Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar i hårbotten?

Finnar i hårbotten är inte lika synliga som finnar på andra områden på kroppen (förutom om du är skallig), men de är ändå mycket generande. Alla människor kan få finnar i hårbotten, speciellt yngre personer i puberteten. Om du är drabbad av finnar och dålig hy i ansiktet, och eventuellt på kroppen, är det högst sannolikt att du är får finnar i hårbotten också.

Fast man kan (tyvärr) också få finnar långt efter man har fått tonåren överstökade.

Bli av med finnarna – nu och för alltid


Hur ser finnar i hårbotten ut?

En finne i hårbotten ser ut som precis vilken annan finne som helst i ansiktet eller kroppen (och man kan få finnar överallt på hela kroppen). Om du inte är skallig kan en finne som befinner sig på hårbotten lyckligtvis vara lite svårare att få syn på. Detta betyder dock inte att den inte kan vara precis lika öm och obehaglig som andra finnar.

Om du i allmänhet har dålig hy och mycket finnar i ansiktet och på kroppen, är de små knottrorna på hårbotten sannolikt också finnar. Har du dock inga finnar på resten av kroppen eller ansiktet och bara knottror på hårbotten är det bra om du låter en läkare ta en titt på dem för att konstatera att det inte är mjäll, eksem, psoriasis, mjälleksem eller svamp i hårbotten som orsakar knottrorna.

Det är bäst om du inte petar och klämmer på finnar i hårbotten. Det finns risk att såren blir infekterade, och i värsta fall utvecklar sig till bölder.

Vad ska man göra åt finnar på hårbotten?

Finnar drabbar speciellt ungdomar i puberteten. Hos de flesta försvinner finnarna med tiden, oftast när tonårsperioden är slut. Du kan hoppas att detta gäller för dig också.

Det är tyvärr inte ovanligt att man fortsätter att ha finnar långt upp till vuxenåldern eller t.o.m. hela livet. Det är många personer som lider av finnar i ansiktet, i hårbotten och på kroppen. Därför är utbudet på hudvårdsprodukter som ger löften om blixtsnabba resultat omfattande.

En sådan snabb mirakelkur finns tyvärr inte. Det bästa du kan göra är att rengöra och vårda din hud grundligt varje dag. Vid svåra akneangrepp är det dock bäst att man besöker en läkare för att få medicinering.

Medicinsk behandling

Om du inte är skallig kan det vara svårt att använda de traditionella finnmedlen på hårbotten. Att applicera krämer och salvor i hårbotten kan vara en svår uppgift på grund av allt hår. Om du har stort problem med finnar på hårbotten kan du applicera produkterna under natten.

Det är dock bäst att rådfråga en läkare först eftersom vissa finnmedel kan avfärga håret. Om du är svårt akneangripen på ansiktet eller på kroppen kanske det är bäst om du besöker en läkare för att få en receptbelagd tablettbehandling. Den kommer naturligtvis också att hjälpa mot dina finnar på hårbotten.

Schampo och hårbottenkurer mot finnar i hårbotten

Innan du sätter igång med en medicinsk behandling, försök dig på naturliga produkter först.

Ett bra Tea tree schampo mot fet hårbotten kanske kan vara lösningen till ditt problem. Mjällschampo kan också ha en gynnande effekt mot finnar i hårbotten. Detta beror på att mjällschampon bekämpar bakterier i hårbotten och avlägsnar döda hudceller och överflödigt fett från hårbotten – vilket är väsentligt om du lider av finnar i hårbotten.

Det är många med hårbottenproblem som föredrar schampon som innehåller tea tree olja eftersom den bekämpar torrhet, mjäll, finnar och dylikt.

En bra hårbottenkur eller hårinpackning som rengör och vårdar hårbotten på bästa vis kan också ha en gynnande effekt. Scalp Cure från Australian Bodycare är bakteriedödande, verkar lindrande och lugnande, samt reducerar tillväxten av bakterier på hårbotten.

Därmed kan hårbottenkuren eller hårinpackningen bidra med att uppkomsten av finnar i hårbotten minskar.

SE OCKSÅ: Effektiv hårbottenkur

Video: Användning

2–pack för finnar i hårbottnen
Hårbottenskrubb och tea tree–schampo för oren hud i hårbottnen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2–pack för finnar i hårbottnen - Hårbottenskrubb och tea tree–schampo för oren hud i hårbottnen

Hur förebygger man finnar i hårbotten?

Det är grundläggande att man behandlar och vårdar sin hud med bra och hudvänliga produkter – d.v.s. att man rengör huden och återfuktar den med en mjukgörande kräm. Det är också viktigt att äta nyttigt och leva sunt, samt att motionera och hålla sig i form.

Några undersökningar pekar på att man bör undvika komjölk om man har problem med finnar. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta, men det skadar inte att prova på att vara utan mjölk under en period och se om det finns någon skillnad.

Välj gärna hår- och stylingprodukter som irriterar hårbotten så lite som möjligt. Var också försiktig när du applicerar olika stylingprodukter i håret att de inte kommer i kontakt med hårbotten. Annars finns det risk för att vax, balsam och andra produkter täpper till talgkörtlarna.

Hår och hårbotten mår bra av solljus och frisk luft, undgå därför att gå runt med keps eller hatt under största delen av dagen.


Varför får man finnar i hårbotten och nacke?

Finnar i hårbotten och nacke kan uppstå av samma orsaker som finnar på resten av kroppen eller ansiktet uppstår.

Orsaken är tilltäppta talgkörtlar. Finnar är en hormonrelaterad hudåkomma; när man har en överproduktion av hormoner bildas det ett överflöd av talg i hårsäckarna eller talgkörtlarna, vilket leder till att de blir igentäppta eftersom talgen inte kan komma upp till hudytan. Om det kommer in bakterier i hårsäcken eller talgkörteln, vilket det oftast gör, orsakas det en inflammation – och en finne uppstår.

Finnar utvecklas i högre grad där flest talgkörtlar/hårsäckar är koncentrerade, och där huden har en tendens att utsöndra mer fett – därför är det inte så konstigt att man får finnar i hårbotten.

Om du inte har finnar i ansiktet eller på kroppen, utan bara i hårbotten, kan det kanske bero på stylingprodukterna du använder. Om du rakar huvudet kan finnar i hårbotten också orsakas av de små röda prickarna man får efter rakning, vilka blir inflammerade och utvecklas till finnar.

Det finns inga vetenskapliga undersökningar som kan konstatera ett direkt samband mellan finnar och ohälsosamma matvanor eller specifika födoämnen.

Generellt sett är det dock gynnsamt för kroppens och hudens allmänna tillstånd att leva och äta sunt, samt att motionera och undvika stress.

Det är ett faktum att stress påverkar hormonbalansen, och eftersom finnar är hormonrelaterade, kan det finnas ett samband mellan stress och utvecklingen av finnar.

Produkter Från Australian Bodycare:

2–pack för finnar i hårbottnen
Hårbottenskrubb och tea tree–schampo för oren hud i hårbottnen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2–pack för finnar i hårbottnen - Hårbottenskrubb och tea tree–schampo för oren hud i hårbottnen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram