Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar i pannan?

Många får någon gång i livet finnar i pannan. Några får finnar kombinerat med oren hud i resten av ansiktet medan andra bara får finnar i pannan. Även om tillståndet är irriterande är det ofarligt och ganska vanligt.

Det kan finnas många orsaker till att man får orenheter i pannan

Finnar och orenheter i pannan kan bero på många olika saker – allt från fett hår till hormoner. Samtidigt kan finnar i pannan se ut på många olika sätt

Pannan är ett av de områden i ansiktet där man oftare får finnar. Det beror på att pannan är en del av T-zonen. Därför är huden i pannan ofta fetare och det är större risk att porerna proppas igen och att finnar dyker upp i pannan.

Därför får du finnar i pannan – den medicinska förklaringen

Finnar i pannan uppstår på grund av hudbakterien propionebacterum acnes, som lever på hudfett. När hudfettet bryts ner uppstår avfallsämnen och fettsyror som irriterar talgkörteln och det kan resultera i inflammation.

Först ser man små, ömma och röda knoppar, som kan utvecklas till riktiga finnar med nedbrutet hudfett. Det låter kanske våldsamt, men det är ganska vanligt och för de flesta av oss försvinner finnarna inom ett par dagar. Andra gånger kan det ta flera veckor ‒ det beror på hur hårt drabbad man är.

Hur ser finnar i pannan ut?

Orenheter i pannan kan se väldigt olika ut. För vissa kan det vara svarta pormaskar medan andra får små, vita pormaskar (whiteheads). Somliga upplever det på ett helt annat sätt, men gemensam för dem alla är att det är helt normalt.

Finnar i pannan kan vara både invändiga och utvändiga. En typisk finne är röd och upphöjd och kan vara fylld med gult var. Men det finns också invändiga finnar, som ses som en liten bula på huden, som kan vara röd och öm.


Orsaker till finnar i pannan

Det kan finnas många orsaker till att man har en tendens att få finnar i pannan. Faktum är att väldigt många någon gång drabbas av orenheter eller små finnar i pannan. Det beror på att pannan ofta producerar mer olja än huden i resten av ansiktet och därför uppstår idealiska förutsättningar för finnar i pannan.

Men sanningen är att man kan få finnar i pannan av väldigt många orsaker.

Finnar i pannan kan uppstå på grund av:

Gener

Du kan vara mer genetiskt betingad att få finnar i pannan. Genetik har mycket att säga till om och det kan också vara genetiskt bestämt om man får oren hud eller akne. Så om en av dina föräldrar har lidit av akne eller finnar är det stor sannolikhet att du också kommer att göra det. Ofta hänger fet hud och orenheter ihop och då är det viktigt med en bra hudvårdsrutin.

Hormoner

Många får finnar i pannan i puberteten och det beror på att kroppen då producerar mer av det manliga könshormonet androgen – och det gäller både män och kvinnor.

Hormoner har mycket att säga till om när det gäller hur huden mår. Så när hormonerna är i obalans av ett eller annat skäl kan det visa sig på huden. Det är också därför som många gravida upplever att de får oren hud.

Stress

När man är stressad är det inte bara psykiskt man känner av det, utan det kan ofta visa sig på kroppen. Stress leder till inflammation i kroppen och det kan resultera i finnar. Samtidigt är det många som arbetar extra hårt när de är stressade och när kroppen jobbar på högvarv kan det till exempel leda till finnar i pannan.  

Fett hår och fet hårbotten

Man får ofta finnar i pannan, eftersom det produceras mer olja och fett i T-zonen (panna, näsa och haka) och om håret är fett kan det också bidra till att finnar dyker upp. Fett från håret kan överföras till pannan och det resulterar i orenheter och igentäppta porer. Var därför noga med att använda rätt produkter till håret så att det inte blir fett.

Saknar du ett schampo eller andra produkter, som effektivt motverkar fett hår och fet hårbotten? Då ska du prova populära Hair Clean från Australian Bodycare.

Igentäppta porer i T-zonen

Porerna är ofta tydligare i T-zonen, som består av näsan, pannan och hakan. Det beror på att porerna i området ofta har lättare för att täppas igen med en svart massa – det är det som kallas för pormaskar (komedoner).

Pormaskar uppstår på grund av att huden har en överproduktion av fett och de kan vara både små och stora och ses som små bulor, som kan utvecklas till riktiga finnar med var. Om du vill slippa orenheter i T-zonen är det därför viktigt att man håller huden ren med exempelvis Face Wash från Australian Bodycare.

Dålig kost

Det är alltid bra att äta sunt och varierat, eftersom man då ger kroppen bästa tänkbara förutsättningar att må bra. Du har säkert hört att snabbmat och fet (ohälsosam) mat kan ge finnar, men det är inte nödvändigtvis sant – det finns i alla fall ingen forskning, som visar en direkt koppling mellan dålig kost och finnar i pannan.

Med det sagt så är det bevisat att mejeriprodukter kan bidra till att finnar dyker upp i pannan. Det gäller inte för alla, men om du lider mycket av finnar i pannan kan du prova att ta bort exempelvis komjölk från din kost.

Huvudbonader och hårprodukter

Huden kan påverkas inifrån av exempelvis hormoner, men den påverkas också utifrån. Om du exempelvis ofta använder mössa eller har vax i håret kan du uppleva att får finnar i pannan.

Hårvax och andra produkter kan hamna på huden så att den utsätts för irritation och extra oljor och fetter – och det är en perfekt början på igenproppade porer. I stort sett detsamma gäller för huvudbonader. Om du regelbundet använder hatt, huva eller sjalett är det därför viktigt att du ofta tvättar dem så att du utsätter din hud för minsta möjliga påfrestning.

Du bör också tänka på vad din huvudbonad är gjord av. Tyg som polyester kan huden inte andas genom och det kan ge igentäppta porer. Välj istället material som andas, såsom ull, bomull och silke.

Paket för finnar i pannan
4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
Paket för finnar i pannan - 4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan

Produkter för behandling av finnar i pannan

De flesta råkar ut för finnar i pannan, eftersom det är ett område där det ofta finns extra mycket oljor (kallas också sebum). Därför täpps porerna i pannan snabbt igen och då börjar små finnar eller orenheter breda ut sig.

Om du lider av finnar i pannan kan du prova att ändra på några av dina vanor – och viktigast av allt bör du se till att ha en bra hudvårdsrutin.

Många tror att finnar och fet hud alltid hänger ihop och därför börjar många använda alltför kraftiga produkter som tar bort hudens naturliga oljor. Det låter kanske som en bra idé men när man tar bort alla naturliga oljor börjar huden istället bara att överkompensera och producera ännu mer olja.

Är du osäker på hur du sköter om din hud på bästa sätt så att du kan slippa finnar i pannan? Här nedan får du en komplett guide till den bästa hudvårdsrutinen mot orenheter i pannan.

Resultatet efter 4 veckors användning av ansiktspaketet

Paket för finnar i pannan
4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
Paket för finnar i pannan - 4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan

Slipp finnar i pannan – rengör huden morgon och kväll

Om du vill slippa finnar i pannan är det viktigt att du har en bra hudvårdsrutin, som du följer morgon och kväll. På så sätt ger du huden bästa tänkbara förutsättningar samtidigt som du kan förebygga och behandla orenheter i pannan.

Här nedan kan du se en skräddarsydd hudvårdsrutin mot finnar – och om du vill lyckas med din hudvårdsrutin så är det viktigt att du följer den och rengör huden både morgon och kväll.

Steg: 1 – Facewash

Det första du bör göra i din hudvårdsrutin är att rengöra ansiktet. Här kan du använda Australian Bodycare Face Wash, som är speciellt utvecklad för att bekämpa finnar och pormaskar genom att hämma bakterier och överproduktion av talg.

Använd den som det första steget i din hudvårdsrutin både morgon och kväll. Om du använder makeup är det en bra idé att först använda en rengöring som är speciellt avsedd för det (makeupborttagning) innan du följer upp med Face Wash från Australian Bodycare.

Ansiktstvätt mot finnar
Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Steg: 2 – Face Tonic

När du har rengjort huden kan du gå direkt till ansiktscremen – men många med oren hud föredrar att komplettera sin rutin med ett ansiktsvatten.

Här kan du använda Australian Bodycare Face Tonic, som rengör huden på djupet och samtidigt tillför fukt. Produkten innehåller inte alkohol, så den passar både fet och ömtålig hud.

Toner ansikte med Tea Tree Oil
Djuprengörande tonic för daglig användning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Toner ansikte med Tea Tree Oil - Djuprengörande tonic för daglig användning

Steg: 3 – Face Cream

När du har rengjort huden och använt Face Tonic är din hud redo att ta emot fukt och vård. Här kan du använda Australian Bodycare Face Cream, som innehåller vårdande ingredienser mot oren hud.

Ansiktscremen vårdar din hud på djupet samtidigt som den förebygger finnar och pormaskar – och så är den så mild att den kan användas på torr, ömtålig och fet hud.

Ansiktskräm med Tea Tree Oil
Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Ansiktskräm med Tea Tree Oil - Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Steg: 4 – Face mask

Det viktigaste du kan göra för att bekämpa orenheter och finnar i pannan är att ha en bra, daglig hudvårdsrutin – men man kan också göra några ytterligare saker när huden behöver extra vård.

Man kan bland annat se till att lägga en ansiktsmask med jämna mellanrum och välja en som är särskilt utvecklad för den hudtyp man har. Prova en av de härliga lermaskerna mot finnar i pannan – om du skämmer bort din hud med en djuprengörande lermask en gång i veckan håller den talgproduktionen i schack.

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Steg 5: Spot Stick

Med en spot stick kan man snabbt och effektivt stoppa eventuella utbrott av finnar i pannan. En spot stick är med andra ord första hjälpen för oren hud.

En spot stick från Australian Bodycare används direkt på det område där det finns orenheter eller finnar i pannan. Du kan använda den på dagen eller på kvällen innan du lägger dig och den kan också användas under makeup.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Vad mer kan man göra mot finnar i pannan?

Lider du av envisa finnar i pannan? Då finns det många olika goda råd som du kan följa som komplement till din hudvårdsrutin.

5 tips mot finnar i pannan:

  1. Har du fett hår? Då kan det leda till att du får finnar i pannan. Här kan du använda ett milt schampo så att du kan tvätta håret ofta utan att det slits. Var också försiktig så att hårvårdsprodukter inte kommer på pannan.
  2. Håll fingrarna borta från ansiktet. Det finns många oljor och bakterier på fingrarna och därför ska man undvika att röra vid ansiktet.
  3. Många frestas att klämma ut finnarna med fingrarna, men det rekommenderas inte. När du klämmer ut en finne kommer bakterier in i de öppna porerna, vilket kan leda till inflammation eller i värsta fall ärr. Om det är omöjligt att hålla fingrarna borta ska du ta itu med finnen på rätt sätt. Desinficera området både före och efter – exempelvis med en spot stick, som motverkar bakterier på huden.
  4. Det är viktigt att man tar bort makeupen ordentligt varje kväll. Om du inte tar bort makeupen täpper den igen porerna och det leder till ännu fler finnar. Undvik också att använda för mycket makeup, eftersom det gör det svårt för huden att andas.
  5. Om du ofta använder huva, mössa eller keps kan det också bidra till att finnar bildas. Det blockerar syretillförseln till området och om de inte tvättas ofta kan orenheterna därifrån sprida sig till pannan.

Paket för finnar i pannan
4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
Paket för finnar i pannan - 4 ansiktsprodukter för vård vid pormaskar och finnar i pannan

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram