Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur tar du bort plack på tänderna? 

Borsta tänderna på samma sätt som du skrubbar din toalett. Men vad har dina tänder och din toalett med varandra att göra? 

På många sätt är det samma mekanismer som står på spel. När du använder toalettborsten titt som tätt håller du de bruna beläggningarna borta. Detsamma gäller dina tänder. 

Om placket får sitta kvar ostört på tänderna i ett par dygn så förvandlas det till en fastare beläggning – och på en vecka har den blivit så hård att du inte längre kan borsta bort den. Och då krävs hjälp av en tandläkare. 

Därför är det bästa sättet att ta bort plack på tänderna att ha god munhygien

God munhygien

God munhygien handlar om att använda tre steg i din dagliga rengöring av munnen: 

  1. Borsta tändernaordentligt två gånger om dagen – gärna med en eltandborste, som borstar extra effektivt. Använd exempelvis Australian Bodycares tandkräm med Tea Tree Oil, som är utvecklad för att bevara en sund miljö i munnen. Den har en rengörande effekt som hjälper dig att undvika plack. 
  2. Använd tandtrådför att komma åt de matrester, som tandborsten inte kommer åt. Det är viktigt att du kompletterar tandborstningen med tandtråd mellan tänderna så att du säkrar att du får bort alla matrester. 
  3. Avsluta med munskölj, t.ex. vår Mouth Wash munskölj med Tea Tree Oil, som rengör ordentligt och säkrar en frisk andedräkt och hälsosam mun. Skölj munnen med ungefär 20 ml munskölj 1–2 gånger om dagen efter tandborstning. 

Gurgla runt i munnen i en minut och spotta ut. Vänta med att äta och dricka i 30 minuter efter att du har använt munsköljen. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Goda kostråd för att förebygga plack 

Din kost spelar stor roll för dina tänder och munnens hälsa. 

Därför får du en lång rad goda råd om hur du kan förebygga att plack bildas på dina tänder. 

  • Undvik livsmedel som innehåller socker – plack får näring av socker. 
  • Ät massor av fullkornsprodukter. Det är inte bara bra för din hälsa i största allmänhet, utan också för dina tänder. För dina tänders skull är det mest på grund av den mekanism, som uppstår, när du exempelvis tuggar grovt bröd, eftersom det bidrar till att avlägsna plack från tänderna. 
  • Skölj tänderna i rent vatten när du har ätit eller druckit något med mycket socker eller syra. 
  • Drick inte kolsyrade drycker, juice och läsk i små slurkar – det gör att tänderna badar i sockervatten under en lång period. Drick hellre läsk på kortare tid så att dina tänder skonas på bästa sätt.  

Vad är plack? 

Plack är en vit och aningen klibbig bakteriebeläggning, som bildas på tandens yta. Placket sätter sig på ytan mellan tänder och tandkött – och bakterierna i placket innehåller syror, som sliter på tändernas emalj. 

Det skadar både tänder och tandkött och det kan utveckla sig till permanenta skador, om du inte behandlar det. Därför är plack också en av munnens värsta fiender och orsaken till olika problem med munhälsan. 


Vad händer om du inte tar bort plack? 

Om du inte tar bort plack på dina tänder bildas karies, som är hål i tänderna. Det kan också leda till tandköttsinflammation, som i värsta fall kan utvecklas till paradontit

Tandköttsinflammation och paradontit 

Tandköttsinflammation karakteriseras av ömt, rött och blödande tandkött, medan paradontit är en obehaglig åkomma där en obehandlad tandköttsinflammation kan göra så mycket skada på den djupare liggande vävnaden. 

Vid paradontit lossnar tänderna och i värsta fall lossnar de helt och ramlar ut om deras förmåga att sitta fast skadas alltför mycket. 

Dålig andedräkt

Placket kan till och med ge dig dålig andedräkt, som är ett mindre allvarligt tillstånd, men inte desto mindre besvärande för dig – särskilt i sociala sammanhang. 

Tandsten 

Från saliven kommer kalk till placket, som ombildas till tandsten. Tandsten är en gul- eller brunaktig avlagring på tänderna. Tandsten sitter fast stenhårt och därför kan du inte själva ta bort tandsten när du väl har fått det. Då behöver du ta hjälp av en tandläkare, som har ett speciellt verktyg för att skrapa bort tandsten. 

Vissa löper större risk än andra att få tandsten, men det är vanligt att problemet ökar i takt med att du blir äldre.


Så här vet du att du har plack på tänderna

Din mun är ett verkligt mecka för matrester, eftersom det är ungefär 32 grader varmt och luftfuktigheten är hög. Vissa bakterier är gynnsamma för munnens miljö och din förmåga att känna smak och att smälta maten. Men andra har en skadlig effekt – och under dagen samlas matrester på tänderna och bildar plack. 

Men hur vet du att du har plack på tänderna? 

Det är ganska enkelt att märka och förstå att du har plack. Det behöver du inte fråga en tandläkare om. 

Om du för tungspetsen över tänderna och längs tandköttskanten känns ytan skrovlig, om det är plack. Du kan också skrapa bort en tunn beläggning om du använder en nagel. 

Om du fortfarande är osäker kan du också köpa ett speciellt färgämne som avslöjar plack på tandytan. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram