Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är pormaskar – och vem får pormaskar?

Pormaskar är de små svarta eller vita prickar, som de flesta av oss har prövat att ha sittande, primärt i ansiktet. Pormaskar beror på en tillstoppad talgkörtel, som typiskt uppstår på grund av en förökad talgproduktion – och den följs oftast av en förökad hormonproduktion. Det är speciellt i puberteten, att det sker en förökad hormonproduktion, och därför är det speciellt unga i puberteten (av bägge kön), som har problem med pormaskar. Men alla vuxna kan få pormaskar. En ensam ibland eller många hela tiden.


Hur kan man behandla pormaskar?

Pormaskar har inget att göra med bristande renlighet eller dålig hygien. Det är bara hormonproduktionen, som påverkar utvecklingen av pormaskar. Bra renlighet och hygien och en bra hudvård är dock viktiga medel, när du skal försöka bli av med pormaskarna.

Grundlig och noggrann tvätt och rensning av huden är det viktigaste vapnet i kampen mot pormaskarna. Det är viktigt, att du varje morgon och varje kväll ser till att ta bort överflödigt fett, smuts och eventuell makeup från huden. I Face-serien hittar du en mild och hudvänlig ansiktstvätt och skintonic, som både forebygger och verkar effektivt mot pormaskar och oren hud.

Produkter mot hudormar innehåller tea tree oil, som motverkar bakterier, samtidigt med att de vårdar och beskyddar huden. Det finns också en mild och fuktgivande ansiktskräm i samma serie. Det är nämligen mycket viktigt, att du kommer ihåg att tillföra huden fukt, när du har tvättat och rensat med en tvål mot pormaskar. Annars riskerar du, att huden själv börjar producera alltför mycket fett (talg).

Det är inte bara ansiktshuden som ska vårdas. Till kroppen hittar du body wash, body lotion och body cream i Body-serien. En gång emellanåt, kanske en gang i veckan, kan du använda en exfolieringskräm till ansikte och kropp. Men akta att du inte skrubbar för hårt på huden, och kom ihåg att använda en god och vårdande dagkräm efteråt. Läs mer om exfoliering här.


Video: Så blir du av med Pormaskar i ansiktet

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Får man klämma pormaskar?

Det är mycket frestande att klämma sina svarta pormaskar. De vita pormaskarna sitter under huden, så dem ska du inte försöka att klämma själv. Det ska du ha hjälp till hos en kosmetolog eller din läkare, om de irriterar dig. Generellt är det ingen god idé att klämma pormaskar och finnar.

Det finns som utgångspunkt inte bakterier i en pormask. Men om du petar i en pormask, kan der tränga ner bakterier till pormasken i talgkörteln, och så kan pormasken utveckla sig till en finne. Petar du i en finne, kan du riskera att förstöra huden och inflammera stället.

Du kan dock försiktigt klämma de svarta pormaskarna, om de är lätta att klämma, och du aktar huden, så du inte får sår och ärr. Du kan använda ett rent papper/näsduk, så du inte för bakterier från dina fingrar ner i huden. ‘

Det finns också en speciell pormaskborttagare, som du kan använda. Den kallas också ett komedonspjut. Du kan köpa det på apoteket.

Läs också: Ansiktsmask mot pormaskar, oren hud och finnar


Hur ser pormaskar ut?

Det är inte alla människor, som har finnar, men de flesta har på en eller annan tidpunkt prövat att ha en pormask eller två på näsan eller ett annat ställe i ansiktet. Pormaskar beror helt och hållet på en tillstoppad talgkörtel, och därför ses de oftast dä vi har flest talgkörtlar.

Vi har talgkörtlar över hela kroppen förutom i handflatorna och på fotsulorna, men speciellt många i ansiktet, på ryggen och bröstet. I ansiktet uppträder de oftast i pannan, på näsan, på sidorna av näsan och på hakan.

Men du kan också ha pormaskar i resten av ansiktet och på hela kroppen.

Vita och svarta pormaskar

Pormaskar kallas också komedoner. Det finns två olika slags pormaskar: svarta pormaskar och vita pormaskar.

De svarta pormaskarna kallas också blackheads eller öppna pormaskar. De sitter runt omkring i ansiktet och på kroppen som små svarta prickar, ofta i klungor. De är i nivå med huden och kan därför inte märkas, uteslutande ses.

De vita pormaskarna kallas också milier, whiteheads eller stängda pormaskar. De kan vara svåra att se på grund av den vita färgen, men du kan typiskt märka dem som en liten bula eller en liten hård knopp i huden. Ofta sitter de under ögonen, i pannan och på kinderna.

Hur kan man förebygga, att man får pormaskar?

Det kan vara svårt att undgå pormaskar helt, eftersom det är en hormonellt betingad hudåkomma. Det bästa du själv kan göra för att förebygga att du får pormaskar, är att rensa och vårda din hud grundligt. Se till att få inarbetat en god rutin, där du tvättar och rensar din hud grundligt, men milt, morgon och kväll. Kom ihåg att använda en bra kräm mot pormaskar för att få bukt med dem.

När du rensar din hud, avlägsnar du överflödigt fett från huden. Därför är det viktigt, att du också kommer ihåg att tillföra huden ny fukt i form av ansiktskräm och body lotion.

En sund kost och en sund livsstil med motion och ingen stress kan ha en gynnsam och förebyggande verkan på hudens tillstånd, och därmed också på tendensen att bilda pormaskar. Ljus och luft är också bra för huden.


Varför får man pormaskar?

Både vita och svarta pormaskar uppstår, när det samlas talg och döda hudceller i en talgkörtel, som då stoppas till. Om något av den tillstoppade talgen kommer upp till hudens yta, kommer den i förbindelse med syre, och det är det, som ger den svarta färgen till de svarta pormaskarna.

Om den tillstoppade talgen däremot kapslas in under hudens yta utan att kunna komma ut, bildas det en liten vit och hård knopp, och så har det bildats en vit pormask.

En förökad talgproduktion beror typiskt på en överproduktion av hormoner på grund av en hormonell obalans. Det sker bland annat i puberteten, men kan också förekomma på andra tidpunkter, till exempel vid p-pillerstop, under en graviditet eller i förbindelse med stress (hos båda könen). Pormaskar är alltså en hormonellt betingad hudåkomma.

Men förutom det, så kan tendensen till pormaskar vara ärftligt betingad, och stress har blanda annat också inflytande på vår hormonproduktion och därmed vårt hudtillstånd.

Läs också: Hur for man bort finnar


Produkter Från Australian Bodycare:

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram