Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar på hakan?

Finnar går också ofta under namn som akne och oren hud. Alla är ett utryck för att huden inte är sund och ”frisk” i det område där finnen uppstår. Finnar eller oren hud på hakan är en liten röd svullnad i huden, som också kan ha en gulaktig underliggande vätska.

Finnar på hakan är ett inflammationstillstånd i huden som kan uppstå på kort tid, när huden utsätts för bakterier. Orenheten uppstår i porer och talgkörtlar, och det är inflammationen som ger svullnaden och irritationen i huden.

Du kan få finnar på hakan, men också i resten av ansiktet och på kroppen där det finns talgkörtlar och porer. Det är oftast ansiktet som drabbas av finnar, eftersom du här har många porer som finnarna kan utveckla sig i.

Finnar på hakan och andra ställen i ansiktet och på kroppen kan vara ett stort problem, eftersom det kan kännas pinsamt och kosmetisk missprydande med den röda finnen som alla kan se.

Men varför får du överhuvudtaget finnar på hakan? Det får du reda på mera om i det följande.


Vad beror finnar på hakan på?

Det är så irriterende när du upptäcker att en röd och inflammerad finne är på väg på hakan. Men vad är orsaken till finnar på hakan egentligen? Det kan finnas flera orsaker till att du får en finne på hakan. Det sker ofta på de mest olyckliga tidpunkter.


Talg och tilltäppta porer ger finnar

När du får finnar på hakan, beror det på att hudens porer täpps till med fett, döda hudceller och smuts. Det täpper till porerna och ger huden den röda svullnad vi känner som en finne.

Finnar beror dock också på talg. Alla människors hud bildar naturligt talg. Det är hudens naturliga fuktmedel, och det är viktigt för att hålla huden ren och sund. Men när talgen i talgkörtlarna samlas, så drar talgkörtlarnas gångar ihop sig, samtidigt med att produktionen av talg fortsätter.

Körtlarna kan inte följa med och så sker det en ansamling av talg. Det sätter sig som avfallsämnen och bakterier i körteln som blir irriterad.

Bakterien kallas Propionebacterium acnes, och den lever av hudfettet i huden. Bakterien bildar en inflammation som resulterar i svullnad och rodnad i huden – en finne.

Därför är en överproduktion av talg och tilltäppta porer en av de vanligaste orsakerna till att du får finnar på hakan och andra ställen på huden. Genetiken kan också spela en roll här. Om dina föräldrar har tendens till stora porer, kan du också vara mera utsatt för det. Det är dock inte så att man kan säga att finnar är direkt ärftliga.

Hormonell obalans kan luras

Lider du av finnar på hakan, kan det också bero på en hormonell obalans. I kroppen finns hormoner, och kommer de ur deras naturliga balans kan det föra till oren hud och irriterande ömma finnar. Obalansen kan uppstå om du är stressad eller om du är gravid.

Många lägger skulden på fetthaltig mat när de får oren hud och finnar. Det finns inget vetenskapligt bevis för att chips och andra osunda och feta matvaror har en direkt förbindelse till bildandet av finnar. För även om du äter massor av grönt och grovt, kan du ändå få finnar. En del livsmedel kan dock skapa en hormonell obalans. Det kan till exempel vara tillfället med mjölk.

I komjölk finns det naturliga hormoner, eftersom kon, på samma sätt som människor, producerar hormoner. Det är en låg, och inte minst naturlig mängd, som inte är farlig. Dock kan en känslig hud med tendens till finnar reagera på innehållet av hormoner och därför utveckla finnar.

4 produkter för finnar på hakan
Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter för finnar på hakan - Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan

Vem drabbas oftast av finnar på hakan?

Finnar är en av de allra vanligaste hudtillstånden, och alla kan få finnar på hakan eller ett annat ställe på huden. Problemet är dock mera uttalat för vissa grupper.

Finnar hos unga

I puberteten är det speciellt utbrett at få finnar på hakan och i ansiktet. I tonåren ökas nivån av könshormoner i blodet – det gäller hos bägge kön. Könshormonerna blir till ett mera aktivt hormon tack vare enzymer i talgkörtlarna. Det betyder att talgkörtlarna blir större och att produktionen av talg också ökas.

Den ökade mängden talg gör huden fetare och det ger därför ofta flera finnar i denna period i livet. Finnar på hakan och i ansiktet kan vara ett problem för unga i flera år, men kommer ofta att avta i 19-årsåldern, när tonårsåldern slutar.

Finnar hos vuxna

Även om finnar på hakan ofta är ett problem för unga människor med tendens till fet hud, betyder det inte att du inte också kan få det som vuxen. Det gäller exempelvis speciellt kvinnor som ofta är utsatta för finnar under menstruation eller graviditet, eftersom hormonerna kommer i obalans så talg överproduceras.


Symptom på finnar på hakan

Finnar på hakan visar sig som en röd svullnad i huden – ofta med en underliggande gulaktig vätska som understryker inflammationstillståndet i huden. Finnen kan ofta vara ledsagad av ömhet, som förvärras när du rör vid den, på grund av inflammationen.

Finnar kan visa sig som ytliga orenheter, men de kan också ses som som djupa förtjockningar i huden med ett slemmigt och gult sekret. I sådana fall kan finnen kännas som en slags kula under huden.

Symptomen avtar gradvis och finnen blir mindre och mindre över några dagar. Är det en djupt liggande och förtjockad finne, kan det dock ta längre tid för inflammationen att försvinna så huden kan läka av sig själv.


Vilken behandling finns?

Om du lider av finnar på hakan, vad gör du då för att behandla dem bäst och komma problemet till livs? Även om det är ett problem som många besväras av, så finns det lyckligtvis metoder till att korrigera det.


Resultatet efter 4 veckors användning av vårt Face Kit

4 produkter för finnar på hakan
Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter för finnar på hakan - Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan

Se till att rensa huden

När du vill behandla finnar är det viktigt att först och främst hålla huden ren och utan bakterier, som är orsaken till att inflammationen och finnen uppstår på hakan. Det är det mest effektiva sättet att ta bort finnar och oren hud på.

I Australian Bodycares Face-serie får du ett komplett paket bestående av fyra produkter som effektivt motverkar finnar på hakan och i resten av ansiktet.

Serien består av en Spot Stick, Face Wash, Face Tonic och Face Cream, som alla har den 100 % naturlige ingrediensen Tea Tree Oil gemensamt. Oljan har unika antibakteriella egenskaper och motverkar därför bakterier på huden genom att lägga en tunn hinna som gör det svårt för bakterier att tränga in i hudens talgkörtlar och porer och sätta sig till en inflammerad finne.

Tillsammans ser produkterna till att hålla huden ren och utan bakterier. Tvätta ansiktet med den milda ansiktstvätten morgon och kväll. Då rensar du huden för bakterier, fett och smuts – utan att torka ut huden. Se dock till att inte tvätta ansiktet för mycket, eftersom det bara kommer att irritera huden och göra problemet värre. Med Face Tonic kan du rensa porerne effektivt på djupet, medan Face Cream används som avslutande led i din behandling mot finnarna. Krämen ger det sista skyddet mot bakterier och gör huden både smidig, slät och mjuk.

Med ett Spot Stick till hands har du en här-och-nu-behandling som hjälper med att stoppa utvecklingen av en finne på hakan. Använd sticket på hudområdet så snart du märker de första tecknen, så får du en effektiv lindring av de förste tecknen på finnen och hindrar den i att utveckla sig.

4 produkter för finnar på hakan
Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter för finnar på hakan - Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan


Läkarbehandling av finnar

Även om tvätt och rensning är det mest effektiva sättet att komme finnar på hakan till livs, kan det i en del tillfällen kräva ytterligare behandling och ett besök hos läkaren. Vid svåra tillfällen av akne och finnar är det därför en god idé att uppsöka din egen läkare för at undgå ärrbildningar.

Här kan läkemedel med tuffare salvor och tabletter vara nödvändig. Läkaren kommer i de allra flesta tillfällen hänvisa dig till en hudläkare som kan bedöma vilka medel som bäst kan hjälpa dig med problemet.

4 produkter för finnar på hakan
Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter för finnar på hakan - Ansiktsprodukter för daglig rengöring vid finnar på hakan

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram