Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Det hår, vi drömmer om

Det finns de, som helst är utan hår på huvudet, medan andra bara drömmer om mera hår på huvudet, oavsett hur håret ser ut. De flesta av oss med mycket hår på huvudet drömmer däremot om att ha ett snyggt och kraftigt hår, som ser sunt och välvårdat ut. För en del har drömmen redan gått i uppfyllelse – andra av oss drömmer bara vidare. Om sunt hår, som är glansigt. Hår, som inte är fett och ligger platt. Hår, med ’liv’ och rörelse.

Se också: En bra hårshampoo utan parabener

Det är mycket olika, hur mycket hår vi har på huvudet, om det är tunt eller tjockt, fint eller kraftigt, lockigt eller glatt, och vilken färg det har. Hårkvalitet, tendens till skallighet, lockar eller glatt hår och hårfärg är i hög grad ärftligt. Och det ärftliga kan vi förstås inte ändra så mycket på. Vi bestämmer inte heller själva, om vi har sjukdomar som påverkar håret. Men vi kan själva göra mycket för att få ett sundare, starkare och vackrare hår.

Hör du til dem, som är redo att göra en insats för att få det vackra och sunda hår, som du drömmer om, så läs med här och få goda råd om hår, hårvård, hårprodukter och mycket annat.


Upplevelse av håravfall

Håret betyder mycket för vårt välbefinnande, för det är något av det mest synliga. Det handlar inte bara om, att vi gärna vill ha helt rätt frisyr, men också om att vi gärna vill ha ett vackert, sunt och välvårdat hår. Därför påverkar det oss, när vi tappar håret, eller när håret ser livlöst, tunt och osunt ut.

Hår växer cirka en centimeter i månaden. Varje hårstrå växer i två till sex år, därefter faller det av. Det är normalt att tappa 50-100 hårstrån om dagen.

Med åldern kommer de flesta att uppleva ett större håravfall än då de var yngre. Men tappar du plötsligt många hår i en yngre ålder, kan det vara tecken på att något är på tok i kroppen. Det kan till exempel bero på metaboliska störningar, vitaminbrist och hormonella obalanser. För mäns vidkommande kan det naturligtvis också bero på en ärftlig tendens till tidig skallighet.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Video: Från torrt hår till välvårdat och sunt hår


Orsaker till hårproblem

En osund livsstil och dålig kost orsakar många sjukdomar och lidelser, för kosten och vår livsstil har stor betydning för, hur vi har det. Vårt allmänna sundhetstillstånd påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi lever. Det gör vår hud och hår också.

Det kan ge problem med håravfall, men vi kan också få problem med mjäll, fett hår, torrt hår, tunt och livlöst hår, slitet hår eller något helt annat.

Orsakerna till våra hårproblem kan bland annat hittas här:

  • Kemi från hårshampoo, stylingprodukter, hårfärgningsmedel och liknande
  • Värme från hårfön, plattjärn och locktång
  • Sol och kyla.
  • Hormonell obalans, härunder graviditet
  • Medicin
  • Vitaminbrist
  • Stress
  • Fel kost

Det finns mycket som påverkar håret

Hårshampoo och diverse hårprodukter kan vara en hård diet för håret. Det samma kan värmen från hårfönen, plattjärnet och locktången. Alla tre torkar ut och sliter på håret.

Sol, kyla och blåst kräver extra vård av vår hud, så den inte torkar ut. Men väder och vind kan faktiskt också torka ut håret. Det kan man se om sommaren, när sol, saltvatten och klorvatten betyder att håret ska ha extra vård. Och man kan se det om vintern, när håret kanske blir extra torrt i kylan, precis som huden.

Den hormonella balansen i kroppen har inflytande på hur vi har det. Huden kan till exempel påverkas av en hormonell obalans i kroppen, så vi får fler finnar och mera oren hud. Håret kan också påverkas, när hormonbalansen i kroppen ändras. Det sker till exempel i puberteten, då många plötsligt upplever, att inte bara huden, men också håret, börjar bli fett.

En del kvinnor upplever ett voldsamt håravfall när de börjar ta p-piller. Under en graviditet kan en del kvinnor också uppleva att håret ändrar sig. En del får kraftigare hår. Och efter födseln upplever många att de tappar osedvanligt mycket. Så hormonbalansen i kroppen har alltså stort inflytande på vårt hår.

Medicin kan påverka håret, precis som det kan påverka huden. Är det en nödvändig medicin, finns det inte så mycket att göra åt det. Det kan vara medicin mot gikt, för högt blodtryck och cancer. Till exempel, så ser vi det ju i sin yttersta konsekvens, när cancerpatienter, som får kemobehandling, tappar håret.

Järnbrist och brist på speciellt vitamin B och D påverkar hårets utseende. Förutom vitaminbrist påverkar också stress, fel kost och en osund livsstil hela kroppen, härunder håret. Man säger, att håret avspeglar hur vi har det. En sund livsstil och en sund och varierad kost påverkar således håret i en positiv riktning.

Järnbrist och brist på speciellt vitamin B och D påverkar hårets utseende. Förutom vitaminbrist påverkar också stress, fel kost och en osund livsstil hela kroppen, härunder håret. Man säger, att håret avspeglar hur vi har det. En sund livsstil och en sund och varierad kost påverkar således håret i en positiv riktning.

Använd rätt hårprodukter

Har du inga problem med ditt hår, kan du ju lugnt fortsätta med att använda de hårprodukter du redan använder, och i övrigt göra som du brukar. Men upplever du problem med fett hår, mjäll, torrt hår, slitet hår, tunt hår eller annat, är det värt att titta närmare på, vad du utsätter ditt hår – och din kropp – för.

Finns det något, du kan göra gällande hormonell balans, medicin, vitaminer, stress och kost, bör du naturligtvis lösa det först. Därefter kan du titta på, hur du behandlar ditt hår.

Hår är olika, och ska därför behandlas olika. Det är inte utan betydning, vilken hårshampoo och vilka stylingprodukter, du använder. Det ska passa till ditt hår och din hårbotten.

Det är alltså ingen god idé att bara köpa en shampoo till hela familjen. Istället bör alla i familjen ha sin egen personliga shampoo, som passar precis till honom eller henne. Speciellt många män har ovanan att bara ta den första och den bästa shampoo, som är i närheten, men de bör också använda en shampoo, som passar till just deras hårtyp. För alla är det den bästa vägen till att säkra ett sunt hår.

SE MERA: Hårkur – Den ska du använda om du vill ha sunt hår

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Köp hårshampoo efter din hårbotten

När vi köper hårshampoo, brukar de fleste av oss bara titta på håret. Men i verkligheten borde vi först och främst koncentrera oss om hårbottnen och så välja shampoo ut från hårbottnens tillstånd.

Har du till exempel ett hår, som är slitet och torrt i topparna, kanske på grund av många färgningar eller sol och saltvatten, kommer du säkert att tänka, att du ska ha en verkligt vårdande shampoo, som tillför massor av fukt. Men om du samtidigt har en fet hårbotten og hår, som är fett vid hårbottnen, kommer det att vara en allt för tung shampoo för dig. Istället ska du ha en shampoo till fett hår, som tar hänsyn till en fet hårbotten. Och så får du därefter vårda hårtopparna med andra hårvårdsprodukter. Annars riskerar du bar att din hårbotten blir ännu fetare.

LÄS OCKSÅ: Undgå finnar i hårbottnen


Goda råd till fett hår

Har du fett hår och hårbotten, så tvättar du säkert ditt hår varje dag. Men det är faktiskt en dålig idé, för när vi tvättar håret, avfettar vi hårbottnen och avlägsnar därmed det naturliga fettlagret. För kroppen är det ett tecken på att talgkörtlarna hårsäckarna ska börja producera mera talg, som har till ändamål att skydda hårbottnen mot att bli för torr. När hårbottnen producerar mera talg, blir hårbotten och hår fetare.

Du bör därför hoppa över hårtvätten varannan dag. I början kan det kännas obehagligt, eftersom håret blir fett, men med tiden kommer det att gå bättre. Använd eventuellt en torrshampoo de dagar du inte tvättar hår. Den absorberar fettet från hårbottnen.

Det finns många produkter till fett hår och hårbotten, också shampoon med naturligt innehåll, om du föredrar det. Bland annat är ingredienser som kamomill, tea tree oil, brännässla och rosmarin kända för att vara bra på att få bort fett från hårbotten och hår.

S MERA: Så kan du bli av med fett hår


Från torrt hår till välvårdat och sunt hår

Hår mår inte bra av att tvättas för ofta. Det kan ge problem med fett hår och hårbotten, eftersom det då sker en överproduktion av fett i hårbottnen, men det kan faktiskt också ge problem med torrt hår och torr hårbotten, eftersom hårbottnen blir avfettad.

Torrt hår och torr, och kanske irriterad hårbotten behöver fukt. Det finns många shampoon till torrt hår – välj en av dem. Föredrar du en shampoo med naturliga ingredienser, är shea butter, tea tree oil, kokosolja och olja från nötter bra ingredienser till torrt hår.


Sunt hår utan mjäll

Mjäll i hårbottnen beror oftast på en jästsvamp. Därför är det bra att få en shampoo, som motverkar bakterier och som är klådstillande. Naturmedlen tea tree oil och aloe vera är bland annat kända för att verka klådstillande. Är du svårt angripen av mjäll, kan du behöva en medicinsk shampoo som innehåller tjära, svavel eller zink. Den ska du köpa på apoteket.

Når du har mjäll, mår håret och hårbottnen bra av luft och ljus. Så låt mössan ligga så mycket som möjligt. Få frisk luft. Och se till att dina stylingprodukter bara används i håret och hårtopparna, och inte i hårbottnen.


Från livlöst och glanslöst hår till levande, glansigt och sunt hår

Har du tunt och livlöst hår utan glans, ska du välja hårshampoo, balsam och hårvårdsprodukter, som inte är för tunga, för då kommer håret att lägga sig platt. Föredrar du naturprodukter, är produkter innehållande Tea Tree Oil och aloe vera ett bra val.

Tänk också på, om du torkar ut och sliter på håret, för att du alltid använder hårfön, plattjärn och locktång – kanske t.o.m. utan att skydda håret med vård- och stylingprodukter innan.


Goda råd till alla hårtyper

Oavsett vilken hårtyp du har, sliter värmen från hårfön, plattjärn och locktång mycket på håret. När du använder den slags, är det därför viktigt, att du använder en stylingprodukt, som skyddar håret mot värmen.

Både sol och kyla kräver extra vård till alla hårtyper, så kom ihåg det, när solen steker om sommaren, och håret är vått av saltvatten, och när vinterns kyla biter i hår och hud. Det ska extra vård till, så håret inte blir slitet och trött, men istället sunt och välvårdat.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Kort eller långt hår, lockar eller rakt hår

Hårshampoon ska först och främst väljas efter hårbottnens tillstånd. Men förutom det kan du också titta på hårlängden, hårets struktur och hårkvaliteten, när du ska välja shampoo. Kort och långt hår kräver inte det samma. Lockar och rakt hår behöver inte heller samma produkter. Och tunt och fint hår ska ha en annan slags vård än ett stort och kraftigt hår, som är svårt att tämja.

Både kort och långt hår ska vårdas, men det råder inga tvivel om, att långt hår kräver en smula extra tid i vardagen. Det tar längre tid att tvätta och torka ett långt hår. Det tar tid att borsta håret grundligt. Och topparna ska vårdas väl, så de inte delar sig. Oavsett hur väl du vårdar dem, ska håret dock klippas ibland, om det långa håret ska fortsätta att se välvårdat, snyggt och sunt ut.

Kort hår är snabbare att tvätta, när du står i duschen, det torkar snabbt, och det tar inte länge att kamma. Ved du, att du inte vill använda allt för lång tid på ditt hår, kan kort hår vara praktiskt. Så föredrar många män deras hår: Kort, snabbt och lätt att tvätta och styla.

Ett lockigt hår och ett rakt hår har inte alls samma struktur, och därför kan olika produkter göra något olika för håret. Ett rakt eller fint hår ska kanske tillföras volym, medan ett lockigt eller kraftigt hår ska tämjas, så det inte burrar.

I ett tunt och fint hår ska man inte använda för tunga produkter, för då faller håret bara platt ihop. Istället ska man använda lätta produkter, som lyfter håret. Omvänt ska ett stort och kraftigt hår kanske tämjas en smula, så det inte blir allt för stort. Här kan behövas fukt og lite tyngre produkter.


FAQ om sunt hår


Hur får jag sunt hår?

Sunt hår är hår, som har sköts om och vårdats med bra hårprodukter. Men sunt hår handlar också om att ha det bra, äta och leva sunt och undgå stress, för vårt generella sundhetstillstånd påverkar håret.


Hur får man långt och sunt hår?

Ett långt hår kräver massor av tid och vård om det ska se sunt och välvårdat ut. Även om du gärna vill ha långt hår, ska topparna ändå klippas med jämna mellanrum, så de inte delar sig och blir tunna. Dessutom ska du vårda håret med rätt produkter, som passar till din hårtyp. Kom också ihåg att skölja håret väl efter hårtvätt. Det kan vara svårt att få sköljt ut shampoo och balsam ur ett långt hår, men det är viktigt att det inte finns något kvar, annars kan håret och hårbottnen bli feta.


Är fett hår sunt?

Fett hår är inte osunt. Det är ett uttryck för, att håret och hårbottnen producerar för mycket fett. Om du gärna vill få bukt med fett hår, ska du faktiskt tvätta det mycket mindre, än du säkert gör idag. Hårtvätt torkar ut hårbottnen, och det är en signal till kroppen om, att den ska producera mera fett i hårbottnen.
Det finns till och med de som menar, att det ville vara sundare att låta bli att tvätta hår överhuvudtaget och låta håret bli fett, som det vill. Med tiden kommer fettbalansen att ordna sig själv, så att håret inte längre blir fett. Det är dock inte många som har lust med det.


Hur hittar jag rätt hårshampoo?

När du ska välja hårshampoo, bör du ta utgångspunkt i din hårbottens tillstand, för det är först och främst hårbottnen, som ska tvättas och vårdas vid hårtvätt. Resten av håret och hårtopparna kan du vårda efteråt med rätt produkter. Ofta kan du dock hitta en shampoo, som kan passa till både hårbottnen och håret samtidigt.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram