Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är parodontit? 

Du har kanske hört talas om sjukdomen parodontit. Det handlar om en sjukdom i munnen, som uppstår i samband med tandköttsinflammation

Om du har haft inflammation i tandköttet en längre tid utan behandling kan det dessvärre leda till tandlossning. När tandköttet inte är rent har inflammationen en tendens att sprida sig. Om den sprider sig till den djupare liggande vävnaden vid tandroten kallas det parodontit. 

Inflammationstillståndet kan innebära att benvävnaden bryts ned och du riskerar att tänderna inte sitter ordentligt fast i munnen. I värsta fall kan du tappa tänderna, eftersom deras förmåga att sitta fast är begränsad. 

I följande avsnitt kommer vi närmare in på följande: 

  • Vad är symptomen på parodontit?
  • Varför uppstår parodontit?
  • Vem får parodontit?
  • Hur kan parodontit behandlas?

Vi kommer också att berätta hur vår tandkräm, mungel och munskölj med Tea Tree Oil kan bli din trogna följeslagare i din munhygienrutin både morgon och kväll framöver. Det är nämligen mycket du själv kan göra för att förebygga parodontit. 

Och så finns det förstås symptom, som du ska vara uppmärksam på.

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Vad är symptomen på parodontit?

Om tandköttsinflammation behandlas kan du undvika parodontit. Här nedan beskriver vi därför symptomen på både tandköttsinflammation och parodontit. 

En smygande början till tandköttsinflammation

Det finns goda skäl att vara uppmärksam om tandköttet ändrar färg eller plötsligt blir ömt och svullet. Blödande tandkött kan vara ett tecken på tandköttsinflammation och du bör därför vara observant här. 

Det kan hända att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Om du nyligen har börjat använda tandtråd kan det också blöda de första gångerna. Det är helt normalt. Det ska dock bara pågå en kortare tid. Därför ska du vara uppmärksam om det blöder varje gång du använder tandtråd. Det kan vara ett tecken på tandköttsinflammation och om det inte behandlas kan det utvecklas till parodontit. 

Det kan vara parodontit

Om du har ovanstående symptom kan det leda till parodontit. Kanske upptäcker du att tandköttet är svullet och att din andedräkt är dålig. Vid parodontit har man ofta dålig smak i munnen och tänder som rör sig. 

Vid parodontit bildas små fickor mellan tandköttet och tänderna och de kan göra ont. Om du har några av ovanstående symptom är det mycket viktigt att du genast uppsöker en tandläkare. Om symptomen inte behandlas kan du tappa tänderna. 

Det kan dessvärre vara så att du har parodontit utan att veta om det. Därför bör du besöka en tandläkare så att tillståndet upptäcks innan läget är kritiskt.


Varför uppstår parodontit?

Det är viktigt att hålla munnen ren. Matrester fastnar på tänderna och bildar plack. Om det inte tas bort lägger det sig på tandköttet och det är då det kan uppstå tandköttsinflammation, som kan utvecklas till parodontit. 

När munnen inte är ren kan tandköttsfickorna bli djupare. Det leder till att det skapas plats där plack och tandsten kan lägga sig. Inflammationen breder ut sig och börjar gradvis bryta ner benvävnaden. 

Den främsta orsaken till tandköttsinflammation är dålig munhygien


Vem får parodontit?

Det är inte bara några få som drabbas av parodontit. Det är faktiskt så att både tandköttsinflammation och parodontit är vanligt i hela befolkningen. 9 av 10 drabbas av tandköttsinflammation och 4–5 av 10 upplever parodontit. 

Därför är det absolut inte onormalt om du också skulle drabbas av parodontit. Det innebär förstås inte att du bara ska luta dig tillbaka och vänta på att det händer. Det finns nämligen mycket du kan göra för att förebygga tandköttsinflammation och därmed också parodontit. 

Självklart finns också hjälp att få om du får parodontit. Här kan du läsa mer. 


Hur kan parodontit behandlas?

När det gäller behandling av parodontit sägs det att förebyggande är den bästa behandlingen. Och det är som tur är mycket du själv kan göra för att förebygga det. 

Vad kan du själv göra för att förebygga eller stoppa utvecklingen av parodontit? 

En hälsosam mun och god munhygien är A och O för att förebygga tandköttsinflammation och parodontit. Därför rekommenderar vi tre enkla steg som du med fördel kan följa både morgon och kväll. 

Borsta tänderna

Det är viktigt att se till att plack inte får möjlighet att breda ut sig i munnen. Därför bör du borsta dina tänder två gånger per dag. Använd vår tandkräm med Tea Tree Oil som har utvecklats speciellt för att förebygga parodontit. Var uppmärksam på att du ska borsta med mjuka cirkelrörelser. Om du borstar för hårt kan det skada tandemaljen och tandköttet. 

Kom ihåg tandtråden

Tandläkarna säger det alltid, men de flesta av oss glömmer det. Kom ihåg att använda tandtråd. Tandtråden kan komma åt där din tandborste inte kan. Tandtråden ser till att de sista matresterna försvinner och en ren mun drabbas sällan av besvär. 

Avsluta med munskölj

Avsluta din rutin med vår munskölj, som också innehåller Tea Tree Oil, som kommer från det australiska trädet Melaleuca Alternifolia. Bladen från trädet har antiinflammatoriska egenskaper och har i många år använts som behandling mot infekterade sår. 

Nu har man utvunnit oljan och därför är det möjligt att erbjuda denna tandkräm och munskölj som hjälper dig att få en hälsosam mun. Med en munskölj kan du till och med starta dagen med en extra fräsch andedräkt. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Medicinsk behandling

Det är alltid en bra idé att gå till tandläkaren om du misstänker tandköttsinflammation eller parodontit. Det är faktisk bra att gå på täta kontroller för att vara säker på att det inte gömmer sig något under ytan. 

Om du har du parodontit är det tandläkaren som ska hjälpa dig. Det kan vara nödvändigt att operera tandköttet för att ta bort plack och tandsten, som sitter djupt i fickorna. Ibland kan det vara nödvändigt med en behandling med antibiotika, men det är ytterst ovanligt. 

Tala med din tandläkare och lägg upp en plan för hur din behandling ska se ut framöver. Borsta också tänderna morgon och kväll med vår Tea Tree Oil tandkräm

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram