Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är dålig andedräkt?

De allra flesta av oss kommer att uppleva dålig andedräkt i perioder. Det är en tröst att fenomenet inte är ovanligt, men är ändå något man helst vill slippa. 

Dålig andedräkt är obehaglig lukt från munnen. Den dyker ofta upp på morgonen, men du märker kanske också att den dåliga lukten försvinner när du har ätit frukost eller har borstat tänderna. Dålig andedräkt märks när du luktar ur munnen, men kan också märkas på dålig smak i munnen. 


Vad är orsakerna till dålig andedräkt? 

Det kan finnas många orsaker till att din andedräkt luktar. Den allra vanligaste orsaken är dålig munhygien och det vill vi titta närmare på. Andra orsaker till dålig andedräkt kan vara: 

  • Tandköttsinflammation
  • Inflammation i samband med att visdomständer bryter fram
  • Muntorrhet (beror ofta på intag av läkemedel)
  • Sjukdom (diabetes, njursjukdom, matstörningar)
  • Polyper och kronisk infektion i näsan
  • Mat och tobak
  • Läkemedel

Munskölj mot dålig andedräkt
Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 139 kr
Försäljningspris 139 kr Ordinarie pris
Munskölj mot dålig andedräkt - Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien

Bli av med dålig andedräkt: 7 steg

90 procent av alla fall med dålig andedräkt kommer från munnen när matrester bryts ner och bildar svavelföreningar. Det är dessa svavelföreningar, som leder till dålig andedräkt. Om du misstänker att den dåliga lukten inte kommer från munnen rekommenderar vi att du uppsöker en läkare. 

1) Borsta tänderna ordentligt

För att minska mängden illaluktande svavelsyra från din mun bör du borsta tänderna både morgon och kväll. Använd vår tandkräm med Tea Tree Oil med antiinflammatoriska egenskaper. 

Var noga med att borsta alla tandytor och att inte trycka för hårt, eftersom det kan förstöra tandytan och göra stor skada på tandköttet. 

Ditt tandkött ska helst vara både spänstigt och ljusrött. Om det är svullet och mörkrött kan det vara ett tecken på ett inflammationstillstånd. Det ger dålig andedräkt och det är också smärtsamt.  

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

2) Använd munskölj mot dålig andedräkt

När du har borstat klart kan du avsluta med att skölja munnen med vår munskölj med Tea Tree Oil, som gör munnen härligt fräsch och fri från dålig lukt. Munsköljen gör att du inte har obehaglig smak eller lukt i munnen. 

Munskölj mot dålig andedräkt
Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 139 kr
Försäljningspris 139 kr Ordinarie pris
Munskölj mot dålig andedräkt - Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien

Vad är Tea Tree Oil?

Det är svårt att säga när man första gången upptäckte egenskaperna hos australiska Tea Tree Oil. Men faktum är att dess rengörande egenskaper har använts länge. 

Först via bladens råa form och sedan genom den olja som utvinns från trädet. Tea Tree Oil är en eterisk olja från trädet Melaleuca Alternifolia, som växer i fuktiga, subtropiska områden i Australien. 

Tea Tree Oil används mot inflammation, sveda, klåda, svamp, akne och för håret. Nu kan du också få den fantastiska produkten i din tandkräm och i din munskölj mot dålig andedräkt. 

3) Rengör tungan grundligt

När det gäller munhygien är det många som glömmer tungan. Du borstar tänderna rena men det är också viktigt att rengöra tungan så ge den lite uppmärksamhet innan du avslutar med munskölj. 

Du kan gärna ta lite extra Tea Tree Oil tandkräm på tandborsten när du borstar tungan ren. Om du behöver mer hjälp kan du använda en tungskrapa. 

4) Kom ihåg mellanrummen

Tandborsten klarar inte jobbet på egen hand. Mellan tänderna och i tandköttsfickorna kan det sitta rester av mat som kan bli startpunkten för problem i munnen. Använd tandtråd flitigt och använd eventuellt en solo-tandborste, som kommer åt där tandborsten går bet. 

5) Drick massor av vatten

Vi kan inte överleva utan vatten och därför måste vi förlita oss på att vatten är bra för vår kropp. Det är ett faktum, men vatten är faktiskt också till nytta i kampen mot dålig andedräkt. 

Vatten hjälper till att hålla munnen fuktig och sköljer också bort matrester och annat som inte hör hemma i munhålan. 

Vänj dig vid att ha en flaska vatten i väskan så att du har möjlighet att skölja munnen under dagen. 

6) Undvik rökning, kaffe och kryddad mat

Om du lider mycket av dålig andedräkt kan du justera dina matvanor. Mycket kryddad mat kan resultera i dålig andedräkt. Det samma gäller kaffe och cigaretter. Om du inte kan hålla dig ifrån kaffe och cigaretter kan du försöka minska användningen en period för att se om det är orsaken till din dåliga andedräkt. 

Om du ser en förbättring när du minskar bruket kan du överväga om du ska ändra dina vanor. 

7) Var uppmärksam på din salivproduktion

En torr mun kan leda till besvär i munnen. Spott skyddar nämligen slemhinnorna i munnen mot infektioner och tänderna mot karies. Dessutom motverkar saliven att mikroorganismer växer till sig och bidrar till att hålla rent. 

Det finns flera saker du kan göra för att hålla igång salivproduktionen. Drick massor av vatten, använd ett sockerfritt tuggummi eller använd preparat, som kan hjälpa dig på väg. Sugtabletter eller vår munskölj med Tea Tree Oil kan hjälpa salivproduktionen. 


Det börjar med tandborsten

God munhygien och kampen mot dålig andedräkt börjar med tandborsten och en tandkräm med Tea Tree Oil. Om du blir god vän med tandborsten och har dagliga rutiner så kommer du snabbt att se en förbättring i din munhygien. 

Även tandköttsinflammation kan räddas med en mer grundlig tandborste. Börja gärna använda tandtråd, tungborste, solo-tandborste och munskölj regelbundet. Då är du säker på att ha en bra rutin som håller resten av livet.  


Kombinera god munhygien med ett tandläkarbesök

Även om du har fått en god vana med daglig fokus på god munhygien med produkter som innehåller Tea Tree Oil så bör du gå till tandläkaren när du kallas till en års- eller halvårskontroll. 

Det är ungefär samma sak som att besiktiga bilen för att se om allt är som det ska. Vi blir äldre och det blir även våra tänder. Vi behöver ta hand om dem så att de håller hela livet och för att slippa dålig andedräkt. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram