Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag är ett hudutslag som består av små, röda prickar eller genomskinliga blåsor, som kan dyka upp på olika ställen på kroppen. 

Värmeutslag uppstår när man är varm och svettkörtlarna är blockerade – både i samband med varmt väder eller för varma kläder. Prickarna är en hudirritation och det bästa sättet att minska dem är att ge huden goda förutsättningar att svettas. 

Både barn och vuxna kan få värmeutslag, men små barn är mest utsatta. Det beror på att deras svettkörtlar ännu inte är fullt utvecklade och det är därför svårare för dem att bli av med svetten som samlas i svettkörtlarna. Det leder till de karakteristiska utslagen. 

Värmeutslag är vanligast: 

 • På små barn
 • Vid fysisk aktivitet eller träning 
 • Vid användning av kläder som håller kvar svett 
 • I tropiska klimat 

Värmeutslag är vanliga och ofarliga, men om du och ditt barn visar tecken på sjukdom samtidigt med utslagen bör en läkare kontaktas. 

2–pack för vård av värmeutslag
Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 379 kr
2–pack för vård av värmeutslag - Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud

Hur ser värmeutslag ut?

Det finns olika typer av värmeutslag, från små blåsor till röda prickar, som irriterar. 

Den mildaste typen av värmeutslag, miliaria crystallina, är små, genomskinliga blåsor som snabbt går sönder. Då är svettkörtlarna i det översta hudlagret blockerade. Vid denna typ förekommer ingen irritation och det är ett mycket vanligt utslag under de två första veckorna av ett barns liv.   

Miliaria rubra är den vanligaste typen av värmeutslag. Då dyker ett hav av små, röda prickar upp och de brukar ofta svida och irritera. Orsaken till att de dyker upp brukar för det mesta vara att du har vistats i varma temperaturer i några dagar. 

Det finns också en mer sällsynt typ av värmeutslag, miliaria profunda, som är upprepade utbrott av miliaria rubra. Utslaget påminner om gåshud och är hudfärgat. 

Hur uppstår värmeutslag?

Hos vuxna uppstår värmeutslag oftast i hudveck, eller där kläderna sitter för tajt. Det är också vanligt att uppleva irriterande värmeutslag på händerna, fingrarna, skinkorna, under bysten och i ansiktet. 

Svettutslag förebyggs på bästa sätt genom att använda kläder som gör att svetten kan dunsta bort. Det gäller bland annat kläder av bomull, som andas bättre än exempelvis polyester. 

Hos spädbarn kan värmeutslag uppstå nästan överallt på kroppen, från ansiktet och på halsen, axlarna, bröstet och ryggen. Som nämnts är dessa värmeutslag ofta mer blåsliknande och irriterar inte lika mycket som klassiska värmeutslag. 

Soleksem versus värmeutslag

När man utsätts för sol och kraftig värme kan man drabbas av både värmeutslag och soleksem. Medan värmeutslag oftast drabbar barn är det vanligare att vuxna får soleksem. 

Soleksem skiljer sig från värmeutslag genom att bestå av många små prickar, som också kan utvecklas till blåsor som irriterar.

Eftersom värmeutslag uppstår på grund av att huden inte kan andas tyder det på att soleksem orsakas av solens UVA- och UVB-strålar, som leder till en allergisk reaktion. Därför är det absolut viktigaste rådet att undvika solen så mycket som möjligt och att använda solkräm med hög solskyddsfaktor. 

Goda råd om din bebis har värmeutslag

Man kan lätt bli orolig om bebisen plötsligt täcks av små utslag. Det är helt naturligt att du som förälder blir orolig och det är också bra att vara observant på den ömtåliga bebishuden, som lätt kan drabbas av olika sorters utslag. 

De flesta hudutslag är dock ofarliga och det gäller även värmeutslag. 

Många spädbarn får värmeutslag på huvud, hals eller kropp under den första månaden. De små blåsorna brister efter några dagar och ramlar sedan bort. 

Vad kan man göra för att lindra värmeutslag?

 • Sätt på barnet färre klädlager 
 • Undvik att bli för varm 
 • Ge barnet en svalkande dusch
 • Vädra så att barnets rum är svalt 
 • Håll barnet i skuggan när det är varmt 
 • Låt barnet gå utan blöja 

Det finns ingen behandling mot värmeutslag och de försvinner av sig själva. Om barnet har symptom på sjukdom samtidigt med utslagen bör du kontakta en läkare. 

Hur kan man lindra värmeutslag?

Även om värmeutslag i de allra flesta fall är ofarliga kan de fortfarande irritera och orsaka besvär. 

Här kan vårdprodukter som har en svalkande effekt bidra till att lugna huden. 

Australian Bodycares 2-pack för vård av värmeutslag består av fuktgivande produkter med tea tree oil, som svalkar och lindrar irriterad hud. Både Body Wash och Aloe Vera Gel bidrar till att lugna huden och minska irritation, sveda och röda prickar. 

Använd gärna båda produkterna i din dagliga hudvårdsrutin, eller när du upplever besvär och irritation efter solexponering, värme eller svettning. Paketet kan användas av alla hudtyper. 

Om problemet inte försvinner kan du använda en mild kräm med binjurebarkhormon för att komma till rätta med irritationen i huden. 

2–pack för vård av värmeutslag
Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 379 kr
2–pack för vård av värmeutslag - Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud

Kan man förebygga värmeutslag?

Som vuxen är det vanligast att drabbas av miliaria rubra – med små, röda utslag. Det kan hända att du har tränat och haft på dig kläder som din hud inte kan andas i, eller så har du vistats i tropiskt väder i flera dagar. Då har värmeutslag goda förutsättningar att dyka upp här och där på kroppen. 

Det bästa rådet är därför att ge huden möjlighet att andas. Så snart huden är sval igen ser du en snabb minskning av värmeutslagen. 

Om du har en tendens att få värmeutslag kan du med fördel: 

 • Undvika kläder som sitter åt 
 • Använda kläder av bomull
 • Undvika krämer som blockerar svettkörtlarna
 • Uppehålla dig i skuggan när det är varmt 
 • Minimera fysisk aktivitet 

I de flesta fall försvinner värmeutslag snabbt när huden återfår normal temperatur. Om du har vistats länge i solen och om din hud är mycket varm kan du med fördel ta en svalkande dusch. När du undviker att svettas och inte längre är så varm så undviker du också röda, kliande värmeutslag. 

2–pack för vård av värmeutslag
Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 379 kr
2–pack för vård av värmeutslag - Produkter för vår av värmeutslag, sveda och irriterad hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram