Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar på kinderna?

Finnar på kinderna är ett väldigt vanligt tillstånd, som drabbar många. Såväl tonåringar och vuxna, som män och kvinnor kan drabbas av orenheter och finnar på kinderna.

Det kan finnas många bakomliggande orsaker till att man får finnar på kinderna Oftast beror tillståndet på att porerna av en eller annan anledning proppas igen.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Finnar på kinderna beror på irriterade talgkörtlar

För stor produktion av olja i huden kan irritera porerna och blir en perfekt grogrund för hudbakterien propionebacterum acnes, som lever av hudfett. När hudfettet bryts ner kan avfallsämnen och fett, som irriterar talgkörteln, uppstå. Det kan leda till inflammation – det som du känner igen som finnar på kinderna.

Det är inflammationen som leder till röda, upphöjda områden på huden, som också kan innehålla gulaktigt var. Man kan få både röda och gulaktiga finnar på kinderna, men det är också ett område där många får pormaskar.

Man kan få finnar i hela ansiktet, men många brukar får finnar mitt på kinderna och in mot näsan. Det beror på att området är en del av T-zonen där det produceras mer hudfett och fler oljor än i resten av ansiktet.

Det är helt normalt att få finnar på kinderna

Även om det kan vara irriterande och obehagligt att få orenheter på kinderna är det helt normalt. Och det är faktiskt mycket du själv kan göra för att förebygga och behandla finnar på kinderna.

Men innan vi kommer dit behöver vi ta en närmare titt på vad som kan ge finnar på kinderna.


Orsaker till finnar på kinderna

Brukar du få finnar på kinderna, eller är det något du bara får någon gång då och då?

Oavsett hur drabbad du är så är det aldrig roligt att upptäcka att en röd och svullen finne är på väg på kinden. Det går inte att förutse vem som drabbas mer av finnar på kinderna – men det finns ändå många kända orsaker, som man vet kan bidra till att man får orenheter på kinderna.

Dina gener gör skillnad för din hud

Det är orättvist, men finnar på kinderna såväl som i resten av ansiktet kan vara ärftligt. Så om dina föräldrar har lidit mycket av oren hud kan du ha oturen att ha ärvt deras anlag.

Man kan dessvärre inte ändra sina gener – men man kan ändå göra stor skillnad med en god hudvårdsrutin, som kan hålla finnarna i schack.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Hormoner kan ge orenheter på kinderna

När både flickor och pojkar kommer in i tonåren händer något med deras hormoner – nivåerna av det manliga könshormonet androgen ökar och det kan bidra till oren hud och finnar på kinderna.

Men det är inte den enda gången som hormoner kan ställa till det för huden. Många gravida lider av oren hud på grund av högre mängder hormoner i kroppen och detsamma gäller för många kvinnor i samband med menstruation.

Stress gör att kroppen jobbar på övertid

När du är stressad har man faktiskt ett inflammationstillstånd i kroppen och det kan bidra till finnar på kinderna.

Samtidigt jobbar kroppen ofta på högvarv när man stressar och det gör den mer mottaglig för exempelvis inflammation. Eftersom finnar är en inflammation i huden kan stress därför ge finnar på kinderna och i resten av ansiktet.

Igentäppta porer i T-zonen

Om din hud har en överproduktion av oljor kan det täppa igen porerna. Det finns därför ofta ett samband mellan hud och finnar – men så är det inte alltid och personer med torr hud kan förstås också få finnar på kinderna.

Man är ofta mer oljig i T-zonen (panna, näsa, haka och för somliga även kinderna). Det innebär att porerna och talgkörtlarna lättare täpps igen och blir irriterade – och det leder till finnar på kinderna.

Därför är det viktigt att du är noga med att rengöra huden för att bli av med överskottsfett och orenheter både morgon och kväll. Här är det en bra idé att välja en mild och effektiv ansiktsrengöring som Face Wash från Australian Bodycare.

Tänk på kosten

Det finns ingen vetenskaplig koppling mellan ohälsosam mat och finnar – men kroppen får bäst förutsättningar när man äter hälsosamt och varierat. Om du gärna vill få mindre finnar på kinderna är det därför alltid en bra idé att tänka på att äta nyttigt.

Även om forskningen inte har visat några direkta samband mellan oren hud och mat så finns det viss forskning, som pekar på att mejeriprodukter kan ge oren hud. Om du lider av finnar på kinderna kan du därför prova att minska på mejeriprodukter som yoghurt och mjölk.

Rökning påverkar huden

Det är ingen hemlighet att rökning är skadligt för din hälsa. Men visste du att rökning sätter tydliga spår i huden?

Rökning ger nämligen inte bara rynkor, utan undersökningar visar att rökare har större risk att få oren hud. Det finns alltså ännu ett bra skäl att sluta röka.

Orenheter kan avslöja saker om din hälsa

Ayurveda är en gammal indisk hälsolära, som tror att finnar beror på obalanser i kroppen.

Om du t.ex. har finnar på kinderna kan det möjligen ha något att göra med dålig ämnesomsättning och dåligt upptag av näringsämnen. Här är rådet enligt uppgift att öka intaget av de goda fettsyrorna och att undvika alkohol, kaffe och stark mat.

Dålig makeuphygien

Kommer du ihåg att ta bort all makeup innan du lägger dig? Men du kanske inte är lika bra på att komma ihåg när du ska göra ren dina makeupborstar? Det kan mycket väl vara orsaken till att du får finnar på kinderna.

Dålig makeuphygien kan vara det som ger dig finnar på kinderna. Om du använder mycket makeup, eller om du är dålig på att ta bort makeupen kan porerna bli irriterade och täpps igen. Om du inte kommer ihåg att tvätta händerna innan du lägger makeup, eller om du är dålig på att rengöra makeupborstarna kan du sprida oönskade orenheter i ansiktet – och det leder till finnar.

Var därför noga med att använda en bra makeupborttagare och följ upp med en bra Face Wash. Om du använder makeup bör du nämligen “dubbelrengöra”, vilket betyder att du använder två olika rengöringsprodukter så att du är säker på att all smuts och makeup avlägsnas.


Produkter för behandling av finnar på kinderna

Det viktigaste du kan göra för att behandla finnar på kinderna är att se till att ha en bra hudvårdsrutin, som du följer både morgon och kväll. Då rengör du huden och tar bort överskottsoljor och orenheter samtidigt som du ger huden nödvändig fukt och vård.

Men vilka produkter ska du välja? Här nedan har vi satt ihop en hudvårdsrutin som är skräddarsydd mot finnar på kinderna, så att det är enklare för dig att hitta de rätta produkterna för ditt problem.

Resultatet efter 4 veckors användning av ansiktspaketet

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Steg: 1 – Rengör huden på djupet med Face Wash

Om du använder makeup ska du börja med att använda en makeupborttagare för att ta bort makeupen innan du fortsätter med Face Wash från Australian Bodycare. Om du inte använder makeup börjar du bara med Face Wash.

Du ska använda Face Wash morgon och kväll så att du ta bort överskottsoljor, orenheter, döda hudceller, osv. Ansiktsrengöringen används med ljummet vatten innan den masseras in i huden och sköljs av.

Ansiktsrengöringen är utvecklad för oren hud så att den rengör på djupet och behandlar och förebygger oren hud.

Ansiktstvätt mot finnar
Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Steg: 2 – Rengör och vårda huden med Face Tonic

När du har rengjort huden kan du använda ett vårdande ansiktsvatten. Face Tonic från Australian Bodycare är särskilt utvecklad för oren hud och till skillnad från många andra ansiktsvatten mild mot huden, eftersom det inte innehåller alkohol.

Face Tonic bidrar till att rengöra huden ytterligare samtidigt som produkten också innehåller vårdande ingredienser. Fördela Face Tonic på en bomullsrondell och massera in produkten i ansiktet med cirkelrörelser. Produkten ska inte sköljas bort.

Sedan är huden väl förberedd att ta emot de vårdande ingredienserna från en fuktighetscreme.

Toner ansikte med Tea Tree Oil
Djuprengörande tonic för daglig användning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Toner ansikte med Tea Tree Oil - Djuprengörande tonic för daglig användning

Steg: 3 – Ge huden fukt och vård med Face Cream

Oavsett om du har torr, normal, kombinerad eller fet hud så är det viktigt att du ger huden fukt och vård. Även om finnar på kinderna ofta hänger ihop med fet hud så behöver huden alltid fukt. Annars riskerar man att huden försöker överkompensera och börjar producera ännu mer olja.

För att ge huden bästa tänkbara vård är det därför viktigt att avsluta rutinen med en närande ansiktscreme som exempelvis Face Cream från Australian Bodycare. Face Cream är utvecklad för oren hud så du vårdar, bekämpar och förebygger på en och samma gång. 

Ansiktskräm med Tea Tree Oil
Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Ansiktskräm med Tea Tree Oil - Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

Steg 4: Första hjälpen för oren hud med Spot Stick

Med Spot Stick kan du bekämpa finnar du ser är på väg. Applicera Spot Stick enbart på det drabbade området. På så sätt kan du behandla finnar på kinderna när de är på gång. Använd produkten när finnarna visar sig – den kan nämligen också användas tillsammans med makeup.

Steg: 5 – Använd Face Mask när din hud behöver extra vård

När huden behöver extra vård kan du använda en läcker lermask mot finnar på kinderna. Om du skämmer bort din hud med en djuprengörande lermask en gång i veckan bidrar du till att hålla talgproduktionen i schack så att du minskar risken att få finnar.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram