Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vem behöver hudvård?

Bra hudvård är något, som vi alla behöver. Det gäller både barn och vuxna, unga och gamla. Och det gäller både kvinnor och män. Det är skillnad på vad vi behöver, allt efter ålder, kön, hudtyp, hudens tillstånd och de utmaningar, vi kan ha. Och det är helt säkert stor skillnad på, hur mycket vi betonar den dagliga hudvården. Det är till exempel typiskt stor skillnad på den uppmärksamhet, som kvinnor och män offrar på deras hudvård. Trots att det alltså är viktigt för båda könen.

Och vad är då bra hudvård? Det är, kort sagt, när du sköter bra om din hud utifrån de behov, som just din hud har.

Lider du av exem, oren hud, finnar, nässelfeber, förkylningssår, psoriasis eller en annan hudåkomma, ska du sköta om och vårda din hud extra bra, för då behöver din hud extra hudvård och omsorg. Men även människor med perfekt hud och inga hudproblem ska också se till att vårda och sköta om deras hud väl.

> Hudvårdsprodukter utan parabener

Olika hudtyper kräver olika former av hudvård. Men oavsett, om din hud är torr, fet, oren, känslig, allergisk, kombinerat eller helt normal, så kan du göra mycket för att själv sköta bra om den.

LÄS MER: Finnar i ansiktet – Så får du bukt med finnarna

 


Vad är bra hudvård?

Vår hud, som också kallas cutis på latin, är uppbyggd av två lager. Det översta lagret, som är det synliga, kallas överhuden eller epidermis. Under den ligger läderhuden eller dermis, som är det tjockaste lagret. Under de två lagren ligger underhuden, kallad subcutis.

Vår hud fungerar som en barriär mot fukt, smuts, bakterier, värme, kyla och annat utifrån

Därför är det viktigt för oss alla att sköta bra om vår hud. Dessvärre finns det många, som först tänker över det med hudvården, när de en dag upplever problem med sin hud, eller när de får en hudåkomma. Men oavsett hur din hud ser ut, är det viktigt att offra lite tid på din hud varje dag året runt.

I verkligheten handlar bra hudvård om att följa några enkla råd. Omtanke, sund livsstil och daglig uppmärksamhet på huden kombinerat med några bra hudvårdsprodukter kan göra mycket.

LÄS MER: Bli av med finnarna – nu och för alltid

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Enkle råd till bra hudvård:

  • Se till att ha bra solskydd. Sol är bra för huden – i begränsade mängder. Din hud mår inte bra av för långa stunder i solen, men oavsett hur länge du är där, ska du alltid se till att använda en bra solkräm både i ansiktet och på kroppen. Kom också gärna ihåg en hatt på en varm sommardag. För mycket sol kan ge soleksem, solskador och pigmentförändringar, men också mycket allvarligare sjukdomar som hudcancer och födelsemärkecancer.
  • Använd en bra kräm, face cream till ansiktet och body lotion till kroppen, så du upprätthåller eller återskapar en bra fuktbalans i huden. Huden ska inte vara för torr, men inte heller för fet. Det handlar alltså om att hitta en hudkräm utan parabener, som passar till dig och din hud.
  • Ät sunt och lev sunt. Kost och livsstil har stort inflytande på vår kropp och sundhetstillstånd, och det påverkar också vår hud. Så se till att äta sunt, så du får massor av vitaminer, drick rikligt med vatten, dyrka motion och undgå stress. Röker du, kommer både du och din hud att må bra av att kvitta rökningen.
  • Kom ihåg att tvätta och rensa din hud varje dag med våra milda tvålar. Face wash är utvecklad till huden i ansiktet och innehållet av den naturliga Tea Tree Oil motverkar bakterier och håller huden sund. Body Wash är vår milda tvål till kroppen som också innehåller Tea Tree Oil som motverkar och avlägsnar bakterier. Dessutom tar body wash bort överflödigt hudfett.
  • Exfoliera gärna huden med jämna mellanrum. Exfoliering tar bort smuts, fett, döda hudceller och annat från huden, och på på så sätt medverkar exfoliering till att ge huden nytt liv.

Bra ansiktsvård

Ansiktshuden ska vårdas varje dag. Precis som med tandborstningen är det viktigt att minnas den dagliga hudvården två gånger om dagen, morgon och kväll.

Om morgonen ska ansiktshuden rensas, så nattens fett och smuts rensas av. Och på kvällen ska dagens strapatser i form av smuts, fett, makeup, förorening och annat tvättas av. En del tvålar torkar ut huden för mycket, så använd en mild tvål som lämpar sig för den tunna ansiktshuden. Vår face wash är mild och innehåller den antibakteriella och hudvänliga Tea Tree Oil som motverkar bakterier och håller huden sund.

Både morgen och kväll ska rensningen avslutas med en bra och vårdande ansiktskräm utan parabener, som upprätthåller hudens fuktbalans och håller den sund. Använd gärna en ansiktskräm som motverkar bakterier, som exempelvis vår face cream med Tea Tree Oil.

Ett par gånger om veckan mår din hud bra av att rensas extra bra med en exfoliering. Men se till att välja produkter, som är milda vid huden, och undgå att skrubba kraftigt på huden.


Bra kroppsvård

När vi talar om hudvård, har vi en tendens till att mest tänka på huden i ansiktet. Men det är inte bara ansiktshuden, som ska ha uppmärksamhet. Huden på kroppen ska också vårdas. Den ska tvättas ren med body wash, så smuts och fett kommer av, och gärna exfolieres några gånger om veckan.

Efteråt ska huden smörjas in i en bra fuktighetskräm, som tar hänsyn till de behov, som just din hud har. Vi rekommenderar Australian Bodycare body lotion till daglig vård av din hud. Body lotion innehåller Tea Tree Oil som hjälper med att motverka bakterier. Dessutom har den ett högt innehåll av glycerin, som hjälper med att upprätthålla hudens fuktbalans.

Ett varmt bad torkar ut huden, så efter ett bad törstar din hud efter fukt. Använd en bra fuktighetskräm, som passar till din hud. En kräm är fetare och mer fuktgivande än en lotion. Så är din hud mycket torr, kommer en kräm att passa bättre än en lotion.

De flesta av oss tvättar händer många gånger dagligen, så huden på händerna är speciellt utsatt. Därför är det viktigt att komma ihåg en bra handkräm, när du har tvättat händer; kanske inte varenda gang, men flera gånger om dagen. Vår body cream är mycket passande om dina händer behöver extra vård.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Årstidernas påverkan på huden

Många människor upplever inte så stora problem med huden och är därför inte så bra på att komma ihåg krämen i det vardagen. Men när vintern kommer, kan de plötsligt märka, att huden blir torr, och de behöver en läppbalsam till läpparna och en kräm till huden.

Torrt, kallt och blåsande vinterväder är hårt för huden. De flesta av oss kan märka, hur huden blir mera stram och torr, när det är kallt och det blåser. Inomhus skruvar vi upp för värmen. Det ger ett varmt och torrt inneklimat och en låg fuktighet, och det verkar också uttorkande på huden

De flesta kan klara sig med en bra kräm och några bra läpprodukter. Men de människor, som är disponerade för torr hud eller lider av hudsjukdomar eller hudåkommor, kan behöva ännu mera hjälp om vintern. Det kan vara extra vårdande krämer eller medicinska salvor eller krämer.

Vår body cream är en intensiv kräm till vård av speciellt utsatta områden som till exempel händer, fötter och armbågar.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Hudvård till olika hudtyper

Talgkörtlarna producerar talg eller fett till huden, så den inte torkar ut. Puberteten och de tidiga vuxenåren är den period, då huden producerar mest talg. När det sker en överproduktion, som det ofta gör i de åren, får vi oren hud. Med åldern har huden en tendens till att bli torrare, eftersom talgproduktionen avtar.

Äldre människor kan därför ha ett extra stort behov av att minnas den dagliga insmörjningen i kräm. Vår body lotion är bra till alla åldrar och har ett högt innehåll av fuktgivare som är bra för torr hud. Vid speciellt utsatta områden kan man supplera med vår body cream som är till intensiv vård.

Babyhud och barnhud, ung hud, mogen hud och äldre hud ska inte behandlas likadant. Alla behöver hudvård och fukt, men det ska vara rätt slags. Ofta har spädbarn och barn inte lika stort behov av kräm, som äldre har.

Förutom de många barn, som lider av barneksem, och därför har ett speciellt stort behov av att få tillfört massor av fukt. Vår body lotion är mild och hudvänlig, och hjälper med att reducera klåda och irritation som barn med barneksem ofta lider av.

Det finns hudvårdsmedel och krämer, som passar till alla hudtyper. Så oavsett, om du har oren hud, fet hud, torr hud, känslig hud, normal hud, kombinerad hud, hud med allergi eller något helt annat, finns det hudvård, som passar till dig.

Hudvård för torr hud handlar naturligtvis om massor av fukt, medan hudvård för fet hud inte handlar om att undgå fukt. Det handlar om att tillföra rätt typ av fukt i rätta mängder. Till oren och fet hud använder man ofta hudvårdsprodukter, som innehåller fruktsyra eller salicylsyra, eftersom de motverkar bakterier. Hudvård till känslig hud handlar om de rätta milda ingredienserna, som försiktigt vårdar och fuktar huden.

Är du osäker på din hudtyp, eller har du problem med din hud, kan du låta en hudläkare se på din hud, så du får rätt vägledning och rätt hudvårdsprodukter.


De fyra hudtyper, man normalt pratar om:

– Fedtet hud är hud, som framstår skinande och fet. Detta beror på en överproduktion av talg. Den ökade talgproduktionen kan medföra tillstoppade porer i huden, vilket kan medföra oren hud med finnar och pormaskar.

– Känslig/sensitiv hud är hud, som lätt reagerar på utifrånkommande faktorer som sol, vind, värme, kyla, kosmetik, tvål och annat. Huden reagerar då med klåda, sveda, prickande osv. Den blir röd, irriterad, torr eller reagerar på annat vis.

– Normal/kombinerad hud är hud som är mjuk, smidig och varken torr eller fet. Även om man har normal/kombinerad hud, kan huden i den så kallade T-zonen, som sträcker sig från pannan ner över näsan och till hakan, ändå vara en smula mera skinande. Alla människor har en ökad talgproduktion i T-zonen.

– Torr hud er hud, der er en smule ru og mat. Spektret er bredt fra en smule tör hud til ekstremt tör hud, som det for eksempel ses ved atopisk eksem og andre hudlidelser.


Hudvård till dig med en hudåkomma

Har du en hudsjukdom eller hudåkomma, behöver din hud extra uppmärksamhet. Utöver den dagliga vanliga hudvården kan din hud behöva extra vårdande krämer eller andra produkter. Det kan vara medicinska salvor eller krämer eller andra speciella produkter. Det är viktigt, att du pratar med din läkare eller hudläkare om vad du ska använda till just din hud.


Ekologisk/naturlig/alternativ hudvård

Både ekologisk och naturlig hudvård innehåller primärt naturliga ingredienser som plantoljor, eteriska oljor och plantextrakt. I det stora hela är de ekologiska och alternativa produkter utan syntetiska färg- och doftämnen, mineraliska oljor, parabener och silikoner.

Några av de ingredienser, man ofta använder i ekologisk och/eller naturlig hudvård, är tea tree oil , aloe vera, salt, honung, sandelträ, arganolja, olivolja och solrosolja.

I ekologisk hudvård är en stor del av de naturliga ingredienserna ekologiska och således dyrkade utan sprutmedel och konstgödning. Men alla ingredienser är inte nödvändigtvis ekologiska. Och alla ingredienser är inte heller nödvändigtvis naturliga ingredienser. I naturlig hudvård är ingredienserna huvudsakligen plantor, örter och oljor från naturen. De kan vara ekologiska, men är det inte nödvändigtvis.

Idag finns det lyckligtvis goda möjligheter att välja ekologisk hudvård eller naturlig hudvård, också kallad alternativ hudvård, framför traditionell hudvård. Det är dock viktigt att komma ihåg att ekologisk hudvård och naturlig hudvård inte nödvändigtvis är bättre och sundare för din hud. Ekologiska ingredienser och plantextrakt kan också framkalla allergi på samma sätt, som traditionella produkter kan. Men ekologisk hudvård och naturlig hudvård är inte så fyllda med kemikalier, som de traditionella produkterna typiskt är.

De många olika kosmetikfirmorna har alla massor av hudvårdsprodukter på hyllorna. Men föredrar du ekologiska matvaror, är du kanske också en av dem, som föredrar ekologiska eller naturliga ingredienser på huden och hudvård utan parabener och parfym och utan mineraliska oljor.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Fokus på hudvårdsprodukter

Det finns ett hav av hudvårdsprodukter på marknaden, och det kan vara något av en djungel att hitta runt i. Man kan fort köpa sig fattig i produkter. Men mycket är inte nödvändigtvis bättre. Och allt är inte gjort genom att köpa några jättedyra krämer. Tyvärr. Kom också ihåg, att krämer bara fungerar, när de används! Det hjälper alltså inte att köpa en bra kräm, om du glömmer att använda den.

Det viktigaste är därför att hitta några få bra produkter, som gör något bra för din hud, och som du tycker om att använda. Hudvårdsprodukterna ska passa till din hudtyp, så din hud får tillfört rätt mängd fukt och rensas och vårdas optimalt. Och så ska det helst vara lätt, överskådligt och kunna klaras på en hektisk vardag.


Hemlagad hudvård

Många av de traditionella hudprodukter, man kan köpa, innehåller faktiskt örter och plantor, men de innehåller också en massa annat, som du kanske helst vill slippa, och det undgår du genom att göra din hudvård själv.

På nätet kan du hitta många olika recept på naturlig hudvård, så du kan göra dina egna hemlagade krämer och rensprodukter. Det finns också många recept på hemlagade ansiktsmasker, som du snabbt kan laga med få naturliga ingredienser. Det kan till exempel vara honung, citron, ägg, kanel, banan, äpple, avocado, morot, yoghurt, granatäpple, ingerfära och mycket annat, som ingår. De olika frukterna och ingredienserna är var för sig – eller tillsammans – bra till olika hudtyper.

Vill du vara helt säker på, vad det är, du smörjer på din hud, kan du göra din egen hemlagade hudvård. Det tar tid, men så vet du i alla fall, vad allt innehåller.

Hemlagad hudvård tar utgångspunkt i gamla husråd om, vad som fungerar i olika situationer. De flesta husråd härstammar från den gång, det inte fanns kosmetisk hudvård, och man istället använde naturens örter och plantor för att vårda huden.

Det kan dock rekommenderas att köpa en av de erkända ansiktsmasker till dig med oren hud, finnar och pormaskar som du hittar på apoteket.

Se urvalet av ansigtsmasker som passar till ditt problem.

Ansiktsmask | Ansiktsmask mot finnar, pormaskar och oren hud


Hudvård till män

Mäns hud behöver hudvård, precis som kvinnors hud gör. Men många män orkar inte den slags. Och de vill inte alls använda produkter, som ser feminina ut och doftar fint och känsligt. Lyckligtvis finns der många produkter, som är riktade speciellt till män. Det är maskulina hudvårdsprodukter, som är snabba och lätta att använda. Och rätt fort märker de flesta män att det faktiskt är både skönt och behagligt med en välvårdad hud, som varken är torr eller fet.

För män är det inte minst viktigt med en bra hudvård före och efter rakning av skägget. Innan rakningen är det en god idé att tvätta huden och använda rakskum. Efter rakning är det viktigt att använda en bra aftershave creme, som lugnar och vårdar huden. Vår face balm är utvecklad just till att använda efter rakning, och innehåller Tea Tree Oil som motverkar bakterier och förebygger irritation och röda knoppar.

För kvinnor, som rakar sig på benen, under armarna eller i bikinilinjen, gäller samma goda råd om hudvård och rakning. Vid hårborttagning på benen rekommenderar vi vår body balm, som innehåller antibakteriell Tea Tree Oil och är bra till att vårda huden efter hårborttagning.


FAQ om hudvård

Vad är bra hudvård?

Bra hudvård är hudvård, som passar till din hudtyp, din ålder, din huds tillstånd och de behov, din hud kan ha. Bra hudvård är inte lika med massor av dyra produkter. Det viktigaste är att använda produkter, som passar till din hud. Din hud behöver bli tvättad och rensad och få tillfört fukt i rätt mängder.


Hur ser man till att få en bra hudvård?

Bra hudvård handlar grundläggande om att tvätta och rensa huden och därefter tillföra rätt mängd och typ av fukt, så fuktbalansen i huden upprätthålls eller återskapas.


Hudvård – vad fungerar?

Det är mycket olika, vilken hudvård som fungerar på vem. Det är viktigt, att du väljer hudvård efter din hudtyp, din ålder och din huds tillstånd. Har du speciella hudproblem eller hudåkommor, ska hudvården också ta hänsyn till detta.


Varför behöver man hudvård?

Huden behöver vård för att upprätthålla eller återskapa hudens smidighet och fuktighet. Huden har som ändamål att hålla vätska inne i kroppen och smuts, bakterier, värme, kyla och annat ute från kroppen. Och därför är det viktigt, att huden är i balans.


Vad är ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård är hudvård, där en stor del av de naturliga ingredienserna är ekologiska och således dyrkade utan sprutmedel och konstgödning. Men alla ingredienser är inte nödvändigtvis ekologiska. Och alla ingredienser är inte heller nödvändigtvis naturliga ingredienser.


Produkter Från Australian Bodycare:

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram