Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Aloe Vera-plantans ursprung

Aloe Vera har sitt ursprung i norra Afrika, men finns idag i många länder omkring Medelhavet, i Asien och Sydamerika eftersom sjöfarare och upptäcktsresande genom åren har tagit med sig växten på sina resor. Växten har genom århundradena hela tiden stärkt sin image som en av de mest kända växterna i världen.

Anledningen är att den har läkande egenskaper som redan de gamla egyptierna drog fördel av. Det var i antikens Egypten som man upptäckte Aloe Veras läkande och hälsosamma effekter, och idag kan hela världen dra fördel av dem.

Aloe Vera är en art med över 300 medlemmar. Det är dock bara ett fåtal av dem som har läkande verkan. Aloe Barbadensis är en av dessa. Denna växt är också känd som ”öknens lilja”, med hänvisning till plantans förmåga att motstå extrem värme i karga miljöer där det går månader mellan regnfallen.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Hur ser en Aloe Vera-planta ut?

Vid första anblick kan en Aloe Vera planta likna en kaktus. De många och långa utlöparna och de gröna bladen omkring stammen kan bli upp till 50 centimeter långa. Bladen är tjocka och rätlinjiga med en avsmalnande spets, och båda sidor är grågröna med inslag av blått. Inne i bladen lagrar växten vatten genom en gel, som har en vattenhalt på 96%.

Ytan på bladen är slät, men kanterna är sågformade. Just detta gör att många tycker att växten påminner om en kaktus. Faktiskt är dock växten en suckulent som, när den blommar, får rörformiga blommor med gulröda kronblad. Blomning sker efter flera år och vanligtvis på sommaren.

LÄS OCKSÅ: Aloe Vera dryck – är aloe vera drycken nyttig? bra skäl att dricka Aloe Vera


Kosmetikaindustrins bästa vän

Växten Aloe Vera är idag en av hudvårdindustrins bästa vänner. Det är den tack vare sina blad, som är riktiga skattkistor av aktiva och näringsrika ämnen. Aloe Vera-bladen innehåller aminosyror, mineraler, vitaminer, antioxidanter och proteiner.

Faktum är att växten innehåller mer än 200 aktiva enzymer, 20 mineraler, 12 vitaminer, 18 aminosyror och 75 andra näringsämnen. Sammantaget har växten ett näringsinnehåll som både ökar hudens hälsa och din allmänna hälsa.

Hud- och kroppsvård

Aloe Vera ger huden ett extra tillskott av fukt och hjälper till att upprätthålla en naturlig fuktnivå. När din hud är hydrerad förbättras också dess elasticitet. Av den anledningen är Aloe Vera en effektiv ingrediens i anti aging-produkter.

Om du har torr hud ökar nämligen risken att du får fina linjer och rynkor och därför är det viktigt att tillföra mycket fukt om du vill undvika rynkor. Dessutom är en välhydrerad hud också den bästa basen för en jämn och vacker sminkning.

Aloe Vera är alltså effektiv vad gäller att bromsa hudens ålderstecken eftersom den både återfuktar på djupet och har ett högt innehåll av antioxidanter som verkar förnyande på hudens celler.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Vård av solskadad hud

De flesta älskar när solen äntligen tittar fram efter vintern. Men, solen ger inte bara D-vitamin, den kan också ge solskador. Liksom så många andra skandinaver med en ljus hudtyp har du säkert upplevt att solen kan göra huden röd, öm och kliande.

Om du bränner dig får du en skada i huden och en signal om att huden behöver omsorg. Efter för mycket solande är det viktigt att återställa hudens motståndskraft, detta eftersom solens UV-strålar förstör hudens strukturer så att den blir mer utsatt.

Det kan ge upphov till hudirritationer som rodnad, soleksem och för tidigt åldrande. Aloe Veras unika egenskaper hjälper till att lindra, svalka och återuppbygga huden, vilket minskar skadorna.

Vi rekommenderar after sun-paketet med kylande och lugnande showergel, Aloe Vera-gel och klådstillande spray ger fukt och har en lindrande effekt på irriterad och solskadad hud och kan användas för att vårda huden vid soleksem, sveda och rodnad.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem


Därför ska du ha en Aloe Vera växt

Det finns många goda skäl till att skaffa en Aloe Vera planta för hemmet. Växten är i sig vacker med sina långa majestätiska blad, och den kommer därför dekorera och liva upp inredningen. Den är dock inte bara för dekoration. Den har också många gynnsamma effekter på din hälsa.

Hjälp mot sömnproblem

Sömnen är viktig för vårt välmående och generella hälsa. Med sömnbrist sjunker energinivåerna, och med låga energinivåer kan livskvaliteten få sig en törn. Om du, som många andra svenskar, lider av sömnproblem, kan det få allvarliga konsekvenser. Det kan leda till stress, depression, hjärt-kärlsjukdomar och förhöjt blodtryck. Alla dessa tillstånd är hot mot fysisk och psykisk hälsa.

Aloe Vera-växten kan fungera som ett effektivt hjälpmedel mot dina sömnproblem. Forskning visar att plantan effektivt kan rena luften från skadliga kemikalier som hotar din hälsa. Dessutom ökar den också syrehalten i det rum i vilket den är placerad.

Genom att få extra mängder färskt syre till hjärnan på natten kan du få lättare att komma till ro, så att du får de bästa förutsättningarna för en god och djup sömn. Därför kan det vara en god idé att placera en Aloe Vera-planta i ditt sovrum, så att den kan vara både dekorativ och hjälpa dig sova bättre.

Läkande egenskaper för sårläkning och irriterad hud

Finnar, brännsår och skrubbsår – huden är utsatt för många skador. Aloe Vera är ett unikt medel för att lindra och hjälpa till att läka hudskador. Om du har en Aloe Vera-planta hemma kan du göra en egen läkande gel själv. På så vis behöver du inte köpa krämer och gel på apoteket eller i mataffären. Men, hur hjälper Aloe Vera din hud?

Aloe Vera innehåller aloe emodin, som är en organisk substans som effektivt motverkar bakterier. Substansen ger därför Aloe Vera antiseptiska och antibakteriella egenskaper, och gelen hjälper till att rengöra sår och inflammationer såsom finnar så att huden snabbare kan läka.

Dessutom stimulerar gelen från Aloe Vera din kropps kollagenproduktion. Kollagen är ett fiberprotein som finns i bland annat bindväv och blodkärlsväggar. Nybildning av blodkärl och bindväv hjälper till att läka huden.

Om du har fått ett sår kan du själv blanda en egen läkande gel från din krukväxt. På det sättet får du ut 100% av plantans gynnsamma effekter – helt utan kemiska tillsatser som kan finnas i de gels du kan köpa.


Recept på egen Aloe Vera gel

Du behöver: 3 stjälkar Aloe Vera, 1 matsked vetegroddsolja, 1 matsked citronsaft.

  1. Vattna din Aloe Vera-planta varje dag i en vecka, så att den drar in mycket vatten innan du ska göra din gel. Se bara till att vattna mindre mängder åt gången, så den inte övervattnas.
  2. Skär av tre stjälkar från plantan och ta bort ”tänderna” på bladens sidor.
  3. Lägg bladen i en skål med kallt vatten i 24 timmar. Byt vattnet med jämna mellanrum, gärna ungefär var fjärde timme. När bladen ligger i vatten utsöndras ämnet aloin, som kan vara giftigt. Därför är detta steg särskilt viktigt.
  4. Öppna varje stjälk med en kniv och dra ut gelen med en sked.
  5. Lägg gelen i en skål och tillsätt vetegroddsolja och citronsaft. Blanda alla ingredienser noga.
  6. Häll slutligen den färdiga gelen i en lufttät behållare och förvara den i kylskåpet så att den håller längre.

Din färdiga gel kan du applicera i små mängder på sår, brännmärken eller sprickor. Gelen verkar svalkande och lugnande på huden så att huden får de bästa förutsättningarna för läkning. Använd gärna gelen varje dag för att påskynda läkningsprocessen.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Så sköter du om en Aloe Vera-växt

Om du köper en Aloe Vera-växt för att alltid ha första hjälpen nära till hands om du får ett rivsår, bränner dig vid matlagningen eller skär dig, är det bra att veta hur du ska sköta om den.

Först och främst gör växten inte mycket väsen av sig och kräver därför inte mycket uppmärksamhet. Det enda som plantan behöver är grov jord, som inte blir för blöt och tung. Om jorden blir alltför full av näring blir rötterna alltför tunna. Det betyder att du med Aloe Vera får en planta som kan överleva på mycket lite vatten, och anledningen är ursprunget i torra och varma klimat.

Brukar du ofta glömma att vattna dina växter, är Aloe Vera perfekt för dig. Det händer nämligen inte något om plantan torkar ut, och faktiskt kan den dra fördel av det någon gång emellanåt.

När du ska placera plantan i ditt hem, är det inte en bra idé att sätta den på en plats utan naturligt ljus. Plantan kommer från solrika miljöer, och det betyder givetvis att den ska ha ljus – dock inte direkt solljus.


Var köper du Aloe Vera växt?

Om du vill ha en planta med mängder av gynnsamma effekter på din hälsa nära till hands, kan du köpa en Aloe Vera växt på de flesta plantskolor och byggvaruhus.

Vid köp av en Aloe Vera planta behöver du inte fundera så mycket kring om du kan sköta den. Den är nämligen otroligt lätt att sköta, eftersom den inte behöver så mycket vattning eller skötsel. På så vis har du alltid en naturlig hjälp inom räckhåll oavsett kniven slinter, knät slår i asfalten eller solen är alltför tuff mot din hud.

LÄS OCKSÅ: Aloe Vera kur – Så kan du gå ner i vikt med Aloe Vera kur

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram