Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Håravfall är ett tillstånd där håret så smått börjar tunnas ut, och till sist kan håret försvinna helt. Det kan vara ett tillstånd där hårprakten förtunnas – ofta omkring mittlinjen mitt på vertex på den översta delen av kraniet också känt som hjässan.

Men det kan också ge anledning till komplett skallighet flera ställen på hjässan. Oftast drabbar skalligheten män, medan kvinnor upplever håravfall som en uttunning av håret i större eller mindre grad.

 


Tunt hår hos män

Håravfall drabbar alla män förr eller senare – det är en naturlig process. Det antas att ca. 20 % av alla män i 20-årsåldern upplever håravfall, ca. 40 % av alla män i 40-årsåldern, medan upp mot 60 % av alla män i 60-årsåldern upplever ett naturligt håravfall.

De män som är ärftligt disponerade för tidligt håravfall är därför också de som typiskt tappar håret först.

Tunt hår hos män är ett tillstånd där håret så smått börjar tunnas ut på hjässan, för att till försvinna helt.

Manlig skallighet är den mest utbredda typen av håravfall och kallas också för androgen alopeci.

När håret börjar falla av, kommer du som man typiskt att bli tunn på toppen. Håret tunnas ut på hjässan och till sist får du den så kallade ”månen”. Därnäst kommer höga tinningar att visa sig, eftersom hårgränsen börjar dra sig tilbage på sidorna. Det kan föra till fläckvis skallighet, eftersom du fortfarande kan ha hår i nacken och på sidorna.

Det får ofta en del män att barbere håret av helt, så de får ett enhetligt uttryck istället för tunt hår, en del får fläckar med hår och skallighet.

Genetik och hormoner

I de allra flesta tillfällen av tunt hår hos män, faktiskt för 9 av 10 män, beror uttunning av håret ’androgenetiskt håravfall’. Det vill säga, att håravfallet både är påverkat av ärftliga anlag och av hormonella faktorer.

I puberteten börjar unga män producera testosteron i stora mängder. Den stora produktionen av hormonet får hårsäckarna att krympa ihop, och med tiden blir de så små att de hår som faller av inte längre gror ut igen. Det för därför till skallighet. Så slutar du med höga tinningar och en bar hjässa.

Är du ärftligt disponerad för håravfall, kommer dina hårlökar, som är där hårväxten föregår, i högre grad vara känsliga för könshormonet testosteron, och är du mera känslig för det, kommer hormonet att utveckla sig till dihydrotestosteron, som är ett växthämmande ämne som inte gör något gott för ditt hår.

Det är alltså inte mängden testosteron som är avgörande för om du tappar håret tidigare eller inte – det är däremot din reaktion på det. För män som bevarar håret på huvudet i längre tid, har varken mera eller mindre testosteron än de som tappar det tidigare.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Tunt hår hos kvinnor

Håravfallet hos kvinnor visar sig ofta som en uttunning av håret på den översta delen av kraniet, kallat vertex. Här tunnas håret ut i större eller mindre grad, medan hårpragten på sidorna och i nacken inte påverkas.

Kvinnor upplever inte i samme grad skallighet och fläckskallighet som män, där alla hårstrån försvinner.

Det är dock fortfarande ett kosmetiskt problem som kan ha psykiska konsekvenser för många kvinnor. Håravfall hos kvinnor kan både vara förbigående och ihållande.


Stress är hårets fiende

Också stress kan vara hårets värsta fiende och föra till tunt hår. Det gäller både för män och kvinnor och stress är därför en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos män – utöver de ärftliga faktorerna.

När kroppen är stressad skapar det en hormonell obalans. Det är speciellt hormonet kortisol som kopplas till stress. Blir du stressad så utlöser kroppen kortisol och det betyder att du både fysiskt och psykiskt fungerar på ett annat sätt.


Kom ihåg vitaminer

Dålig kost och vitaminbrist kan i en del tillfällen vara en av orsakerna till att du får tunt hår.

Det finns speciellt några vitaminer som är viktiga för håret och dess växt och styrka. Det gäller både B- och C-vitamin. Saknar du biotin och niacin, som båda är B-vitaminer, kan det betyda en uttunning av hårprakten. Om du inte for tillräckligt med C-vitaminer, kan din kropp behöva hjälp med att producera kollagen, som är ett viktigt protein i förhållande till ett sunt och fylligt hår.


Håravfall efter sjukdom

Håravfall och tunt hår som följd av sjukdom är ofta mera utbrett i hårbottnen. Det kan vara håravfall som följd av metabolisk sjukdom eller hudsjukdomar som mjälleksem. Mjälleksem är en hudsjukdom som dessvärre är kronisk och ses i olika svårighetsgrader. Man får typiskt mjälleksem i hårbotten, bröst, ansikte, armhålor och andra ställen där det finns många talgkörtlar på kroppen. De områden man drabbas är ofta mycket fjällade och röda, samtidigt känns områdena torra och irriterade.

Det är endast i mycket extrema tillfällen att man drabbas i alla nämnda områden samtidigt. I speciellt svåra fall av mjälleksem i hårbottnen kan det medföra håravfall.

Mjälleksem bryter normalt ut efter man har nått 20 årsåldern, men ses också hos spädbarn och äldre.

Psoriasis visar sig som fjällande eksem i hårbottnen och kan i svåra fall orsaka håravfall, eftersom villkoren for hårväxten blir dåligare.


Medicinska behandlingar

Medicin kan vara en annan orsak till att du tappar håret. Det är speciellt behandling med kemoterapi i en samlad cancerbehandling som är orsaken till att du tappar håret. Dock kan andra former av medicin också ha håravfall som biverkningar. Det ska stå angivet i bipacksedeln att en bestämd typ medikament har håravfall som biverkning.


Hårtransplantation

En annan och mycket omfattande behandling av höga tinningar och vikande hårgräns är en så kallad hårtransplantation. Den består av en teknik där hårsäckar från ett donorområde med många hår – oftast från baksidan eller sidan på huvudet – flyttas till de skalliga områdena. Oftast tas hårsäckarna enskilt och placeras i de utsatta områdena.

De transplanterade håren kommer att falla av efter ett par veckor, så de nyplanterade kan växa fram. Det gör de efter ca. tre månader. Denna behandling kräver tålamod, för det slutgiltiga resultatet visar sig först efter 1-1,5 år.


Motion

Genom att införa daglig motion utsöndrar hjärnan endorfiner som medverkar till att minska stress – och det kan därmed också bidra till att nedsätta dit håravfall.


Produkter att användas vid håravfall

Når du tappar ditt hår eller får tunt hår, är det som följd av en eller anden obalans i hårets växt, som sätter stopp för den naturliga hårväxt. Australian Bodycare har utvecklat fyra unika produkter med noggrant utvalda naturlige aktiver som är gynnsamma vid håravfall.

De fyra produkterna är ett serum, ett shampoo, en balsam och en hårspray, som alla kan användas vid tunt hår och håravfall.


Serum

Serummet påförs i hårbottnen och hjälper med att säkra en optimal hårbottenmiljö så håret får styrka och bra växtvillkor.

Håravfall Serum
Serum för vård vid håravfall och hårförtunning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 279 kr
Försäljningspris Från 279 kr Ordinarie pris
Håravfall Serum - Serum för vård vid håravfall och hårförtunning


Shampoo

Shampoot kan du använda som ditt dagliga shampoo. Den är mild, samtidigt med att den effektivt avlägsnar orenheter som kan hämma hårväxten.

Schampo mot håravfall med Biotin och Capilia Longa
Schampo för tunt och fint hår, kan användas vid håravfall
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Schampo mot håravfall med Biotin och Capilia Longa - Schampo för tunt och fint hår, kan användas vid håravfall

Spray

Sprayen stärker hårstråna så de blir mer motståndskraftiga mot bristning.

Håravfall Spray
Spray för skydd av håret, bra vid håravfall och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Håravfall Spray - Spray för skydd av håret, bra vid håravfall och tunt hår

Nyttiga aktiver

Alla produkterne från Australian Bodycare innehåller aktiverna Tea Tree Oil och Capilia Longa, som hjälper med att stärka hårbottnen och håret. Serumet från Australian Bodycare innehåller dessutom Biotin.

Biotin är en B-vitamin som är viktig för hårets tillstånd, och som är en av de vitaminer till hår som backas av vetenskapen.

Tea Tree Oil är en 100 % naturlig ingrediens som hjälper med att rensa hårbottnen för orenheter, så håret får de bästa villkoren.

Capilia Longa extraheras från naturliga tropiska och subtropiska plantor och är en aktiv med många goda egenskaper.

Vi rekommenderar att använda produkterne samlade vid tunt hår för att uppnå bäst resultat.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram