Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är eksem - och vem drabbas av det?

Eksem är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar många människor av båda könen och i alla åldersgrupper. Man uppskattar att mer än 10% av alla svenskar lider av någon form av eksem. Trots de höga siffrorna är eksem inte alls smittsamt.

Många människor får eksem en eller ett par gånger i livet, medan andra lider av eksem i större eller mindre utsträckning under hela livet.

När man har eksem blir huden röd och kliar och kan svullna upp. Senare kan huden bli torr och fjällig och smärtsamma sprickor kan uppstå. Vid eksem finns det en inflammation i hudens yttersta barriär. Dermatit är den latinska termen för inflammation i huden, vilket är anledningen till att eksem ofta kallas för dermatit.

Man kan ha eksem var som helst på kroppen och i ansiktet. Orsakerna till olika typer av eksem är olika och olika typer av eksem kan förekomma på olika delar av kroppen.

Vissa typer av eksem är vanligare i vissa grupper än andra. Till exempel är atopiskt eksem, även kallat barneksem, särskilt vanligt hos barn. Och något fler kvinnor än män får kontakteksem, kanske för att kvinnor oftare kommer i kontakt med nickel genom smycken och rengöringsprodukter.


Olika typer av eksem

Det allmänna symtomet på eksem är en hudförändring med rodnad av huden, hudirritation och kliande. Dessutom kan det i vissa fall finnas prickar eller blåsor på huden, som kan innehålla vitaktigt eller gulaktigt pus. Huden kan också vara fjällande och svullen. Vid kroniskt eksem kan huden också förtjockas och spricka.

I allmänhet upplever de flesta personer med eksem att symptomen är värre på vintern och bättre på sommaren. Detta beror på låg luftfuktighet, torr luft, kyla och vind på vintern, medan solen på sommaren är bra mot eksem - om man njuter av solen i rimlig utsträckning.

Eksem är i hög grad ett ärftligt tillstånd. Om föräldrarna har allergier eller eksem är det mycket troligt att barnen också får eksem. Dessutom spelar miljön också en roll. Man tror till exempel att föroreningar och exponering för många olika ämnen gör att det finns betydligt fler människor med allergier i dag än tidigare.

Eksem kan orsakas av inre (endogena) faktorer. Det rör sig bland annat om typer som atopiskt eksem, mjälleksem, stasisdermatit och mynteksem. Eksem kan också orsakas av yttre (exogena) faktorer. Exempel är kontaktdermatit och nässelfeber.

Atopiskt eksem (barneksem/ astmaeksem)

Atopiskt eksem, även kallat barneksem, astmatiskt eksem eller atopisk dermatit, är den vanligaste typen av eksem. Det går inte att bota, men symptomen - torr och kliande hud - kan lindras.

Cirka 15 procent av alla barn och ungdomar lider av atopiskt eksem. Lyckligtvis växer ca 60% av barnen och ungdomarna med atopiskt eksem bort från sjukdomen i puberteten. Som vuxna, har de dock fortfarande en ökad risk att utveckla handeksem. Därför bör de i möjligaste mån undvika arbeten där händerna utsätts för tvål, vatten, kemikalier och andra ämnen.

De flesta personer med atopiskt eksem har haft sitt första utbrott när de var mycket små, ofta under det första levnadsåret.

Hos mycket små barn upp till 1-2 års ålder är eksem vanligast på kinderna, hakan, handryggarna och utsträckta sidor av armar och ben. Senare drabbar det främst knävecken, armbågar, handleder och fotleder. Hos äldre barn och vuxna är det ofta i ansiktet, särskilt runt ögonen, på halsen och på överkroppen. Vuxna med atopiskt eksem utvecklar också ofta handeksem på handryggen och mellan fingrarna.

Hos barn med atopiskt eksem är hudens förmåga att bekämpa bakterier och virus nedsatt. De är därför mer benägna att få till exempel förkylningssår och stafylokockinfektioner.

Atopiskt eksem är en ärftlig sjukdom, liksom hösnuva och astma. Om du har en av de tre sjukdomarna löper du stor risk att få någon av de andra, och du löper också stor risk att föra den vidare till dina barn.

Läs mer: Atopisk hud – slipp klåda och tillför fukt

Seborroiskt eksem (mjäll)

Mjälleksem, även känt som seborroiskt eksem, är en mycket vanlig typ av eksem som kännetecknas av rodnad och torra, vitaktiga fjäll eller gulaktiga, oljiga fjäll. Mjäll syns typiskt på hårbotten och som fjällande eksem i ansiktet, särskilt på pannan, ögonbrynen, ögonfransarna och näsan. Det kan också förekomma på bröstet, ryggen, armhålorna, naveln och ljumskarna.

Se mer: Hur behandlar man mjäll?

Mjälleksem är ofta förekommande hos spädbarn (även kallat skorv) och hos yngre män och vuxna i allmänhet. Generellt sett är det många människor som lider av mjäll. Mjäll orsakas av en jästsvamp som lever i den oljiga huden, kallad Pityrosporum ovale.

Läs mer: Så blir du av med mjälleksem

Stasis dermatit

När du blir äldre blir huden tunnare och lättare skadad. Detta kan orsaka små sprickor i huden eller bensår. Stasisdermatit uppträder på underbenen och är ofta förknippat med svullnad och åderbråck. Eksemet orsakar klåda, rodnad i huden, fjällning och små blåsor.

Stasisdermatit drabbar särskilt kvinnor över 60 år.

Läs mer om det: Vad är stasiseksem?

Mynteksem (nummulärt eksem)

Mynteksem, myntformigt eksem och nummulärt eksem är tre namn för samma typ av eksem, som kännetecknas av runda, myntformade röda fläckar som kliar. Den här typ av eksem ses främst på armar, ben, händer, fötter men ses också i resten av kroppen.

Mynteksem drabbar särskilt personer över 50 år och oftare män än kvinnor. Orsaken till mynteksem är okänd, men torr hud och stress kan vara utlösande faktorer.

Läs mer om: Nummulärt eksem (mynteksem) – Vad är det, och hur behandlar man det?

Kontakteksem

Kontakteksem uppstår när du har varit i kontakt med ett ämne som du inte tål. Kontakteksem kan uppstå för att du är allergisk mot ett visst ämne. Kontaktdermatit kan vara på grund av kontakt med något som är giftigt eller irriterande för huden. Fotokontaktdermatit utlöses av ljus.

Kontaktdermatit ses oftast på händerna och den vanligaste formen av kontaktdermatit är nickelallergi/ nickeleksem. Kontaktdermatit orsakar kliande och rodnad i huden. Vid akut kontaktdermatit kan röda vätskefyllda blåsor och sår uppstå. Vid kronisk kontaktdermatit är huden torr och fjällande med sprickor.

Handeksem är två till tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män och är särskilt vanligt i åldersgruppen 20-40 år.

Orsakerna till irriterande kontakteksem är ofta kontakt med vatten, tvål, mat, olja och andra ämnen. Allergiskt kontakteksem orsakas ofta av allergier mot metaller som nickel, gummi, parfymer, konserveringsmedel, kosmetika och andra.

Om man misstänker kontaktdermatit är det viktigt att göra ett allergitest så att man kan undvika kontakt med det allergiframkallande ämnet i framtiden.

Läs mer: Kontakteksem – Symptomer och behandling

Nässelutslag

Nässelutslag drabbar många människor och visar sig som ett kliande utslag på huden. Vem som helst kan få nässelutslag. Akut nässelutslag drabbar oftast barn, medan kronisk nässelutslag är vanligare hos vuxna. Kvinnor har tre gånger större risk att få nässelutslag än män.

Man vet inte alltid vad som utlöser ett utbrott av nässelutslag, men orsakerna kan vara medicinering, infektioner, allergier mot livsmedel, konserveringsmedel och färgämnen, kyla, sol, värme, stress, insektsbett och många andra.

Soleksem

Soleksem är en något annorlunda typ av eksem som drabbar cirka 15% av befolkningen i de skandinaviska länderna under vår- och sommarmånaderna. Så många som 85% av de drabbade är flickor och kvinnor i åldern 10-30 år. Ljusa hudtyper är mer benägna att utveckla soleksem än mörkare hudtyper.

Det orsakas av överkänslighet mot solens osynliga ultravioletta strålar. Symtomen omfattar kliande och ett rödaktigt hudutslag med små prickar eller blåsor.


Behandling av eksem

Det är viktigt att du söker vård för ditt eksem, eftersom obehandlat eksem kan bli värre och obehandlat allergiskt eksem kan bli kroniskt. Vissa typer, såsom soleksem, nässelutslag och kontakteksem, kan gå över av sig själva, medan andra typer, såsom atopiskt eksem, går inte över av sig själva.

De typiska symtomen på eksem - torr, kliande och fjällande hud - kan behandlas. Olika typer av eksem kan se olika ut och ha olika orsaker, men det finns många gemensamma drag i behandlingen.

Generellt sett är det viktigt att hålla huden mjuk och återfuktad så att den inte torkar ut och spricker. Det finns olika typer av krämer som är särskilt lämpliga.

Långa varma bad är skönt, men de irriterar och torkar ut huden, så det är bra att sänka temperaturen lite när du badar - och att förkorta badtiden.

Behandling med kräm

Eksemhud är mer benägen att torka ut än normal hud. Det är därför viktigt att ständigt återfukta huden med en bra (oparfymerad) fuktkräm. Använd den morgon och kväll, både när det finns ett eksemutslag och när eksemet är i en lugn fas utan utslag.

Det finns många bra fuktkrämer, även naturprodukter, som är antikliande och antibakteriella. Många personer med eksem gillar till exempel krämer som innehåller australisk tea tree oil eller aloe vera.

I de flesta fall av eksem kan det vara nödvändigt att ibland komplettera med en kräm eller salva som innehåller binjurebarkhormon. Produkter med binjurebarkhormon kallas också ofta för steroidkrämer eller kortisonkrämer.

Läs mer: Kräm mot Eksem – Så behandlar du eksem med kräm

Behandling av atopiskt eksem

Vid atopiskt eksem är det värt att undvika tobaksrök och pälsdjur i hemmet, eftersom dessa ökar risken för att utveckla astma och hösnuva.

Den vanligaste behandlingen av atopiskt eksem är salva och kräm som innehåller binjurekortikosteroidhormon. Den finns tillgänglig i fyra olika styrkor. Om inflammation utvecklas i eksematös hud kan man dessutom behöva använda ett bakteriedödande medel.

Hitta här: Kräm för atopiskt eksem

Behandling av mjälleksem

Vid mjälleksem i hårbotten kan man använda ett svampdödande hårschampo. I ansiktet och på kroppen kan du använda en fuktgivande kräm med svampdödande effekt. Dessutom kan du under en kortare tid använda en salva eller kräm med binjurehormon.

Hitta här: Kräm för mjälleksem

Behandling av stasisdermatit

Vid stasisdermatit ska huden hållas fuktig med en bra fuktkräm. Dessutom kan man använda en kräm med binjurekortikosteroid. Patienter med stasisdermatit bör använda kompressionsstrumpor.

Läs mer om: Behandling av stasisdermatit

Behandling av mynteksem

När man lider av mynteksem ska huden hållas fuktig och mjuk med en bra fuktkräm. Långa varma bad och för mycket tvål bör undvikas. Dessutom kan man behöva komplettera med en kräm eller salva med binjurekortikosteroider.

Behandling av kontaktdermatit

Vid kontaktdermatit är det också viktigt att se till att huden inte blir torr. Därför är det viktigt att regelbundet använda en bra fuktkräm. Du kan också behandla den med en kräm eller salva som innehåller binjurebarkhormon. Ljusbehandling av en hudläkare kan ibland hjälpa huden att läka. En tablettbehandling kan också vara ett alternativ vid kroniskt eksem.

Som förebyggande behandling är det viktigt att undvika de utlösande faktorerna för eksem. Detta kan göras till exempel genom att använda handskar eller skyddsutrustning.

Behandling av nässelutslag

Vid nässelutslag är det alltid viktigt att ta bort orsaken om man kan hitta den. Nässelutslag kan också behandlas med antihistaminer.

Behandling av soleksem

Den bästa behandlingen av soleksem är förebyggande. Du bör använda en solkräm med hög solskyddsfaktor, undvika att tillbringa för mycket tid i solen och bära lätt lager med kläder när du är i solen.

När skadan är skedd och du har soleksem kan du använda en bra fuktkräm, helst en med antiinflammatorisk effekt. I de flesta fall går soleksem över av sig själv. I svårare fall kan du komplettera med antihistamintabletter och en kräm eller salva med kortikosteroider.


Vanliga frågor om eksem

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem är en mycket vanlig hudåkomma, även känd som barneksem eller astmaeksem. Det visar sig som torr och kliande hud. De flesta personer med atopiskt eksem har haft sitt första utbrott inom det första levnadsåret.


Vad orsakar atopiskt eksem?

Atopiskt eksem är en ärftlig sjukdom, precis som hösnuva och astma. En annan orsak till att så många barn i dag lider av atopiskt eksem är miljön och den västerländska livsstilen med föroreningar och dammkvalster i hemmet.


Är atopiskt eksem ärftligt?

Atopiskt eksem är en ärftlig hudsjukdom. Om en eller båda föräldrarna har atopiskt eksem, astma, hösnuva eller allergier är risken mycket stor att barnet utvecklar atopiskt eksem.


Är atopiskt eksem kroniskt?

Atopiskt eksem är ett kroniskt tillstånd som inte kan botas, men symtomen kan behandlas. Lyckligtvis växer många barn, cirka 60% av barn och ungdomar med atopiskt eksem, bort från tillståndet före puberteten.


Kan atopiskt eksem smitta?

Atopiskt eksem smittar inte. Det är en ärftlig hudsjukdom som många människor lider av - men inte för att de har blivit smittade.


Hur behandlas atopiskt eksem?

Atopiskt eksem behandlas med salvor och krämer som innehåller binjurebarkshormoner. Dessutom är det viktigt att hålla huden fuktad hela tiden genom att använda en bra, rik och närande fuktighetskräm utan parfym.


Hur ser atopiskt eksem ut?

Atopiskt eksem visar sig som ett rött och kliande utslag. Hos spädbarn är det vanligast på kinderna, hakan, handryggarna och de utsträckta sidorna av armar och ben. Hos lite äldre barn drabbar det främst knävecket, armbågar, handleder och fotleder. Hos ännu äldre barn och vuxna finns den ofta i ansiktet, särskilt runt ögonen, på halsen och på överkroppen.


Vad är seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem, även känt som mjälleksem, är en mycket vanlig typ av eksem. Det kännetecknas av rodnad och torra, vitaktiga fjäll eller gulaktiga, oljiga fjäll. Mjäll ses typiskt på hårbotten och som fjällande eksem i ansiktet, särskilt på pannan, ögonbrynen, ögonfransarna och näsan. Det kan också förekomma på bröstet, ryggen, armhålorna, naveln och ljumskarna.


Vad är mynteksem?

Mynteksem, även kallat myntformigt eksem eller nummulärt eksem, är en typ av eksem som orsakar små, runda, kliande, röda eksemfläckar på armar, ben, händer, fötter och kropp. Mynteksem ses oftast hos personer över 50 år och oftare hos män än kvinnor.


Hur många människor har eksem i Sverige?

Eksem är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar många människor. Man uppskattar att mer än 10% av alla svenskar drabbas av eksem varje år.


Vad är toksiskt eksem?

Toxiskt eksem är en kontaktdermatit som uppstår när man har rört vid något som är giftigt och därför irriterar huden.


Vad är eksem?

Eksem är en mycket vanlig hudsjukdom som visar sig som kliande och rodnad i huden.


Vad orsakar eksem?

Det kan finnas många olika orsaker till eksem, beroende på typ. Ärftlighet spelar en roll, liksom miljön. Man skiljer på inre och yttre faktorer.


Vad är allergiskt eksem?

Allergiskt eksem är ett eksem som utlöses av något som man är allergisk mot. Om det allergiska eksemet inte behandlas kan det bli kroniskt.


Vad är astmaeksem?

Astmaeksem är ett annat ord för atopiskt eksem eller barneksem. Det visar sig som torr och kliande hud. De flesta personer med atopiskt eksem har haft sitt första utslag inom det första levnadsåret.


Vad är infekterat eksem?

Infekterat eksem är ett utslag av eksem som har blivit infekterat med bakterier, ofta på grund av att du har kliat dig på huden och bakterier har trängt in i huden. Det är viktigt att behandla ditt eksem så att det inte blir infekterat.


Vad är nummulärt eksem?

Nummulärt eksem kallas också för mynteksem eller myntformigt eksem, efter de runda och myntformade fläckar på huden som eksemet orsakar. Fläckarna är röda och kliar.


Varför får barn eksem?

Även mycket små bebisar kan få eksem. Det är vanligtvis atopiskt eksem, som till stor del är en ärftlig typ av eksem.


Kan stress orsaka eksem?

Stress kan vara en utlösande faktor för ett utslag av eksem.


Kan socker orsaka eksem?

En del människor märker att de får eksem eller att deras eksem blir värre när de äter vitt socker och andra typer av livsmedel.


Kan man få eksem av pollen?

Om du har en pollenallergi är det mer sannolikt att du också utvecklar eksem.


Kan man få eksem i genitalområdet?

Klåda i genitalområdet kommer i många fall att orsakas av svampinfekterat eksem.


Kan man få eksem av alkohol?

Om du är allergisk mot alkohol kan detta lätt yttra sig som eksem när du dricker alkohol.


Kan man få eksem av mögel?

Om du är allergisk mot mögel kan ett av symtomen vara ett utslag av eksem.


Kan eksem gå över av sig självt?

Ibland kan eksem gå över av sig självt, särskilt soleksem, nässelutslag och vissa typer av kontakteksem. Andra typer, som atopiskt eksem, går dock inte över av sig själva.


Kan eksem vara cancer?

Eksem har inget att göra med cancer. Men om du märker några förändringar på din hud bör du alltid låta en läkare kontrollera den för att ta reda på vad det är och hur du ska behandla det.


Kan eksem vara farligt?

Eksem är i allmänhet inget farligt tillstånd. Det är obehagligt, men med rätt behandling är eksem oftast hanterbart.


Om du har ytterligare frågor om detta ämne rekommenderar vi att du kontaktar din läkare.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram