Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar, hudförändringar, solfläckar, leverfläckar - kärt barn har många namn, men de olika termerna täcker samma tillstånd, som vi i den här artikeln kallar pigmentfläckar.

Pigmentfläckar är missfärgningar på avgränsade hudområden

Pigmentfläckar är pigmentförändringar i huden som framkallats av solen och som påminner om fräknar. Pigmentfläckar kallas även för solfläckar, leverfläckar eller lentigo solaris på latin, vilket kan översättas med fräknar eller åldersfläckar. Leverfläckar har alltså inget med levern att göra.

Det låter kanske komplicerat, men det är det inte. Pigmentfläckar uppstår när pigment klumpar ihop sig i hudens yttre skikt. Därför uppstår de välbekanta missfärgningarna i form av fläckar oftast där huden utsätts som mest för solen.

Pigmentfläckar kan beskrivas som flera olika saker:

  • Som vanliga fräknar (efelider)
  • Som solfläckar orsakade av solen och som inte försvinner (till skillnad från fräknar som ofta försvinner över vintern)
  • Som sammanflytande pigmentfläckar, så kallad melasma

Oavsett vilken typ av pigmentfläckar det handlar så uppstår de på grund av en aktivering av pigmentceller i huden. Pigmentcellerna bildar pigmentkorn som klumpar ihop sig i huden och förvandlas till synliga pigmentfläckar.

Det är alltså hudens naturliga färgämne (även kallat melanin) som klumpar ihop sig och dyker upp som mörka fläckar.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Är pigmentfläckar farliga?

Pigmentfläckar är i sig helt ofarliga och problemet är därför snarare kosmetiskt. Däremot kan pigmentfläckar förväxlas med farliga födelsemärken och därför är det alltid bra att vara uppmärksam på din hud.


Varför får du pigmentfläckar?

Den största orsaken till pigmentfläckar är att huden utsätts för alldeles för mycket solljus. Huden har sitt eget försvar mot solen och det är också därför du blir brun. Men om du har varit lite för ivrig med att sola (och glömt att använda solkräm) så kommer huden och cellerna att överarbeta - vilket innebär att de producerar för mycket melanin (hudpigment).

Som resultat blir din hud solskadad, vilket visar sig som pigmentfläckar och pigmentförändringar.

För mycket solning är den vanligaste, men därmed inte den enda anledningen till att du kan få pigmentfläckar.

Andra orsaker till pigmentfläckar: hormoner och medicin

Pigmentfläckar kan också uppstå på grund av hormoner. Därför får ofta kvinnor pigmentförändringar på grund av hormonella förändringar vid graviditet eller på grund av preventivmedel, som p-piller.

Är det någon skillnad mellan pigmentfläckar och pigmentförändringar?

Pigmentfläckar, solfläckar och pigmentförändringar används ofta om vartannat för att uttrycka samma sak - men alla pigmentförändringar orsakas inte av solen.

Pigmentförändringar kan även uppstå på grund av:

  • Obalans i kroppen i samband med psykisk ohälsa
  • Allergiska reaktioner
  • Hårborttagning och rakning
  • Skador på huden från slag, fall och ärr
  • Akne och eksem som även kan orsaka ärr
  • Medicin, strålbehandling och kemisk påverkan

Det som dessa pigmentförändringar har gemensamt med pigmentfläckar orsakade av solen är att de förvärras av solning.


Vilka typer av pigmentfläckar finns det?

Alla pigmentfläckar beror på en överproduktion av pigment i huden, men de går ändå att dela in olika typer efter utseende. Generellt skiljer man mellan två typer av pigmentfläckar:

1) Mörka/bruna pigmentfläckar: Mörka pigmentfläckar liknar fräknar. Ibland består de av flera fläckar som "smält ihop" och ibland som utstående områden med pigmentförändringar. Men även om de ofta förväxlas så är fräknar och pigmentfläckar inte samma sak. Fräknar kommer och går, pigmentfläckar består.

2) Vita pigmentfläckarDessutom finns det en typ av pigmentfläckar som beror på en underproduktion av pigment i huden. Här saknar huden melanin (pigment) vilket gör att det uppstår vita pigmentfläckar.


Vem får pigmentfläckar?

Praktiskt taget alla människor får pigmentfläckar i någon utsträckning när de kommer upp i 30-årsåldern. För de flesta blir pigmentfläckarna mer framträdande med åldern.

Det finns en helt naturlig förklaring till detta: Ju äldre du är, desto mer sol har du utsatts för - och eftersom det är solen som framkallar pigmentfläckar, så är ju detta logiskt.

Kvinnor har dessutom en tendens att få pigmentfläckar på grund av hormonell påverkan under graviditet eller på grund av preventivmedel som p-piller. 

Desto solkänsligare hud, desto större är risken för pigmentförändringar som orsakas av solen - men oavsett om din hud är solkänslig eller ej så är det alltid viktigt att använda solskydd och att följa de gällande rekommendationerna i förhållande till solljus.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Var på kroppen uppstår vanligtvis pigmentfläckar?

Eftersom pigmentförändringar orsakas av solens strålar uppträder pigmentfläckar vanligtvis på den del av kroppen är som mest utsatt för solen.

Därför är det vanligt att pigmentfläckar uppstår i ansiktet, på händerna och över benen. Många kvinnor får även pigmentförändringar på bröstet och över axlarna.


Förebyggande av pigmentförändringar

Det bästa du kan göra för att förhindra pigmentfläckar är att skydda din hud mot solen. Använd därför solkräm och håll dig i skuggan när det är som varmast, mitt på dagen.

Du tar faktiskt bäst hand om din hud genom att alltid använda solkräm - och fler och fler människor använder solkräm i ansiktet varje dag eftersom det förebygger ålderstecken som pigmentfläckar.


Hur kan man behandla pigmentfläckar?

För pigmentfläckar är det bästa botemedlet att skydda sig - använd solkräm och goda solvanor. Som tur är finns det mycket du kan göra själv för att minska och behandla dina pigmentfläckar.

Gör det själv - kräm och olja mot pigmentfläckar:

Har du pigmentfläckar i ansiktet eller på bröstet? Det finns krämer och serum som innehåller fruktsyror som effektivt kan minska pigmentförändringarna. Leta efter produkter med AHA- och BHA-syror, vitamin A, niacinamid och vitamin C. Dessa ingredienser kan du använda för att ge dig själv en kemisk peeling hemma - det kanske låter våldsamt men det är faktiskt skonsammare än ansiktsskrubb.

Letar du efter en kräm eller en olja för behandling av pigmentfläckar på kroppen? Då kan du använda Australian Bodycare's paketet

Paketet är sammansatt av produkter med noga utvalda ingredienser, som är gynnsamma om du vill att pigmentfläckar i ansiktet inte ska synas lika mycket. 

Peeling Serum innehåller den australiska ingrediensen lime pearl, som är rik på AHA-fruktsyra. AHA har en positiv effekt på pigmentfläckar, eftersom den kemiska peelingen bidrar med utslätande egenskaper. Hudtonen jämnas ut så att huden blir jämnare, slätare och mer hälsosam. 

Niacinamid, som ingår i Blemish Serum, minskar överföringen av pigment i huden så att pigmentförändringar blir mindre synliga. 

Ansiktsrengöring och ansiktskräm håller huden i toppform så att hudproblem minimeras och förebyggs.  

 

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Laser, blekning och professionell peeling

Om du plågas av stora och tydliga pigmentfläckar kan du söka professionell hjälp i form av peeling och laser. Denna metod rekommenderas dock endast för att lösa stora besvär och då det är omöjligt att mildra problemet med bra produkter.

Frysning eller laser, eller varken eller?

Om du går till läkaren kan läkaren ta bort fläcken genom frysning eller med hjälp laser. Det är naturligtvis en effektiv lösning, men det kan hända att du får en vit fläck i stället för en brun.

Fungerar blekningskräm mot pigmentfläckar?

Du kan också använda blekningskräm på dina pigmentfläckar, men med risken att de dyker upp igen, eftersom krämen förr eller senare kommer att sluta verka.

Plågas du mycket av dina pigmentfläckar?

Om du plågas av dina pigmentfläckar är det alltid en bra idé att kontakta en läkare som kan hjälpa dig. Om du inte vill ta bort dina leverfläckar med laser kan läkaren bland annat ordinera krämer och andra läkemedel på recept som kan bidra till att reducera dem.

4–pack för pigmentfläckar i ansiktet
Reducerar pigmentproblem i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 809 kr
4–pack för pigmentfläckar i ansiktet - Reducerar pigmentproblem i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram