Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är slemhinnor?

Det finns slemhinnor flera olika ställen på kroppen. Bland annat i näsan, ögonen, tarmarna, munnen, lungorna och luft- och urinvägarna. Slemhinnorna är ett invändigt lager hud, som är täckt av ett tunt lager slem – därav namnet slemhinnor.

Alla kroppens slemhinnor är mer eller mindre uppbyggda på samma sätt. De är nämligen en del av din kropps samlade immunförsvar, som medverkar till att skydda dig mot att främmande ämnen tränger in i din kropp.

Med en välfungerande och sund slemhinna är det svårt för främmande ämnen att komma in – slemhinnorna fungerar nämligen som ett slags sköld. Men när slemhinnornas funktion är nedsatt, bland annat om de är torra, blir det alltså lättare för bakterier att angripa. Därför är det viktigt, att du håller dina slemhinnor sunda och starka, så du är bäst rustad mot främmande partiklar, som kan bli till bakterieinfektioner.

Torra slemhinnor i underlivet kan exempelvis medföra en svampinfektion i underlivet. De uttorkade slemhinnorna får nämligen pH-värdet i underlivet att förändra sig, och det får den naturliga bakteriefloran ur kurs. Det ger svampväxterna rik möjlighet att formera sig og sätta sig till en reell slidsvamp. Torra slemhinnor och slidsvamp är en obehaglig cocktail.


Vad är torrhet i underlivet?

Torra slemhinnor och torrhet i underlivet betecknar ett obehagligt tillstånd i underlivet, som får underlivet att kännas torr och irriterad, eftersom slidväggen eller slemhinnorna förtunnas av olika orsaker. Den medicinska beteckningen för tillståndet är vaginal atrofi.

Torrhet i underlivet uppstår alltså, när slemhinnorna inte är tillräckligt fuktiga, och den torra känslan i underlivet ledsagas av stora irritationer och obehag i underlivet.


Hur känns torra slemhinnor?

Torra slemhinnor i underlivet är ett ytterst irriterande problem. Det är det helt enkelt, för att det är mycket obehagligt för de kvinnor som drabbas av det. Många kvinnor beskriver känslan som att ha sandpapper i underlivet. Det kan de flesta säkert föreställa sig inte är en trevlig känsla.

Underlivet kan ge kliande, svidande och brännande känslor, och smärtorna kan både sitta uppe i underlivet, men också omkring slidöppningen och utanpå de yttre och inre blygdläpparna.

Slidöppningen kan dessutom kännas sluten och trång, eftersom slemhinnorna har förlorat en del av sin elasticitet. Du kan jämföra det med huden i ditt ansikte. Du vet själv hur en fuktig och välvårdad ansiktshud är mer elastisk och flexibel än en trist och torr hud. Samma sak gäller huden och slemhinnorna i underlivet.

De irriterande och obehagliga smärtorna i underlivet kan göra även vanliga dagliga sysslor smärtsamma. Löpning, cykling eller annan form av motion kan vara förbundet med många smärtor, eftersom rörelsen förstärker känslan av att ha ”sandpapper” i underlivet. Det betyder också, att sex blir mycket smärtsamt och ledsagas av stort obehag.

Symptom på torra slemhinnor i underlivet

Om du är osäker på om du har torra slemhinnor i underlivet, är det alltid en god idé att uppsöka din läkare. Tillsammans kan ni komma fram till, om du har torrhet i underlivet, och i så fall vilken behandling som är den rätta för dig.

Misstänker du torra slemhinnor i underlivet, ramsar vi upp några av symptomen här. Dem kan du hålla ett öga på. Upplever du en eller flera av nedanstående symptom, kan du ha känsliga och torra slemhinnor i underlivet.

De mest utbredda symptomen på torra slemhinnor i underlivet är:

 • Torrhet. Som beskrivet tidigare kan underlivets slemhinnor och väggar kännas som sandpapper. Det glider inte speciellt bra där nere.
 • Sveda. Underlivet kan kännas svidande och brännande och ge små obehagliga ryck. Det kan vara, när du rör dig, eller exempelvis när du kissar
 • Klåda. Torra slemhinnor kliar ofta. Precis som huden på resten av kroppen, har torr hud större tendens att klia än välfuktad hud.
 • Irritation. De torra slemhinnorna ger upphov till vaginal irritation. Här är torr hud återigen mer exponerad för rodnad och irritation än fuktig hud.
 • Småblödningar. De torra slemhinnorna spricker lättare – och det kan ge småblödningar. Både i förbindelse med sex, men också under simpla dagliga sysslor.

Vem får torra och känsliga slemhinnor i underlivet?

Du kan ha torra slemhinnor flera ställen på kroppen, men i denna artikel fokuserar vi på torra slemhinnor i underlivet. Det är nämligen ett mycket irriterande problem för ett stort antal kvinnor.

Problemet med känsliga och torra slemhinnor i underlivet kan drabba kvinnor i alla åldrar, men speciellt kvinnor i klimakteriet, kvinnor som tar p-piller, och gravida kvinnor upplever ökad torrhet och irritation i underlivet. Det beror typiskt på hormonella svängningar.

Orsakerna till problemet kan du läsa mera om längre nere i artikeln. Det uppskattas, att helt upp till 9 av 10 kvinnor irriteras av torrhet i underlivet någon gång i sitt liv.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Orsaker till torra slemhinnor i underlivet – varför får du torra slemhinnor?

Men varför får du torra slemhinnor i underlivet? Det är en fråga som kräver flera svar. Det kan nämligen finnas många olika orsaker till att dina slemhinnor i underlivet torkar ut och ger upphov till smärtor, irritation eller annat obehag. Den vanligaste orsaken till torra slemhinnor i underlivet är att du saknar östrogen.

Nedsatt mängd kvinnliga könshormoner

I de allra flesta tillfällen är ett fall i östrogennivån orsaken till torra slemhinnor i underlivet. Östrogen kallas också för det kvinliga könshormonet, och när flickor kommer i puberteten, börjar de bilda ämnet i äggstockarna. Det visar sig som flytningar, som är ett slemmigt sekret i underlivet, som hjälper med att hålla en fuktig och självrensande miljö.

Din produktion av östrogen bidrar alltså till att hålla underlivets slemhinnor fuktiga, precis som den också upprätthåller en sund miljö med ett naturligt antal mjölksyrebakterier. Mjölksyrebakterierna är viktiga för att hålla ett lågt pH-värde i underlivet och därmed en stabil och sund bakterieflora, som gör dig motståndskraftig för bakterier.

Du bildar östrogen i dina äggstockar från puberteten och till klimakteriet, då mängden östrogen börjar falla. Och i takt med att östrogenmängden faller, faller också mängden mjölksyrebakterier och fuktighet i underlivet. Det betyder att underlivets slemhinnor blir torrare, elasticiteten försvinner, och de blir tunnare. Det gör alltsammans dina slemhinnor i underlivet mera känsliga och sårbara.

Den fallande östrogennivån är alltså oftast förbunden med vanlig klimakterie. Men det kan också finnas andra orsaker till att produktionen av östrogen faller och därmed ger irritationer i form av torra slemhinnor.

Orsakerna kan vara:

 • Ätstörningar och överdriven motion kan påverka cykeln och medföra, att menstruationen uteblir.
 • Rökning nedsätter både blodcirkulationen i underlivet och östrogenproduktionen i äggstockarna.
 • Amning kan orsaka att menstruation, ägglossning och därmed produktion av östrogen stannar förbigående.
 • Sjukdomar i äggstockarna, som exempelvis cancer.
 • Avlägsnande av äggstockarna.
 • Kemobehandling kan nedsätta äggstockarnas östrogenproduktion.

P-piller och annan medicin

Orsaken till de känsliga och torra slemhinnorna i underlivet kan också finnas i användandet av p-piller eller annan form av medicin. När du tar p-piller som preventivmedel, ger du också din krop ett extra tillskott hormoner. Det kan ha medicinska biverkningar, som nedsätter slemhinnornas naturliga utsöndring av flytningar. Det skapar därför en obalans i underlivets slemhinnor, som kan bli mer känsliga och torra, eftersom de inte är tillräckligt fuktiga.

Lyckopiller och antibiotika är andra exempel på medicin, som kan ha samma biverkningar på utsöndringen av sekret i underlivet.

Slidsvamp

Svamp i underlivet kan vara en annan orsak till, att dina slemhinnor i underlivet känns torra och känsliga. På vår hud lever det naturligt svampar – och samma sak gäller i underlivet. I små mängder är de harmlösa, men när jästsvampen candida albicans, som är orsaken till svampinfektioner, får lov att formera sig, blir de alltså till en reell infektion med svamp i underlivet.

Underlivet är ett optimalt ställe för jästsvamparna att formera sig, eftersom den är varm och fuktig. När svamparna får optimala växtförhållanden, stör de den naturliga balansen mellan slemhinnornas mikroorganismer – och så ger det en svampinfektion, som, förutom att uttorka slemhinnorna, också ofta ger klåda och luktirritationer.

Bakteriell vaginose

Underlivet består av ett hav av naturligt förekommande bakterier. Men när det kommer en obalans i den naturliga bakteriefloran, kan det uppstå vaginalt obehag. Sker det en överväxt hos en av de vaginala typerna av bakterier, så välter bakteriebalansen. Tillståndet kallas för bakteriell vaginose, och det är en form av slidkatarr, som återigen kan betecknas som inflammation i underlivet.

Inflammation i underlivet kan bland annat uppstå, när sekret från underlivet blandas med sperma. Underlivets miljö är sur, medan sperma är basisk. Och när de två möts på syreskalan, kan det få underlivets naturliga bakterieflora i obalans. Det kan ge luktirritationer med fiskluktande flytningar, men det kan också visa sig som torra och irriterade slemhinnor med klåda som följd.

Överdriven intimhygien

Många kvinnor vill gärna hålla sig rena och fräscha i intimområdet, och därför tvättar de sig ofta grundligt med vatten och tvål i underlivet.

Det är viktigt med en god intimhygien, men överdriven tvätt i området kan faktiskt vara orsak till torrhet i underlivet. Vatten och tvål torkar nämligen ut slemhinnorna. Det stör helt enkelt underlivets naturliga balans och bakterieflora. Speciellt direkta vattenstrålar och sköljning med dusch får underlivets miljö ur balans och kan orsaka irriterade och torra slemhinnor. Vi rekommenderar alltid att man använder en bra intimtvål vid tvätt i intimområdet.


Torra slemhinnor i klimakteriet

Även om torrhet i underlivet kan drabba kvinnor i alla åldrar, så förbinds torra slemhinnor i underlivet ofta med kvinnor i klimakteriet. Det är speciellt denna grupp kvinnor, som upplever de smärtsamma irritationerna i underlivet.

Upp emot hälften av alla kvinnor i klimakteriet irriteras av torra slemhinnor i deras vardag. Det gäller altså både i underlivet, men också slemhinnorna i mun, hals, näsa och ögon kan vara drabbade. Som nämnt, så är speciellt denna kvinnogrupp utsatt för irritationerna, eftersom östrogenproduktionen blir nedsatt, när klimakteriet sätter in.

I takt med att östrogennivån är dalande, faller flytningar och fukt på slemhinnorna på samma vis. Underlivets slemhinneceller ersätts nu av celler, som istället bildar en tunnare slemhinna. Det betyder att slemhinnan i underlivet nu är mera sårbar


Torra slemhinnor vid sex

Torra slemhinnor i underlivet är inte endast ett problem under vardagens dagliga sysslor. Det kan också vara ett hinder för ett sunt och bra sexliv. De torra slemhinnorna påverkar sexlivet, eftersom de i kombination med samlag ofta hänger ihop med stora smärtor.

Tillsammans med nedsatt östrogenproduktion rör sig nervtrådarna i underlivet också närmare mot ytan. Det betyder att det under samlag är ökat obehag vid friktion. När smärtor förbinds med sex, är det naturligt för kvinnan att få nedsatt sexlust. Det förstör därför ofta intimiteten i ett parförhållande.

Om du inte själv bildar tillräckligt med naturlig smörjning, så är det en god idé att använda en gel till sex. Gelen hjälper med att få allt att glida lite lättare. Med en gel till sex minskas friktionen, och torrheten i slidöppningen hjälps av fukten från gelen. Pröva exempelvis Australian Bodycares Intim Glide, som minskar obehaget, eftersom den just tillför en fuktighetsboost, som hjälper de torra slemhinnorna på väg. Gelen är baserad på naturliga ingredienser, och dess höga innehåll av Tea Tree Oil har en god verkan på irritation och klåda, som många kvinnor upplever efter sex.

Kom också ihåg, att det alltid är en god idé att se till att ha ett grundligt förspel innan själva samlaget går igång. Så får du de bästa möjligheterna för att bilda tillräckligt med fukt, så sex blir en njutning istället för en fasa.

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Behandling av torra slemhinnor i underlivet

Obehaget från de torra slemhinnorna i underlivet kan vara så markant, att det nästan är invalidiserande och nedsätter din livskvalitet. Lider du av torrhet i underlivet, är det därför viktigt att göra något åt problemet. Många kvinnor lider i tystnad, och det finns det absolut ingen orsak till, när behandlingerna för torra slemhinnor är många och simpla.

Du bör alltid gå till läkare, om du är det minsta osäker på dina irritationer, så han eller hon kan hjälpa dig med den rätta behandlingen. Läkaren kommer i de allra flesta tillfällen behandla dig med en lokalbehandling av hormoner, som kan återskapa den saknade östrogenproduktionen, så fuktigheten återvänder i underlivet.

En annan behandling är med hyaluronsyra, som finns naturligt i kroppen och också i dina slemhinnor. Hyaluronsyra binder effektivt vätska och hjälper på så sätt med att återskapa slemhinnornas saknande fukt och elasticitet i underlivet.

Använd själv ett medel för att lindra torra slemhinnor

Det finns också mycket, som du själv kan göra för att slippa de torra slemhinnorna. Om du inte gillar tanken om hormonbehandling, kan du få naturliga hjälpmedel på apoteket.

Australian Bodycares Femigel och Femidaily, som är utvecklade med tanke på att få bukt med irritationerne från intim torrhet. Det finns ingen orsak att tleva med intimt obehag, när de två gelerna lätt och enkelt hjälper mot både torrhet, klåda och irritation.

Femigel är effektiv förstahjälp till dig, som lider av smärtor och irritation på grund av torrhet. Gelen är hormonfri och baserad på naturliga ingredienser, som milt motverkar den känsliga huden i intimområdet. Med ett rigt innehåll av australiensisk Tea Tree Oil har gelen en lugnande och lindrande verkan på den torra och känsliga huden.

Tea Tree Oil motverkar dessutom bakterier tack vare sina antibakteriella egenskaper, som hjälper med att upprätthålla en sund intimhygien. Fuktigheten och elasticiteten omkring underlivet förbättras, och den gynekologiskt testade gelen har i ett klinisk försök hjälpt mot torrhet och irritation i underlivet hos 94 % av de deltagande kvinnorna.

Medan Femigel är en gel, som är speciellt utvecklad till att behandla redan existerande obehag, kan du använda Femi daily till att hålla torrhet vid underlivet borta. På daglig basis hjälper gelen med att motverka både bakterier och torrhet genom att upprätthålla hudens naturliga fuktbalans och motverka klåda och irritation.

Gelerna har en glatt och lätt konsistens, som gör dem lätta att påföra. Femigel kan du använda två gånger dagligen i tillfälle av starka irritationer och en gång var tredje dag vid mildare tillfällen. Femidaily kan du använda varje dag för att tillföra fukt, när Femigel-kuren har fått bukt med de torra slemhinnorna.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Förebygg torra slemhinnor i underlivet

Förutom att använda Femi daily-gelen som förebyggande mot torrhet finns det också en rad andra tilltag för att bekämpa de känsliga och irriterade slemhinnorna. Dem tar vi en titt på här:

 • Undgå överdrivet användande av tamponger och bindor. Det irriterar underlivet och låter inte huden andas.
 • Använd bomullstrosor. Trosor i konstgjort eller syntetiskt material stoppar till hud och slida, och det ger en torr känsla.
 • Tvätta dig inte för mycket i intimområdet – och aldrig inne i underlivet. Det är tillräckligt att bara tvätta sig med lite vatten. Känner du inte att du får en ren känsla uteslutande med vatten, ska du använda en intimtvål. Använd exempelvis Australian Bodycares Intim Wash, som är mild mot den känsliga huden i intimområdet. Starka tvålar och överdriven tvätt förstör den naturliga balansen. Tvätta med Intim Wash på de yttre könsorganen och omkring slidöppningen.
 • Dyrka regelmässig sex. Vid sexuell upphetsning ökas blodcirkulationen – också i underlivet. Det medverkar till att förbättra din vävs sundhet. Flera undersökningar har påvisat goda resultat vid användande av en vibrator, som sätter igång blodcirkulationen och stärker utsöndringen av sekret vid sexuell upphetsning.
 • Fyll kroppen med sunda oljor. Huden mår bra av att fuktas inifrån. Ta gärna ett dagligt kosttillskott av fiskolja, och se till att äta en kost full av bra, närande oljor. Till exempel så är avocado, linfrön, jungfruolivolja, mandlar och kokosolja alla bra och sunda fetter.

Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram