Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är rynkor och varför får man dem?

I takt med att vi blir äldre dyker rynkor upp i ansiktet. De små vecken i ansiktet beror på att huden blir tunnare med åldern och mister lite av sin elasticitet. Dessutom minskar både fukt- och oljenivåerna i huden, vilket kan leda till mer torrhet och tydligare rynkor. 

Rynkor kan upplevas både som fina linjer och som grövre fåror i huden. 

Alla människor får rynkor någon gång – vissa mer än andra – och det finns tecken på att människor med ljus hud är mer mottagliga för att få rynkor. Rynkor är en vanlig och ofarlig del av åldringsprocessen, som visar sig i större eller mindre grad beroende på hudtyp och genetik.  

Faktorer som rökning och solbadning kan leda till större förekomst av rynkor. 

Varför brukar man få rynkor på vissa ställen?

Har du märkt att din “bekymmersrynka” har blivit tydligare? Eller har du kanske fått fler små linjer runt ögonen? 

Rynkor i ansiktet kan uppstå på många ställen, men det är väldigt vanligt att de grövre rynkorna dyker upp i pannan och på halsen medan de mindre visar sig vid ögonen och munnen. Därför brukar också de finare linjerna uppstå först – någon gång mellan tjugo och trettio års ålder – och de grövre kommer lite senare.

Rynkor kring munnen och ögonen bildas eftersom man använder musklerna i dessa områden mycket. Med tiden har huden inte längre samma förmåga att “sträcka ut sig” igen och då blir rynkorna permanenta. 

Hur kan man minimera rynkor? 

Ett av de viktigaste råden när det gäller att förebygga rynkor är god hudvård. Det är det absolut bästa sättet att bevara en fräsch och ungdomlig hud

Eftersom fuktproduktionen i huden minskar med åldern är det viktigt att ge huden massor av närande fuktvård. 

Med Australian Bodycares anti-age-paket får du ett skräddarsytt paket med allt det bästa för din åldrande hud. Det består av ansiktsrengöring, Aloe Vera Anti Age Serum och ansiktskräm, som tillsammans bidrar till att jämna ut rynkor och förebygga dehydrerad hud i ansiktet så att huden håller sig hälsosam längre.  

Paket för rynkor och dehydrerad hud
3 anti–age–produkter för torr hud: ansiktsrengöring, Aloe Vera Serum och kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för rynkor och dehydrerad hud - 3 anti–age–produkter för torr hud: ansiktsrengöring, Aloe Vera Serum och kräm

Tre steg mot en mer ungdomlig hud

Ansiktsrengöringen är berikad med tea tree oil och är en idealisk produkt för den dagliga hudvårdsrutinen. Den avlägsnar orenheter och smuts från hudens yta på ett effektivt, men skonsamt sätt. Tea tree oil kan också dämpa irritation om huden är mycket torr. 

Aloe Vera Anti Age Serum är späckat med aloe vera som har extremt goda fuktgivande egenskaper – och därför har en gynnsam effekt på äldre hud. Serumet innehåller dessutom vitamin C, E och F, som tillsammans ger vacker lyster och bidrar till att hålla huden hydrerad och hälsosam. 

Ansiktskrämen bildar ett skyddande, fuktgivande skikt på huden både dag och natt. Det är en effektiv rynkkräm, som håller huden smidig och stark så att du minimerar torrhet och rynkor. 

Så här använder du produkterna: 

  • Börja med att ta bort all makeup 
  • Rengör sedan huden med ansiktsrengöring 
  • Massera ansikte, hals och bröst innan du tvättar bort rengöringen
  • Applicera ett par droppar Aloe Vera Anti Age Serum och fördela ordentligt 
  • Avsluta med en liten mängd ansiktskräm

Utöver vårt anti-age-paket har vi också satt samman ett paket för ung hud, för att förebygga rynkor och ett paket för mogen hud

Kosmetiska ingrepp mot rynkor

Om du verkligen har bestämt dig för att bli av med rynkorna kan du välja mellan olika kosmetiska ingrepp. 

Det kan bland annat vara laserbehandling, botox eller fillers. Behandlingarna skiljer sig åt men har samma mål: Att minimera rynkorna. 

Vid laserbehandling värms huden upp med en CO2-laser, vilket gör att huden förnyas i det översta skiktet. Botox sprutas däremot in under huden och paralyserar muskulaturen, vilket ger ett slätt resultat. Fillers är en sorts gel, som sprutas in för att skapa fyllighet och på så vis utjämna fåror. 

De flesta kosmetiska behandlingar måste upprepas med jämna mellanrum för att upprätthålla effekten och det kan finnas biverkningar av olika grad. 

Kan man förebygga rynkor?

När det gäller att förebygga rynkor kommer man långt med allmänna livsstilsråd. 

Eftersom rynkor uppstår gradvis och med tiden kan det vara svårt att komma ihåg att förebygga. Men om man kommer ihåg att ta god hand om huden hela livet kommer det att löna sig i det långa loppet. 

Man kan inte undvika rynkor, men om man vill minimera dem så mycket som möjligt ska man vara noga med att vårda huden varje dag och att följa råden nedan. 

1) Ät hälsosamt och motionera

En hälsosam livsstil är inte bara bra för hälsan rent generellt, utan ger också färre rynkor. Det handlar både om att undvika socker, att äta massor av grönt och att dricka upp till två liter vatten om dagen. 

2) Undvik rökning

Det är väl känt att rökning har ett finger med i spelet när det gäller rynkor. Det gäller särskilt rynkor runt munnen. Rökning bidrar till att förstöra de små blodådrorna i huden och det kan orsaka fler rynkor.  

3) Var försiktig med solens strålar

Precis som rökning är också solens strålar skadliga för din hud och kan bidra till fler rynkor. Kom därför ihåg att undvika solen mellan klockan tolv och tre på eftermiddagen och använd alltid solskyddsmedel med hög faktor. Använd solskyddskräm i ansiktet även på vintern. 

Vanliga frågor

Vad fungerar mot rynkor?

Rynkor är naturliga och man kan inte förhindra att de dyker upp. Men man kommer långt med bra fuktgivande hudvård. Kom också ihåg att rökning och solens strålar kan bidra till att ge fler rynkor. 

Varför får man rynkor?

Ju äldre man blir desto tunnare och mindre elastisk blir huden. Det ger både fina linjer och grövre fåror. Det är din genetik och din generella livsstil som avgör hur mycket rynkor du får. 

När får man rynkor?

Det är vanligt att de små, fina rynkorna uppstår några år efter att man har fyllt tjugo år, men det är inte förrän i 40-årsåldern som de flesta ser en tydlig förändring. När man har fyllt 60 år har huden mist en stor del av spänstigheten och huden är rynkig i större delen av ansiktet. 

Hur undviker man rynkor?

Man kan inte undvika rynkor, eftersom det är en naturlig del av hudens utveckling. Men om man ger huden massor av fuktgivande vård samtidigt och också undviker att röka och sola kan man minimera förekomsten av rynkor. 

Paket för rynkor och dehydrerad hud
3 anti–age–produkter för torr hud: ansiktsrengöring, Aloe Vera Serum och kräm
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 649 kr
Paket för rynkor och dehydrerad hud - 3 anti–age–produkter för torr hud: ansiktsrengöring, Aloe Vera Serum och kräm

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram