Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför är munhygien viktigt?

Den främsta orsaken till att vi behöver borsta tänderna redan när de kikar fram ur tandköttet första gången är att vi vill undvika sjukdomar i tänderna och tandköttet. Meningen med att borsta tänderna är att ta bort eller minska förekomsten av matrester i munnen, eftersom de är skadliga för dig och din hälsa. 

Det är som tur är inte svårt att ha en hälsosam mun. Med rätt fokus på munhygien blir munnen renare och fräschare. 


Så här får du god munhygien

God munhygien börjar med att avlägsna plack och matrester i tandköttsfickorna. Tre enkla steg kan hjälpa dig att lyckas med uppgiften. 

  1. Borsta tänderna med vår tandkräm med tea tree oil
  2. Använd tandtråd mellan alla tänder för att ta bort de matrester som tandborsten inte kommer åt
  3. Avsluta med vår munskölj och få en både frisk och ren mun

Så ofta bör du borsta tänderna

Man skulle kunna tro att man inte kan borsta tänderna för mycket, men det kan man faktiskt. Man bör därför borsta tänderna två gånger per dag: morgon och kväll. 

Om man borstar oftare kan det bli skador på både tänder och tandkött, eftersom borsten sliter för mycket. Tänk därför på att inte trycka för hårt med tandborsten när du borstar tänderna.

Så här borstar du tänderna på bästa sätt

Håll i tandborsten och placera den vågrätt med borsten pekande in mot tändernas yta. När borsten närmar dig tandköttet vinklas tandborsten lite grand. Pressa försiktigt in borsten mot tänderna och rör den med mjuka och jämna rörelser tills alla ytor är renborstade. 

Du kan med fördel använda vår tandkräm med tea tree oil, använda tandtråd efter borstning och avsluta med våra olika munskölj, som också innehåller tea tree oil. Det hjälper dig i kampen mot dålig andedräkt. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Vad är Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil är en australisk eterisk olja som doftar gott av kamfer. Oljan har både antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper och passar därför särskilt bra för hudproblem och inflammationstillstånd. 

Ursprungligen krossades teträdets blad och inhalerades som botemedel för förkylning eller hosta. Man gjorde också omslag av bladen för att behandla sår och skråmor. På senare år har man börjat använda bladen som eterisk olja och det är något som kan hjälpa dig med munhygienen. 

Borsta tänderna med vår tea tree oil tandkräm och dra nytta av oljans goda egenskaper. På så sätt får du en hälsosam mun.  


Hur känns en hälsosam mun? 

De flesta av oss har märkt hur hygienen i munnen ändras under dagen. På morgonen vill de flesta av oss borsta tänderna och på kvällen behöver vi borsta bort alla spår av dagens måltider. 

När munnen är hälsosam är tänderna släta, tandköttet är spänstigt och ljusrött och andedräkten är också fräsch. 

Även om tandkräm och munskölj med tea tree är bra för din munhygien rekommenderar vi alltid att du med jämna mellanrum besöker tandläkaren för att få tänderna rengjorda. Oavsett hur god din munhygien är så är det nämligen viktigt att bli av med eventuell tandsten. 


Vilka konsekvenser kan dålig munhygien få?

Det är aldrig för sent att börja. Det gäller även om du tidigare har haft dålig munhygien. Om du inte borstar tänderna kan det få flera konsekvenser. Du kan drabbas av: 

Så här undviker du konsekvenserna av dålig munhygien

Vi blir allt äldre och det blir också våra tänder. För att undvika inflammationstillstånd och paradontit rekommenderar vi först och främst att du använder vår tandkräm och munskölj med tea tree oil för att få glädje av oljans goda egenskaper.

Det är viktigt att du alltid prioriterar att hålla tänderna rena. Borsta tänderna minst två minuter varje morgon och varje kväll. Undersökningar visar att en elektrisk tandborste faktiskt är mer effektiv än en vanlig tandborste så du kan gärna överväga att använda en sådan.  

Små barn har mjölktänder som byts ut. Med det är ändå viktigt att borsta dem. Det är bra att hjälpa barn att få goda munhygienvanor redan när de är riktigt små. 

När man är ung brukar man kunna avlägsna de flesta tandbeläggningarna med en tandborste. När du blir äldre kan det vara nödvändigt att komplettera med en solo-tandborste och tandstickor för att hålla rent mellan tänderna. 

Vår munskölj ger din mun en fräsch känsla så vi rekommenderar att du sköljer med den när du har borstat färdigt tänderna. 

Har du tandkronor, tandbrygga eller annat?

Om din tandläkare har lagat en krona, en brygga eller något annat i din mun, som inte finns där naturligt, så rekommenderar vi att du borstar extra noggrant i dessa områden. Det är nämligen svårt att hålla rent där. 


Vet du om din munhygien är god?

Om du använder tandtråd regelbundet och är noggrann med tandborstningen så kommer du snart att märka om din mun behöver lite extra vård. Om du är osäker finns några tydliga tecken på att din munhygien inte är så bra:

  • Det förekommer plack på tänderna
  • Tandköttet är ömteller blöder
  • Du har dålig smak i munnen
  • Tandköttet är mörkrött

De allra flesta upplever förr eller senare perioder då munhygienen är sämre än vanligt och det kan finnas många orsaker till det. Börja med att hålla tänderna rena med en tandkräm med Tea Tree Oil, håll dem rena med tandtråd och avsluta med munskölj. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

En hälsosam mun blir som tur är en vana

När du väl har vant munnen vid att vårdas med den australiska oljan och har upplevt den rena känslan när du har använt både tandtråd och munskölj så blir du snabbt beroende av ritualen. 

Och det är väldigt bra. 

Känslan av en ren mun kan nästan inte beskrivas och vi är glada över att kunna bidra med bra produkter, som hjälper dig att få en hälsosam mun. 

Munvård 5 produkter med tea tree oil
För vård vid tandköttsinflammation, svamp i munnen och på tungan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 439 kr
Munvård 5 produkter med tea tree oil

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram