Oil Gel, som verkar effektivt mot blåsor. Det är en gel, som du smörjer på blåsan för att skydda den mot ytterligare irritation och klåda.

Du påför Tea Tree Oil Gel i ett jämnt lager på de utsatta ställena i munnen 2-4 gånger om dagen efter behov. Det bästa resultatet får du, om du undgår mat och dryck 30 minuter efter behandling.

Tea Tree Oil Gel vårdar irritationerna hos blåsor. Gelen lindrar dessutom ögonblickligen smärtan, samtidigt med att den minskar risken för att det bildas nya blåsor. Gelen reducerar dessutom också risken för bakterier.

Mungel för god munvård
Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 119 kr
Försäljningspris 119 kr Ordinarie pris
Mungel för god munvård - Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem

Vad är blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är små irriterande och smärtsamma knoppar eller sår, som sitter i munhålan, kinden, på tungan eller på insidan av läpparna. De är vita eller gula och är typiskt omringade av en röd, lite svullen ring.

Många av oss har prövat att ha blåsor i munnen. Antingen en gång eller flera gånger. Lyckligtvis smittar blåsor inte, de är inte farliga, och de kommer att läka av sig själv förr eller senare. Men de är smärtsamma och obehagliga, medan de är där.

Många upplever det som en brännande känsla på stället. Allt efter var i munnen de sitter, och hur stora de är, kan det vara extra obehagligt att prata och äta, när man har blåsor i munnen.

Blåsor i munnen ska inte förväxlas med munsår, som också svider och är obehagliga. Skillnaden är emellertid, att munsår är ett smittsamt virus, det är blåsor inte. Och medan blåsorna sitter inuti munnen, sitter munsår utanför munnen/på läpparna.

Blåsor i munnen ska inte heller förväxlas med stomatit. Ved stomatit får man också blåsor eller blister i munnen, men orsaken är inte den samma som vid blåsor i munnen.

Blåsor i munnen är harmlösa och går över av sig själv. Du kan dock behandla dina blåsor för att minska smärtan och obehaget och för att bli fortare av med blåsorna. Men är de inte borta efter en vecka eller två, bör du låta din läkare eller tandläkare se på dem. I sällsynta tillfällen kan blåsor i munnen vara symptom på andra sjukdomar eller åkommor.


Alla kan få munblåsor

Blåsor i munnen, också kallade blister, är en mycket vanlig munåkomma. Det är därför något, som läkare och inte minst tandläkare ofta stöter på.

Alla kan få blåsor i munnen, både barn och vuxna. Emellertid är det vanligare hos kvinnor. Man menar således, att omkring 20 % av befolkningen lider av blåsor i munnen i perioder. De flesta får lyckligtvis endast blåsor en gång emellanåt, medan några få plågas av blåsor nästan hela tiden.

Tendensen att utveckla blåsor i munnen är ärftlig. Förutom det, så kan stress, vissa livsmedel och allergi också vara utlösande faktorer. Det verkar dock som att rökare får blåsor i munnen lite mera sällan än icke-rökare.


Symptom: Hur ser blåsor i munnen ut?

 1. Storlek: Blåsorna är ganska små runda sår eller knoppar. De är typiskt omkring 5-10 mm i diameter.
 2. Färg: Blåsorna kan vara vita eller gula och är ofta omringade av en röd rand, som kanske är lite svullen.
 3. Smärta: Blåsorna är smärtsamma och irriterande, och det kan göra ännu mera ont, när man ska prata eller äta.
 4. Placering i munnen: Blåsorna sitter invändigt i munnen – i munhålan, kinden, på insidan av läpparna och/eller på tungan.
 5. Förekomst: En del får ofta blåsor i munnen, medan de flesta lyckligtvis endast får dem en sällsynt gang. Omkring 20 % av befolkningen känner till problemet med blåsor i munnen.
 6. Varaktighet: En del blir av med sina blåsor i munnen efter ett par dagar, hos andra kan ett utbrott vara helt upp till ett par veckor.

Varför får man blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är något, som många har upplevt minst en gång. För andra är det tyvärr ett återvändande och obehagligt problem.

Man vet inte exakt varför man får blåsor i munnen – och varför en del människor är mera utsatta för det än andra. Men man vet dock, att det är ärftligt, och man känner till en rad faktorer, som kan vara medverkande till att utlösa ett utbrott.

Typiska orsaker till blåsor i munnen

 1. Skador i munhålan, för att man har bitit sig i tungan eller kinden, har stuckit sig med en gaffel eller har borstat lite for hårt med tandborsten.
 2. Stress påverkar immunförsvaret, och ett nedsatt immunförsvar kan göra dig mera utsatt för att få blåsor i munnen.
 3. Vissa livsmedel som stark mat, kaffe, choklad, nötter, tomater, jordgubbar och ost kan hos en del människor utlösa blåsor i munnen.
 4. Hormonella förändringar, till exempel under menstruation eller graviditet, kan hos en del kvinnor utlösa blåsor i munnen – eller betyda att de har färre blåsor än annars.
 5. Vitaminbrist eller järnbrist kan vara orsaken till förekomsten av blåsor i munnen.
 6. Vissa läkemedel, som smärtstillande medel innehållande Ibuprofen eller medicin mot förhöjt blodtryck, kan hos en del människor utlösa blåsor.
 7. Tandkräm som innehåller skummedlet Natriumlaurylsulfat kan hos en del människor ge ökad tendens till blåsor i munnen.
 8. Tandställning, tandfyllningar eller proteser, som inte sitter riktigt och därför irriterar, kan bilda blåsor.

Det kan alltså finnas många olika orsaker till att du får blåsor i munnen. Lider du ofta av utbrott av blåsor i munnen, kan det vara en god idé att tala med din läkare eller tandläkare om det. Du lider kanske av vitamin- eller järnbrist, och så kan problemet lösas med ett vitamin- eller järntillskott.

Har du misstanke om att dina blåsor kommer när du är stressad, så är det kanske en god anledning att göra något åt det som utlöser din stress. Kan du inte hitta en orsak till utbrottet av blåsor i munnen, kan du alltid pröva att byta till en annan tandkräm utan Natriumlaurylsulfat för att se, om det kanske hjälper.

Även om blåsor i munnen är en ofarlig åkomma, är det irriterande och smärtsamt, så därför finns det många goda orsaker till att försöka undgå nya utbrott om du kan.


Barn med blåsor i munnen

Både barn och vuxna kan få blåsor i munnen, så upptäcker du blåsor i munnen hos ditt barn, är det skönt att veta, att det är helt harmlöst. Men det är smärtsamt och obehagligt för barnet, och därför bör det behandlas.

Orsakerna till blåsor i munnen hos barn är som regel de samma som hos vuxna (se ovan). En ensam blåsa är därför antagligen bara det: en blåsa, medan flera blåsor kanske kan vara tecken på något annat.

Är det tillfället, bör du låta en läkare se på det, eftersom det kan vara tecken på till exempel mul- och klövsjuka, stomatit eller något helt annat. Det kan vara svårt att avgöra själv, og därför är det en god idé att konsultera läkare. Det samme gäller om blåsan eller blåsorna inte har försvunnit efter en vecka (med eller utan behandling).


FAQ om blåsor i munnen


Varför får man blåsor i munnen?

Det kan finnas flera olika orsaker till att man får blåsor i munnen, bland annat att man har stuckit sig med en gaffel i munnen, har bitit sig i tungan eller kinden, har borstat lite för hårt med tandborsten, är stressad, lider av vitamin- eller järnbrist, har ätit vissa livsmedel, irriteras av en tandställning, tandfyllning eller protes eller använder en tandkräm innehållande skummedlet Natriumlaurylsulfat.


Hur tar man bort blåsor i munnen?

Blåsor i munnen kan minskas, och smärtorna kan lindras med olika medel som munsköljmedel och salva. Det finns dessutom medel som innehåller australiensisk Tea Tree Oil, också känd för att verka effektivt mot blåsor i munnen.


Vad gör man åt blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är smärtsamma och obehagliga, men lyckligtvis kan du själv göra mycket för att bli av med dem. Du kan bland annat använda munsköljmedel eller salva, men också medel som innehåller australiensisk Tea Tree Oil är kända för att verka effektivt mot blåsor i munnen.

För att undgå blåsor i munnen kan du se till att stärka ditt immunförsvar, undgå stress, få tillräckligt med vitaminer, och byta ut din tandkräm med en, som inte innehåller skummedlet Natriumlaurylsulfat, som är känd för att kunna ge blåsor i munnen hos en del människor.


Vad kommer blåsor i munnen av?

Man känner inte till den exakta orsaken till blåsor i munnen, men man vet att några utlösande faktorer kan vara stress, vitamin- och järnbrist, vissa livsmedel, vissa typer av medicin och hormonella förändringar.

Du kan dessutom också få blåsor i munnen, för att du har stuckit dig med en gaffel i munnen, har bitit dig i tungan eller kinden, har borstat lite för hårt med tandborsten eller har en tandställning, tandfyllning eller protes, som inte sitter riktigt. En del människor kan också få blåsor av tandkräm innehållande skummedlet Natriumlaurylsulfat. Tendensen att få blåsor i munnen är dessutom ärftlig.


Vem kan få blåsor i munnen?

Alla kan få blåsor i munnen, både barn och vuxna. Man menar, att omkring 20 % av befolkningen i perioder lider av blåsor i munnen. Några har endast blåsor en enda gång, andra upplever det med jämna mellanrum, och mycket få lider konstant av blåsor i munnen. Tendensen att utveckla blåsor i munnen är ärftlig, så lider bägge föräldrar av blåsor i munnen, kan barnet också uppleva att få det.


Hur ser blåsor i munnen ut?

Blåsor i munnen är små runda knoppar eller sår, som är vita eller gula och omringade av en röd ring. En blåsa är omkring 5-10 mm i diameter. Blåsor i munnen är smärtsamma och obehagliga. Blåsor sitter alltid invändigt i munnen – i munhålan, kinden, på insidan av läpparna och/eller på tungan.


Produkter Från Australian Bodycare

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram