Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är collagen?

Collagen (som också kallas kollagen) är kroppens mycket viktiga byggsten i brosk och skelett.

Det är det protein som det finns mest av i kroppen och det utgör ungefär 30 % av kroppens totala proteinmassa. 

Collagen bildas av kroppens hudceller och finns främst i hudens bindväv, skelett och brosk. Det har en avgörande roll för kroppens förmåga att bibehålla sin styrka och elasticitet.

Varför behöver huden collagen?

Collagen upprätthåller hudens styrka och elasticitet, bidrar till att hålla huden spänstig och förhindrar att rynkor och linjer uppstår i huden. 

När collagenproduktionen minskar blir hudens bindväv svagare och huden mister sin elasticitet, spänstighet och lyster. Och när huden blir mindre elastisk utvecklas rynkor.

Ju fastare bindväv, desto färre rynkor och friskare hud. Produkten Pre Aging Serum från Australian Bodycare boostar hudens förmåga att ta upp collagen.

Pre–aging Serum för att förebygga ålderstecken
Anti age serum med hyaluronsyra, peptider & koffein mot rynkor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Pre–aging Serum för att förebygga ålderstecken - Anti age serum med hyaluronsyra, peptider & koffein mot rynkor

Kroppens produktion av collagen minskar med åldern

Även om det är naturligt att få rynkor är det många som vill behålla en smidig, elastisk och mer ungdomlig hud. Där hjälper collagen till. Men trots att huden själv producerar collagen minskar produktionen ju äldre du blir. 

Från ungefär 30 års ålder minskar hudcellernas bildande av collagen, vilket går ut över hud, hår och naglar. 

Eftersom det översta lagret i huden blir tunnare med åldern kan du ta kosttillskott som stimulerar kroppens egen produktion av collagen och upprätthåller normal hud. 

Genom att tillföra extra collagen genom tillskott till huden kan du öka hudens densitet, minska ålderstecken och få fin och hälsosam hud

Fin hud – och hälsosamt hår

Våra kroppar behöver keratin och mineraler för att håret ska växa – och produktionen av keratin hänger samman med collagen där man hittar de flesta aminosyror, som är nödvändiga för att producera keratin. 

Genom att stimulera kroppens produktion av collagen med kosttillskott kan du upprätthålla ett friskt och vackert hår och även smidig och elastisk hud.

Kollagentillskott med peptider dämpar tecken på åldrande 

Peptider fungerar som byggstenar för alla proteiner som collagen, elastin och keratin. De finns i många olika skönhetsprodukter, såsom Pre-aging Serum från Australian Bodycare, där peptider och koffein bidrar till att hålla huden sund och slät och bakuchiol verkar mot djupa rynkor.

I en omfattande studie på området har man undersökt effekten av åtta veckors intag av kosttillskott med 10 gram kollagenpeptid om dagen. Slutsatsen blev att tillskottet ökade densiteten hos hudens kollagen och ökade hudens hydrering

Andra studier visar att fibroblastceller, som är en del av hudens bindväv, svarar på exponering för kollagenpeptider. Exponeringen ökar celldelningen och cellförnyelsen, vilket bromsar ålderstecken.

Olika typer av produkter med collagen 

När kroppens egen produktion av collagen avtar med åldern är det en bra idé att gå in och boosta produktionen. Det finns flera olika typer av produkter som kan hjälpa dig med det.

Du kan lära dig mer om de olika produkterna här nedanför.

Kosttillskott

Du kan ta kollagen som kosttillskott på flera sätt.

Det finns till exempel kollagen i pulverform, vilket är ett enkelt och smidigt sätt att få in en daglig dos kollagen i rutinen. Kollagenpulver tas med vätska en gång per dag och finns både med och utan smak. 

Det finns också kapslar eller piller med kollagen som också är ett enkelt sätt att säkra det dagliga intaget.

Hudvårdsprodukter

Kompletta kollagenmolekyler är för stora för att tränga igenom hudens barriär med kräm och serum. Därför fokuserar hudvårdsprodukter på att innehålla ämnen, som boostar produktionen av collagen istället för att själv innehålla det. Ett exempel på en kräm som boostar collagenproduktionen är Face Tonic frän Australian Bodycare.

När du hör talas om kollagenkräm eller kollagenserum ska du vara uppmärksam på ingredienserna. Det är särskilt C-vitamin du ska titta efter, eftersom det är nödvändigt för normalt bildande av collagen. 

Om du har brist på C-vitamin går det ut över kroppens collagenproduktion. 

Om du är nyfiken på exempel kan du läsa vidare och se hur ingredienser i hudvårdsprodukter kan hjälpa dig på vägen till hälsosam och fin hud.

Boosta produktionen av collagen med vitamin C och vitamin E

Det första exemplet är Aloe Vera anti-age Serum från Australian Bodycare, som innehåller vitamin C, E och F. 

C-vitamin bidrar till kroppens normala kollagenbildning och bidrar till att förebygga fina linjer och rynkor. Därför hittar du ofta både C- och E-vitamin i anti-aging-produkter – de två vitaminerna brukar samverka.

Kombinera gärna serumet med andra produkter som också boostar collagenet i kroppen – exempelvis Australian Bodycares ansiktskräm som också innehåller E-vitamin.

Förutom att göra huden elastisk och smidig fungerar E-vitamin som en antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler som orsakar skador på kroppens kollagen. Innan du använder ansiktskrämen kan du gärna använda en skin tonic för djuprengöring som tillför fukt – till exempel vår djuprengörande tonic med tea tree oil mot finnar och pormaskar.

Du kan också förlita dig på Pre-aging Serum från Australian Bodycare, som bland annat innehåller peptider och bakuchiol. Båda verkar effektivt mot fina linjer och djupa rynkor som kan påverka kollagenfattig hud på ett positivt sätt.

Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti Age Serum
Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil och Hyaluronsyra för rynkor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti Age Serum - Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil och Hyaluronsyra för rynkor

Kost

Det finns också livsmedel med kollagen, som du kan äta regelbundet:

  • Kött – särskilt nöt, kyckling, fläsk, get och hjort
  • Fisk – särskilt fet fisk som tonfisk och lax
  • Gelatin – finns i många desserter 
  • Ägg

Mat med kollagen är inte alltid vegetarisk. Om du inte gillar kött kan du istället välja livsmedel som bidrar till normalt bildande av kollagen. Då ska du kika efter det här: 

  • Röda frukter och grönsaker – som äpplen, körsbär, jordgubbar, rödbetor, röd paprika och tomater.
  • Orange frukter och grönsaker – som morötter, sötpotatis, mango och aprikoser.
  • Frukter som är rika på C-vitamin – såsom citroner, apelsiner, kiwi, mango, ananas och grapefrukt. 

Vanliga frågor

Vad är kollagen?

Kollagen (som också kallas collagen) är protein i vår bindväv, våra hudceller och senor. Det utgör ungefär 30 % av kroppens totala proteinmassa och är en viktig byggsten för vårt brosk och skelett. 

Vad består kollagen av?

Kollagen består av tre olika aminosyror: Prolin, glycin och hydroxyprolin. Alla tre är viktiga komponenter i brosk, senor, hud och ledband. 

Finns det biverkningar vid extra intag av collagen? 

Nej, det finns inga biverkningar av att ta collagen. Det är redan det protein det finns mest av i koppen.

Hur får jag mer kollagen?

Du kan få mer kollagen genom att äta livsmedel som är rika på C-vitamin, eller så kan du ta kosttillskott i form av pulver eller kapslar. Du kan också använda hudvårdsprodukter med ingredienser som boostar kroppens naturliga produktion av kollagen. 

Vilket kollagen är bäst mot rynkor?

Det finns inget kollagen som är bäst mot rynkor. Du kan eventuellt välja ett tillskott med högt upptag, eller som också innehåller C-vitamin, som bidrar till kroppens normala kollagenproduktion.

Vad gör kollagen med huden?

Kollagen bidrar till att upprätthålla hudens fasthet och elasticitet, vilket kan minska förekomsten av rynkor och linjer. Det bildas i hudcellerna och ser till att kollagenet i bindväven håller huden spänstig.

4–pack för rynkor och uttorkad hud
paket mot rynkor och torr hud i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för rynkor och uttorkad hud - Komplett anti-aging-paket mot rynkor och torr hud i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram