Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är SPF (Solskyddsfaktor)?

Billede af solcreme med SPF tekst

SPF, även känt som solskyddsfaktor, visar hur väl solskyddet kan skydda din hud från skadliga UV-strålar från solen. Det berättar hur mycket längre du kan stanna i solen utan att bränna dig jämfört med att inte ha något skydd alls.

Skillnaden mellan UVA och UVB

UVA-strålar tränger djupt in i huden och kan orsaka åldrande. De finns där även på mulna dagar. UVB-strålar träffar hudens yta och kan leda till solbränna. Dessa strålar är starkast mitt på dagen.

Att skydda sig mot båda typerna av ultravioletta strålar är viktigt. UVA kan skada de djupare lagren av huden. UVB påverkar det yttre lagret och kan snabbt orsaka rodnad. Välj ett solskydd som täcker båda typerna för att hålla din hud säker.

Hur SPF beräknas

För att förstå hur SPF beräknas, behöver du veta vad SPF står för: solskyddsfaktor. Detta nummer anger hur mycket solskyddet kan skydda huden från UVB-strålning, vilket är den typ av solstrålning som orsakar solbränna.

Ett SPF-värde, som 15, betyder att du kan vara i solen 15 gånger längre innan din hud blir röd jämfört med utan skydd.

Beräkningen baseras på mängden UVB-strålning din hud kan tåla utan solskydd och multiplicerar sedan detta med SPF-värdet för att hitta skyddstiden. Ett solskydd med SPF 30 blockerar cirka 97% av UV-strålarna, medan ett med SPF 50 blockerar cirka 98%. Detta visar tydligt hur ett högre SPF-nummer erbjuder mer skydd. Men kom ihåg att applicera solskydd regelbundet – särskilt efter att du har simmat eller svettats.


Vilken SPF ska du välja?

Billede med SPF 20, 30, 40 og 50 skrevet med solcreme

När du väljer SPF, överväg din hudtyp och solens exponering. Solskydd med högre SPF är idealiskt för personer med ljus eller känslig hud, liksom de som tillbringar mer tid i direkt solljus.

SPF 15, 30 eller 50?

Att välja rätt SPF är avgörande för att skydda din hud från skadlig UV-strålning. Din hudtyp och UV-indexet spelar en betydande roll i detta beslut.

  • SPF 15 är utmärkt för personer med gyllene eller solbränd hud. Denna skyddsnivå låter dig stanna i solen 15 gånger längre än utan något skydd. Men kom ihåg att det bara blockerar cirka 93% av UVB-strålarna.
  • SPF 30 rekommenderas för personer med ljus hud. Det hjälper till att blockera cirka 97% av UVB-strålningen från solen. Denna skyddsnivå är särskilt viktig om du planerar att tillbringa längre perioder utomhus.
  • SPF 50 erbjuder den högsta graden av skydd rekommenderad för daglig användning och är idealisk för mycket ljus hud eller under förhållanden med högt UV-index. Denna nivå av solskydd blockerar cirka 98% av UVB-strålarna.

Varje SPF bör appliceras korrekt för full effektivitet. Detta innebär generösa mängder och återapplicering varannan timme, särskilt efter simning eller svettning. Din hudtyp och aktivitetsnivå utomhus bör avgöra vilken SPF du väljer.

Använd alltid ett bredspektrum solskydd som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, oavsett SPF-nivå. Ljus hud kräver mer uppmärksamhet under starkt solsken. Solskyddsprodukter finns i olika former, inklusive lotioner, sprayer och stift, så välj det format som passar din livsstil bäst.

UV-indexet varierar också beroende på plats och årstid, så kolla väderprognosen eller en app för att få vägledning om dagens risker från ultraviolett strålning innan du går ut.

Hur påverkar valet av SPF din hud?

Valet av SPF påverkar direkt skyddet av din hud mot solens skadliga strålar. En högre SPF erbjuder bättre skydd mot både UVA- och UVB-strålar och minskar risken för solbränna, soleksem och långsiktiga skador som för tidigt åldrande och hudcancer.

Det är viktigt att välja rätt SPF enligt din hudtyp och de rådande väderförhållandena, eftersom ljusare hud och starkare UV-index kräver en högre solskyddsfaktor för effektivt skydd.

När du väljer SPF, överväg dina personliga hudbehov och miljön du befinner dig i. Det är viktigt att förstå att valet av SPF inte bara handlar om att förhindra solbränna utan också om att förhindra långsiktiga skador på din hud.


Hur fungerar solskydd?

Solskydd fungerar genom att blockera eller absorbera UV-ljus för att skydda huden från skador. Ett solskydd med högre SPF förlänger den tid det tar för huden att bli röd, och att applicera det korrekt är avgörande för effektivt skydd.

Skyddstid för olika SPF

Skyddstiden som erbjuds av solskyddsmedel varierar beroende på produktens SPF. Detta är viktigt för att säkerställa optimalt skydd mot solens strålar. Här är en snabbguide om hur länge du kan förvänta dig att olika SPF skyddar din hud:

SPF Skyddstid (ungefärlig)
15 150 minuter
30 300 minuter
50 500 minuter

 

Det är viktigt att komma ihåg att den faktiska skyddstiden kan variera beroende på faktorer som hudtyp, aktivitetsnivå och hur mycket kräm du applicerar. En SPF på 30 blockerar cirka 97% av solens UV-strålar, medan en SPF på 50 blockerar cirka 98%. Därför bör valet av SPF anpassas individuellt. Applicera alltid solskydd efter simning eller svettning för att säkerställa att skyddet bibehålls. Korrekt och regelbunden användning av solskydd är nyckeln till effektivt skydd mot solens skadliga strålar.

Korrekt applicering av solskydd

För att applicera solskydd korrekt, följ dessa steg:

1. Applicera en generös mängd solskydd på alla utsatta områden av huden för att säkerställa tillräckligt skydd.

2. Sprid solskyddet jämnt och massera in det i huden för att säkerställa att det absorberas effektivt.

3. Applicera solskydd minst 15 minuter innan du går ut i solen för att ge det tid att penetrera huden.

4. Applicera om solskyddet varannan timme, eller efter simning eller svettning, för fortsatt skydd.

5. Kom ihåg att täcka områden som ofta glöms bort, som fötter, öron och nacke, för omfattande skydd mot skadliga UV-strålar.

Läs alltid produktinstruktionerna noggrant för optimal effektivitet.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Slutsats

Välj rätt SPF för din hudtyp för att undvika solskador. Applicera solskydd regelbundet och korrekt för att skydda dig mot UV-strålning. Kom ihåg att barn och ansiktet behöver extra skydd.

Glöm inte att solskydd är en viktig del av hudvård.


FAQ


Vad är skillnaden mellan SPF 30 och 50?

SPF 30 blockerar cirka 97% av UVB-strålarna, medan SPF 50 blockerar cirka 98%. SPF 50 erbjuder något högre skydd mot solbränna än SPF 30.


Vilken SPF ska användas för ansiktet?

För ansiktet rekommenderas ett solskydd med en SPF på 30 eller högre för att ge effektivt skydd, särskilt för känslig hud eller under långvarig sol exponering.


Vad är UV-index?

UV-indexet mäter styrkan av solens UV-strålning på en skala från 1 till 11+, där högre siffror indikerar starkare UV-strålning och en ökad risk för hudskador.


Hur högt behöver UV-index vara innan du börjar sola?

Du kan börja sola vid ett UV-index på 3, men ju högre index, desto snabbare och intensivare blir solbränningen vanligtvis. Oavsett UV-index är det viktigt att använda solskydd för att undvika hudskador.


Hur mycket UV finns det i ett solarium?

Solarier avger höga koncentrationer av UVA- och UVB-strålar, ofta mer intensivt än naturligt solljus, vilket ökar risken för hudskador och hudcancer.


Kommer UV-strålar genom ett fönster?

Ja, UVA-strålar, som kan bidra till hudskador och för tidigt åldrande, kan tränga igenom vanligt fönsterglas. UVB-strålar, som orsakar solbränna, blockeras däremot till största delen av glas.


Källor:

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram