Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är en invändig finne?

En inåtväxande finne är en finne som är fängslad under huden. Därför kallas dessa finnar även för inbyggda finnar, innebrännare eller inkapslade finnar. Invändiga finnar är, precis som vanliga finnar, en hormonellt betingad hudåkomma.

Finnar och dålig hy drabbar speciellt ungdomar under puberteten, men vissa personer kan lida av finnar långt efter tonåren. Oavsett ålder är det mycket generande och besvärligt att ha finnar och därför är det värt att ta reda på hur man ska bli av med dem.


Hur ser en invändig finne ut?

Finnar är en hormonellt betingad hudåkomma. När en överproduktion av hormoner sker, bidrar det till att talgproduktionen också ökar vilket gör att talgkörtlarna blir tilltäppta. Eftersom talgen inte kan komma ut till hudytan, och bakterier tränger in i talgkörteln, uppstår en inflammation – vilket leder till att finne kommer upp.

En finne är röd, svullen och fylld med gult var som kan komma ut om finnen brister.

Hur känns en invändig finne?

En invändig finne är en finne som är inkapslad under huden. Den känns som en liten (eller större) knuta på huden. Huden kan också var öm och röd.

En inåtväxande finne kan lätt förväxlas med en finne som inte är färdigutvecklad än. Denna kommer dock– i motsats till en inåtväxande finne – att komma upp till hudytan och brista.

En tilltäppta talgkörtel kan också brista under huden, och då bildas en invändig finne. Den känns som en liten hård knuta under huden.

Om en inåtväxande finne brister under huden kan det dessutom uppstå en infektion, och det finns risk att du får ett litet ärr. Har du en hård liten knuta under huden kan det vara tal om en atherom eller en talgcysta. Detta är en större variant av en tilltäppt talgkörtel som i vissa fall kan leda till en böld.

Invändiga finnar kan uppstå överallt i ansiktet och på kroppen: i pannan, på näsan, på hakan, på kinderna, på halsen, i öronen, på armarna, på bröstet, på ryggen osv. Vanliga finnar är irriterande, men man kan klämma ut dem själv (även om man inte bör göra det), och bli av med dem.

Det är frustrerande när man upptäcker en invändig finne som man vet inte går att klämma ut. Även om man försöker – vilket inte rekommenderas eftersom man kan skada huden – känns det som om finnen inte kan tränga igenom huden, precis som om huden är alldeles för tjock.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Hur blir man av med invändiga finnar?

Finnar, både invändiga och alla andra finnar överhuvudtaget, är generande och besvärliga.

Att ha finnar och dålig hy påverkar humöret och vårt sinnestillstånd negativt. Tyvärr finns det ingen mirakelkur som kan på kort tid ge ren och finnfri hud, även om det finns en mängd olika produkter i marknaden som lovar det.

För att bli av med invändiga finnar och finnar i allmänhet gäller det att vara utrustad med tålamod i kombination med bra finnprodukter. Vi rekommenderar att ni inte klämmer på finnar, varken invändiga eller andra finnar, eftersom huden kan bli skadad och ärr kan bildas.

Dessutom är det oftast nästan omöjligt att klämma ut en invändig finne.

Så blir man av med oren hy, finnar och pormaskar

Se till att du tvättar och rengör din hud

Det effektivaste medlet för invändiga finnar och andra typer av finnar är mild och skonsam tvättning, rengöring och vård av huden. Du kan se ett exempel på videon ovan. Det är viktigt att du tvättar och rengör ansiktet varje morgon och kväll. Överflödigt fett måste avlägsnas från huden, och huden måste rengöras skonsamt och effektivt.

Det gäller också att undvika att bakterier tränger in i huden och därför kan det vara en bar idé att använda produkter som har en antibakteriell effekt, som produkter med tea tree oil.

Du kan bland annat använda Face-serien från Australian Bodycare till ansiktet och Body-serien till kroppen. Båda serier erbjuder produkter som innehåller tea tree oil för rengöring och vård av huden. Tea tree oil är känt för dess antibakteriella effekt, vilket gör produkterna effektiva mot finnar och dålig hy.

Bli av med finnarna – nu och för alltid

Använd en bra och näringsrik ansiktskräm

När du har tvättat och rengjort ditt ansikte är det viktigt att du kommer ihåg att förse den med fukt. Många personer som har en tendens till finnar och fet hy är rädda för att använda ansiktskrämer eftersom de tycker att huden blir ännu fetare om de använder dem.

På detta vis riskerar du dock att torka ut huden. Detta kan leda till att huden producerar ännu mer talg (hudfett) vilket förvärrar problemet. Du måste använda en bra och näringsrik ansiktskräm, det har huden behov av.

Se till att du väljer en ansiktskräm för finnar, som är speciellt anpassad för finnig och oren hy. Glöm inte att använda ansiktskräm till ansiktet och bodylotion eller body cream till resten av kroppen.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Sök läkarhjälp för ditt problem

Om du är mycket svårt angripen av invändiga finnar och andra sorters finnar, kan det behövas att du kompletterar din hudvård med en receptbelagd salva, kräm eller kanske en tablettbehandling. I vissa sällsynta fall kan det behövas att du genomgår en antibiotikabehandling eller att den inkapslade finnen avlägsnas med kirurgiskt ingrepp.

Vi dessa fall är det nödvändigt att du rådgör en läkare eller en hudspecialist om ditt problem.

LÄS OCKSÅ: Hur blir man av med finnar – guide


Varför får man invändiga finnar?

En invändig finne uppstår när talgproduktionen i en talgkörtel ökar, vilket leder till att den blir tilltäppt. Finnar beror på en hormonell obalans i kroppen. När en överproduktion av hormoner sker, t.ex. under puberteten, bidrar det till att talgproduktionen också ökar vilket gör att talgen lagras och talgkörtlarna blir tilltäppta.

En invändig finne, eller en innebrännare, har av en eller annan orsak inte kommit ut till hudytan utan förblivit under huden. För att förebygga och undvika inkapslade finnar är det bästa du kan göra att rengöra och vårda din hud grundligt varje dag.

Eksfoliering och peeling av huden kan också hjälpa med att avlägsna döda hudceller, överflödigt fett och smuts från huden så att talgkörtlarna inte blir tilltäppta så lätt. På detta vis minskar du också risken att invändiga finnar utvecklas. 


Produkter Från Australian Bodycare:

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram