Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är blödande tandkött? 

Blödande tandköttet är kort sagt blod, som uppstår i tandköttet. Det visar sig som en blödning i tandköttet vid kanten av tänderna. 

Du kan ha blödande tandkött på ett eller flera ställen i munnen.


Vad är orsakerna till blödande tandkött? 

Det kan finnas flera olika orsaker till att tandköttet blöder. Här får du veta mer om dem. 

Tandköttsinflammation och dålig munhygien 

Blödande tandkött är i de allra flesta fall ett tecken på inflammation i tandköttet (gingivit). 

Tandköttsinflammation är en av de mest vanliga sjukdomarna i tänder och mun. Därför kommer många av oss att drabbas av tandköttsinflammation och blödande tandkött. Blödningen brukar uppstå när du borstar tänderna, drar med tandtråd eller till exempel biter i en hård frukt. 

Inflammationen och blödningen beror oftast på att du inte har varit tillräckligt noggrann med tandborstningen och munhygienen. Om matrester sitter kvar en längre tid utan att borstas bort kan du riskera att de sätter sig som en inflammation i tandköttet – och därmed ger blödande tandkött.

Hormonella förändringar 

Risken för blödande tandkött ökar också om du upplever hormonella förändringar i kroppen. Det gäller till exempel särskilt under en graviditet, då kroppens hormoner förändras väldigt mycket. 

Det betyder att en del gravida kvinnor har en tendens att få blödande tandkött. Besvären i tandköttet brukar vanligtvis fortsätta ända tills amningsperioden är över. 

Rökning 

Om du röker ger du munnen sämre förutsättningar att upprätthålla en god och hälsosam hygien. Munnen blir svårare att hålla ren och det blir också svårare att åtgärda munproblemen på egen hand. 

Rökning kan inte bara vara en orsak till att du får blödande tandkött, utan kan också göra besvären sämre på kortare tid. Därför är det extra viktigt att du som röker tar god hand om dina tänder och ditt tandkött. 

Medicinska preparat 

Om du upplever att ditt tandkött blöder kan orsaken också vara att du använder en viss typ av läkemedel. 

Vissa preparat kan göra att tandköttet blir känsligare så att risken att det börjar blöda är större. Det står alltid vilka biverkningar olika typer av läkemedel kan ge så det är värt att vara uppmärksam om ditt tandkött blöder och du använder en viss typ av medicin. 

Stress 

Stress kan vara immunförsvarets värsta fiende. Om du upplever stress i hög grad och över en längre period kan det påverka immunsystemet så mycket att din mun påverkas. 


Hur kan blödande tandkött förebyggas och behandlas?

Om du besväras av blödande tandkött finns det som tur är goda råd att följa. Du kan nämligen göra en hel del själv för att komma till rätta med problemet. 

Det allra bästa du kan göra för att behandla och förebygga blödande tandkött är att ha god munhygien

Det får du genom att borsta tänderna ordentligt två gånger om dagen och komplettera med tandtråd, eftersom tandborsten inte kommer åt mellan tänderna. 

Borsta med mjuk tandborste och effektiv tandkräm 

Det är viktigt att du använder en mjuk tandborste som är skonsam mot tandköttet. Med den mjuka tandborsten kan du massera tandköttet så att matrester som har samlats där avlägsnas samtidigt som plack och matrester borstas bort. 

För en grundlig tandborstning kan du till exempel använda Australian Bodycares tandkräm med Tea Tree Oil, som är speciellt utvecklad för att motverka och förebygga irriterat tandkött. Tea Tree Oil avlägsnar matrester så att munnen känns ren och fräsch. 

Tea Tree Oil Tandkräm
för god munhygien och vård vid parodontit
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 59 kr
Försäljningspris 59 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Tandkräm -  för god munhygien och vård vid parodontit

Använd munskölj för att säkra hälsosam munhygien

Efter tandborstning kan det vara en bra idé att skölja munnen med munskölj. Vår munskölj tar effektivt hand om problem med tandköttet, som ömt tandkött och blödande tandkött, tack vare innehållet av Tea Tree Oil, som också bidrar till att göra munnen fräsch och verkar lindrande och lugnande

En bonus är att du får en ren känsla och fräsch andedräkt. Om du har blödande tandkött kan du också lida av dålig andedräkt

Gurgla runt 20 ml munskölj i munnen i ungefär 1 minut – spotta sedan ut. Du ska inte efterskölja med vatten och du bör också vänta minst 30 minuter innan du äter eller dricker. På det sättet får du ut det bästa av vården. Använd munsköljen två gånger per dag. 

Munskölj mot dålig andedräkt
Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 139 kr
Försäljningspris 139 kr Ordinarie pris
Munskölj mot dålig andedräkt - Munskölj med rengörande Tea Tree Oil för en sund munhygien

Komplettera med mungel 

Om du har svåra tandköttsproblem kan du komplettera med vår mungel, som också har gynnsam effekt tack vare innehållet av unik Tea Tree Oil. 

Fördela ungefär 2 centimeter av gelen på fingret eller tandborsten och applicera på tandköttet. Skölj inte efteråt och vänta också med att äta eller dricka i minst 30 minuter efter att du har strukit på mungelen, om du vill att den ska ha optimal effekt.

Använd den gärna 1–4 gånger varje dag beroende på behov. 

Mungel för god munvård
Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 119 kr
Försäljningspris 119 kr Ordinarie pris
Mungel för god munvård - Rengörande mungel med Tea Tree Oil för muntorrhet och tandköttsproblem

Andra goda råd för att förebygga blödande tandkött

  • Drick mindre läsk – särskilt cola är påfrestande för tänder och tandkött. 
  • Sluta röka – rökning belastar munnens egen förmåga att komma till rätta med munproblem. 
  • Minska stressen så gott det går. Stress kan ha en negativ effekt på tandköttet så försök att sova tillräckligt mycket och gör något bra som fungerar som avkoppling för dig. 

Professionell behandling

Det är alltid viktigt att behandla blödande tandkött och tandköttsinflammation. Om du låter besvären vara obehandlade under en längre tid riskerar du att de utvecklas till paradontit

Om din egen behandling med ökat fokus på munhygien och noggrann tandborstning inte hjälper inom 2–3 veckor bör du alltid låta en tandläkare undersöka dina tandköttsproblem. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram