Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur ser finnar på blygdläpparna ut?

De flesta är bekanta med finnar som kommer upp på ryggen och på ansiktet, men om man tillhör det kvinnliga könet kan man få finnar och knottror på blygdläpparna också.

Finnarna här brukar ha inflammerat gult var som kan tryckas ut. De ser precis likadana ut som finnar på andra områden på kroppen: röda, ömma och inflammerade. Små vita pormaskar eller knottror är också vanligt att man får på blygdläpparna, detta är i regel talgkörtlar fyllda med talg s.k. milier.

Vem kan få finnar på blygdläpparna?

Det är helt normalt att kvinnors blygdläppar ändrar utseende lite med åldern. Oftast sker denna förändring under graviditeten och födseln, klimakteriet och ålderdomen. Det är inte ovanligt att finnar och vita pormaskar på blygdläpparna uppkommer under dessa stadier. Det kan självfallet upplevas som ganska irriterande, men det är faktiskt ganska vanligt.

Även om du aldrig har haft problem med finnar och vita pormaskar på blygdläpparna eller könsorganet förr, kan du helt plötsligt upptäcka dem på senare år.


Varför får man finnar på blygdläpparna?

Uppkomsten av finnar är i regel en hormonrelaterad hudåkomma. Det är därför de flesta lider av finnar under puberteten, då det finns en överproduktion av hormoner i kroppen.

Detta leder till en överproduktion av talg i talgkörtlarna, som i sin tur täpps till eftersom den överflödiga talgen inte kan komma upp till hudytan och stötas bort. Om det kommer ner bakterier i talgkörtlarna, vilket kan vara svårt att undvika, uppstår det en inflammation och därmed en finne.

Eftersom huden på både de yttre och de inre blygdläpparna innehåller talgkörtlar kan man alltså få finnar även här. Detta gäller för huden på resten av kroppen också.

Skälen till varför man plötsligt får en finne eller en inflammerad talgkörtel på blygdläpparna kan variera. Sanningen är dock att i de flesta fall är orsakerna är helt naturliga och ofarliga.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Finnarna kan vara milier

Ibland kan de knottror som du tror är finnar, i verkligheten vara milier. De ser ut som små vita prickar på blygdläpparnas hud.

Vi har talgkörtlar överallt på kroppen, förutom för på handflatorna och fotsulorna. Talgkörtlarnas funktion är att producera talg som innehåller fett. Detta talgfett hjälper till att hålla huden mjuk och smidig och skydda den mot uttorkning och bakterieangrepp. Dessa små vita knottror, eller milier, är alltså helt naturliga och väsentliga.


Finnar och inåtväxande hår på grund av rakning

När man avlägsnar generande hårväxt med rakning eller med andra metoder, finns det alltid en viss risk att hårsäckarna blir infekterade av bakterier, vilket leder till uppkomsten av finnar. Detta gäller även för hårsäckarna på resten av kroppen där oönskad hårväxt avlägsnas. Som för exempel när man intimrakar sig på blygdläpparna.

Finnar och inkapslade pormaskar på blygdläpparna kan också bero på inåtväxande hårstrån. Ett hårstrå börjar växa in i huden eftersom spetsen av hårstrået är rundat och kan inte tränga igenom huden, och därför tvingas det tillbaka till hårsäcken där det ursprungligen kom ifrån. Orsaken för ingrodda hårstrån kan vara att man har på sig för åtsittande kläder eller att man rakar sig.

En större eller mindre finne på blygdläpparna kan definitivt vara generande och ganska smärtsam. I sällsynta fall kan denna finne rentav utveckla sig till en stor böld, och då är det bäst att besöka en läkare som kan ta en titt på den.


Blåsor och vita knottror kan bero på förtjockad hud

I nogle tilfælde kan hvide knopper på skamlæberne skyldes fortykket hud. Dette kaldes også lichen sclerosus og rammer oftest ældre. Knopperne kan være ømme og kløende.


Blåsor och vita knottror kan bero på förtjockad hud

I vissa fall kan blåsor på blygdläpparna bero på förtjockad hud. Denna sjukdom kallas också för lichen sclerosus och drabbar oftast äldre personer. De vita knottrorna kan vara ömma och ge klåda.


Hur blir man av med finnar på blygdläpparna?

Både finnar och vita pormaskar på blygdläpparna är mycket vanliga, men de kan vara mycket irriterande att behöva ha ändå.

Det är sällan en bra idé att klämma och pressa ut finnar och vita talgknottror, även om det kan vara svårt att låta bli ibland. Det finns alltid en risk att de blir inflammerade, vilket kan förvärra situationen.

Om du tvivlar över vad finnarna eller knottrorna är för något, är det bra om du låter en läkare ta en titt på dem. De kan ju möjligtvis vara i behov av en medicinsk behandling – framförallt om det handlar om könsvårtor. Om det bara är vanliga finnar och milier kan du själv behandla dem.


Behandling av finnar och vita talgknottror på blygdläpp

  1. Först och främst är det viktigt att se till att man har en god personlig daglig hygien – även där nere. Överflödig talg, hudfett och smuts måste avlägsnas. Detta kan du göra genom att tvätta dig försiktigt med en skonsam intimtvål. Det är viktigt att du i din iver att rengöra grundligt inte överdriver med tvättningen, eller använder produkter med parfym, eftersom detta kan leda till att kroppens naturliga pH-balans rubbas, vilket kan medföra andra problem.

    Body Wash från Australian Bodycare är en mild och vårdande body lotion som kan användas överallt på hela kroppen.
  2. Håll upp på intimrakningen under en period för att se om finnarna och knottrorna kommer upp till följd av rakning. När du ska börja raka dig igen är det viktigt att du rengör huden ordentligt innan med en bra duschtvål. Efter rakningen är bör du smörja in och vårda huden med antibakteriell kräm som inte innehåller parfym. Föredra helst en speciell after shave cream.
  3. Åtsittande kläder och underkläder av syntetiska material som huden inte kan andas igenom, kan också vara en orsak till finnar och milier på blygdläpparna. Prova på att i förekommande fall ha på dig lösare kläder och underkläder i bomullstyg.
  4. När du är klar med rakningen och tvättningen måste du tillföra fukt till huden. Detta gör du bäst med en mild och vårdande kroppslotion. Här är det viktigt att du åter igen använder produkter utan parfym. Lotionerna från Australian Bodycare är alla milda och hudvänliga, så du kan lugnt använda dem över hela kroppen.

Produkter från Australian Bodycare

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram