Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Risker med att Använda Solarium

Att använda solarium kan leda till solbränna, rynkor och förtidigt åldrande av huden på grund av den artificiella UV-strålningen. Det finns också en ökad risk för att utveckla hudcancer, inklusive melanom, relaterad till frekvent exponering för solarium.

Solbränna, Rynkor och Förtidigt Åldrande av Huden

UV-strålning från solarium kan skada din hud. Denna strålning påskyndar hudens åldringsprocess, vilket betyder att din hud kan börja visa tecken på åldrande som rynkor och förlorad fasthet tidigare än vanligt. Detta är en direkt konsekvens av den djupa påverkan som UV-ljus har på hudens struktur.

Att använda solarium innan 35 års ålder ökar risken för solbränna och tidiga ålderstecken avsevärt. Detta beror på att huden förlorar sin förmåga att effektivt reparera sig själv när den regelbundet utsätts för artificiell UV-strålning.

Din hud har minne. Varje stråle räknas.

Ökad Risk för Hudcancer

Att använda solarium ökar risken för hudcancer, särskilt melanom. Cancerorganisationer påpekar att varje gång du solar i ett solarium ökar din risk för att utveckla denna sjukdom.

Solljus från solarium har en strålningsintensitet som kan vara lika skadlig som den starkaste middagssolen på sommaren. Detta beror på att artificiellt UV-ljus i solarium ofta har ett UV-index på runt 12, vilket är avsevärt högre än det maximala UV-indexet på 8 som vanligtvis finns i Sverige.

Det är viktigt att förstå allvaret med att använda solarium regelbundet. Melanom drabbar ofta unga kvinnor mellan 15-34 år och är den vanligaste cancerformen i denna åldersgrupp.

Att minska din exponering för artificiellt ultraviolett ljus eller helt undvika användning av solarium kan vara avgörande steg för att minska risken för hudcancer. Val som dessa är väsentliga i kampen mot cancer och för att skydda din hud från onödig skada.

Länk Mellan Artificiell UV-strålning och Melanom

Artificiell UV-strålning från solarium ökar risken för att utveckla hud- och melanomcancer. Personer som regelbundet använder solarium innan de fyller 35 år har 60% högre risk att utveckla melanom.

Denna siffra visar hur farligt det kan vara att utsätta huden för artificiellt solljus.

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassificerat all strålning från solarium som cancerframkallande. Detta innebär att varje gång du använder ett solarium utsätter du din hud för något som kan orsaka mycket allvarliga hälsoproblem.

Att helt undvika solarium eller använda dem med stor försiktighet kan hjälpa till att avsevärt minska din risk.


Säker Användning av Solarium

Använd solarium med försiktighet för att undvika hudskador. Skydda din hud genom att inte tillbringa för mycket tid i solariet och använda solskydd. Övervaka solariumets skick och lampbyte för att säkerställa en säker upplevelse.

Begränsa dina besök och tiden i solariet

Solariumbesök bör begränsas för att undvika solskador och risken för hudcancer. Forskning visar att frekvent användning av solarium ökar risken för melanom. Det rekommenderas att följa dessa riktlinjer:

1. Begränsa besöken: Använd inte solarium mer än en eller två gånger i veckan.

2. Minska tiden: Undvik att stanna i solariet mer än 20 minuter åt gången.

3. Använd skydd: Applicera solkräm med hög SPF innan användning och undvik solariet om din hud redan är röd eller öm från tidigare sol exponering.

Genom att upprätthålla en måttlig och skyddad relation med solariumanvändning kan du minimera risken för skadliga långsiktiga konsekvenser.

Använd solskydd under och efter solariumanvändning

Att använda solskydd under och efter solariumanvändning är avgörande för att skydda din hud från skadliga UV-strålar. Här är några viktiga steg för säker användning av solskydd i solarium:

1. Applicera en bredspektrum solkräm med SPF på minst 30 innan du går in i solariet.

2. Se till att noggrant täcka alla exponerade områden av huden med solkräm.

3. Efter sessionen, applicera solkräm igen på de exponerade områdena för extra skydd.

4. Välj en icke-fet, oljefri eller icke-komedogen solkräm som inte täpper till porerna.

Dessa steg hjälper dig att skydda din hud från skadlig UV-strålning och minimera risken för hudskador från att använda solarium.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Alternativ till Solarium

Få en solkysst lyster utan att använda solarium. Överväg spraytan eller naturlig solning med rätt skydd och måtta. Vill du veta mer?

Spraytan

En spraytan erbjuder en naturlig och strålande bronsfärg utan att utsätta huden för skadlig UV-strålning. Denna artificiella solningsmetod kan hjälpa till att undvika solbränna och hudskador samtidigt som den ger en jämn och hälsosam glöd.

Genom att välja spraytan kan du undvika risken för melanom och andra former av hudcancer samtidigt som du behåller ett ungdomligt utseende.

Detta säkra alternativ låter dig uppnå en solkysst lyster året runt utan oro för solskador på huden.

Naturlig Solning med Skydd och Måtta

Naturlig solning med skydd och måtta är avgörande för att undvika skador från solen. Det innefattar skyddsåtgärder som kan hjälpa till att minimera riskerna med solens strålar:

1. Använd solskydd med hög faktor: Applicera en bredspektrum solkräm med minst SPF 30 och applicera igen varannan timme samt efter bad eller svettning. Detta skyddar mot skadliga UVB- och UVA-strålar.

2. Sök skugga under högsta soltid: När solen är som starkast mellan 12 och 15 bör du hålla dig i skuggan för att minska exponeringen för skadliga UV-strålar.

3. Bär skyddande kläder: Skydda din kropp med lätta kläder, långärmade skjortor, långbyxor och bredbrättade hattar för att minska direktkontakt med solens strålar.

4. Skydda dina ögon: Bär solglasögon med UV-skydd för att förhindra ögonskador från långvarig sol exponering.

5. Håll barn skyddade: Barn bör alltid vara väl skyddade från solen eftersom deras hud är särskilt sårbar för skadliga UV-strålar.

6. Drick mycket vatten: Att hålla sig hydrerad är viktigt, särskilt när du är utomhus under längre perioder i soliga förhållanden.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Optimera Din Solariumanvändning

Välj ett solarium av hög kvalitet för att säkerställa en jämn och effektiv solning utan onödig skada på huden. För att lära dig mer om tips för att optimera din solariumanvändning, fortsätt läsa nedan.

Välj ett Solarium av Hög Kvalitet

När du väljer ett solarium, se till att det är av god kvalitet för att undvika onödig exponering för farliga UV-strålar. Se till att solariet är utrustat med de senaste säkerhetsfunktionerna som timers och automatiska avstängningar.

Välj ett solariumcenter som följer nationella säkerhets- och hygienriktlinjer, där personalen är välutbildad i användningen av solningsutrustning. Dessa åtgärder hjälper till att minimera risken för solbränd hud, rynkor och till och med hudcancer, samtidigt som de ger en säkrare och mer njutbar solningsupplevelse.

Användning av Ljusterapi

Ljusterapi används ofta för att behandla säsongsbunden affektiv störning (SAD), även känd som vinterdepression. Terapin innebär exponering för artificiellt ljus som efterliknar solljus för att stimulera produktionen av serotonin och reglera sömn, humör och energinivåer.

Ljusterapi har visat sig vara effektiv för att minska symtomen på vinterdepression och kan vara ett utmärkt alternativ till solarium för att upprätthålla positiv mental hälsa. Regelbunden användning av ljusterapi kan förbättra välbefinnandet och minska risken för att utveckla negativa hälsoeffekter i samband med solarium.

Det är viktigt att notera att ljusterapi bör genomföras under ledning av en vårdpersonal för att säkerställa rätt dosering och effektivitet av behandlingen. Dessutom är det viktigt att använda den rekommenderade mängden ljus och undvika överdriven exponering, eftersom överanvändning av ljusterapi kan leda till obehagliga biverkningar som huvudvärk och ögonirritation.

Användning av Solkräm för Solarium och Utomhusbruk

Att använda solskydd är avgörande för att skydda din hud från skadliga UV-strålar, oavsett om du är i ett solarium eller utomhus. Här är några viktiga riktlinjer:

1. Applicera bredspektrum solkräm: Använd en solkräm med solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 innan du använder solarium eller går ut i solen. Detta hjälper till att skydda din hud från skador orsakade av UVA- och UVB-strålar.

2. Applicera solkräm regelbundet: Applicera solkräm varannan timme, särskilt om du svettas eller badar, oavsett om du är i ett solarium eller njuter av utomhusaktiviteter.

3. Välj rätt solkräm för solarium: Se till att solkrämen du använder för solariumsessioner inte innehåller olja, eftersom olja kan skada solariumsutrustning.

4. Investera i extra skydd: För optimalt skydd mot skadliga strålar, överväg att investera i en bredbrättad hatt och UV-skyddande kläder.

5. Rådfråga en hudläkare: Om du har frågor om val av solskydd för olika hudtyper eller om lämpliga SPF-nivåer, rådfråga en hudspecialist för professionell rådgivning.

Prioritera alltid din hudvård och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika potentiella skador från UV-strålning.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30
Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 229 kr
Försäljningspris 229 kr Ordinarie pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkräm SPF 30 - Perfekt för torr hud – Vattenresistent och närande

Kolla med ditt solariumcenter för specialerbjudanden och rabatter

Ta chansen att spara på dina solningssessioner. Håll utkik efter exklusiva rabatter som kan göra din solupplevelse ännu mer prisvärd.


FAQ


Är det farligt att använda solarium?

Ja, att använda solarium kan vara farligt eftersom det utsätter huden för höga nivåer av UV-strålning, vilket kan öka risken för hudcancer.


Bör man applicera solskydd i ett solarium?

Absolut, det är viktigt att använda solskydd i ett solarium för att skydda din hud från skadlig UV-strålning, även om många tror att det inte är nödvändigt.


Kan man få solbränna efter bara en session i solarium?

För att uppnå en synlig solbränna behöver du vanligtvis gå till solarium flera gånger, eftersom en enda session sällan ger märkbara resultat.


Är det säkert att använda solarium under graviditeten?

Det rekommenderas att undvika solarium under graviditeten eftersom UV-strålningen kan ha skadliga effekter på både mor och barn.


Får man D-vitamin från att använda solarium?

Ja, du kan få D-vitamin från solariums ljus, men det är viktigt att väga detta mot de potentiella riskerna med UV-exponering.


Vad motsvarar 20 minuter i ett solarium?

Tjugo minuter i ett solarium kan motsvara cirka 1-2 timmar i direkt middagssol, beroende på intensiteten av solariumenheten.


Hur många gånger behöver man använda solarium för att få en solbränna?

Vanligtvis behöver du besöka ett solarium 3-5 gånger för att börja se märkbar solbränna, beroende på din hudtyp och styrkan på solariumet.


Hur högt är UV i ett solarium?

UV-nivån i ett solarium är mycket hög, ofta 3-6 gånger starkare än middagssolen, vilket kan motsvara ett hypotetiskt UV-index på 20+.


Vad motsvarar 10 minuter i ett solarium?

Tio minuter i ett solarium kan motsvara cirka 30-60 minuter i direkt middagssol, även beroende på maskinens UV-styrka.

Sources:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram