Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är aloe vera gel?

Aloe vera gel utvinns från aloe vera-växten, som i tusentals år har varit känd för sina många helande egenskaper. Aloe vera gel är den genomskinliga gel som du kan se i ett blad aloe vera om du bryter av det från växten.

Aloe vera gel är alltså en ren naturprodukt, och den kan användas till en lång rad olika ändamål. Du kan köpa aloe vera som creme, schampo och andra typer av hudvårdsprodukter för utvärtes bruk och som dryck- och juiceprodukter för invärtes bruk.

Aloe vera gel är en sann multiprodukt, som du kan använda till många olika ändamål. Därför kan det rekommenderas att alltid ha en tub med aloe vera gel hemma. På så sätt har du ett effektivt medel för att lindra solbränd hud, lindrigare brännskador, köldskador, insektsbett, skrubbsår, röda prickar efter rakning och hårborttagning, och mycket mer.

Aloe vera gel kan också fås som Aloe Vera dryck eller som kosttillskott i en Aloe Vera kur, så att du kan dra fördel av växtens många gynnsamma egenskaper inifrån och ut.

LÄS OCKSÅ: Aloe Vera växt – växten med de många egenskaperna

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Vilka är fördelarna med aloe vera gel?

Aloe vera kan alltså betraktas som en växt med otroligt många positiva egenskaper. Aloe vera gel kan därför användas till en stor mängd olika ändamål – från alla former av vanlig hudvård till behandling av symptom på hudåkommor och stabilisering av magproblem.

Aloe veras många fantastiska egenskaper har varit kända i tusentals år. Redan i det gamla Grekland och Egypten använde man växten för många ändamål, bland annat mot brännskador och för att läka sår. Idag använder vi aloe vera både utvärtes i hudvårdsprodukter, schampo, och så vidare, och invärtes i form av juicer, drycker och kosttillskott.

Vad kan man använda aloe vera gel till?

Aloe vera gel verkar svalkande, lindrande, klådstillande och återuppbyggande på huden. Dessutom har aloe vera en mjukgörande och läkande effekt. Alla de många olika egenskaperna innebär att aloe vera gel är idealisk för behandling och vård av:

 1. Lindriga brännskador
 2. Solbränna och solskador – och i förebyggande behandling
 3. Köldskador
 4. Insektsbett
 5. Skrubbsår och småsprickor
 6. Mindre allvarliga sår på hud och slemhinnor, såsom spruckna läppar, ömma bröstvårtor efter amning, blöjutslag och så vidare.
 7. Torra och spruckna händer och fötter.
 8. Röda prickar och små skärsår efter hårborttagning och rakning.
 9. Hudbristningar hos gravida.
 10. Akne.
 11. Eksem, psoriasis och andra hudåkommor (behandling av symptom).
 12. Mjäll och fet eller torr hårbotten.

Hur framställs aloe vera gel?

Aloe vera gel framställs av den genomskinliga gel som finns i mitten av de grågröna aloe vera-bladen. Den gulgröna substansen precis under bladytan kan emellertid irritera huden och har en laxativ effekt.

Direkt efter skörden av aloe vera-plantorna tvättas bladen och bladgelen pressas ut. Därefter blir gelen mikrofiltrerad och högpastöriserad för att döda eventuella mikroorganismer. På så sätt bevaras de många goda egenskaperna och man undviker behovet av att tillsätta konserveringsmedel.

Den fortsatta beredningen av aloe vera gel till färdiga hudvårdsprodukter eller drycker sker under lika stränga och kontrollerade hygieniska förhållanden som själva skörden. Det görs också löpande laboratorieanalyser av såväl råvarorna som de färdiga produkterna.

Det finns fler än 300 olika arter av aloe vera. Det är dock långt ifrån alla som har de läkande egenskaperna. Aloe vera-plantan är ganska tålig, men den klarar inte frost. Den växer därmed bara i tropiska och subtropiska områden.

Aloe vera gel för ansiktet

Aloe vera gel är känt för att ha en mjukgörande och fuktgivande effekt på huden. Dessutom kan aloe vera gel också verka återuppbyggande och i tillägg är aloe vera känt för att hämma hudens åldrande.

Alla kan därför dra nytta av att använda produkter med innehåll av aloe vera gel för daglig tvätt och rengöring av huden. För den dagliga hudvården kan du använda både dag- och nattkräm och ögonkräm med aloe vera. Personer med problemhy såsom akne och fet hy eller eksem, psoriasis och andra hudåkommor kan också med fördel använda produkter med aloe vera gel i ansiktet.

Aloe vera gel för håret

Har du problem med mjäll, irriterad hårbotten, fett hår eller torrt hår? Då kan det vara en idé att prova hårschampo och balsam med aloe vera gel. Aloe vera är känt för att vara vårdande och fuktgivande. Dessutom är hårprodukter med aloe vera gel normalt milda och skonsamma, så att alla i familjen kan använda dem.

Hårprodukter med aloe vera gel hjälper till att stabilisera huden i hårbotten. Eftersom aloe vera också verkar klådstillande, har en desinficerande och antibakteriell verkan och dessutom kan verka effektivt på symptom vid svamp- och virusinfektioner, är produkterna inte bara effektiva mot mjäll, utan också på symptom på eksem, psoriasis och andra hudåkommor.

Utöver att återfukta och vårda hår och hårbotten får du också den bonuseffekten att aloe vera gel gör håret mer glansigt.

Aloe vera gel för huden

Aloe vera gel är först och främst känt som ett naturmedel, som kan användas till många olika former av hudvård – från den dagliga ansiktsvården till behandling av symptom på diverse hudåkommor. Du kan använda produkter för rengöring, tvätt och krämer med innehåll av aloe vera gel för den dagliga omsorgen av ansiktshuden och kroppen.

Du kan också använda krämer och produkter med aloe vera gel för mer specifika behov. Det kan exempelvis handla om att undvika röda prickar och obehag efter rakning och hårborttagning. Produkterna kan också fungera som snabba och effektiva medel dagligen vid skrubb- och skärsår, lindriga brännskador, solbränna, spruckna händer och fötter och andra besvär som fordrar snabb lindring, svalkande och återuppbyggnad av huden.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Aloe vera gel som dryck

Aloe vera har en lång rad fantastiska egenskaper. Dessa kan du utnyttja inte bara genom krämer och produkter för huden. Du kan också dra fördel av dem genom drycker med aloe vera gel.

Aloe vera gel-drycker är aloe vera i flytande, koncentrerad form. Med bara ett par matskedar om dagen täcks ditt dagliga behov. Du kan dricka det rent eller exempelvis blanda det i din smoothie eller juice om du skulle föredra det.

Med aloe vera-drycker kan du stärka och skapa balans i din mage och övriga kroppen. Aloe vera gel kan bland annat bidra till att stärka ditt immunförsvar, lindra halsbränna och sura uppstötningar, normalisera syra/bas-balansen, normalisera balansen i magen, förebygga såväl förstoppning som lös mage och uppblåst mage, se till att blodsockernivån blir mer stabil och rensa kroppen från slaggprodukter och gifter.

Om du har problem med dålig andedräkt, ömmande eller irriterat tandkött, tandlossning eller blåsor i munnen eller halsen, kan du använda aloe vera gel-drycker som munskölj.


Var kan man köpa aloe vera gel?

Du kan köpa aloe vera gel till huden och håret samt för invärtes bruk på apotek, i hälsokostbutiker och på nätet. Vissa av produkterna, särskilt dryckerna, kan du också hitta i mataffären.

Alla aloe vera-produkter innehåller inte samma mängder aloe vera, så undersök produkterna noga innan du köper dem.

Du kan självklart också välja att göra din egen aloe vera-gel. Det tar dock tid och det kräver kunskap om framställningsprocessen. Det krävs också en enorm mängd aloe vera-plantor för att få bara en mindre mängd aloe vera gel. De flesta föredrar därmed att köpa färdig aloe vera gel.

Aloe vera kan användas av hela familjen, oavsett ålder. Det är därför en god idé att alltid ha en tub liggandes i första hjälpen-lådan, i köket och i resväskan. Då är du alltid redo att behandla småsår, bränd hud, torr och sprucken hud och mycket annat.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

FAQ om aloe vera gel


Hjälper aloe vera mot akne?

Aloe vera gel kan vara ett effektivt medel mot akne, finnar och fet hy, detta eftersom gelen har en antibakteriell verkan. Dessutom är produkten mild och verkar både lugnande och vårdande på huden. Om du har problem med akne kan du ha nytta av aloe vera gel, både utvärtes på huden och som kosttillskott som verkar inifrån.


Var kan jag köpa aloe vera gel?

Du kan köpa de många olika produkterna med innehåll av aloe vera där du normalt köper dina hudvårds- och hälsoprodukter, det vill säga på apotek och i hälsokostbutiker. Ofta kan du också hitta några av produkterna i mataffären.


Hur ska aloe vera gel förvaras?

De många olika hudvårdsprodukterna med aloe vera gel ska förvaras i rumstemperatur. Dryckesprodukter med innehåll av aloe vera gel kan också förvaras i rumstemperatur, men bör förvaras i kylskåp efter öppning. De flesta föredrar också att dricka aloe vera gel kall.


Vad kan man använda aloe vera gel till?

Aloe vera kan användas till många olika ändamål. Aloe vera ger gynnsamma effekter på hud och hår, och kan också användas invärtes. Användningsområdet omfattar solskador, lindriga brännskador, insektsbett, skrubbsår, småsår, torra och spruckna händer och fötter samt hudirritation efter rakning och hårborttagning. Dessutom kan aloe vera ha en gynnsam verkan på mag- och tarmsystemet.


Vad är aloe vera gel?

Aloe vera gel är den genomskinliga gel som finns i bladen på aloe-växten. Gelen används i en lång rad produkter för hud, hår och invärtes bruk. Aloe vera verkar lindrande, svalkande, läkande och desinficerande. Dessutom kan aloe stärka och återuppbygga kroppen.


Är aloe vera gel bra för håret?

Aloe vera är känt för sina läkande, desinficerande och klådstillande egenskaper. Det kan också verka effektivt mot svampinfektioner. På så vis är aloe ett effektivt medel mot mjäll, kliande hårbotten och torr eller fet hårbotten. Aloe vera gel hjälper till att stabilisera hårbotten.


Varför ska man dricka aloe vera gel?

Aloe vera-drycker innehåller rikligt med vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter som stärker kroppen. Dessutom verkar aloe vera-dryck utrensande och stabiliserande på magen och tarmsystemet. Det kan stärka ditt immunförsvar, stabilisera blodsockernivån och verka mot halsbränna och sura uppstötningar.


Kan jag göra egen aloe vera gel?

Du kan göra egen aloe vera gel, men det är en lång process och du behöver använda många aloe vera-plantor för att få endast en liten klick gel. De flesta föredrar därför att köpa aloe vera gel som en färdig produkt.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram