Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är slidkatarr?

Slidkatarr är en inflammation i slidan. En kvinnas underliv består av ett unikt system av mjölksyrebakterier, andra bakterier, svamporganismer och mikroorganismer som lever sida vid sida. Om förhållandena mellan organismerna är i balans upprätthålls en naturlig och sund bakterieflora i slidan. Denna visar sig som ett kontinuerligt flöde av sekret från slidan.

Flytningar är den vardagliga benämningen på sekretet, och dessa är helt naturliga. Bakterier utifrån kan emellertid skapa obalans i den naturliga bakteriefloran och då kan komplikationer uppstå. Slidkatarr är alltså en inflammation i slidan som uppstår när underlivet blir infekterat av bakterier eller svamp. Det orsakar typiskt sett besvär som ökade och illaluktande flytningar.


Vad är flytningar?

Vad är nu flytningar, mer konkret sett? Flytningar är utsöndringar från slidans slemhinnor kombinerat med döda hudceller från livmodern. Vätskan kommer ut från slidan, och den hjälper till att löpande rengöra underlivet.

Flytningar, även om de är dagliga, är alltså helt normala. Alla kvinnor oavsett ålder upplever flytningar i mindre eller större utsträckning. Mängden kan dock variera mycket och det finns ingen definitiv regel för vad som är en normal mängd utsöndringar. Vad som är klart är att flytningar ska ha en något klibbig konsistens och vara genomskinlig eller vitaktig.

Förutom att fungera rengörande för slidan fungerar flytningar också som en försvarsmekanism i slidan. Slidans mikroorganismer och mjölksyrebakterier skapar nämligen tillsammans ett försvar som ska förhindra främmande bakterier från att leta sig in i underlivet till livmoderhalsen, äggstockarna och äggledarna.

Miljön i slidan är sur och pH-värdet är normalt mellan 3,8-4,2. Den stora mängden mjölksyrebakterier hjälper till att upprätthålla en sur miljö som är ogästvänlig för främmande och skadliga bakterier.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Hur känns slidkatarr?

Symptomen på slidkatarr kan vara många och varierande. Typiska symptom är förändringar i flytningarna, klåda, irritation och ibland också lättare blödningar från slidan. Inflammation i slidan ger därför upphov till många besvär i underlivet. Det är obehagligt med klåda i och omkring vaginalöppningen och om du kliar kan du orsaka en ond cirkel eftersom kliandet bara förvärrar klådan.

Slidkatarr kan också ge sveda i samband med urinering och sex, liksom åkomman också kan ge smärta och en tryckande känsla i underlivet. Slidkatarr eller inflammation i slidan kan ge obehag i form av flytningarnas färg, konsistens och lukt samt sveda och smärta, eller båda delar.


Varför får man slidkatarr?

Orsakerna till att man drabbas av slidkatarr kan vara flera. I de flesta fall handlar det dock om vaginal obalans eller infektion. Slidkatarr kan delas upp i olika typer av ”inflammationer” som orsakas av olika typer av organismer eller på grund av minskad fukt i underlivet.

Slidsvamp

Slidsvamp är ett vanligt förekommande tillstånd hos ett stort antal kvinnor. Det uppskattas att upp emot 75% av alla kvinnor någon gång i livet får svamp i slidan. I de flesta fall, faktiskt omkring 80% av infektionerna, orsakas denna typ av slidkatarr av en infektion med jästsvampen ’Candida albicans’.

Denna jästsvamp lever naturligt i slidans slemhinnor tillsammans med mjölksyrebakterier, mikroorganismer och andra naturligt förekommande bakterier i underlivet.

Om tillväxtförutsättningarna plötsligt förbättras, kommer svampen emellertid att få möjlighet att föröka sig. Då uppstår slidsvamp med besvär som rikliga flytningar, som ofta är vita och tjocka. Flytningarna kan anta en färskostliknande karaktär. Andra symptom är klåda och sveda i slidan.

Slidsvamp uppkommer typiskt sett efter en penicillinbehandling med antibiotika. Behandlingen dödar mjölksyrebakterierna som håller slidans pH-värde lågt och stabilt, så att den är motståndskraftig mot bakterier och infektioner. Ett högre pH-värde gör att jästsvamparna kan föröka sig explosivt.

Bakteriell vaginos

Vid bakteriell vaginos uppstår obalans i din slida. När den naturliga balansen påverkas, kan du uppleva en frän, fiskaktig lukt och få gråaktiga flytningar. Det är vanligen bakterien ’Gardnerella vaginalis’ som tar över så att mjölksyrebakterierna inte kan försvara slidan ordentligt genom att upprätthålla en reglerad, sur miljö.

Bakterien växer när det sura pH-värdet ökar och i stället blir mer basiskt. Slidans pH-värde kan exempelvis bli mindre surt när flytningar blandas med sperma vid samlag. Sperma är nämligen basiskt och kan därför störa den sura miljön och ge upphov till intima obehag.

Trichomonas

Om du upplever att dina flytningar plötsligt börjar bli gula eller grönaktiga, kan det vara ett symptom på infektion med Trichomonas-parasiten. Trichomonas är en form av slidkatarr som kan ge flytningarna en otäck lukt samt orsaka sveda och smärtor i och omkring vaginan.

Parasitinfektionen överförs sexuellt. Den är sällsynt i Sverige, men i övriga världen är den en av de vanligaste infektionerna.

Vaginal torrhet och irriterade slemhinnor

En annan typ av slidkatarr är ’Atrofisk vaginit’. Det handlar om vaginal torrhet och irriterade slemhinnor till följd av nedsatt smidighet och fukt i slidan. Särskilt äldre kan uppleva att vävnaden i slemhinnorna krymper efter klimakteriet, vilket ger minskad utsöndring av sekret.

Detta ger upphov till ändrade förhållanden för bakterierna i slidan, vilket kan försvaga försvarsmekanismerna och leda till bakterieangrepp. Torra och irriterade slemhinnor kan ge stora besvär såsom klåda och även brännande, svidande känslor i slidan.


Komplikationer av slidinfektioner

Generellt sett ger slidkatarr inte upphov till några mer allvarliga komplikationer förutom att åkomman kan vara smärtfylld, obehaglig och besvärande.

Emellertid ska gravida kvinnor vara särskilt observanta på infektioner med Trichomonas samt obalans i bakteriefloran med bakteriell vaginos. Båda former av slidkatarr kan nämligen leda till för tidig födsel.


Så behandlar du slidkatarr

Om du redan har drabbats av slidkatarr, finns både suppositorier och mjölksyrapiller som kan bidra till att återställa försvarsmekanismerna i slidan. Dessa produkter köper du på apotek.

Du kan också lindra intimbesvär med gel. Till exempel är Australian Bodycares Femigel lämpligt för ändamålet. Den lindrar klåda, sveda och motverkar obehaglig lukt i intimområdet. Dessutom motverkar ingrediensen Tea tree oil bakterier. Gelen är pH-reglerad och hjälper därför till att återskapa en naturlig miljö i intimområdet. I ett kliniskt test upplevde nio av tio kvinnor goda effekter av gelen.

Det går att förebygga slidkatarr och minska risken att drabbas av infektion i slidan genom följande åtgärder:

Säkerställ god daglig intimhygien med en mild tvål för ändamålet. Använd till exempel Intim Wash från Australian Bodycare. Den tar skonsamt bort bakterier och återfuktar samtidigt huden så att den inte blir irriterad.

Använd en gel, som bidrar till att upprätthålla den naturliga balansen och bakteriefloran vid de yttre kö Femi Daily är en gel, som vid daglig användning vid slidöppningen effektivt kan motverka bakterier.

Därmed hjälper gelen till att reglera fuktnivån och upprätthålla den känsliga balansen. Gelen är dermatologiskt testad och därför lämplig även för personer med känslig hud. Den är också pH-reglerad för ändamålet.

Undvik om möjligt att använda trosskydd och binda eftersom det kan skapa en grogrund för tillväxt av främmande bakterier.

Torka dig aldrig bakifrån och framåt vid toalettbesök. Om du gör det kan nämligen bakterier från ändtarmen komma till slidan, där de kan föröka sig.

Se till att använda bomullstrosor som andas. Undvik trosor i syntetmaterial och tättsittande byxor.

Använd kondom vid samlag för att undvika att den basiska sperman blandar sig med ditt sekret och därmed riskerar att skapa obalans i slidans bakterieflora.


Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

 

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram