Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svullet tandkött? 

Det är helt normalt att uppleva irriterat tandkött. Det kan vara ett tecken på att du behöver borsta tänderna extra noga och att jobba med munhygienen, eller att de styva borsten på den nya tandborsten har irriterad tandköttet. 

En sak är i alla fall säker – om tandköttet är svullet så är det ett tecken på att tandköttet är irriterat.

Man upptäcker det ofta eftersom tandköttet är ömt, eller blöder när man borstar tänderna. Tandköttet är också mer mörkrött än ljusrött. Hälsosamt och rent tandkött är ljusrött och inte det minsta ömt, medan irriterat tandkött är mörkrött och ömt.

Därför ska du inte ignorera ömt och svullet tandkött

Om tandköttet är svullet kan det vara ett tecken på begynnande tandköttsinflammation. Det är därför viktigt att hålla ett vaksamt öga på tandköttet om det är svullet. 

Irriterat tandkött kan i värsta fall leda till tandsjukdomen paradontit. Om du inte får ordning på svullet tandkött på egen hand så bör du be en tandläkare om råd. 

Vårdpaket för svullet tandkött
5 produkter för att lindra och förebygga svullet och ömt tandkött
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 439 kr
Vårdpaket för svullet tandkött -

Svullet tandkött – vad kan man göra?

Den allra bästa kuren mot svullet tandkött är god munhygien

Men även om man redan borstar tänderna ordentligt morgon och kväll kan det hända att det krävs mer för att hålla munnen ren och tandköttet hälsosamt. Med Australian Bodycare startpaket för munnen får du allt du behöver för att komma till rätta med ömt och svullet tandkött.

Utöver välsmakande tandkräm med vårdande tea tree oil innehåller paketet också en munskölj och en mungel. Med ett startpaket i badrumsskåpet är du redo att ge dig in i kampen mot svullet och irriterat tandkött, orenheter i munnen och dålig andedräkt

God tandhygien steg-för-steg

Här får du våra bästa råd om en rad rutiner, som säkrar att du får en sund och ren mun. 

  1. Borsta tänderna ordentligt varje morgon och kväll. Sikta gärna in dig på de två minuter, som rekommenderas, varje gång du borstar tänderna. Då är det mer troligt att du hinner borsta överallt och borstar varje tand tillräckligt noggrant. 
  2. Använd tandtråd.Tandborsten kan ha svårt att fånga upp de matrester, som gömmer sig mellan tänderna. 
  3. Skölj munnen noggrant med ett bra munskölj. Munskölj förebygger dålig andedräkt och hjälper också till att bekämpa bakterier i munnen och tandköttet. Munskölj kan användas hela dagen efter att du har ätit eller druckit.

  4. Avsluta gärna med en mungel. Om ditt tandkött redan är irriterat och ömt kan du ha stor nytta av en bra mungel. En mungel vårdar och lindrar – samtidig som den sköljer bort orenheter från munnen.

Vårdpaket för svullet tandkött
5 produkter för att lindra och förebygga svullet och ömt tandkött
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 439 kr
Vårdpaket för svullet tandkött -

Orsaker till svullet tandkött vid en tand

Är tandköttet svullet vid en viss tand? Då är det där du ska fokusera insatsen.

Det kan hända att en liten brödsmula eller en popcornkärna har hamnat i en av de små fickorna som finns mellan varje tand och tandköttet. Det kan leda till en mindre lokal svullnad i tandköttet.

Om en ny tand är på väg att komma upp, till exempel en visdomstand, kan det också vara förklaringen till svullet tandkött vid en tand. 

I de allra flesta fall räcker det att tänka på munhygienen rent generellt och att rengöra varje enskild tand.  

Varför får man svullet tandkött i munnen?

Dålig munhygien är en av de vanligaste orsakerna till irriterat tandkött.

Om du inte borstar tänderna ordentligt och rengör munnen tillräckligt väl kan orenheter sätta sig i tandköttet innan det sväller upp och ändrar färg. Svullet tandkött kan vara väldigt ömt och det har också en tendens att blöda lätt vid tandborstning eller när man använder tandtråd.

Men man kan också få problem med tandköttet av andra orsaker. Det kan visa sig som en biverkning i samband med att du tar läkemedel och det kan också förekomma hos kvinnor, som genomgår en hormonell förändring. Det kan exempelvis vara i samband med en graviditet eller i övergångsåldern

Är tandköttet svullet? Då ska du fokusera på god munhygien

Lika lätt som tandköttet kan bli irriterat, lika lätt kan du som regel komma till rätta med det – med rätt insats naturligtvis.  

Det allra viktigaste är att hålla munnen ren. Borsta gärna lite extra noggrant och gärna en extra gång om dagen om du har möjlighet. Om du inte brukar använda vare sig tandtråd eller munskölj så kan det vara klokt att du skaffar dig en ny vana.

Det bidrar inte bara till att du kan bli av med svullet tandkött. Det kan också förebygga så att du inte får samma problem igen längre fram.  

Vårdpaket för svullet tandkött
5 produkter för att lindra och förebygga svullet och ömt tandkött
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 439 kr
Vårdpaket för svullet tandkött -

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram