Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är solbränd hud?

När din hud är solbränd betyder det att den har blivit utsatt för för mycket ultraviolett strålning från solen. Detta skadar hudens yttersta lager och orsakar rodnad, smärta och ibland svullnad. Melanin i vår hud hjälper till att skydda mot solens strålar, men personer med ljus hy har mindre melanin, vilket ökar risken för skador.

UV-strålar, både UVA och UVB, är som starkast mellan kl. 12 och 15 när solen är som mest intensiv.

Solbrændt hud på ryggen

Din hud minns varje solstråle den någonsin utsatts för.

Symtom på solbränna uppträder vanligtvis 4-6 timmar efter solexponering. Det är viktigt att skydda din hud med kläder, en solhatt och solskyddsmedel, särskilt under de timmar då solen är som starkast. Solbränna kan uppstå även på molniga dagar eftersom UV-strålar kan tränga igenom moln.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Solbränna i ansiktet

Ansiktet är särskilt utsatt för solbränna eftersom det ofta är den mest exponerade delen av kroppen. Rodnad, ömhet och torrhet är vanliga symtom på solbränna i ansiktet. Det är viktigt att använda ett bredspektrum solskyddsmedel med hög SPF och att bära en bredbrättad hatt när du är utomhus. Efter en solbränna kan aloe vera och fuktgivande krämer hjälpa till att lindra irritation och stödja läkningsprocessen.

Solbränd hårbotten

Hårbotten kan lätt förbises när det gäller solskydd, men den är mycket känslig för UV-strålar, särskilt hos personer med tunt hår eller kala fläckar. Symtom på solbränd hårbotten inkluderar rodnad, fjällning och en brännande känsla. Det rekommenderas att bära hatt eller använda en solskyddsspray speciellt utformad för hårbotten.

Solbrända läppar

Läpparna har mycket tunn hud och nästan inget melanin, vilket gör dem särskilt utsatta för solskador. Solbrända läppar kan bli mycket torra, spruckna och smärtsamma. Användning av ett läppbalsam med SPF är avgörande för att skydda mot UV-strålar. Vid solbränna kan kylande geler och fuktgivande läpprodukter hjälpa till att läka och återställa fukt.


Hur behandlar man solbränd hud?

För att lindra en solbränna kan du använda kylande aloe vera gel, ta svala bad och dricka mycket vatten. Dessa metoder kan hjälpa till att minska smärtan och rodnaden efter en solbränna.

Användning av aloe vera gel

Aloe vera gel hjälper till att lugna solbränd hud. Den kyler och lindrar snabbt. Många människor köper den på apoteket för snabb lindring. Gelen från aloe-växten är känd för sina läkande egenskaper.

Den tränger in i huden och ger omedelbar lindring.

Applicera ett tjockt lager på de drabbade områdena. Upprepa flera gånger om dagen för bästa effekt. Denna naturliga behandling är populär och lätt att använda. Aloe vera utan tillsatta färger och parfymer är bäst för huden.

Aloe Vera gel med Tea Tree Oil
Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Aloe Vera gel med Tea Tree Oil - Klådstillande och svalkande gel för irriterad hud, solskadad hud och småskråmor

Svala bad

Svala bad kan vara ett bra sätt att lindra smärtan från solbränna. Det kalla vattnet hjälper till att kyla ner huden och minska inflammation. Se till att vattnet inte är för kallt, eftersom det kan irritera huden ytterligare.

Efter badet är det viktigt att klappa huden torr med en mjuk handduk istället för att gnugga.

Användning av kylande aftersun-produkter efter badet kan också förbättra lindringseffekten. Dessa produkter, ofta berikade med aloe vera och andra fuktgivande ingredienser, hjälper till att återfukta och lugna solbränd hud.

Frekventa svala bad i kombination med efterföljande fuktgivning kan göra stor skillnad i din huds återhämtning.

Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten är viktigt för att lugna solbränd hud, eftersom solbränd hud avdunstar mer vatten. Detta hjälper till att hålla din kropp hydratiserad.

Vattenförlust kan vara en utmaning vid solbränna, så det är viktigt att dricka mycket vatten för att kompensera för detta.

Vatten hjälper till att kyla kroppen och kan minska inflammation i huden, vilket kan hjälpa till att lindra smärtan från solbränna. Genom att dricka tillräckligt med vatten kan du också stödja läkningsprocessen och främja en hälsosam hudfunktion.


Förhindra framtida solbränna

Använd solskyddsmedel med hög SPF och kom ihåg att applicera om det regelbundet, särskilt efter att du har svettats eller badat. Bär skyddande kläder, inklusive en bredbrättad hatt och solglasögon, för att skydda mot skadliga UV-strålar.

Sök skugga under de mest intensiva soltimmarna, vanligtvis mellan kl. 12 och 15. Undvik solarium och överdriven solexponering för att minska risken för framtida solbränna.

Håll koll på tiderna när UV-indexet är som högst och se till att skydda dig själv och dina nära och kära genom att använda rätt förebyggande åtgärder.


Slutsats

Efter att ha lärt dig varför du får solbränna och hur du lindrar skadorna är det viktigt att komma ihåg förebyggande. Användning av solskyddsmedel och att undvika överdriven solexponering kan hjälpa till att skydda din hud.

Om du blir solbränd, vidta omedelbara åtgärder för att kyla huden med aloe vera gel och svala bad. Kom också ihåg att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning.

After sun–paketet för röd och solskadad hud
3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 479 kr
After sun–paketet för röd och solskadad hud - 3 produkter för vård av solskadad och svidande hud och vid soleksem

Glöm inte att kontakta en läkare om solbrännan är allvarlig.


FAQ


Hur länge varar solbränna?

Varaktigheten av en solbränna kan variera, men vanligtvis börjar huden läka efter 3-5 dagar. Fullständig läkning, inklusive fjällning och eventuell färgjustering, kan ta upp till två veckor.


Varför blir man solbränd?

Du blir solbränd när din hud utsätts för för mycket ultraviolett (UV) strålning från solen, vilket skadar hudcellerna. Detta leder till rodnad, smärta och i vissa fall svullnad.


Vad hjälper mot solbränd hud?

Kalla kompresser, aloe vera och fuktgivande krämer kan lindra smärta och påskynda läkning. Att dricka mycket vatten och undvika ytterligare solexponering är också viktigt.


Kan man bli solbränd genom glas?

Ja, det är möjligt att bli solbränd genom glas, eftersom UVA-strålar kan tränga igenom vanligt fönsterglas, även om UVB-strålar, som främst orsakar solbränna, till stor del blockeras.


Vad ska du göra om du blir solbränd i ansiktet eller på läpparna?

Vid solbränna i ansiktet och på läpparna, applicera aloe vera eller en fuktgivande kräm för att lindra smärta och påskynda läkning. Använd ett läppbalsam med SPF och undvik ytterligare solexponering tills huden har läkt.


Vad ska du göra om du blir solbränd?

Kyl huden med fuktiga, svala dukar eller ta ett svalt bad. Applicera aloe vera eller en lätt fuktighetskräm för att lugna huden. Drick mycket vatten för att undvika uttorkning och undvik ytterligare solexponering tills huden har läkt.


Kan man bli solbränd igen efter att ha blivit solbränd?

Ja, det är vanligt att huden utvecklar en solbränna efter den initiala rodnaden från solbränna. Detta händer eftersom kroppen producerar mer melanin som svar på UV-strålning för att skydda huden från ytterligare skador.


Källor:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram