Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är skorv?

Skorv är en mycket udbredt åkomma, som ofta ses hos spädbarn. Skorv är döde hudceller och hudfett, som samlas i huden istället för att, som normalt, kan sköljas bort. Orsaken är antagligen att spädbarnets talgkörtlar är påverkade av hormoner från modern. Man vet dock inte, varför en del spädbarn får skorv, medan andra inte gör det.

Skorv visar sig som röd, brunaktig eller gulaktig fet mjäll, som sitter i hårbottnen. Det kan vara i ett mindre område eller sitta i hela hårbottnen. Skorv kan också börja redan vid ögonbryne eller hårgränsen.

Skorv är helt ofarligt, det kan inte smitta, och det kommer inte på grund av dålig hygien. Det finns alltså ingen orsak att tycka det är pinsamt om din baby har fått skorv. Det är mycket vanligt.


Vem får skorv?

Skorv är en variant av åkomman mjälleksem. Man talar typiskt om skorv, när utslagen drabbar spädbarn, och om mjälleksem när det drabbar vuxna.

Medan skorv drabbar spädbarn, kan mjälleksem först uppträda hos vuxna och hos unga i senpuberteten eller efter puberteten. Efter spädbarnsåldern kommer barnet inte att få mjäll eller mjälleksem – det kommer först att uppträda sent i puberteten eller efter puberteten.


Skorv eller mjälleksem?

Skorv og mjälleksem liknar varandra, men skorv drabbar spädbarn och mjälleksem drabbar vuxna.

Mjälleksem och skorv kallas också seboroiskt eksem. Det är en mycket utbrett eksemtyp, som ger kliande, rodnad i huden och en torr och vitaktig mjäll eller en gulaktig och fet mjäll. Mjäll uppstår i de ställen där det finns många talgkörtlar, det är därför typiskt i hårbottnen och eventuellt också som ett fjällande eksem i ansiktet, speciellt i pannan, vid ögonbrynen och ögonfransarna og vid näsvingarna.

Mjälleksem beror på en jästsvamp, som lever i den feta huden, kallad Pityrosporum Ovale.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Symptom: Hur ser skorv ut?

Skorv ses som en gulaktig, brunaktig eller rödaktig mjäll, som sitter i hårbottnen. skorv kan täcka hela hårbottnen och börja redan vid hårgränsen eller vara avgränsat till ett mindre område. I några tillfällen kan skorv också sitta i pannan och/ eller i barnets ögonbryn.

Spädbarn kan få skorv redan när de är få veckor gamla. Barnet växer typiskt rätt fort från skorv; och det kommer oftast inte ny skorv utbrott, när barnet har blivit 3-4 månader gammalt.

Skorv är en fet mjäll, som kan ses tydligt. Det kan också lukta en aning. Lukten beskrivs ofta som fettig. Det är helt ofarligt för barnet att ha skorv, men du bör se till att l¨sa det, eftersom det inte går bort av sig själv. Och du kan dessutom riskera att det tunna mjällagret efterhand blir till en tjockare skorpa, om det får lov att bli sittande. Har skorv först blivit till en tjock skorpa, är det också svårare att bli av med.

Skorv håller på kroppsvärmen, och därför kan speciellt ett tjockt lager skorv vara obehagligt för barnet. Det kan också börja klia. De flesta föräldrar tycker inte heller att skorv ser fint ut, och därför vill de gärna få bort det.

Har ditt barn fått skorv, kommer du alltså snabbt att upptäcka det. Först som små mjäll och lite senare – om det inte tas bort – som en tjock skorpa.

Skorv i pannan

Skorv ses typiskt i hårbottnen, men skorv kan också uppträda i pannan och i ögonbrynen. Det ser ut på samma sätt, oavsett var det sitter. Och det ska behandlas på samma sätt.

Skorv i pannan ses som gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga hudflagor eller mjäll, som sitter ordentligt fast på huden. I pannan är skorv mycket synlig, så det bästa du kan göra är att behandla skorv så snart du ser den. Är du osäker på, vad det är, din baby har i pannan, bör du låta en läkare eller sjukvårdare se på det. I en del tillfällen kan det handla om eksem istället för skorv.

Skorv i ansiktet

Skorv i hårbottnen ses ofta hos spädbarn. I en del tillfällen kan den gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga mjäll dock sprida sig till ansiktet och eventuellt också bakom öronen. Sker det, bör du låta en läkare se på det.

Skorv i ansiktet är fortfarande ofarligt, men det kan vara nödvändigt att sätta in med en annan typ av behandling. Det kan till exempel vara vid misstanke om en infektion med bakterier eller svamp. Behandlingen kan då eventuellt vara en specialkräm eller en mjällshampoo med svampdödande effekt.


Skorv hos vuxna

Hos spädbarn talar man om skorv, hos vuxna kallar man däremot de gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga mjällen och flagorna, som kan uppstå i hårbottnen, för mjälleksem eller seboroiskt eksem.

Mjäll uppstår, när döda hudceller och dött hudfett fjällar från hårbottnen. Mjälleksem beror på en gärsvamp, som lever i den feta huden, kallad Pityrosporum Ovale. Svampen lever naturligt i huden, men om den får för goda växtförhållanden, kan det uppstå mjäll och kliande.

Alla vuxna kan få mjäll, både män och kvinnor, och det är en mycket utbredd åkomma. Det ser dock ut som att män oftare får mjäll än kvinnor.

Det verkar inte finnas något sammanhang mellan att ha haft skorv som barn och att få mjälleksem som vuxen.


Video: Bra medel och metoder, när du vill ta bort skorv

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Så tar man bort skorv

Skorv är vattenavvisande, så därför hjälper det inte att bara tvätta bort det. Det ska mera till. Det kan kännas frestande att skrapa i skorv med nageln, och på så vis kan du också ta bort en stor del av skorv. Det är bare ingen bra metod, för du riskerar att ta bort för många hudlager, och så kommer barnets hud att bli röd och irriterad.

Fråga alltid din läkare omkring möjligheterna för behandling av skorv och val av produkter.

Bra medel och metoder, när du vill ta bort skorv:

  • Behandling med en kur mot skorv. Der finns specialmedel till behandling av skorv. Det är medel, som effektivt bekämpar och behandlar skorv och mjäll i hårbottnen, men utan att vara för hård vid hårbottnen. Dessa produkter hittar du på apoteket.

  • Behandling med olja eller kräm. Den bästa och mest effektiva metoden, när du vill få bort skorv, handlar om att göra huden mjuk. Det kan du göra med olja eller kräm. Du kan använda babyolja, eller så har du kanske hört, att du bare kan använda matolja som olivolja eller solrosolja. Det kan du också, men det blir lätt ganska fet, och det är inte det mest effektiva medlet.
  • Bruk av borste eller luskam. Når oljan har verkat en stund, och skorven har lossnat, kan du nu försiktigt gnugga på skorven, till exempel med en mjuk babytandborste eller babyborste. Du kan också använda en luskam och försiktigt kamma spädbarnets hår mot hårriktningen.

  • Tvätta med shampoo. Olja och kräm är feta, så det ska torkas eller tvättas av efteråt. Vill du tvätta av det, ska du komma ihåg, att både skorv och olja är vattenavvisande. Det kan därför vara en god idé at smörja hårbottnen med shampoo, innan du tvätter håret med vatten. Du kan använda babyshampoo eller en annan passande shampoo, till exempel en specialshampoo mot skorv och mjäll.

Du kan sällan få bort skorv bara med en behandling. Oftast måste du påföra kräm eller olja flera gånger. Skorv kan också komma tillbaka, och så måste du behandla flera gånger.

Lyckas du inte få bort skorv med ovanstående metoder, bör du få en läkare eller sjukvårdaren att titta på det.


Kliniskt bevisad effekt – Australian bodycare

Ett skalpserum är effektivt mot mjäll och torr och kliande hårbotten.

Applicera scalp serum på de drabbade områdena i ditt barns hårbotten på kvällen, låt det verka över natten och tvätta sedan bort det nästa morgon.

 

Produkterna från Australian Bodycare kan köpas här.

Fördelen med produkter med tea tree oil är, att du kan använda dem dagligen, eftersom de innehåller 100% naturliga ingredienser.


Hur man förebygger skorv

Det bästa sättet att förebygga skorv är att dagligen massera barnets hårbotten lätt. Detta ökar blodcirkulationen, vilket kan bidra till att förebygga bildandet av skorv. Du kan massera hårbotten med en handduk, med en babytandborste eller en babyborste eller kamma försiktigt håret med en fintandad kam. Din babys hårbotten tål lätt en lätt massage och så länge du bara försiktigt rör vid den mjuka punkten (fontanellen) kommer inget att hända.


Tillsammans med den dagliga massagen kan du använda en hårbottenbehandling. Det kan vara Scalp Serum från Australian Bodycare, som innehåller Tea Tree Oil, som är känd för att vara effektiv mot bakterier, kliande och irritation i huden. Scalp Serum är lugnande och återfuktande, och du kan använda det dagligen eftersom det innehåller 100 % naturliga aktiva ämnen. Traditionella läkemedel och krämer mot skorv, mjäll, bakterier och svamp kan dock bara användas under en begränsad tid.

Hårbotten Serum
Hårbottenkur mot mjäll och torr och kliande hårbotten eller fet hårbotten
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hårbotten Serum - Hårbottenkur mot mjäll och torr och kliande hårbotten eller fet hårbotten

Orsaker till skorv hos spädbarn

Skorv och mjäll uppstår vanligtvis där huden är fet och där det finns många talgkörtlar. Detta inkluderar hårbotten. Normalt sett kommer döda hudceller och hudfett att avges, men när de ansamlas i huden kommer de att synas som gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga mjäll, dvs. skorv.

Skorv uppstår troligen på grund av att barnets talgkörtlar påverkas av moderns hormoner. Den exakta orsaken till varför vissa spädbarn får skorv är dock inte känd. Därför vet man inte heller varför vissa bebisar får skorv och andra inte.

Lyckligtvis är skorv helt ofarligt och behandlingsbart, så det finns ingen anledning att bli orolig om ditt barn har skorv.


FAQ om skorv


Vad är skorv?

Skorv är döda hudceller och hudfett som har ansamlats i huden i stället för att avges som normalt. Det visar sig som gulaktiga, brunaktiga eller rödaktiga oljiga fjäll, vanligtvis i hårbotten.


Är skorv farlig?

Skorv är inte farligt och det besvärar inte barnet. Men om flagor blir till tjocka skorpor kan den börja klia och orsaka visst obehag eftersom skorv håller kvar kroppsvärmen. Skorpor är alltså inte farliga, men de ser inte snygga ut, vilket är anledningen till att de flesta vill ta bort dem från barnets hårbotten.


Hur tar man bort skorv?

Det bästa, skonsammaste och mest effektiva sättet att ta bort skorv är att använda olja eller en specialiserad behandling och samtidigt massera hårbotten lätt och försiktigt. Du kan massera ditt barns hårbotten med en mjuk barntandborste, babyborste eller försiktigt med en mjuk kam. Var inte rädd för att massera ditt barns hårbotten, så länge du gör det försiktigt.


Varför får man skorv?

Man vet inte exakt varför barn får skorv. Skorv är döda hudceller och hudfett som byggs upp i huden i stället för att avskiljas. Skorv uppträder vanligtvis när barnet är några veckor gammalt och försvinner vanligtvis senast när barnet är några månader gammalt.


Hur behandlas skorv?

Det bästa och mest effektiva sättet att behandla skorv är med en olja eller specialiserad behandling. Oljan eller behandlingen löser upp flagorna och sedan kan du försiktigt ta bort skorv genom att massera eller gnugga huden lätt. Du kan sedan använda ett specialiserat schampo eller en hårbottenbehandling i förebyggande syfte för att undvika att skorv kommer tillbaka.


Produkter från Australian Bodycare

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram