Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är mjälleksem?

Mjälleksem är ett eksem som drabbar ofta ett stort antal människor under deras livstid. Upp till 30% av den vuxna befolkningen upplever mjälleksem i högre eller mindre grad under loppet av deras liv.

Numren är dock mindre om man utgår ifrån de svåra fallen. Enligt experter på området blir endast 5% av den vuxna befolkningen påverkade av mjälleksem i svårare grad, vilket kännetecknas av svår hudirritation, ömhet och klåda.

Eksemet är i det flesta fall en hudåkomma som drabbar hårbotten eller ansiktet. Detta sorts eksem uppkommer oftast under puberteten och senare. I vissa sällsynta fall kan mjälleksem uppkomma på andra områden på kroppen förutom ansiktet och hårbotten. Mjälleksem kan förekomma på bröst, rygg, armhålor, navel och grenen.

Även små spädbarn kan drabbas av en viss typ av mjälleksem. I detta fall uppkommer det oftast i hårbotten, men kan även spridas till andra delar på kroppen. Hos spädbarn kallas detta eksem för arp eller skorv.


Mjälleksem kan också ha följande benämningar:

 • Seborrhoisk dermatitis
 • Seborroiskt eksem
 • Seboriskt eksem

Namnen kommer från ordet sebum som betyder talg. Och det är just på de områden på kroppen, där mycket talg avsöndras, som mjälleksemen är vanligast.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Varför får man mjälleksem?

Mjälleksem beror oftast på en överproduktion av en jästsvamp i hårbotten eller andra talgkörtelområden. Jästsvampen, också kallad Pityrosporum ovale, är naturligt förekommande hos alla människor. Så i själva verket är den varken skadlig eller farlig.

Problem kan uppstå när svamp i hårbotten överväxer, vilket leder till att kroppen ersätter hudcellerna oftare. Mjäll och mjälleksem är nämligen fjäll som består av döda hudceller. Om hudcellerna ersätts mer frekvent än normalt, är resultatet ökad mjällproduktion eller mjälleksem.

I allmänhet finns det tre faktorer som orsakar de mjälleksem som 30% av den vuxna befolkningen drabbas av i mer eller mindre utsträckning:

 1. Talgproduktion – Mjälleksem uppstår som tidigare nämnt på kroppsområden där mycket talg produceras. När eksemet är igång ökar talgproduktionen på de områdena. Mjälleksem som orsakas av ökad talgproduktion drabbar vanligtvis personer första gången under den senare puberteten. Majoriteten som drabbas är män eftersom talgkörtlarna stimuleras mycket mer av manliga könshormoner.
 2. Hudsvamp –  Hudsvampen eller jästsvampen Pityrosporum ovale (också kallad för Malassezia furfur) utvecklar sig på en eller flera centrala områden på kroppen. Som tidigare nämnt resulterar dess överväxt i att hudcellerna ersätts snabbare, vilket leder till att mjällen ökar.
 3. Immunförsvar – Mjälleksem kan också blossa upp om immunförsvaret inte fungerar som det ska. Svagt immunsystem har personer som har diagnoserats med exempelvis AIDS. Även personer med hög stressnivå kan bli drabbade i mindre grad.

Mjälleksem kan uppstå hela året runt och förbättras tyvärr inte under sommaren eftersom luftfuktigheten är högre då. Trots det drabbas de flesta människor av mjälleksem främst under vinterhalvåret.

LÄS OCKSÅ: Varför får man mjäll?


Hur känns mjälleksem?

Tvivlar du om du har mjälleksem eller inte kan du kontrollera dig själv genom att se om du har något av de följande symtomen.

Det kan vara nödvändigt att du besöker din läkare för en grundligare undersökning, t.ex. en skrapning och analysering av svampbakterierna.

Symptom på mjälleksem:

 • Oljiga gulaktiga mjäll i hårbotten
 • Torra vita mjäll i hårbotten
 • Varierande grad av röda utslag och klåda i hårbotten
 • Håravfall i vissa svåra fall
 • Mjäll och röda utslag vid ögonen
 • Mjäll och röda utslag vid näsan
 • Mjäll och röda utslag i armhålorna
 • Mjäll och röda utslag på könsdelarna
 • Inflammation i hårsäckarna på bröstet och på ryggen

Mjälleksem kan vara gulaktiga om de befinner sig på ansiktet – de kan uppenbara sig i form av gulaktiga fjäll i pannan, i ögonbrynen eller på ögonlocken. Mjälleksem i ansiktet kan också leda till att samma gulaktiga fjäll uppenbarar sig på näsvingarna, på bröstet, ryggen, ljumskarna och i naveln.

Bevaka att fjällen mestadels är symmetriska och huden under blir rödaktig när du avlägsnar dem.

OBS: Om du plötsligt får mjälleksem i mycket svår grad; och du är sexuellt aktiv eller en homosexuell man, bör du undersöka dig för HIV.


Hur ser långtidsutsikterna för mjälleksem ut?

Mjälleksem drabbar som tidigare nämnt et stort antal människor, och i olika svårighetsgrader. Om du blir drabbad av mjälleksem ska du veta att det är en kronisk sjukdom, en hudsjukdom som du med andra ord kommer att ha livet ut.

Mjälleksemens svårighetsgrader går dock i vågor från period till period. Man kan i stort sätt hålla hudsjukdomen i ro genom att använda de rätta behandlingsmetoderna.

Observera att konsekvenserna om du inte följer behandlingen kan vara att det uppstår bakterier eller svampinfektioner som jästsvampen candida. Sådana infektioner kännetecknas av sprickor på huden och i kroppens hudveck.

De flesta människorna som drabbas av mjälleksem och lider av det livet ut behöver inte oroa sig. I allmänhet är eksemen eller sjukdomen relativt milda och kan lätt behandlas.

Om du lider i svår grad av mjälleksem, och de snabbt blossar upp igen efter en behandling, kan det vara nödvändigt att du genomgår en underhållsbehandling.

I detta fall ska eksemen behandlas kontinuerligt 1-2 gånger i veckan för att de inte ska blossa upp igen.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Hur förebygger man mjälleksem?

Det är svårt att helt förebygga mjälleksem. Alla av oss har som sagt mjäll. Det är bara hos vissa människor som en överproduktion tyvärr sker, vilket kan leda till att det bildas mjälleksem.

Du kan dock vidta dig några lätta åtgärder för att inte förvärra situationen.

 • Undvik att applicera feta krämer på huden, om det är möjligt.
 • Vissa läkemedel och hormonförändringar kan förvärra sjukdomen.

Därutöver bör du alltid se till att påbörja en obligatorisk behandling av mjälleksemen så fort du upptäcker dem.


Behandling av mjälleksem

De flesta läkare brukar rekommenderar ett bra medicinskt schampo som den bästa metoden för behandling av mjälleksem. De flesta mjällschampon innehåller antigen tjära, zinkpyrition eller ketoconazol. Detta är ämne som hjälper till att sätta stop på överväxten av hudsvamp.

Huruvida du ska använda den ena eller den andra typen av mjällschampo beror helt och hållet på vilken grad av mjälleksem du är drabbad av. Om du upplever svullnader och röda utslag i samband med mjälleksem, kan det vara till fördel om du kompletterar ditt schampo med en lämplig salva.

I regel handlar det om salvor som innehåller en antiinflammatorisk hormon som i samband med ett medel mot svamp i hårbotten tränger in i huden och behandlar symptomen.

Om du är drabbad av speciellt svårt fall av mjälleksem kan du bli hänvisad till en hudspecialist. En hudläkare brukar vanligtvis skriva ut samma behandling som vi nämnde ovan, d.v.s. en behandling där mjälleksemen behandlas lokalt. Därutöver kan hudläkaren även komplettera denna behandling med en mjuk röntgenstrålning.

Du bör vara medveten om att vid svåra fall av tillbakakommande mjälleksem kan det vara nödvändigt för dig att genomgå en underhållsbehandling. Med andra ord räcker det inte en enda behandling eftersom mjälleksemen bara kommer att dyka upp igen.

Med en underhållsbehandling av mjälleksem menas det att du ska behandla dem 2-3 gånger i veckan med både salvor och schampo. I dessa produkter finns det antiinflammatoriska hormoner eller calcineurinhämmande krämer som håller eksemet i vilande stadie.

Mjälleksem schampo

Om du har mjälleksem i hårbotten eller på andra kroppsområden, kan du använda ett mjällschampo för att behandla dem.

Ett vanligt schampo mot mjälleksem innehåller i regel tjära, zinkpyrition eller ketoconazol. Varje ämne för sig bekämpar överväxten av jästsvampen i hårbotten på sitt sätt.

Du bör inte använda mjällschampo lika ofta som du använder vanligt schampo, eftersom hårbotten mår inte bra om de kemikalier som finns mjällschampon tillförs till den för ofta.

Beroende på hur svårt fall av mjälleksem du har, kommer hudläkaren att rekommendera dig att använda schampot 1, 2 eller i speciella fall 3 gånger i veckan.

Se till att skölja ur mjällschampot ordentligt från håret under en behandling. Var även noggrann med att följa produktens bruksanvisningar, eftersom rätt användning kan variera från produkt till produkt.

LÄS OCKSÅ: Hitta det bästa schampot mot mjäll

LÄS OCKSÅ: Svamp i hårbotten – Bli av med hårbottensvamp


Användning: Step by step

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Är mjälleksem smittsamt eller farligt?

Det är svårt att svar på denna fråga eftersom eksemen varierar i stor grad från person till person. Mjälleksem smittar dock inte, så du behöver inte vara rädd för att umgås med personer som har mjälleksem i fruktan av att du själv ska bli smittad.

Vi har nämligen alla den onda jästsvampen på huden, men det är bara vissa personer som har en tendens till att utveckla hudförändringar och eventuellt bli drabbade av mjälleksem.

Hur farligt eksemet är eller inte beror på situationen. Vid vissa speciella fall kan mjälleksem vara symptom på värre sjukdomar som t.ex. HIV.

Därutöver uppenbarar sig eksemet i absolut de flesta fallen bara i form av hudirritation, klåda och röda utslag i olika grader.

Detta kan naturligtvis vara dåligt nog – speciellt om man ska lida av detta problem livet ut. Därför understryker vi hur viktigt det är att du begår en lämplig behandling, oavsett hur milt drabbad du är.


Eksem i hårbotten

Eksem i hårbotten är vanligtvis en term för hudirritationer och olika eksem i hårbotten. Det handlar emellertid i själva verket om mjälleksem.

Benämningen mjälleksem kan inkludera en rad olika varianter av detta eksem. Om du har eksem i hårbotten kan det även vara psoriasis såväl som seborroisk dermatitis.

I vissa sällsynta kan båda sjukdomarna uppenbara sig i form av eksem som ligger i hårbotten. Vid detta fall kan det behövas att du genomgår en speciell behandling. Rådgör din läkare eller en hudspecialist för att få mer ingående instruktioner.

Mjälleksem i hårbotten

Mjälleksem i hårbotten orsakas av en överväxt av jästsvampen Pityrosporum ovale. Denna överväxt leder till att huden producerar nya hudceller mer frekvent. Samtidigt stöter huden ett stort antal döda hudceller. Det är dessa hudceller som i form av små fjäll utgör mjäll.

Om överväxten av hudsvampen inte behandlas eller kontrolleras, kommer den att leda till mjälleksem i hårbotten. Mjälleksem i hårbotten kan dessutom utveckla sig till eksem på andra områden på kroppen.

Karakteristiska områden på kroppen som mjälleksem kan uppkomma är i ansiktet, bakom öronen, på skuldrorna eller på ryggen.

Mjälleksem i ansiktet

Mjälleksem i ansiktet är mest förekommande på följande områden på ansiktet:

 • Vid näsvingarna
 • Mellan ögonbrynen
 • I mitten av varje ögonbryn.

Även om eksemen oftast uppkommer på dessa områden kan de likaväl sprida sig till andra områden i ansiktet. Exempelvis till pannan, kring munnen samt på kinderna.

Mjälleksem i ansiktet är tyvärr inte ovanligt, och många människor har problem med det livet ut. Oftast får man mjälleksem i ansiktet i samband med mjälleksem i hårbotten.

Innan du överhuvudtaget påbörjar någon behandling måste du vara absolut säker på att det är mjälleksem och inte någon annan form av eksem du är drabbad av.

Vi rekommenderar att du alltid kontaktar en läkare eller en hudspecialist om du har symptom av mjälleksem på ansiktet. På detta vis får du en anpassad behandling redan från början.

Mjälleksem i ansiktet beror även det på en överväxt av jästsvamp, som orsakar flera döda hudceller, och därmed flera mjäll.

Du kan behandla mjälleksemen genom att använda ett svamphämmande mjällschampo på hårbotten, på ansiktet, och eventuellt andra områden på kroppen där du har blivit drabbad av eksem. 

Med den rätta mjälleksems-ansiktsbehandlingen kan du hålla eksemet i vilande stadie genom att dämpa överväxten av jästsvampen.

Tyvärr kan du inte bli av med hudåkomman helt och hållet eftersom det är en kronisk sjukdom. Men med en rätt mjälleksems-ansiktsbehandling är det möjligt att kunna kontrollera eksemen så att de inte uppkommer i samma utsträckning.

Du kan också se till att minska risken för att mjälleksemen blossar upp och sprider sig. Se till att du inte tillför din hud i ansiktet för mycket fett. Om du dessutom tvättar och rengör din hud ordentligt, kommer din hud inte att vara så fet, och därmed är det också svårare för jästsvampen att växa.

Mjälleksem och håravfall

Om du är drabbad av ett riktigt svårt fall av mjälleksem i hårbotten kan det i vissa fall leda till håravfall. Du behöver således inte vara rädd – håravfallet är övergående och därmed inte permanent. Det leder inte till skallighet och nytt hår börjar oftast växa ut igen inom ett halvår.

I vissa fall börjar det växa ut redan innan en månads tid. För att detta ska ske krävs det att du påbörjar en korrekt behandling av mjälleksemen och hårförlusten så fort du upptäcker symptomen.


Mjälleksem och kost

Mjälleksem och kost går i vissa fall hand i hand. Du kan framkalla mjälleksem med en ohälsosam kost, och förbättra problemet med mjälleksem med en hälsosam kost.

Mjälleksem kan bero på många olika faktorer, inklusive en ökad svampframkallande kost. Denna typ av kost omfattar många olika matvaror som bland annat socker, sötsaker och bearbetade råvaror som vitt mjöl.

Dessa och liknande matvaror har högre jästinnehåll och kan därför leda till en ökad risk att mjälleksem uppstår. Detta beror på att de gynnar uppväxten av olika jästsvampar som candida albicans.

Du kan ju alltid försöka dig på en kost utan jästprodukter i några månader för att hjälpa din kropp att förbättra ditt mjälleksem-problem.

Om du vill undersöka hur mjälleksem och kostintaget interagerar i just din kropp kan du följa en så kallad blodtypkost under en tidperiod. Om du inte känner till din blodtyp kan du köpa ett blodtypstest på bl.a. Apoteket.


Produkter Från Australian Bodycare:

  3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
  Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
  +15.000 omdömen
  Ordinarie pris 399 kr
  Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
  3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

  Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram