Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Sveda efter samlag

När du har haft sex, kan du uppleva en brännande, stickande och svidande känsla, både under akten, men också timmarna efter. Den svidande känslan kan ge en känsla av att hela tiden skulle kissa efter avslutat samlag – utan att du rent faktiskt ska det. Och om du har upplevt sveda efter samlag, är du bestämt inte ensam. Många kvinnor lider av sveda i förbindelse med sex, och det är riktigt synd, eftersom det ofta slutar med att de är rädda för nästa samlag med deras partner. Det kan gå ut över intimiteten i parförhållandet och vara en källa till stora frustrationer.


Orsaker till sveda i underlivet

Det finns många orsaker till att det kan svida i underlivet efter samlag. Här får du en överblick över några av orsakerna till irritationer i underlivet. De är lyckligtvis mindre vanliga, för ofte handlar det bara om ett helt ofarligt tillstånd som vaginal irritation.

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Slidsvamp

Svamp i slidan är en svampinfektion, som i mer än 80 % av tillfällena beror på jästsvampen Candida albicans. På slemhinnorna i din slida lever jästsvampar helt naturligt, men slidsvamp uppstår när bakteriefloran ändras, och jästsvampen därför får goda förhållanden att växa i. Den naturliga balansen i slidan kan störas av många saker, bland annat sperma i förbindelse med samlag. Miljön i slidan är sur, medan sperman är basisk – och det kan ibland leda till en ändring i mjölksyrebakterierna i slidan, så svamparna får lov att formera sig. Och det slutar ofta med i klåda och sveda i slidöppningen.

Om du har slidsvamp ska du också vara uppmärksam på att du kan smitta din partner under samlag. Det sker dock mycket sällan. Det är bara kvinnor, som kan smitta män, inte omvänt. Därför betecknas svamp inte heller som någon könssjukdom. En gel till de yttre könsorganen är lösningen på problemet med klåda och irritation.

Klamydia och Gonorré

Könssjukdomarna klamydia och gonorré är en bakteriell infektion i underlivet, och de har samma symptom med svidande och skärande känslor i underlivet. Symptomen kan vara åtföljda av sveda, när du kissar. Känslan av Klamydia jämförs typiskt ofta med känslan av att kissa glasskärvor. Så illa behöver det dock inte vara, och du kan ha klamydia även om den svidande känslan inte infinner sig i den styrkan. Svedan uppstår, för att det uppstår en infektion i urinröret, livmoderhalsen eller ändtarmen.

Herpes genitalis

Sveda i förbindelse med, eller som följd av sex kan också vara Herpes genitalis, som är en virusinfektion. Det är en anden sexuellt överförd könssjukdom, som överförs från slemhinna till slemhinna. Herpes är inte farligt, men ger anledning till stora irritationer och en svidande känsla i och omkring slidingången. När Herpes-virus först har infekterat din kropp, lämnar de den aldrig. Men det kan ligga latent och vila i kroppen och aldrig utbryta. Utbrott visar sig som blåsor, som spricker och blir till sår. De kan sitta på blygdläppar och precis innanför ingången till slidan, så de blir en källa till stort obehag och sveda.

Allergi

Om du upplever sveda efter samlag, kan orsaken också hittas i en allergisk reaktion. Om du och din partner använder kondomer som innehåller latex, kan det ge stort obehag i underlivet med sveda, utslag och klåda som följd. Många kvinnor kan inte tåla latex i det sensitiva intimområdet, och därför reagerer din kropp med stora irritationer.

Använder du och din partner olja eller vaselin under samlaget, kan det också vara orsaken till att du upplever sveda både under och efter samlaget, eftersom det ofta kan irritera slemhinnorna i slidan.

Vaginal irritation efter samlag

Även om det finns många våldsammare orsaker till, att du upplever sveda efter sex, beror på det dock i de allra flesta tillfällen en mildare orsak som vaginal irritation. Irritationen i slidan uppstår ofta, för att slemhinnorna är för torra eller angrips av bakterier från mannen. Precis som med all annan hud på kroppen, blir torr hud mer sensitiv och irriterad. Det gäller också vid torrhet i slidan. Torra slemhinnor har större risk för att få repor och små sår, som kan svida och ge irritationer efter samlag.

Men varför torkar slemhinnorna ut? Slemhinnorna fuktas när kroppen bildar östrogen i äggstockarna. Det gör de från puberteten och fram till klimakteriet – och det visar sig som lite flytningar, som är din kropps eget sätt att rensa slidan på.

Efter klimakteriet börjar slemhinnorna dock så smått att torka lite, och det kan ge en brännande och svidande känsla i underlivet. Men för många kvinnor, som ännu inte har nått klimakteriet, är torrhet i slidan och vaginal irritation också ett problem. Det kan bero på p-piller eller någon annan slags medicin. Eller en vaginal obalans. Vaginal irritation drabbar alltså kvinnor i alla åldrar, och därför är det ett stort problem.

En torr slida utsätts nämligen för friktion under ett samlag, och de torra slemhinnorna kan ofta spricka – og det är en ofta förekommande orsak till att ditt underliv svider efter sex.

Sveda i underliv – så undgår du sveda i underlivet

Bli av med sveda efter samlag

Den svidande känslan kan vara något, som försvinner av sig själv igen, men i många tillfällen måste du hjälpa till lite själv med rätt behandling. Det kan du göra med Australian Bodycare Intim Glide. Gelen är en gel baserad på vatten och naturliga aktiva ingredienser, som får sex att glida, så du inte behöver bekymra dig om smärtor efteråt. Rädslan för smärtor är nämligen en tvättäkta mood killer, men med lite hjälp kan du få tillbaka lusten till sex med din partner. De naturliga aktiverna är effektiva mot klåda och irritation, så du inte får problem med irritationer som sveda och klåda efter sex.

Intim Glide är dessutom rik på Tea Tree Oil, som har goda antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Det betyder att den inte bara fuktar och får sex att glida – den motverkar samtidigt bakterier från mannen, som också kan orsaka intimt obehag.

Var givmild med gelen, när du och din partner ska ha sex, så du är säker på att hela området får tillräckligt med smörjelse. På så sätt undgår du friktion under akten.

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Avhjälp sveda efter samlag

Står du redan i en situation, där det svider och gör ont efter sex? Då kan du avhjälpa problemet med Femigel, som är en dermatologiskt testad gel full med aktiva naturliga ingredienser som Tea Tree Oil, precis som Intim Glide. Den hormonfria gelen är speciellt utvecklad till att lindra klåda och sveda, när skadan är skedd i slidöppningen. Sammansättningen av närande ingredienser lugnar och svalkar den irriterade huden vid slidan, så den fortare läker. Om du har mycket starka smärtor, bör du använda gelen två gånger om dagen i en period. Är det inte så illa, kan du använda den en gång om dagen. Femigel har verkat på många kvinnor och i en klinisk 4-veckors studie, har gelen frigjort 9 av 10 kvinnor från deras sveda, klåda och intima obehag efter sex.

Australian Bodycares Femi daily är också ett bra supplement till behandling av sveda. Som med allt annat, är den bästa behandlingen förebyggande. Och det är precis vad Femidaily är utvecklad till. Med Tea Tree Oil är du bra skyddad mot bakterier, samtidigt med att du får tillfört massor av fukt varje dag.


Produkter Från australian Bodycare:

Paket för när du har ont vid samlag
3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 589 kr
Försäljningspris 589 kr Ordinarie pris
Paket för när du har ont vid samlag - 3 intimprodukter för att lindra obehag i underlivet under sex

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram