Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Pormaskborttagning

Det är det värsta som kan ske. Du ska till en fest, på en date eller hålla ett föredrag och nu finns det en stor svart, ful pormask precis mitt på näsan. Eller i pannan. De kan inte undgå att se den. Den är kanske redan lite infekterad och röd och nästan en finne. Det skulle bli så bra och nu är allt förstört. Du är i alla fall säker på att de kommer att stirra.

Förtvivla inte! Det finns hjälp att hämta.

Är du klar? Ska vi gå igång med att bli av med pormaskar och finnar en gång för alla?


Vad är pormaskar?

Låt oss börja med lite snabb info om pormaskar. Så är vi bättre utrustade till att bli av med dem.

Pormaskar på läkarspråk komedomer, uppstår när hudens porer blir tillstoppade av talg. Det är en naturlig olja, som ger dig skinande hud och fett hår. Utan talg ville din hud bli torr och spricka. Problemet uppstår när några av porerna blir tillstoppade av döda hudceller och talg. Då får du pormaskar, eller svarta prickar, som många också kallar dem

Några av oss producerar bara mera talg än andra och är därför mer utsatta för att få pormaskar. Av en eller annan orsak kommer pormaskar mycket ofta på näsan, men du kan också få pormaskar andra ställen på huden.

Om du har en tendens att få pormaskar, har du säkert också lätt att få finnar.

Det finns det faktiskt en god anledning till.

Forskarna har fått reda på att en finne och en pormask faktiskt är samma sak. Det är nytt för de flesta, också för skribenten, men det är faktiskt sant. En finne är en tillstoppad pormask, som har infekterats. Bakterier tränger in i poren och frossar i de döda hudcellerna. Det ger infektion och så har du fått en finne. Fy!

Om du slipper dina pormaskar, slipper du också dina finnar. 2 för 1, som man säger. Därför är det viktigt att göra något åt de svarta prickarna och pormaskar

LÄS OCKSÅ: Bra hudvård – vad är det?

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Vad är ett pormask medel?

Ett pormask medel kan antingen vara några effektiva produkter som med daglig användning effektivt förebygger och avlägsnar pormaskar på näsan och i ansiktet. Ett pormask medel kan också vara ett verktyg som du kan använda för att avlägsna pormaskar och finnar.

Vad ska du då välja?

Om du vill ta bort dina pormaskar ska du både använda några bra produkter dagligen och samtidigt använda ett pormask medel med en flat spets, så du undgår kontakt med fingertopparna och bakterier när du trycker dina pormaskar.

Den goda nyheten är, att du faktiskt kan undgå och få bort pormaskar.

Det kräver bara en sak:

Att du läser denna guide helt till slut.

Och att du följer de tricks, vi ger dig här i guiden.

Låt oss komma igång!


Så gör du när du ska ta bort pormaskar

Bli av med pormaskar med en tre-stegs-ansiktstvätt.

Vår effektiva ansiktstvätt består av 3 steg som du ska följa. Du får allt du behöver i vårt stora djuprensande ansiktspaket.

Det är tillräckligt att följa denna rutin 2-3 gånger i veckan. Resten av tiden kan du bara tvätta ditt ansikte morgon och kväll med vår Face Wash och sedan fukta huden med vår face cream.

Om du följer denna rutin i några veckor kommer du att förbluffas över hur mycket bättre din hud ser ut.

Steg 1: Ansiktstvätt

Första steget är ansiktstvätt med tvål. Vi använder tvålen för att ta bort smuts och fett från huden och för att öppna porerna. Här använder du vår Face Wash tvål. Den innehåller den antibakteriella Tea Tree Oil, det gör alla våra produkter. Om du tvättar ditt ansikte två gånger om dagen – morgon och kväll – så är redan bra på väg. Det är en god idé att använda ansiktstvätt medan du är i bad, så värmen gör att dina porer öppnar sig. Alternativt kan du ligga med en varm våt trasa på ansiktet i några minuter.

Ansiktstvätt mot finnar
Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Steg 2: Exfoliering och Ansiktsmask

Exfoliering betyder avlägsnande av döda hudceller. En ansiktsmask är en lerbaserad kräm, som du låter sitta på huden för att dra ut orenheter och döda hudceller. Tillsammans är de ett formidabelt team, som tar livet av även de mest envisa pormaskar.

Du ska bara använda exfoliering och ansiktsmask 2-3 gånger i veckan. Mer än det kan irritera huden. Använd ansiktsmasken efter att du har tvättat ditt ansikte med Face Wash.

Glöm allt om att ansiktsmasker bara är för kvinnor! Och inte något med gurka och avokadomix i hela ansiktet.

Använd vår Face Mask istället. Den är lerbaserad och innehåller både sandelträ-nötskal och tea tree oil. Sandelträskalen har en exfolierande effekt och skrubbar skonsamt huden, så döda hudceller avlägsnas. Tea tree oil verkar antibakteriellt och tränger djupt in i porerna. Det är dåliga nyheter för pormaskar och finnbakterier!

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
Steg 3: Ansiktskräm

Efter att du har tvättat dig med Face Wash och använt vår Face Mask ansiktsmask är din hud ren och fin, men också uttorkad. Nu ska du runda av läckert med en god fuktighetskräm som vår Face Cream. Du tänker kanske, att om fet hud ger pormaskar, varför då använda en fet kräm? Det ska vi eftersom hudens porer kan märka när huden är torr. Då börjar de producera extra mycket talg och så har vi problemen med tillstoppade porer igen. Därför tillför vi igen fett till huden med en fuktighetskräm.

Ansiktskräm med Tea Tree Oil
Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Ansiktskräm med Tea Tree Oil - Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Så blir du av med Pormaskar i ansiktet – Video


Andra sätt att ta bort pormaskar på

Hittills har vi talat om att förebygga pormaskar. Det fungerar, men det går några veckor innan det riktigt visar resultat. Men vad gör du om du har en pormask eller finne du ska få bort innan helgens fest? Den snabba pormaskbortttagningen får du svaret på här.

Spot Stick mot pormaskar

En spot stick är gjord speciellt till att komma direkt på en pormask eller finne. Den fungerar genom att torka ut orenheten så den ser mindre ut. Vår Spot Stick innehåller tea tree oil som verkar anti-bakteriellt. Använd den direkt på finnen eller pormasken.

Tryck ut dem

Ja, du FÅR trycka ut en pormask eller en finne, men passa på. Du riskerar att göra det hela värre. Pormaskar kan ofta tryckas ut, men om du gör det fel, liknar din näsa en tomat efteråt och du kan få ärr och sår.

Här är det rätta sättet att trycka ut pormaskar på:

1: Ånga huden

Varm ånga får porerna att utvidga sig, så de lättare släpper pormasken. Det finns flera sätt du kan använda ånga på. Det lättaste är att ta en lång varm dusch. Använd gärna ansiktstvätt samtidigt. Du kan också koka vatten och lägga en handduk över ditt huvud så ångan träffar ansiktet. Det är också fint att bara lägga en våt varm trasa över ansiktet i några minuter.

2: Tryck ut pormasken

Så ska vi till det. Det finns massor av videoer på Youtube av folk som trycker ut finnar och pormaskar. Det kan i och för sig vara rätt fascinerande att se på. Speciellt om du ser på några hudläkare som till exempel Dr. Pimple Popper. Vi ska nog vara glada att vi inte är hennes patienter för det finns några vilda exempel ibland.

Nå men, när de professionella trycker ut en pormask, går de inte bara igång med två fingrar. För det första använder de handskar, så de inte får bakterier på huden. Du behöver inte använda handsker om du inte har några, en bit toalett/hushållsrulle är fint. Tryck långsamt och konstant in mot pormasken. Pröva att undgå att använda naglarna, det ger mycket lätt sår om du trycker för hårt. Om pormasken är för svår kan du på apoteket köpa en liten ”tång” till hjälp. Den kan vara bra till större pormaskar.

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

3: Spot Stick

När du har försökt att trycka ut pormasken eller finnen, kan du efteråt använda vår Spot Stick. Den verkar antibakteriellt och det är viktigt för det kan lätt komma en infektion när du har tryckt till.

Spot Stick med Tea Tree Oil
Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 99 kr
Försäljningspris Från 99 kr Ordinarie pris 299 kr
Spot Stick med Tea Tree Oil - Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud

Tuffa medel mot pormaskar – men var försiktig

Lider du verkligen av stora pormaskar och finnar kan du få tuffare medel hos din läkare och på apoteket.

Salicylsyra är en syra som exfolierar huden och öppnar porerna. Den är rätt hård för huden, så den ska inte användas för ofta.

Australian bodycare har utvecklat en kemisk peeling med 2% BHA salicylsyra som kan användas för att exfoliera oren hud och pormaskar - läs mer om peeling av T-zonen här.

T–zone BHA Exfoliant
2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
T–zone BHA Exfoliant - 2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet

Benzyolperoxid är ett anti-bakteriellt medel som speciellt används mot finnar och acne-anfall.

Båda dessa produkter är hårda för huden, så vi rekommenderar att du tar en pratstund med din läkare om huruvida det är något för dig.

LÄS OCKSÅ: Så kan du ta bort dina pormaskar


Produkter Från Australian Bodycare:

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram