Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är tandköttsinflammation? 

Redan när vi var riktigt små lärde vi oss att vi ska borsta tänderna för att undvika att Karius och Baktus kommer på besök. Men vilka är de egentligen och vad kan de göra med vår mun? Det finns givetvis inga tandtroll, men vi vet att matrester samlas i munnen. 

Om vi inte håller munnen ren riskerar vi att förr eller senare drabbas av tandköttsinflammation eller hål i tänderna. Det gäller både stora och små. 

Våra tänder omges av vävnad så att de sitter ordentligt på plats. Det är den vävnaden, som av flera olika orsaker, kan bli inflammerad. Om det bara är tandköttet som är inflammerat och inte vävnaden som omger tanden kallas det för tandköttsinflammation eller gingivit. 

Det är viktigt att du agerar om du misstänker tandköttsinflammation. Om ett inflammationstillstånd inte upptäcks kan det utvecklas ytterligare och breda ut sig i tandens stödvävnad. Det kan hända att det blir djupa tandköttsfickor och att benet angrips. Nu definieras tillståndet inte längre som tandköttsinflammation, utan som paradontit. 

Som tur är kan du själv upptäcka tandköttsinflammation innan den utvecklas.

Tandköttsinflammation är i sig självt inte farligt, men det är viktigt att du behandlar tillståndet så snart du upptäcker det. 

Håll ögonen på symptomen. 


Vad är symptomen på tandköttsinflammation?

Det är några saker som du kan vara uppmärksam på om du misstänker inflammerat tandkött även om symptomen i den tidiga fasen är väldigt få. De tidiga symptomen brukar vara: 

Om du har något av dessa två symptom bör du ge tandköttet den vård det behöver. Om en eller flera av dina tänder är lösa kan det vara ett tecken på paradontit och då måste du få professionell hjälp från din tandläkare. 


Varför får man tandköttsinflammation? 

Det kan finnas flera orsaker till att man får tandköttsinflammation, men den vanligaste orsaken är att munnen inte är ren. Matrester lägger sig som beläggningar på tandytan. Dessa beläggningar kallas plack och om de inte tas bort kan inflammationen breda ut sig från tandytan till tandköttet. 

Det som särskilt orsakar plack och därmed ökar risken för inflammation i tandköttet är: 

  • Dålig munhygien
  • Rökning
  • Sockerhaltiga måltider

Som tur är kommer du långt med vår Tea Tree Oil tandkräm och munskölj som ger munhygienen goda villkor. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Hur lång tid pågår tandköttsinflammation? 

Om du har irriterat tandkött och misstänker tandköttsinflammation bör du agera. Tandköttsinflammationens varaktighet beror nämligen på hur snabbt du agerar. 

Du kan själv bidra till att stoppa utvecklingen av tandköttsinflammation, vilket vi kommer in på senare. Det kan förstås vara så att du har tandsten (förkalkad plack). Då behöver du hjälp av en tandläkare för att avlägsna det. Om ditt tandkött är mycket ömt rekommenderar vi också att du besöker en tandläkare, som snabbt kan hjälpa dig att komma till rätta med tandköttsinflammationen.

Om du reagerar snabbt om ditt tandkött är ömt och kanske blöder så kan symptomen försvinna igen efter några få dagar. När du har blivit av med tandköttsinflammationen ska du fortsätta med den goda munhygienen. 


Hur kan tandköttsinflammation behandlas?

Inflammerat tandkött kan vara mycket besvärande och därför ska du självklart ta det på allvar om det skulle hända dig. Inflammation i tandköttet kan se olika ut och det finns därför inte ett enkelt svar på hur behandlingen ska se ut. I några fall kan det räcka med några få åtgärder, medan andra kräver lite mer hjälp. 

Här ger vi förslag på hur du kan få en hälsosam mun och hur du kan avhjälpa irriterat tandkött eller inflammerat tandkött. 

Vad kan du själv göra för att förebygga eller stoppa utvecklingen av tandköttsinflammation? 

God munhygien är A och O. Du behöver tänderna hela livet och om du ger dem lite kärlek och omsorg varje dag håller de sig friska. En god munhygien brukar bestå av tre enkla steg: 

  1. Borsta tänderna morgon och kväll. Använd vår tandkräm med Tea Tree Oil, som har flera goda egenskaper, som är bra för din mun. 
  2. Kom ihåg tandtråden. Matrester fastnar lätt mellan tänderna och där kan tandborsten inte komma åt. Fånga upp de små matresterna med tandtråd och förebygg risken för inflammerat tandkött. 
  3. Avsluta med munskölj. Vår Tea Tree Oil munskölj är perfekt för ändamålet. Med munskölj undviker du samtidigt dålig andedräkt. 

Följ ovanstående steg för att avlägsna plack och på så sätt förebygga tandköttsinflammation innan den utvecklas till paradontit

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

En introduktion till Tea Tree Oil

Tea Tree Oil är en eterisk olja som utvinns av det australiska trädet Melaleuca alternifolias. Vi vet inte hur länge människor har haft nytta av trädets läkande egenskaper, men det mesta tyder på att Australiens urbefolkning, aboriginerna, har använt trädets helande blad för behandling av olika hudåkommor.

I dag utvinns den eteriska oljan och används för många olika syften: Det beror på att Tea Tree Oil har antiinflammatoriska egenskaper.  

Tandborsten är din bästa vän för att få god munhygien. Våra Tea Tree Oil-produkter ger din tandborste lite extra kraft. Vår tandkräm är nämligen speciellt utvecklad för att förebygga tandköttsinflammation och paradontit. 


Medicinsk behandling

Om du bara har irriterat tandkött kan det hända att ett större fokus på munhygienen får irritationen att försvinna. I de allra flesta fall behöver du dock besöka en tandläkare när du har tandköttsinflammation. 

Både hårda och mjuka beläggningar ska avlägsnas på tänderna och tandläkaren kan göra en grundlig tandrengöring, som gör munnen ren och fräsch igen. Nu är det bara upp till dig att fortsätta den dagliga kampen med att hålla munnen ren. 

Tandläkaren kan bedöma tandköttets tillstånd och bestämma vad som behöver göras. Det kan hända att tandköttsfickorna är så djupa att man måste djuprensa dem. Med lokalbedövning känner du inget medan tandköttsfickorna rengörs. Då är du helt säker på att munnen är helt ren. 


Undvik tandköttsinflammation

Nu har tandläkaren gjort sitt för att tandköttsinflammationen ska försvinna så att din mun blir frisk igen. Din mun är hälsosam när tänderna är släta och tandköttet stramt och ljusrött. Följ de tre stegen i munhygienen både morgon och kväll. Tryck inte för hårt med tandborsten eftersom det kan irritera tandköttet i onödan. 

Om du följer hygienrutinerna för munnen så är risken för inflammation liten. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram