Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför uppstår röda prickar vid rakning?

Röda prickar, rakningsknoppar, inåtväxade hår. Kärt barn har många namn. I detta tillfälle är barnet dock inte så kärt. För de röda prickarna förstör bilden av en annars fin och välvårdad hud.

De små röda knopparna är ett förstadie till skäggpest, och de kommer för att porer och hårsäckar öppnas och blir infekterade av en bakterie. Bakterien som tränger in i hårsäcken, kallas gula stafylokocker – och den är alltså orsaken till, att du efter rakning kan uppleva röda knoppar på ytan av din hud. De röda knopparna varnar dig om, att din hud behöver behandling och förebyggande finnan nästa rakning.


Var uppstår röda rakningsknoppar – och hur känns de?

De små finnliknande tillstånden kan uppträda överallt på kroppen efter att du har rakat dig. Det gäller både armhålor, ben, bikinilinje och ansikte. Alla ställen där det finns hårsäckar. För män är det typiskt ansikte och hals som angrips av hudirritationen, medan kvinnor ofta upplever det på ben och vid intimrakning.

Uppstår de röda knopparna, är det viktigt att du ger både hud och hårsäckar ro att hela, medan håren långsamt växer ut igen. De röda rakningsknopparna görs ofta sällskap av klåda, som kan vidareutvecklas till ett rött utslag. Därför är det viktigt att du ser till att ge huden ro och behandling. Gör du inte det, riskerar du att förvärra tillståndet, som i värsta fall kan utveckla sig till bölder eller blåsor – bägge delar kan uppstå på innersidan och yttersidan av huden och är mycket smärtsamt.

Få bort röda prickar efter rakning

Det allra bästa sättet att få bukt med de irriterande och missprydande röda prickarna är helt enkelt att förebygga och förbereda huden så bra som möjligt innan rakning. Med rätt och skonsam rakning slipper du likna en röd bombkrater efteråt.

Gemensamt för alla rakningar är att huden ska mjukgöras med varmt vatten, innan du går igång med rakningen. På så vis öppnas dina porer, så din hud är klar till en tät rakning. Det motsatta gäller om du rakar dig efter att ha påfört din hud kallt vatten.


Rakning och förebyggande av röda rakningsknoppar i ansiktet for män:

De flesta män rakar sig regelbundet i ansiktet för att se välvårdade ut. Men det är helt avgörande för en lyckad rakning utan röda knoppar, att du ger din hud rätt vård både innan, under och efter, att du sätter hyveln mot din skäggstubb. Det ger de bästa förhållanden för en skarp och vällyckad rakning – helt utan röda knoppar.

Använd exempelvis en tre-stegs behandling i kampen mod de röda knopparna efter rakning i ansiktet. Paketet innehåller nämligen tre olika produkter, som används i olika delar av rakningsprocessen, så du undgår de bakterier som orsakar skäggpest.

1: Du börjar med att använda Australian Bodycare Before Shave på hals och kinder tillsammans med varmt vatten. Denna ansiktstvätt förbereder din hud för rakning genom att rensa den för bakterier och göra den mjuk. Torr hud är en av de värsta syndarna, när det gäller rakningsknoppar. Det kan också vara en fördel att exfoliera din hud med en face mask, innan du använder den mjukgörande ansiktstvätten. Det lyfter nämligen håret från huden och gör det lättare att raka tätt.

2: När huden är grundligt tvättad, låter du den vara en smula fuktig, innan du påför Shave Gel. Den rakningsgelen låter du sitta i en minut, så den får lov att tränga helt in i huden. Barbergelen är genomskinlig, så det är lätt för dig att se, var du för hyveln i ansiktet. Nu kan du raka dig försiktigt och skonsamt i hårens riktning.

Alla produkter i detta kompletta paket till behandling av röda rakningsknoppar innehåller den naturliga ingrediensen Tea Tree Oil. Dess närande egenskaper lägger ett skyddande lager på din hud, samtidigt med att den effektivt motverkar de bakterier, som orsakar att dina porer och hårsäckar omvandlas till röda knoppar.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Rakning och förebyggande av röda prickar efter rakning för kvinnor:

Många kvinnor tar regelbundet bort oönskat hår på kroppen för att framstå feminina och attraktiva. Men den känslan störs lätt, när de röda barberknopparna smyger fram på ben och i bikinilinjen.

Och det var ju inte meningen, när du nu precis hade gjort dig klar till en skön dag på stranden, eller hur? Det är ett problem, du inte är ensam om. Men lyckligtvis finns det hjälp att hämta, om du ger din hud rätt behandling för, under och efter din kroppsrakning.

Vid intimrakning är det viktigt att vara försiktig, eftersom du har  att göra med ett mycket känsligt område. I din process kan du använda Australian Bodycares paket till intimrakning som supplement för att undgå de missprydande barberknopparna och den irriterade huden. Med de effektiva produkterna i handen kan du följa dessa steg i kampen mot röda prickar och knoppar.

  1. Se alltid till att intimraka dig i duschen, och värm upp huden ordentligt med varmt vatten, innan du börjar raka dig. Det mjukgör både hud och hår. Tvätta området som du önskar raka med Intim Wash. Den motverkar de bakterier, som senere kan infektera dine hårsäckar och ge dig röda knoppar.
  2. Trimma håren med en sax eller trimmer innan du rakar dig, om håren är mycket långa. Det gör det lättare att få en slät och enhetlig rakning.
  3. Påför en olja eller barbergel baserad på naturliga ingredienser i det känsliga området. Använd rikligt, och låt det verka ett ögonblick.
  4. Använd ett skarpt och rent rakblad, och se alltid till att raka i samma riktning, så du inte förvirrar och irriterar huden genom att raka i olika riktningar. Mellan varje tag sköljer du bladet i kallt vatten.
  5. Skölj av alla rester av skum eller olja, så de inte sitter kvar och irriterar huden.
  6. Avsluta din rakning med att smörja intimpaketets Intim Balm försiktigt på huden för att tillföra den fukt och näring.

Samme procedur gäller för en vacker och slät benrakning. Här kan du använda ett rakningsset till ben. Det motverkar milt och effektivt de bakterier, som du lätt kommer att flytta runt på huden och ner i hårsäckarna, om du inte ser till att ge huden rätt vård, när du rakar dig.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Behandling av röda prickar, när skadan är skedd

Den viktigaste och mest effektiva behandlingen av röda prickar och inåtväxande hår är alltså att se till att lägga den bäst möjliga basen för rakningen. Och det kräver vård både innan, under och efter rakningen.

Men om skadan redan är skedd, är det avgörande, att du behandler din hud med omsorg. De små röda knopparna är en slags små sår, och därför ska de ha tid att hela.

Läkningsprocessen varar typiskt 3-4 dagar, och i den perioden får du inte raka dig – det gör bara ont värre. Håll huden ordentligt fuktig med en body lotion eller ansigtskräm, men kom ihåg att det ska vara utan parfym, eftersom det annars kommer att irritera huden ännu mera.

Se också till att varken trosor eller byxor stramar, om du har röda knoppar på ben eller i intimområdet. Det kommer att öka den redan existerande irritationen i huden, medan bomullstrosor och lösa byxor ger huden plats att andas och läka.


Produkter Från Australian Bodycare:

Intim Aftershave
Aftershave mot röda prickar efter intimrakning, inåtväxta hår och utslag efter rakning av könshår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Intim Aftershave - Aftershave mot röda prickar efter intimrakning, inåtväxta hår och utslag efter rakning av könshår
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram