Skorv – symptom och behandling

Professionellt uppdaterad: 20/7/2020

Skorv är ett fjällande utslag i hårbottnen, som ofta ses hos spädbarn. Lyckligtvis är skorv ofarligt och helt normal, men skorven bör behandlas, innan det fjällande lagret blir till en tjock skorpa. Här kan du läsa mera om skorv, och hur du kan få bort och förebygga skorv.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är Skorv?

Skorv är en mycket udbredt åkomma, som ofta ses hos spädbarn. Skorv är döde hudceller och dött hudfett, som samlas i huden istället för att, som normalt, stötas bort. Orsaken är antagligen att spädbarnets talgkörtlar är påverkade av hormoner från mamman. Man vet dock inte, varför en del spädbarn får Skorv, medan andra inte gör det.

Skorven visar sig som röd, brunaktig eller gulaktig fet mjäll, som sitter i hårbottnen. Det kan vara i ett mindre område eller sitta i hela hårbottnen. Skorven kan också börja redan vid ögonbryne eller hårgränsen.

Skorv är helt ofarligt, det kan inte smitta, och det kommer inte på grund av dålig hygien. Det finns alltså ingen orsak att tycka det är pinsamt om din baby har fått Skorv. Det är mycket vanligt.


Vem får skorv?

Skorv är en variant av åkomman mjälleksem. Man talar typiskt om skorv, när utslagen drabbar spädbarn, och om mjälleksem när det drabbar vuxna.

Medan skorv drabbar spädbarn, kan mjälleksem först uppträda hos vuxna och hos unga i senpuberteten eller efter puberteten. Efter spädbarnsåldern kommer barnet inte att få mjäll eller mjälleksem – det kommer först att uppträda sent i puberteten eller efter puberteten.


Skorv eller mjälleksem?

Skorv og mjälleksem påminner mycket om varandra, men medan skorv drabbar spädbarn, är det mjälleksem, som vuxna kan få.

Mjälleksem och härunder skorv kallas också seboroiskt eksem. Det är en mycket utbrett eksemtyp, som ger klåda, rodnad i huden och en torr och vitaktig mjäll eller en gulaktig och fet mjäll. Mjällen uppstår de ställen, där det finns många talgkörtlar, det är därför typiskt i hårbottnen och eventuellt också som ett fjällande eksem i ansiktet, speciellt i pannan, vid ögonbrynen och ögonfransarna og vid näsvingarna.

Mjälleksem beror på en jästsvamp, som lever i den feta huden, kallad Pityrosporum Ovale.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten

Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

399 kr 409 kr

Symptom: Hur ser skorv ut?

Skorv ses som en gulaktig, brunaktig eller rödaktig mjäll, som sitter i hårbottnen. skorven kan täcka hela hårbottnen och börja redan vid hårgränsen eller vara avgränsat till ett mindre område. I några tillfällen kan skorven också sitta i pannan och/eller i barnets ögonbryn.

Spädbarn kan få skorv redan när de är få veckor gamla. Barnet växer typiskt rätt fort från nya arputbrott; och det kommer oftast inte ny skorv, när barnet har blivit 3-4 månader gammalt.

Skorv är en fet mjäll, som kan ses tydligt. Det kan också lukta en aning. Lukten beskrivs ofta som en aning fet. Det är helt ofarligt för barnet att ha skorv, men du bör se till att ta bort det, eftersom det inte går bort av sig själv. Och du kan dessutom riskera att det tunna mjällagret efterhand blir till en tjockare skorpa, om det får lov att bli sittande. Har skorven först blivit till en tjock skorpa, är det också svårare att bli av med.

Skorv håller på kroppsvärmen, och därför kan speciellt ett tjockt lager skorv vara obehagligt för barnet. Det kan också börja klia. De flesta mammor/pappor tycker inte heller att skorv ser fint ut, och därför vill de gärna få bort det.

Har ditt barn fått skorv, kommer du alltså snabbt att upptäcka det. Först som små mjäll och lite senare – om det inte tas bort – som en tjock skorpa.

Skorv i pannan

Skorv ses typiskt i hårbottnen, men skorv kan också uppträda i pannan och i ögonbrynen. Det ser ut på samma sätt, oavsett var det sitter. Och det ska behandlas på samma sätt.

Skorv i pannan ses som gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga hudflagor eller mjäll, som sitter ordentligt fast på huden. I pannan är skorv mycket synlig, så det bästa du kan göra är att behandla skorven så snart du ser den. Är du osäker på, vad det är, din baby har i pannan, bör du låta en läkare eller sjukvårdare se på det. I en del tillfällen kan det handla om eksem istället för skorv.

Skorv i ansiktet

Skorv i hårbottnen ses ofta hos spädbarn. I en del tillfällen kan den gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga mjällen dock sprida sig till ansiktet och eventuellt också bakom öronen. Sker det, bör du låta en läkare se på det.

Skorv i ansiktet är fortfarande ofarligt, men det kan vara nödvändigt att sätta in med en annan typ av behandling. Det kan till exempel vara vid misstanke om en infektion med bakterier eller svamp. Behandlingen kan då eventuellt vara en specialkräm eller en mjällshampoo med svampdödande effekt.


Skorv hos vuxna

Hos spädbarn talar man om skorv, hos vuxna kallar man däremot de gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga mjällen och skorporna, som kan uppstå i hårbottnen, för mjälleksem eller seboroiskt eksem.

Mjäll uppstår, när döda hudceller och dött hudfett fjällar från hårbottnen. Mjälleksem beror på en gärsvamp, som lever i den feta huden, kallad Pityrosporum Ovale. Svampen lever naturligt i huden, men om den får för goda växtförhållanden, kan det uppstå mjäll och klåda.

Alla vuxna kan få mjäll, både män och kvinnor, och det är en mycket utbredd åkomma. Det ser dock ut som att män oftare får mjäll än kvinnor.

Det verkar inte finnas något sammanhang mellan att ha haft skorv som barn och att få mjälleksem som vuxen.


Video: Bra medel och metoder, när du vill ta bort skorv

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten

Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

399 kr 409 kr

Så tar man bort skorv

Skorv är vattenavvisande, så därför hjälper ett bad inte. Det ska mera till. Det kan kännas frestande att skrapa i skorven med en nagel, och på så vis kan du också ta bort en stor del av skorven. Det är bare ingen bra metod, för du riskerar att ta bort för många hudlager, och så kommer barnets hud att bli röd och irriterad.

Fråga alltid din läkare omkring möjligheterna för behandling av skorv och val av produkter.

Bra medel och metoder, när du vill ta bort skorv:

  • Behandling med en kur mot skorv. Der finns specialmedel till behandling av skorv. Det är medel, som effektivt bekämpar och behandlar skorv och mjäll i hårbottnen, men utan att vara för hård vid hårbottnen. Dessa produkter hittar du på apoteket.

  • Behandling med olja eller kräm. Den bästa och mest effektiva metoden, när du vill få bukt med skorven, handlar om att göra huden skorven mjuk. Det kan du göra med olja eller kräm. Du kan använda babyolja, eller så har du kanske hört, att du bare kan använda matolja som olivolja eller solrosolja. Det kan du också, men det blir lätt ganska fett, och det är inte det mest effektiva medlet.
  • Bruk av borste eller luskam. Når oljan har verkat en stund, och skorven har lossnat, kan du nu försiktigt gnugga på skorven, till exempel med en mjuk babytandborste eller babyborste. Du kan också använda en luskam och försiktigt kamma spädbarnets hår mot hårriktningen.

  • Tvätta med shampoo. Olja och kräm är feta, så det ska torkas eller tvättas av efteråt. Vill du tvätta av det, ska du komma ihåg, att både skorv och olja är vattenavvisande. Det kan därför vara en god idé at smörja hårbottnen med shampoo, innan du kommer vatten i håret. Du kan använda babyshampoo eller en annan passande shampoo, till exempel en specialshampoo mot skorv och mjäll.

Du kan sällan få bort skorv bara med en behandling. Oftast måste du påföra kräm, olja eller kur flera gånger. Skorven kan också komma tillbaka, och så måste du behandla flera gånger.

Lyckas du inte få bort skorven med ovanstående metoder, bör du få en läkare eller sjukvårdaren att titta på det.


Kliniskt bevisad effekt – Australian bodycare

Scalp Serum från Australian bodycare har en kliniskt bevisad effekt mot mjäll, torr hårbotten och kliande hårbotten.

Smörj in de drabbade områdena i barnets hårbotten med scalp cure på kvällen och låt det verka natten över och tvätta sedan ut det nästa morgon.

Scalp cure är dermatologiskt tested, och vi kan därför försäkra dig om att produkten är mild och hudvänlig – också för dig med sensitiv hud.

Produkterna från Australian Bodycare kan köpas här.

Fördelen med produkter med tea tree oil är, att du kan använda dem dagligen, eftersom de innehåller 100 % naturliga aktiver.


Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten

Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

399 kr 409 kr