Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus är en sällsynt hudsjukdom, som ger hudförändringar runt ändtarmsöppning och könsorgan. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet angriper kroppen.

Hudsjukdomen är (i de flesta fall) livslång och du kan därför inte bli fri från den, utan du kan bara behandla den. Lichen Sclerosus har inget svenskt namn.

3–pack för vård av Lichen Sclerosus
Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 539 kr
3–pack för vård av Lichen Sclerosus - Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet

Vem riskerar att drabbas av Lichen Sclerosus?

Hudsjukdomen kan drabba alla – även män och barn (främst flickor). Men det är oftast kvinnor i och efter klimakteriet, som lider av Lichen Sclerosus.

Endast ungefär 10 % som lider av hudsjukdomen är barn och unga.

Man vet inte exakt hur många som lider av sjukdomen. 


Hur utvecklas Lichen Sclerosus?

Till att börja med är Lichen Sclerosus en ofarlig sjukdom, som inte smittar vid sex eller beröring. Sjukdomen kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer eller cancer i slemhinnan – men det gäller färre än 5 % av fallen.

Det är viktigt med tidig upptäckt för bästa behandling och prognos. Det är också därför patienter, som lider av Lichen Sclerosus, erbjuds årliga kontroller hos en läkare för att förebygga oupptäckta cancerfall.

Barn, som sällan drabbas av sjukdomen, får ett mildare sjukdomsförlopp med färre besvär. Hos många växer sjukdomen bort.


Varför får man Lichen Sclerosus?

Det finns ingen tydlig orsak till att man drabbas av Lichen Sclerosus. I vissa familjer verkar det som att sjukdomen relaterar till andra autoimmuna sjukdomar – exempelvis ämnesomsättningssjukdomar.

Sjukdomen uppstår för att det sker ett ”fel” i kroppens immunförsvar, så att det producerar antikroppar mot delar av kroppens egen vävnad.


Hur ser symptomen på Lichen Sclerosus ut?

Lichen Sclerosus visar sig oftast som vita, fläckiga hudförändringar runt ändtarmsöppningen och könsdelarna.

Hudförändringarna irriterar och gör huden öm. Efter ett tag kan huden bli ännu vitare, tunn och rynkig. Det innebär att samlag ofta kan vara smärtsamt.

Förändringarna i huden kan också leda till att vävnaden skrumpnar ihop och att slidöppningen blir trängre – men sjukomen sprider sig inte till själva slidan. Några får också fläckar med förtjockad hud och färgändringar från vitt till grått.

Stark irritation är det vanligaste symptomet på sjukdomen – och den kan vara så kraftig att nattsömnen blir lidande. Irritationen kan åtföljas av en brännande och svidande känsla och man kan få sår om man kliar sig i det drabbade området.

Om det är huden vid ändtarmen som är drabbad riskerar du att få problem med förstoppning och avföring, dels p.g.a. smärtor och dels för att ändtarmen kan bli snävare.

Om du har inkontinenssymptom är det viktigt att du använder en inkontinensbinda och inte en hygienbinda. En vanlig hygienbinda skapar en innesluten och tät miljö i det drabbade området.


Hur kan Lichen Sclerosus behandlas?

Lichen Sclerosus är som sagt en hudsjukdom som kräver behandling. Det är en kronisk sjukdom, som dock kan stabiliseras så att den fortsätter i lugna faser, även om nya utbrott alltid kan uppstå.

Lichen Sclerosus förväxlas ofta med svampinfektion. Behandling mot svamp har dock ingen effekt på sjukdomen. Om du upplever förändringar i huden runt ändtarm och könsdelar kan din läkare ta ett vävnadsprov för att vara säker på att hudförändringarna beror på Lichen Sclerosus.

Det finns ingen behandling, som kan få sjukdomen att försvinna, men behandlingen har till syfte att lindra besvären och undvika att sjukdomen sprider sig ytterligare. Därför är det också viktigt att sätta in behandling tidigt.

Behandlingen ska:

 • lindra symptom och besvär.
 • förhindra att ärrvävnad bildas.
 • förebygga ytterligare förändringar i hud och celler, som kan utvecklas till cancer.

Här kan du läsa mer om olika typer av behandling.

Behandling med creme och olja

Behandlingen av Lichen Sclerosus kan bestå av en fet creme med minst 70 % fettinnehåll utan parfym och andra allergiframkallande ämnen. Använd också gärna en babyolja som omväxling.

Använd en mängd som motsvarar en ärtas storlek. Smörj in det drabbade området minst två gånger om dagen. Byt också mellan olika sorters cremer.

Behandling med medicinsk salva

Ofta behandlas hudsjukdomen med en stark medicinsk salva, som en läkare skriver ut på recept. 

Behandling med laser

Lichen Sclerosus kan ge sprickor och sår. I vissa fall kan de vara svårläkta. I sådana fall kan det vara en idé att behandla med laserterapi.

Laser är en särskild typ av förstärkt ljus. Ljuset är mycket koncentrerat och likriktat så det kan tränga ner djupt i vävnaden både exakt och kontrollerat. Det kan öka blodcirkulationen och stimulera de enskilda cellerna så att deras naturliga reparationsmekanismer stärks. Det gör att sår och sprickor läker bättre och snabbare.

Behandling med laser är smärtfritt. Några upplever behandlingen som små snärtar med ett resårband. Behandlingen pågår ungefär 10–20 minuter och som utgångspunkt bör du räkna med behandling en gång i veckan under en period på sex till åtta veckor.

Behandlingen kan, precis som de andra behandlingstyperna, inte göra att sjukdomen försvinner, men den lindrar obehag och symptom.

Fråga alltid en läkare om råd om du är osäker på om behandlingen kan hjälpa dig.

Behandling med operation

I de flesta fall är det inte nödvändigt med operation. Det kan dock komma i fråga om du upplever mycket trång slida eller ändtarmsöppning. I sådana fall kan en operation vidga mynningen.

Även här har behandlingen som syfte att korrigera förändringarna och operationen gör inte att sjukdomen försvinner.


Komplettera med vårdande gel och creme

Det är alltid en bra idé att förse området med fukt och näring så att huden är så spänstig som möjligt.

Använd gärna Australian Bodycares Femi Daily, som är en gel för daglig vård i intimområdet. Gelen verkar effektivt mot skör, torr och irriterad hud samtidigt som den motverkar bakterier.

Femi Daily är en vattenbaserad och hormonfri gel, som verkar förebyggande och lindrande på intimt obehag. Antibakteriell Tea Tree Oil håller orenheter i schack utan att störa den naturliga bakteriefloran i det ömtåliga intimområdet. De mjukgörande ingredienserna motverkar torrhet och fuktar huden hela dagen.

Smörj in 1–2 gånger varje dag och låt torka innan du klär på dig. Skölj inte bort gelen.

Femi Daily Intimkräm
En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Femi Daily Intimkräm - En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet

Komplettera också gärna med Barrier Cream, som är en effektiv creme för vård av ömtålig hud. Cremen verkar skyddande och lugnande på öm och irriterad hud – och den bildar inte minst en barriär, som skyddar mot yttre påverkan.

Både gel och creme är dermatologiskt testade som säkerhet för att de är hudvänliga – även för dig med ömtålig hud.

3–pack för vård av Lichen Sclerosus
Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 539 kr
3–pack för vård av Lichen Sclerosus - Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet

5 goda råd till dig som lever med Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus kan vara besvärande att leva med. Men med några goda råd – förutom cremer och medicin – kan du hålla besvär och symptom i schack på bästa sätt.

Det gäller bland annat:

 • Kost
 • Kläder
 • Hygien
 • Bindor och menstruation
 • Fritidsaktiviteter

Råd om kost

De tio kostråden är om möjligt ännu viktigare när du lider av en autoimmun sjukdom som Lichen Sclerosus. De grundläggande rekommendationerna för din kost är:

 • Ät varierat (och inte för mycket) – och var fysiskt aktiv varje dag
 • Ät frukt och grönsaker
 • Ät fisk
 • Ät fullkorn
 • Ät magert kött och pålägg
 • Ät magra mejeriprodukter
 • Ät mindre mättat fett
 • Ät mindre mat som innehåller mycket salt
 • Ät mindre mat som innehåller mycket socker
 • Drick mycket vatten

Råd om kläder

Använd byxor och trosor som inte sitter åt. Stringtrosor kan förvärra besvären så undvik sådana. Undvik trosor av nylon och välj istället siden eller bomull. De får också gärna vara sömlösa så att inget skaver i området.

Det är också en bra idé att undvika sköljmedel och tvättmedel med parfym när du tvättar trosorna.

Se till att området får tillräcklig mycket luft – och sov gärna utan trosor. Det underlättar läkningsprocessen.

Råd om personlig hygien

Om du lider av Lichen Sclerosus så är det viktigt att du är försiktig med att använda tvål och vatten. Vatten kan verka uttorkande på huden och det är inte lämpligt om huden redan är torr och skör.

Nedtill ska du därför endast tvätta dig med vatten en gång om dagen – gärna ljummet vatten.

Undvik långa badkarsbad, våtservetter, parfym, tvål och intimrakning. Tvål kan verka irriterande på huden så hoppa över den i din rutin för intimhygien. Använd eventuellt en olja innan du badar för att skydda huden på bästa sätt.

Råd om bindor och menstruation

När du har mens är det en bra idé att undvika bindor och trosinlägg. De riskerar att stänga till så att intimmiljön blir tät.

Använd istället en menskopp, som inte stänger till intimmiljön på samma sätt.

Råd om fritidsaktiviteter

Om du håller på med ridning, cykling eller simning kan det vara extra tufft att lida av Lichen Sclerosus.

Prova en cykelsits som är avsedd för kvinnor. Den saknar spets och har ett hål i mitten. Använd också gärna en hästsadel med gelkudde, som ska kylas innan användning.

Använd en silikonbaserad glidcreme som skydd mot klorvatten, innan du kastar dig i vattnet i simhallen.

3–pack för vård av Lichen Sclerosus
Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 539 kr
3–pack för vård av Lichen Sclerosus - Lugnande intimprodukter vårdar och skyddar vid irritation och ömhet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram