Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är klåda i slidan – och vem får det?

Klåda i slidan är något, de flesta kvinnor – både unga och äldre – upplever på en eller annan tidpunkt. Det är obehagligt medan det står på, men sällan farligt med klåda i underlivet. Och det finns bestämt ingen orsak att lida i tystnad, för i stort set alla tillfällen finns det bra möjligheter att behandla den irriterande klådan.


Hur kan man behandla klåda inuti slidan?

I de flesta tillfällen kan du själv behandla klåda inuti slidan med medel, som du kan köpa här.

Om du går igång med behandlingen genast, så du tar problemet i upploppet, kan du ofta själv få ordning på klådan. Många har hört om kvinnor, som kurerar deras klåda inuti slidan med en sur mejeriprodukt som innehåller mjölksyrebakterier, som till exempel A38 eller yoghurt naturel.

Det kan möjligtvis hjälpa i några tillfällen, när klådan beror på bakterier, men inte om klådan beror på svamp. En bakteriell obalans inuti slidan ska behandlas med mjölksyrebakterier, som du kan få som vaginalkapslar på apoteket.

Svamp ska däremot behandlas med svampdödande medel i form av stickpiller och kräm, som du också kan få på apoteket. Du kan dessutom använda naturmedel med svampdödande effekt.

Klådstillande medel med innehåll av tea tree oil, är dessutom känd för att fungera effektivt mot klåda.

Femigel från Australian Bodycare är en gel mot intima obehag såsom klåda, torrhet, irritation och lukt. Femigel är dermatologiskt och gynekologiskt testad vid ett kliniskt studie. Det kliniska studiet visade följande resultat vid bruk av Femigel.

  • 100 % säger att femigel tar bort klåda.
  • 94 % säger att  femigel tar bort torrhet.
  • 94 % säger att  femigel tar bort irritation.
  • 88 % säger att  femigel tar bort oönskad lukt.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Bli undersökt av din läkare

Kan du inte själv behandla din klåda med handköpsmedel, ska du till läkaren. Här kan du få tagit ett prov av slidans slemhinna. Om klådan beror på en bakterie, ska du eventuellt behandlas med antibiotika.

Beror klådan deremot på en svampinfektion, kan du normalt behandla det med ett svampmedel i form av stickpiller eller kräm. Lyckas det inte att behandla klådan själv i loppet av en vecka, bör du uppsöka din läkare för att bliv undersökt, för då kan klådan bero på en könssjukdom eller något annat.


Förebygg genom att använda rätt produkter

Det bästa du kan göra för att förebygga, att klådan kommer tillbaka, är att undgå parfymerade produkter i slidområdet.

Du ska alltså inte använda parfymerad bodyshampo, talk eller annat där nere. Tvätta dig istället med milda, hudvänliga och oparfymerade produkter, som är speciellt lämpade för intimtvätt. Det är naturligtvis viktigt att tvätta sig och hålla en god hygien, men överdriven intimhygien kan störa den naturliga balansen i slidan och därmed ge klåda, så håll igen med det och använd alltid en bra tvål mot klåda.

Tätt sittande trusor i ett syntetiskt material och trosinlägg och tamponger kan också vara något, du bör undgå, om du upplever, att du har tendens att få återvändande utbrott av klåda i slidan.


Varför får man klåda inuti slidan?

De flesta kvinnor har prövat att have klåda inuti slidan vid ett eller annat tillfälle. Det är irriterande och obehagligt, men lyckligtvis kan det oftast behandlas.

Symptomen är typiskt de samma oavsett orsaken till klådan: Det kliar i slidan, och huden är röd och irriterad. Klådan kan variera från en lätt klåda till en helt förfärlig klåda, som gör det svårt att tänka på annat. Dessutom kan det förekomma smärtor eller sveda vid samlag på grund av den irriterade huden.

De flesta kvinnor har hört om svamp i underlivet, och därför räknar de flesta med, att klåda i slidan beror på svamp. Det är riktigt i många tillfällen, men det kan också finnas andra orsaker till klåda i slidan, och här kan det vara behov för en annan typ av behandling.

De vanligaste orsakerna till klåda i slidan:

Svamp Slidsvamp beror på svampen candida albicans och kallas därför också candida-svamp. Slidöppningen kan bli röd och infekterad, och det kan också komma illaluktande flytningar. Ju mer man kliar sig, desto värre blir det faktiskt, och klådan kan bli till sveda eller deciderade smärtor i underlivet.

Svamp förekommer naturligt i slidan precis som på resten av kroppen. Men normalt hålls de nere på grund av den naturliga bakteriefloran, som skapar en sur miljö. Den naturliga balansen kan dock störas, till exempel på grund av överdriven underlivshygien kanske med parfymerade produkter, antibiotikabehandling eller hormonförändringar. Sockersjuka, nedsatt immunförsvar, stress och p-piller kan också i några tillfällen ändra balansen mellan svampar och bakterier och därmed ge klåda i slidan.

Bakteriell vaginos Också kallad bakteriell obalans. Här handlar det om en bakterieinfektion på grund av en överproduktion av de normale biomikroskopiska flora, som finns i slidan. Slidan kliar, och det kan komma illaluktande flytningar. Den vanligaste bakterien är gardnerella.

Kontakteksem Klåda i slidan kan bero på allergi för vissa ämnen, som huden har varit i kontakt med. Det kan till exempel vara en parfymerad kroppsspray eller bodyshampo, du har använt i området. Eller det kan vara tvättmedel, som du inte kan tåla.

Du bör därför helt undgå parfymerade produkter i området, härunder också parfymerat toalettpapper, kroppsspray och parfymerade tamponger, och byta till ett tvättmedel speciellt till känslig och allergisk hud.

Torrhet i slidan När slidan är torr, kan huden bli irriterad, och det kan föra till klåda. Torrhet i slidan ses speciellt hos kvinnor i klimakteriet, då hormonändringar betyder, att slemhinnan blir torrare. Problemet löses bäst med en glidkräm till torr slida

Könssjukdomar En del könssjukdomar kan ge klåda i slidan. Det gäller bland annat herpes, klamydia och könsvårtor kondylom. Könssjukdomar ska behandlas, och därefter kommer klådan också att försvinna.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Klåda i slidan efter samlag

En del kvinnor upplever att plötsligt få klåda i slidan efter samlag. Det kan det finnas olika orsaker till. Torrhet i slidan kan ge klåda eller smärtor i slidan efter samlag. Har du svamp, kan du också uppleva, att klådan blir värre efter samlag.

Slutligen kan sperma i några tillfällen ge en allergisk reaktion i form av klåda. Orsaken till klådan kan också vara en könssjukdom. Upplever du symptom som klåda, sveda eller annat, och hjälper en behandling med handköpsmedel inte, ska du uppsöka din läkare.

Det kan vara en könssjukdom, och den ska behandlas på ett annat sätt. Det är viktigt, att du blir behandlad, så du inte smittar andra.

Har du problem med klåda efter samlag rekommenderar vi att du använder pleasure gel från Australian Bodycare. Vid användning av detta glidmedel vid samlag slipper du den klåda och irritation som du normalt upplever efter samlag.

Vill du veta mera, Se mera här: Sveda efter samlag – varför svider det efter samlag, och hur undgår du det?

Vattenbaserat glidmedel
Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Vattenbaserat glidmedel - Naturlig glidmedel som motverkar torrhet i intimområdet

Klåda i slidan under graviditet

Det sker många förändringar i kroppen under en graviditet. Klåda i slidan kan vara en av de besvär, du upplever. I de flesta tillfällen beror det på svamp i underlivet, som har uppstått på grund av de hormonella förändringar, som sker i kroppen under graviditeten.

Svamp är ofarligt för gravida, men det ska behandlas innan födseln. Du kan själv behandla med ett svampdödande medel, men verkar det inte i loppet av en vecka, ska du bli undersökt hos din läkare, som då kan hitta en behandling, som kan kurera klådan.


Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram