Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar på halsen?

Finnar på halsen är, precis som finnar på resten av huden, ett uttryck för att det har uppstått en bakterie i huden. Finnar kallas i medicinska termer för akne, men enstaka finnar på halsen bedöms inte som hudsjukdomen akne. Har du däremot mellan 10-40 finnar anses det ofta som akne. Ett par finnar på halsen är därför helt normalt även om det är kosmetisk vanprydande.

En finne på halsen, eller vilket annat ställe som helst på kroppen, betyder att det har uppstått ett inflammationstillstånd i huden, orsakat av en bakterie. Finnar på halsen är en röd svullnad i huden med underliggande gulaktigt var, som beror på inflammationen i huden.

Finnar vs. skäggpest

Ofta förväxlas finnar på halsen med en annan infektion i huden, nämligen skäggpest. Det gäller ofta män som rakar sitt skägg på halsen. Men skäggpest skiljer sig från en finne genom att vara ett hår som växer snett ut ur huden, så det gror precis under ytan, eller att en hårsäck täpps till. Det ger också inflammation, men med gula stafylokocker.


Varför får du finnar på halsen?

Har du provat att vakna upp och se dig själv i spegeln för att upptäcka att du under natten har fått en röd, öm finne på halsen? Så är du långt ifrån ensam. Men varför får du överhuvudtaget finnen? Det kan det finnas flera orsaker till.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Fett kan inte komma bort från huden

Överallt på din hud i ansiktet och på halsen sitter det talgkörtlar – dock med undantag för ögonlocken. Talgkörtlarna är viktiga för vår huds sundhed, eftersom de utsöndrar fett, eller talg som det också heter, för att din hud inte ska torka ut. Det är på så sätt kroppens egen lotion.

Vanligtvis transporteres talgen ut ur talgkörtlarna längs de pyttesmå dunhår som du har i ansiktet. Men när talgkörtlarna täpps till kommer fettet istället att samlas – och körtlarna slutar samtidigt inte med att producera ny talg. Det för till finnar på halsen eller andra ställen där talgkörteln inte får fört bort fettet.

Din huds yttersta skikt förnyar sig hela tiden genom att stöta bort döda hudceller, men när de döda hudcellerna klistrar ihop sig, så stänger de in talgen i körteln. Det sätter sig som en bakterie i huden kallad propionebacterium acnes, som lever av just hudfettet. Bakterien ger en inflammation i huden som därför bildar en röd, infekterad finne.

Hormonell obalans kan ge dig finnar på halsen

Finnar och hormoner hänger onekligen ihop. Hormoner är kemiska signalämnen från körtlarna i kroppen. De skickar meddelanden runt till de olika delarna av kroppen och reglerar därmed kroppens funktioner genom blodet. När det sker en obalans i hormonerna i kroppen kan det visa sig som finnar på din hals, i ansiktet eller kanske andra ställen på kroppen.

Den hormonella obalansen kan bero på stressade perioder, fel kost eller t.o.m. graviditet.

Kost kan ge finnar

Du har kanske hört någon säga att de får finnar varje gång de äter chips. Det kan det ligga något i. För även om det inte är vetenskapligt bevisat att fett- och sockerhaltig mat direkt ger finnar, kan osunda matvaror i riktigt stora mängder sätta igång blodsockret. Det påverkar bestämt hormoner i din kropp och det kan föra till att du får finnar på halsen eller andra ställen i ansiktet.

Dricker du mycket mjölk? Då kan det också vara orsaken till att du lider av finnar på halsen. Finnar kan nämligen dyka upp för att huden blir irriterad av de stora mängderna mjölk. Det beror på att komjölk också innehåller en form av hormon som kan påverka din egen hormonbalans och ge dig finnar.


Vem får finnar på halsen?

Finnar på halsen kan drabba alla. Men talgkörtlarna producerer nästan ingen talg om det inte finns hormoner som går in och påverkar dem. Det är också orsaken till att barn inte får finnar.

Finnar dyker upp i puberteten

Det är först i tonåren hormonnivån ökar. Könshormonerna stiger hos bägge kön, så de blir ett mera aktivt hormon. Det gör att produktionen av talg ökas i takt med att talgkörtlarna också växer.

Talgen gör huden fetare, så det blir svårare att transportera bort. Därför sätter det sig som finnar hos många unga människor i puberteten. Faktiskt så uppskattas det, att upp mot 80 % av alla unga har haft problem med finnar i en eller annan grad.

Finnar dyker också upp i vuxenåren

Det är inte bara när du är tonåring du kan få en irriterande finne på halsen, i pannan eller vilket annat besvärligt ställe som helst. Alla vuxna kan få en finne ibland – oavsett ålder. Det är dock oftare kvinnor än män som lider av finnar.

Ca. 5 % av kvinnor som befinner sig i 40-årsåldern har fortfarande problem med finnar. För män gäler motsvarande 1 %. Det beror troligen på att kvinnor i högre grad än män påverkas av hormoner som kan ge finnar. Både under menstruation och graviditet utsöndrar kroppen fler hormoner.


Symptom på finnar på halsen

Symptomen på finnar på halsen visar sig som alla andra ställen på huden som röda, inflammerade svullnader. Finnen utvecklar sig ofta till att bilda gulaktigt var under huden. Det är själva infektionen som visar sig.

En finne på halsen kan både uppträda som en svullnad i hudytan, men den kan också visa sig som djupa förtjockningar i huden. Om du märker omkring finnen, kommer du att kunna märke en helt kulliknande svullnad som går djupt ner i huden. Bägge är oftast ledsagade av ömhet om du råkar röra vid finnen.

Dina symptom på finnar avtar med tiden. Finnen och inflammationen läks alltså av kroppen själv över några dagar, helt beroende på hur stor och hur djupt finnen ligger. En finne försvinner alltså av sig själv efter lite tid, men nya kommer till om du inte behandlar problemet aktivt.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Hur behandlar jag finnar på halsen?

Problemet med finnar på halsen försvinner inte av sig själv. Det tillkommer nya om du inte får satt igång en behandling av finnar. Lyckligtvis så finns det goda möjligheter för att behandla effektivt.

Behandla med rätt hudvårdsprodukter

Det allra viktigaste i förhållande till behandling av finnar på halsen är att hålla huden ren. Det gör du med rätt hudvårdsprodukter, som ser till att avlägsna orenheter, fett, smuts och döda hudceller, så det inte samlas i körtlar eller porer.

Den kompletta Face-serien från Australian Bodycare är speciellt utvecklad till att motverka finnar på halsen och i ansiktet. Paketet innehåller Face Wash, Face Tonic, Face Cream och Spot Stick, som alla tar itu med oren hud och finnar. Det gör de tack vare innehållet av den 100 % naturliga aktiven Tea Tree Oil, som med sina unika egenskaper motverkar bakterieangrepp. Alla produkterna hjälper med att lägga en hinna över huden som skyddar effektivt mot bakterier, så de inte kan tränga in i porer eller talgkörtlar och ge inflammation – och därmed finnar.

Använd den milda Face Wash till att tvätta både ansikte och hals morgon och kväll, så du håller huden ren både dag och natt. Tvätten rensar skonsamt utan att torka ut. Men du ska inte tvätta mer än morgon och kväll, eftersom huden annars blir irriterad.

Efter ansiktstvätten använder du Face Tonic til att rensa porerna helt på djupet, så de efterlämnas fräscha och rena. Face Cream ger dig det sista skyddet mot bakterier, samtidigt med att den ger huden en mjuk och smidig känsla. Spot Stick kan du använda som första hjälp till behandling av en finne. Badda en smula på finnen, så lindrar de aktiva ingredienserna huden och hjälper med att läka finnen snabbare.

Resultatet efter 4 veckors användning av vårt Face Kit

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Medicinsk behandling i svåra fall

Har du ett par finnar på halsen, så är den mest effektiva behandlingen att hålla huden ren med de fina vårdprodukterna. Är det istället svår akne du lider av på halsen, så kräver det istället medicinsk behandling.

Därför ska du gå till din läkare, som skickar dig vidare till en hudläkare som är specialist på hudsjukdomar. Han eller hon kan bedöma vilken behandling som bäst kan hjälpe dig. Det kan både vara tuffa salvor eller tablettkurer.


Så förebygger du finnar på halsen

Den allra bästa behandlingen av finnar på halsen är helt enkelt att förebygga dem. Det gör du lätt med ett par aktiva tilltag som hjälper dig med att hålla din hals fri från finnar.

Håll den goda hudvårdsrutinen

I förebyggande av finnutbrott på halsen är det först och främst viktigt att du håller en god hudvårdsrutin. Gör det till en vana att rengöra huden på halsen både morgon och kväll. Det är inte nog att bare tvätta huden på kvällen om du har haft makeup på. Under natten utsöndrar huden också en massa fett som du ska tvätta av när du stiger upp.

Ta korta bad

Älskar du att ta långa varma bad, där vattnet porlar ner över din kropp? Det gör de flesta. Men det varma vattnet kan också vara en fiende för din hud. Det torkar nämligen snabbt ut huden, så den naturliga produktionen av fett ökas. Ta därför kortare och inte så varma bad.

Byt dina sängkläder ofta

Hur ofta byter du dina sängkläder? Om du inte kan svara på den frågan, så är det antagligen inte tillräckligt ofta. Det sätter sig snabbt en massa smuts och skräp i sängkläder, och därför är det viktigt att byta dem ofta. Gör du inte det, kommer dess bakterier och smuts att komma på din hud så du kan få finnar.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram